Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 26-08-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
3546

Nota de resposta al senyor Jordi Cos

L’Institut Nova Història publica una nota de resposta adreçada al senyor Jordi Cos arran d’un article seu que nosaltres vam reproduir.

Fa unes setmanes, la pàgina web de l’Institut Nova Història (INH) reproduí un article sobre una possible ascendència catalana del compositor Ludwig van Beethoven, escrit que havia sortit anteriorment publicat al web de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Estava signat per En Jordi Cos, director d’aquesta Orquestra. El senyor Cos va tenir coneixement de la nostra iniciativa i tan bon punt en va ser sabedor ens va fer avinent que defensava amb plena ironia el fet que l’àvia del compositor fos de Vilassar de Dalt i es digués Maria Josepha Ball (també coneguda com Maria Josepha Poll​). Com dèiem, la redacció del web de l’Institut Nova Història va recollir l’article. Com fa sovint en aquests casos ―car corria lliurement per la xarxa― i, per tant, sense el permís explícit de l’autor. Atès que la reproducció es va fer sense aquest permís previ del senyor Cos, li hem demanat disculpes telefònicament i hem retirat el seu article del nostre web i la piulada corresponent.

Com tothom sap, l’Institut Nova Història para esment en determinades qüestions i personalitats relacionades amb la història de Catalunya. Una d’aquestes personalitats és, efectivament, L.V. Beethoven. I és per això que ens vam fixar en l’escrit del senyor Cos. L’INH considerà ―sense aprofundir-hi, com hauria estat recomanable― que el seu article estava ampliant-ne un d’anterior d’En Jesús Ruiz, publicat al diari El País/Cultura el 27 de maig de 2018, el qual es feia ressò del fet que l’àvia d'En Beethoven —o potser ella i els seus pares— s’hagueren d’exiliar. L’article d’En Ruiz també va ser reproduït al nostre lloc web: en concret, el dia 3 de desembre del 2018.

La darrera notícia sobre aquest tema l’ha publicada el diari El País el 19 de juliol d’enguany, on s’hi explica que el butlletí genealògic Die Laterne demostra que l’avantpassada del compositor nasqué a Châtelet (Bèlgica).

L’INH lamenta haver incomodat el senyor Cos. D’altra banda, constata, com d’habitud, amb quina frívola celeritat certs tuitaires s’apunten, sigui quin sigui el pretext, a fer befa de la nostra entitat, i constata igualment el nul interès general per mirar d’esbrinar què va dur Maria Josepha Poll, o ella i els seus pares, a exiliar-se de Catalunya després que el nostre país caigués derrotat a mans dels borbònics castellans i francesos. També constata que fer una investigació seriosa sobre aquest afer i encetar-ne un debat és quelcom que molt probablement incomoda prou els nostres detractors habituals. I finalment també constata que és per aquest motiu que els qui ens van a la contra miren de neutralitzar-lo escarnint-nos públicament.

Institut Nova Història



Autor: Institut Nova Història




versió per imprimir

  1. LluísLluís
    02-09-2021 19:59

    Aquests individus que escriuen en castellà son uns maleducats que només apareixen als fòrums de l'INH per faltar al respecte.

    No debaten, no discuteixen, no aporten res més que insults i faltes de respecte

  2. Bernal Francés
    01-09-2021 10:46

    Francesc, ¿serías capaz de citar en tu apoyo algún artículo que no fuera del INH?

  3. Francesc 2
  4. Francesc 2
    01-09-2021 09:30

    https://www.inh.cat/articles/Reaccions-de-bloqueig,-enuig-i-rabia-quan-la-investigacio-de-la-historia-rebat-creences

  5. Francesc 2
  6. Bernal Francés
  7. Edmund Cooke
    01-09-2021 00:54

    Aquests Bernal, Ramiro i Pepsi no fan mes que contravenir un cop i un altre les normes que ens recorda Redacció …de fet no fan res mes que això a tots i cadascun dels seus comentaris; fins i tot, diuen que no els fa res si se'ls dona de baixa per aquest motiu… i a sobre els dos primers contradiuen i contesten el recordatori de les normes de conducta que des de Redacció fan arribar a Frede….

    La meva pregunta es molt clara: per que no es dona de baixa de forma definitiva des de Redacció o des de l'admitrador de la web tots els xats i usuaris aquests tres sabotejadors?

  8. Ramiro Romero
    30-08-2021 20:36

    Gratuito es decir Carlos I de Cataluña y V de Alemania,,,,, eso sí que debería tomarse como algo burlesco

  9. Bernal Francés
    30-08-2021 16:24

    Mentira gorda. Edmond Cook insulta a diestro y siniestro en TODAS sus intervenciones y lo dejáis ahí tan pichi. Es normal que creáis a pies juntillas en el disparate de la censura histórica y omnipotente castellana, dado el irreprimible impulso censor que demostráis. Ya sabéis, cree el ladrón...

  10. Redacció
    30-08-2021 14:32

    Per a Frede. Essborrem o tapem els comentaris que no respecten les normes bàsiques de conducta. que tot lectort pot trobar al capdavall dels 'comentaris publicats'. Els repetim una vegada més:

    Respectar per totes les opinions expressades tant a l'article com als comentaris.

    Abstenir-se d'insultar o utilitzar un llenguatge ofensiu, burlesc, violent o xenòfob contra cap persona o la seva feina.

    Evitar la crítica gratuïta sense aportació d'arguments.

    Participar per a aportar i criticar quelcom constructiu al debat.

    Evitar tenir cap conducta contrària a la legislació vigent i a l'ordre públic.

    Limitar-se a realitzar exclusivament comentaris relacionats amb el contingut de l'article citat.

    No enviar cap contingut amb copyright sense el permís del propietari. Si es considera oportú facilitar continguts d'internet amb copyright, cal escriure la URL completa per tal que els altres usuaris puguin enllaçar-hi i descarregar-se els continguts des de la pàgina propietària.

    No es permet enviar continguts promocionals ni publicitat de cap tipus.

    No usurpar la identitat de cap altre usuari, ni enganyar als usuaris modificant la meva identitat.

    No repetir comentaris.

  11. Frede
    30-08-2021 11:03

    Sota el meu humil parer, crec que totes les intervencions haurien de continuar exposades, fins i tot les carallotades i les que insulten impunement. Si els comentaris estrafolaris queden amagats, com feu sovint, al menys hi podem accedir i treure conclusions. Son ells que es desprestigien i es treuen la mascara. Encara que hàgim de baixar sovint al nivell de l'ignorància, les aportacions més aviat grises dels trolls, ens donen l'oportunitat de pintar amb aquarel·les de diversos colors i matisos les seves bajanades.

  12. Frede
    29-08-2021 11:53

    Òndia! El Ca… el Pepsi! Noi, la bromera per la boca només la treuen els que pateixen de la ràbia, que deu ser el teu cas. Quan parles de la malaltia del nacionalisme, he de suposar que parles del teu, oi? Més que res perquè encara no he trobat en les vostres aportacions esquizofrèniques cap raonament on fonamentar el nacionalisme malaltís, l'espanyol, sustentat en un escrit, la Constitució. Un escrit al que se li atorga propietats miraculoses, celestials i inqüestionables i que cal adorar i obeir sense pal·liatius. Una mica com els llibres dits sagrats, Alcora, Bíblia, Vedes, Tao, Mormó, etc., també escrits per humans, però considerats per sobre els humans. Supeditar la vida, l'individu, el genere humà, la cultura i la civilització a un llibre o un document escrit per persones de carn i ossos, aixó sí que és estar malalt.

  13. Frede
    29-08-2021 10:34

    Ramiro! Meleta de romer! hi ha una paraula que repeteixes sovint: "respeto”. Ja és còmic que una persona que entra a una web en català sense cap respecte per la llengua ens demani respecte a nosaltres. Ara diràs que estem a Espanya i potser allò de: "que pone en tu DNI”, però les CCAA es van inventar per preservar la llengua, cultura i idiosincràsies pròpies de cada comunitat. Presumptament. Eh! "y con respeto!”. De tot el reguitzell d'investigacions de l'INH que anomenes, que ens fa sentir orgullosos que ho hagis llegit, el que significa que alguna cosa et deu interessar, hauries d'entendre que el que pretén l'INH es posar en evidencia l'existència d'una censura espanyola sustentada per raons d'Estat contra la nació catalana. A veure si un dia ho entens. Ah! La península, fillet meu, son accidents geogràfics que no tenen res a veure amb la historia d'España o de Catalunya, o si m'apures, de la Corona de Castella o Corona d'Aragó. De moment, de lliçons gratuïtes, tal com dius, encara les estem esperant, és a dir, que ens desmuntis amb dades filològiques i historiogràfiques el que s'exposa en aquest espai. Jo, personalment, estic frisant per llegir els teus resultats, perquè, ben segur, seran espatarrants i em faran dubtar, com en el passat ho va fer en "Santo Job”, un troll força respectat. A veure si el superes. Perquè d'això es tracta, d''exposar conclusions històriques i filològiques. Això és el "respeto”, quina ironia, oi?

    En Pepsi, aquest succedani dolent del Cañas, ni el contesto. Només espero els seus insults. Això sí, amb flegma catalana.

  14. Edmund Cooke
    28-08-2021 18:31

    Molt cert Andreu!… i de ben segur que ha estat un canvi d'opinió forçat o obligat. Al menys en Jordi no ha de fugir ni canviar de nom, com els avantpassats d'en Beethoven…. Això malauradament no es nou del segle XIX …ja passava al segle XVI quan els pares d'en Benet Espinosa ( un Deu segons paraules del propi Albert Einstein ), van haver de fugir de Catalunya persrguits per la inquisició espanyola cap a Holanda per salvar la pell!

  15. Andreu Marfull
    28-08-2021 17:09

    No hi ha cap dubte que fins al segle XIX (o XX) hi ha un constant canvi d'identitats. Cada família que fuig es camufla amb cognoms adaptats al país receptor. Així que la tesi d'en Cos segueix vigent, tot i que ara hi dubti.

  16. Ramiro Romero
    28-08-2021 14:56

    Francisco d, lo ve usted??, no ha entendido nada, madure, madure como persona, yo por ser andaluz no soy ni mejor ni peor que usted,,,, y viceversa,,,, yo respeto su MAGNÍFICA Historia como pueblo, país, o como quiera definirse, usted no respeta la mía, cuando cumpla años lo entenderá, de nada

  17. Francesc D.
    28-08-2021 14:36

    El gran capital i el lazarillo deforme, aquests si que son d'escanya!

  18. Ramiro Romero
    28-08-2021 14:04

    Cervantes, almagro, Hernan cortes, Pizarro, el cid, el gran capital, Shakespeare, Leonardo, colon, érasmo, San Francisco de asís, Santa Teresa, San Ignacio de loyola, Marco polo, el siglo de oro, la conquista de América, el gótico, el románico, la corona de aragón, el siglo de oro, el quijote, la celestina, el lazarillo de formes, la reconquista, toda la nobleza del resto de España, la banca, el comercio, etc etc etc,,,,, cuando os deis cuenta de que todo eso, y más, no es obra de Cataluña, si no que habéis contribuido a la historia de la PENÍNSULA, como Salamanca, Granada o Lisboa,,,, entonces, seréis respetados,,,, DE NADA POR LA LECCIÓN, ES GRATIS

  19. Frede
    28-08-2021 13:21

    De veritat, estimats trolls, Pepsis, Romeros, etc., que no us entenc. Rectifiquem quan, presumptament, ens equivoquem i tampoc ho fem bé? Ja ens explicareu com hem d'actuar perquè estic perdut.

    Contràriament, el que no heu fet mai vosaltres és explicar el perquè les vostres suposades veritats i basades la seva immensa majoria en copies dels originals perduts son incontestables.

    De tota manera, en l'afer Beethoven, i segurament en molts d'altres, caldria una investigació més exhaustiva, perquè... ves a saber!

    Fins que no tinguem un reguitzell d'investigadors i col·laboradors en altres països, moltes incògnites seran gairebé impossibles d'esbrinar.

  20. Xavi G.
    28-08-2021 12:44

    Les fonts estaven perfectament contrastades fins fa no arriba als dos mesos, que és quan va sortir un estudi on es revelaven noves troballes que posaven en dubte tant l'article de Cos com tots els anteriors articles de El País que feien a Beethoven espanyol, i balener.

  21. LluísLluís
    28-08-2021 12:32

    Rectificar no es pot considerar mai un frau.

    Qui no rectifica mai en la seva arrogància i malaeducació, és aquest indivdu que acaba d'escriure

  22. Hola Pepsicola
    28-08-2021 10:07

    Vamos, que si no hubiese dicho nada ese tal Jordi todavía seguiríais poniendo el artículo como verdadero, se ve que contrastáis las fuentes jojojojojo, menudo fraude estáis hechos.

  23. Xavi G.
    27-08-2021 18:29

    Bé, no cal pegar-li més voltes.
    El pobre Cos també s'ha vist envoltat en aquesta polèmica, que d'haver estat publicada a El País, que és qui ha anat publicant totes aquestes històries durant anys, no hagués passat res, i ha sortit d'ella com a pogut i bastant bé.

  24. Andreu Marfull
    27-08-2021 16:33

    Molt bé INH. Per damunt de tot, capacitat per rectificar.
    Endavant, teniu el meu suport.

  25. Frede
    27-08-2021 11:17

    Molt bé!!!
    Ara només cal restar a l'espera que detractors, insultadors i difamadors contra l'INH facin el mateix.
    Suposo que ho anireu publicant.
    Més que res per prendre nota d'aquelles persones contraries a les tesis de l'INH, però al mateix temps honestes.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34986
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir...[+]
Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de...[+]
Sabies que la dona del gran compositor rus Seguei Prokófiev va ser la catalana Carolina Codina? En Bartomeu...[+]
En un llibretó d’En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat...[+]