Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
ENTREVISTES » 30-01-2013
71977

'El Quixot és la traducció d’una obra catalana, d’en Joan Miquel Servent'

En Jordi Vilarrodà del diari El 9 Nou, entrevista En Jordi Bilbeny sobre la seva recerca històrica

No li agrada definir-se com a historiador, sinó com a escriptor i investigador. Però Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961), llicenciat en Filologia, porta anys dedicat en cos i ànima a qüestionar veritats històriques considerades inamovibles. És coneguda la seva tesi sobre la catalanitat de Cristòfor Colom, exposada en llibres com La descoberta catalana d'Amèrica: una reflexió sobre la manipulació de la Història (1999) o Cristòfor Colom, príncep de Catalunya (2006). També ha defensat la catalanitat de Cervantes o de l'autor anònim del Lazarillo de Tormes que podria haver estat el valencià Joan Timoneda. Considera que des de Castella s'ha manipulat la història per esborrar els rastres deixats per la Corona d'Aragó.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Santa Eugènia va convidar Jordi Bilbeny a explicar les seves teories sobre la manipulació de la història en una conferència que va omplir la sala d'actes de l'Ajuntament, el passat dia 13 de desembre. El seu proper objectiu és demostrar les vinculacions de Leonardo da Vinci amb Catalunya...

La història de Catalunya ha estat especialment manipulada?
La de Catalunya i la història en general. Si una cosa és inherent al discurs històric, és la censura. Això ja passava amb els grecs, amb la Roma imperial, amb els orígens del cristianisme, amb la construcció de qualsevol estat modern... i com que Catalunya participa d'aquesta, també s'hi ha trobat. Una cosa és la història, els fets pelats, i l'altra és com expliquem aquests fets.

El tòpic diu que la història l'escriuen els vencedors...
Una màxima repetidíssima! Però si és així, quan ha pogut construir la seva història Catalunya? I en tot cas, quina història ens han fet? Quin vestit ens han posat, i no sabem ni tan sols que el portem? En alguns moments, sembla com si la Guerra Civil o la dictadura de Primo de Rivera no haguessin existit... aleshores, qui ha construït la nostra història? Estem tan acostumats a la distorsió i la mentida que la gent pot pensar que ja tenen una categoria sagrada. La mentida és la mentida, i la veritat és la veritat, en funció de quanta gent la cregui o la proclami.

Després de Colom, vostè ens ha dit que Cervantes també era català. Ho era?
N'estic convençut. Una de les moltes raons per les quals ho crec és la seva línia política: se'n fot del rei i dels hidalgos castellans, el seu heroi de carn i ossos és un terrorista...

Quin terrorista?
El bandoler Perot de Rocaguinarda. Amb noms i cognoms, i li dedica els elogis més sincers del Quixot! En aquell moment, no era un personatge de  novel·la: en aquella època el seu cap tenia un preu, atemptava contra les estructures (i les persones!) que representaven la monarquia... o sigui, que era un terrorista de l'època. Per tant, Cervantes què fa? Defensa el rei o els que lluiten contra ell? El Quixot és boig, però Cervantes no: utilitza uns mecanismes per atacar uns personatges i lloar-ne uns altres.

De fet, també parla de Barcelona amb admiració...
Està admès que Servent –Cervantes– tenia casa a Barcelona, i segons Martí de Riquer, alguns capítols del Quixot són escrits des d'aquest lloc, a l'actual passeig de Colom, amb una finestra que donava a la platja. Per això pot descriure a la perfecció quan la galera de la Generalitat surt a perseguir unes naus turques. Diu fins i tot qui capitaneja les naus, que són personatges reals.

El Quixot hauria estat escrit en català? Això ja costa més de creure...
Escrit en català i traduït al castellà. Podem fer un estudi rigorós d'això? Tenim la traducció de Tirant lo Blanc al castellà... és més, si al segle XIX no haguessin aparegut les edicions catalanes de València i de Barcelona, avui dia pensaríem que el Tirant era una novel·la castellana. Martí de Riquer i altres estudiosos han analitzat aquestes versions castellanes i hi han detectat expressions que són errors, errors de traducció. Doncs en el Quixot hi apareixen els mateixos errors! Això em permet dir, amb un alt grau de versemblança científica, que el Quixot seria la traducció d'una obra catalana perduda. De fet, sabem que l'edició de Barcelona del Quixot es va perdre. Segurament aquesta, o alguna d'anterior, seria la catalana.

S'ha referit a Cervantes com a Servent. Seria aquest el seu nom, segons vostè?
Sí, i puc dir qui, de la família Servent. Dins d'aquesta família, que és d'Alacant, no sabia qui podia ser l'autor del Quixot, però fa uns anys, furgant en arxius de València, vaig trobar un cronista que en parla. Els va enumerant i parlant d'un Joan Miquel Servent que "ha florit recentment", és a dir, a finals del segle XVI. L'expressió vol dir que ha florit en la seva creació.

I ara Leonardo da Vinci... què pot tenir a veure amb Catalunya?
Hi ha relacions ja estudides. No cal ser un gran erudit per veure que als quadres de Leonardo –des de la Gioconda fins d'altres menys coneguts com els Còdexs de Windsor– hi ha unes muntanyes que recorden Montserrat, generalment amb una marededéu. Igual que quan es dibuixen o pinten aquí.

Seria un italià que va venir aquí o un català que va anar a Itàlia?
Jo advoco perquè són una família de catalans d'aquí, també del Regne de València però emparentats i relacionats al Principat que s'instal·len a Itàlia. Ell en seria un dels descendents.

I el cas de Colom?
No és que jo sigui l'únic que ho hagi vist. Portem més de cent anys amb autors que ho van dient. Això sense comptar la tradició oral: a principis del segle XX, Joan Amades ja diu que ha preguntat a gent gran de Barcelona d'on creuen que podia ser Colom i tothom li diu que és de Barcelona. Els meus estudis també porten a afirmar que era barceloní, d'una família noble, germà del president de la Generalitat Francesc Colom i Bertran, home de confiança del rei Pere IV... gent molt ben situada en la noblesa catalana. A hores d'ara qui no cregui que Colom és català és que no s'ho vol creure, perquè hi ha informació molt notòria. I hi ha autors nord-americans, com Merryll, que també ho defensen.

Jordi Vilarrodà



Autor: Jordi Vilarrodà




versió per imprimir

  1. BALLERINA DI BALLET
    04-10-2017 21:59

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. BALLERINA DI BALLET
    04-10-2017 21:52

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  3. BALLERINA DI BALLET
    04-10-2017 21:49

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  4. BALLERINA DI BALLET
    04-10-2017 21:43

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  5. BALLERINA DI BALLET
    04-10-2017 21:42

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  6. BALLERINA DI BALLET
    04-10-2017 21:32

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  7. raigambre
    01-09-2015 18:29

    Y esta aun tiene un pase, no está tan loca porque les lleva la contraria, pero catalana si que es, PUAJJJ

  8. raigambre ESP
    01-09-2015 18:22

    Eso es Javier, es que es para estar cachondeandse todo el día, ARRIBA ESPAÑA Y LA LEGION ESPAÑOLA. Estos se cagan son unos cobardes y avariciosos. Viles catalanes. Vila catalana de vileza.

  9. javier h
    01-09-2015 17:40

    para Dª Marta Vilaseca: la catalanista e independentista. segun tu los españoles somos unos cazurros, pero con el apellido que tienes poco de catalan tienes. el problema vuestro es que os creeis lo que no sois y vais a caer vosotros solitos. colon catalan, cervantes, catalan, todos son catalanes, usain bolt, tambien. el señor curucull ha sido un cientifico en esta region de españa, cuando entre la legion española esperemos a ver que tan valientes sois. arriba españa. por otro lado a ver si sois tan catalanistas echais de catalunya a la SEAT, que no es catalana. a ver si para esto haceis protestas jajajaja, la pela es la pela.

  10. Marta Vilaseca
    15-04-2015 21:51

    Senyor Bilbenys,
    Sóc catalana, catalanista i independentista. Més ganes que jo no les té vostè de lliurar-nos d'aquesta colla d'espanyols. Però, si us plau, pari de fer el ridícul perquè això no li fa cap bé a la causa catalana.
    Miri, a mi tan se me'n fot ser la riota dels cazurros espanyols. Però ser la riota amb raó em fa molta, moltíssima vergonya.
    Tots aquests escrits només poden ser vàlids per un hipotètic programa estil "el gato al agua" en català.
    ah! per cert... com n'hi diríem? "El gat a l'aigua"?

  11. John Mathieu
    08-12-2014 16:51

    Yeah, everybody was catalan.... hahahahahah

  12. Os GALEGOS tamen podemos xogar a isto
    14-08-2013 18:16

    Pois eu tracolei pola rede e mirades o que encontrei... http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=798721

  13. Antonio Muñoz Ballesta
    12-08-2013 02:17

    Pues yo felicito al historiador y filólogo por su teoría y le doy ánimos para seguir con sus pruebas e interpretaciones. Es evidente que lo que conocemos por historia está falsificado y los mismos documentos históricos se manipulan. Hay que descubrir la verdad. Colom y Servantes bien pudiera que fueran catalanes...

  14. Quasimodo Wolfson
    11-08-2013 20:50

    Claro, por eso Cristóbal Colón afirma en su testamento ser natural de Génova y que por ello ha de mantenerse allí una casa abierta al cuidado de un familiar. Totalmente coherente. ¿Dónde está Génova? ¿En L'Empordá? ¿En la Garriga? ¡Amosanda!

  15. azhuara
    11-08-2013 20:04

    Sea Catalan o español .Qué mas da? Lo importante es la creatividad i el respetao que genera la obra entre dos personajes diferentes que se necesitan.,como Cataluña i España. Una suntuosa i la otra trabajadora. Remitamonos a los hechos respecto a la actitut histórica respecto nuestra dignidad cómo personas. Los residentes catalanes i tb de origen castellano bien nos hemos ganado nuestra dignidad i respeto cómo castellanos i cómo catalanes asique intentamos harminizar las diferencias haciendo de ellas una riqueza i no fuente de friccion ,como puede le interese a la mediocridad humana que se alimenta de las miserias paliandolas con limosnas que perpetuan el fascismo.

  16. Azhuara
    11-08-2013 19:54

    Sea Catalan o español .Qué mas da? Lo importante es la creatividad i el respeto que genera la obra entre dos personajes diferentes que se necesitan.,como Cataluña i España. Una suntuosa i la otra trabajadora. La historia nos pone de manifiesto la capacidad de consideración de dignidad como personas de una y otra .Desde nuestros origenes hasta nuestra realizacion, segun evolucion. Los residentes catalanes i tb de origen castellano bien nos hemos ganado nuestra dignidad i respeto cómo castellanos i cómo catalanes asique intentamos harmonizar las diferencias haciendo de ellas una riqueza i no fuente de friccion ,como puede le interese a la mediocridad que se alimenta de las miserias humaqnas paliandolas con limosnas que perpetuan el fascismo.

  17. jaroso
    16-04-2013 08:25

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  18. Francesc
    05-04-2013 14:24

    Pero esto.... es de El Mundo Today?

  19. Francesc
    06-03-2013 21:51

    Algú ha parlat en aquesta entrada de Sor Inés de la Cruz. Bé, que sàpiga el qui l'ha citada que aquesta senyora està pintada amb el signe de...les quatre barres.... En fi, això deu voler dir alguna cosa, oi?

  20. B.Prados
    20-02-2013 21:35

    Lluís d'Aragó. Has acabat molt ràpid generalitzant. Apa! Tots els catalans i catalanes al mateix sac. T'imagines confondre a tots/es els nascuts/es a Aragó amb tú? Segur que no s'ho mereixen. Jo no vaig escollir el meu lloc de naixement. Tu si? Vaig nèixer a Càceres. Això no m'impedeix acceptar els descobriments que fan en el INH. Quan alguna cosa no em convenç, no l'accepto i no passa res. No em surt la meva vena de descendent de "conqueridors". No vaig poder adonar-me de les grans mentides de la història "oficial", això no em provoca un rebuig cap a la nova visió de la història del INH, ofés per allò que ens van fer memoritzar. Cap problema en ser crític, però discuteix els arguments que aquí apareixen, amb raonaments o proves contradictòries.

  21. Lluis de Aragò
    15-02-2013 20:36

    Leído lo leído, los catalanes, estáis sonaos.

  22. Guerau
    07-02-2013 09:33

    "Castilla pasa de ser un estado periférico a construir el mayor imperio que han visto los siglos" -Instituto Sirvent dixit

  23. Josep R
    04-02-2013 20:33

    Para el sr. PERE, y ya que escribes en castellano (que no es español), en esta lengua se escribe PEDRO. Hay que ser coherente, hombre. VISCA COLOM , I MOLTS MES. !!!!!!

  24. Josep R
    04-02-2013 20:27

    Senyors espanyols i sobretot castellans (perquè d'aquí be tot), entenc que us molesti tot el que es diu i s'investiga, però clar, per nosaltres si que es important i si no que faríeu si fos al reves?. Això es historia , i les coses no han passat perquè si ni aquí ni enlloc del mon. A partir de que Castella comença a trencar els pactes dels reines que estaven en la zona hispànica (que en aquella època en tot el mon i havien zones amb molts reines ...els Balcans ... doncs a partir de que comencen a trencar els pactes , comença tot una serie d'estratègia per ensorrar i eliminar tot el que fos Catalunya i la resta de reines i per tal de confondre del tot, , els castellans agafen el nom Hispània i se'l fan seu i embolica i embolica i desprès comença a eliminar drets i mil coses més a tort i a dret. Jo entenc que no tingueu ni idea de la vostre historia i que per postres la poca que sabeu us l'han ensenyat amb enganys i mentides, però es pel preu que s'ha de pagar per ser i viure dins d'una gran mentida, una gran mentida que es espanya. Un invent de castella i que mai funcionara. Nosaltres mai hem estat espanyols ni u serem. Estic d'acord que faltant els pactes (com sempre) ens van conquerir (Felip V) , i això demostra que som espanyols per pebrots i no per gust, mal us pesi. No volem ser el que no som i volem el que es nostre i entre lo nostre hi ha l'HISTORIA , ELS ESCRIPTORS I COLOM, ..... Que jode !!! más nos jode a nosotros todo lo que se nos ha hecho. L'exemple mes clar de que son uns mentiders, nomes cal mirar la tele i mirar al govern , tant el PP com el PSOE foten el mateix que Felip V , però de bon rotllo ALA !! A CASCARLA !!!! VISCA CATALUNYA !!! PETI QUI PETI !!!

  25. Pere
    04-02-2013 00:30

    Dejad de comentar, eso es lo que queiren, decir una burrada, asi logran un monton de visitas y de comentarios. Y cada vez mas gorda. Ni entreis. Da pena. Eso es lo que quieren, que lo leais en algun sitio y os metais, y os encarceis, asi se potencia la pagina. No lo hagais. Pagad con indiferencia. 1 abrazo

  26. super
    02-02-2013 11:38

    Israel... creo q mas bien el "error" es forzar las cosas para que todo akello que era denominado español, pasase a ser castellano... se ha hecho con la historia, con los personajes, con las obras y por supuesto con la lengua

  27. Israel
    31-01-2013 17:11

    ¡Es un error tratar de arrebatar a los castellanos sus genios literarios con puras especulaciones! No entiendo el significado de la Tercera Ley de Newton en este contexto, pero ni modo. ¡Imaginénse que a los mexicanos los gringos hiciera suya a Sor Juana Inés de la Cruz, o que los gachupines hisieran lo propio con la Virgen de Guadalupe! ¡Jamás lo consentiríamos! Entendamos el genio baturro...

  28. Tramontana
    31-01-2013 13:15

    La llei de causa i efecte ens diu que tota acció te una reacció. I també sabem que moltes coses al final es descobreixen. Per tant, moltes estafes i corrupcions al final veuen la llum. Això també, a vegades, passa amb la historia. La corrupció històrica de Castella ha sigut bestial, molt més greu del que encara ens podem imaginar! Per tant, aquests senyors haurien d'estar calladets... No obstant, encara volen donar lliçons a les víctimes que han rebut les seves agressions!!! Ál final se sabrà tota la veritat...., i tindran el pagament de les sxeves accions!!!

  29. Pedro
    31-01-2013 13:01

    Je, je... Hombre, la verdad es que no me la suda las investigaciones sobre la momia Tutankhamon. Mi especialidad está claro que no es el Antiguo Egipto (tampoco el moderno/contemporáneo y el actual), pero todo historiador debería comprender, o al menos tratar de saber lo que sucedió en aquel remoto lugar de la tierra. Esa definición que utilizas de la historiografía la doy por buena... ¿De dónde la has sacado? El debate historiográfico que no histórico es siempre interesante. Los E.H.Carr, Le Goff, Burke... ¡tienen tanto que decir y enseñar! ¡Ah! Tienes toda la razón, me dejaba La Vanguardia y El Periódico de Catalunya.

  30. cesc
    31-01-2013 12:42

    Pedro t'ho diré a tu també. La historiografia és el registre escrit de la història, la memòria fixada per la pròpia humanitat amb l'escriptura del seu propi passat, si aquesta ha estat falsificada, per als historiadors i els amants de la història és una cosa gravíssima. Suposo que a tu també te la porta fluixa les investigacions que fan a la mòmia de Tutankamon. T'has oblidat de la vanguardia

  31. Pedro
    31-01-2013 12:22

    Cesc: ¡Tienes toda la razón! Los historiadores se encargan de debatir, argumentar y demás en busca de la siempre tan difícil verdad! Por eso, y pensando que eres una persona objetiva, recordarte que periódicos como: El Punt/Avui, Regió-7, Ara!, Sport, Mundo Deportivo... en fin, no son la panacea de la prensa objetiva, ¡más bien todo lo contrario! ¡Un abrazo!

  32. cesc
    31-01-2013 12:18

    El missatge anterior és per en Jordi

  33. cesc
    31-01-2013 12:16

    Ja es veu que a tu te la porta fluixa tot. En primer lloc escrius en castellà perquè te la porta fluixa escriure en català, és segon lloc te la porta fluixa si Colom o Cervantes són catalans. Em sembla que t'has equivocat de pàgina. Aquesta és una pàgina web dedicada a la història. A les persones que estudien història no els porta fluixa desconèixer si algú és d'aquí o d'allà. La història i els investigadors d'història s'ocupen d'esbrinar les veritats històriques. L'assignatura d'història precisament pretén explicar el passat amb el major rigor. La historiografia és el registre escrit de la història, la memòria fixada per la pròpia humanitat amb l'escriptura del seu propi passat, si aquesta ha estat falsificada, per als historiadors i els amants de la història és una cosa gravíssima, i tu apareixes en aquesta pàgina dient que te la porta fluixa si Cervantes o Colom eren catalans. Per dir aquestes bestieses ja tens el diari el mundo, l'abc, el marca, o l’as. Suposo que a tu també te la porta fluixa les investigacions que fan a la mòmia de Tutankamon.

  34. Pedro
    31-01-2013 12:02

    Albert: ¡Te has lucido macho! Tu defensa a ultranza de la conspiración (paranóica) judeo-masónica-castellana, se cae por todos lados! Si estás contento con afirmar que todas las obras medievales escritas en Castilla eran de origen catalán o valenciano, ¡allá tú con tu inconmensurable sapiencia! "Dude, you are my hero!" Por cierto, "Las lusiadas" de Camoes, también fueron escritas en catalán, ¿verdad? Ahórrate la respuesta, ¡estoy convencido de ello!

  35. jordi
    31-01-2013 11:54

    Hola Ufffff!!!! que dens. Para que se entienda y mas fácil porque tengo el corrector escribiré en Castellano. A quien le importa si Cervantes era o no era catalán. O si Colon joder se podía haber quedado en casa. Era o no Catalán. Que mierda, siempre con esto es mio egocentrismo, mentiras y estafas. Es cierto que en los tiempos que corren y que conste que nunca me he sentido Español porque no lo soy. Por mucho que España lo diga es un sentimiento y yo no lo soy. Que el Quijote sea catalán o español me la trae floja. Hay miles de cosas mas importantes que estas memeces. Los libros están escritos y ahí están y estarán. Disfruten de leer los. En los idiomas que quieran seguro esta traducido a casi todos. La verdad es que estas peleas Españolas - Catalanas ya son cansinas. Les unen muchas mas cosas. Pero des de la diferencia, porque bien se sabe que un Castellano no es lo mismo que un Catalán. Porque no piensan igual y no viven igual. Deberían convivir eso si, cada uno en su sitio. Comercializar y pasar se esos libros de entretenimiento histórico que tanto dan que hablar. El Futbol y mil cosas más, simplemente para que sus vidas sean mas llevaderas. Todas estas rivalidades son la excusa para que los respectivos gobiernos nos roben nos esclavicen y nos manipulen como quieran. El capital es el que manda, el que hace las televisiones, el que tiene las radios, las editoriales, todo para que nosotros los tontos de turno nos entretengamos con la vida de una realeza podrida y una burguesía traicionera. Me da pena ver como nos están jodiendo por todas partes y ellos siguen discutiendo por cosas tan obvias el catalán no es español. Y si no paran de joder se los unos a los otros todos caerán y acabaremos estudiando Alemán y siendo parte de una Europa del capital. Me parce bien que las mentiras se vean descubiertas pero nada mas. Si fue catalán o no me importa bien poco eso fue hace mucho tiempo. Lo que me importa es lo jodido que es ser catalán en la actualidad. Lo jodido que es poder hablar tranquilamente en tu propio idioma sin ser mirado mal. De tener tu propia cultura y tus propios recursos económicos. Y la gestión de los mismos. Seguramente todos volveríamos atrás y querríamos estar en la edad media cuando solo te cobraban un 10% de impuestos. Y ahora te cobran un 21% de tus impuestos el IVA mas todos los demás. Nunca el pueblo Catalán y Español había sido tan esclavo de Europa como hoy día. Nos pusieron en la CEE y parecía que era la panacea y es todo lo contrario. Para todo el mundo. Distraigan a todos los tontos en si este es o no catalán y luego miren a otro lado sobre la realidad de estos pueblos vecinos. Nunca durante siglos necesitamos estudiar Ingles ahora si no sabes ingles no eres nadie claro porque tienes que irte de tu país de nacimiento con todos los conocimientos adquiridos a trabajar fuera porque tu país ya es una ruina. Y todos los mejor formados crearan y ayudaran a que los otros países siempre estén por encima del de su nacimiento, porque sus cabezas pensantes ya estarán al servicio de otro país. Señores si tiran tanto de la cuerda o matas al animal o se rompe. Y un animal herido es muy peligroso. La unión hace la fuerza la desunión solo sirve para que un tercero te esclavice muchísimo más. NAMASTÉ

  36. cesc
    31-01-2013 09:38

    El teu papi Franco no era català

  37. h6nb546y
    31-01-2013 02:13

    ¿Por que no mejor hablamos de que personaje histórico no era catalan? así terminamos antes. Ya robada la historia a los aragoneses, ya os faltaba poco para empezar con los castellano manchegos.

  38. albert
    31-01-2013 01:03

    I tant que ocupa lloc, José....; desconec si a Castella ara podrien dir que el TIRANT LO BLANC va ser escrit en castellà, PERÒ ÉS QUE HO VAN DIR durant uns quants decenis: els castellans van aniquilar l'original en català i el van reimprimir en castellà al 1511, però això no ho pots saber perquè el saber ocupa espai, per això el van fer "anònimo", JOPÉ, ANÓNIMO!!!!! una de les millors obres literàries del món en aquell temps, i els castellnets l'han de fer anònima!!!! AMADÍS DE GAULA????? segur que en vols parlar?? què ens vols dir de l'Amadís??? encara no saps traduir el mot AMADÏS????? osti osti, company, llegeix una mica més, remena ben fort, que de ben segur en treuràs un bon all-i-oli els ciutadans d'Empúries, al segle I, eren catalans o romans??? per si de cas es cola el "llestet" i lalia, us responc: eren ciutadans romans. Per tant, logaritme: els valencians de valència, els alacantins d'alacant, els lleidetans de lleida, etc etc, eren cat-alans, agradi o no. I no per això deixen de ser alacantins, gironins, castellonencs, mallorquins, etc sobre d'altres punts que escrius, justament et dono la raó, però, de moment, no ho signaré jo, no fos cas que ens lapidessin els "teus" coneixments verbals.... ;-)

  39. José Carlos Pérez
    30-01-2013 22:49

    Ya qué el Sr. Bilbeny está obsesionado con desenmascarar la historia literaria medieval catalana, que fue barrida del mapa por la "conspiración oligárquico-castellana"; y ya que todos los grandes genios castellanos literarios han resultado ser catalanes con pruebas tan irrefutables como las que nos ofrece tan ínclito historiador; me pregunto porque no investiga también sobre sobre el origen (entiendo que fraudulento) de las obra "Amadís de Gaula" y "El caballero de Cifar", por poner dos ejemplos. En Castilla, al ser una tierra de paletos e incultos, siempre a la sombre la luminosidad catalana, que no aragonesa, ya que no tenían ni idea de escribir, y por supuesto, ¡aún menos libros de caballería!, ya que vivían con ritos y supersticiones propias de la Edad de Piedra. ¡No me atreveré a discutirlo jamás con ningún Herodoto catalanista! ¿Qué pensarías que desde Castilla o Castiella (en castellano antiguo) dijéramos que "Tirant Lo Blanch" fue escrita originariamente en castellano y no en lengua catalana? Sabemos que apareció publicada en catalán en 1460, pero que en 1511 ya había sido traducido al castellano. ¿Joanot Martorell era valenciano/catalán? En fin, el saber ocupa mucho lugar, como muy bien dice Albert.

  40. albert
    30-01-2013 19:38

    Justament hem llegit al Riquer, i al Brandàriz, i tants d'altres que diuen haver llegit-entès, i, desxifrat, al Quixot i bona part de l'obra del Servent-Cervantes. Ara només caldria que aquests grans estudiosos del Quixot i resta dels t´tols, llegissin al Bilbeny, Comajuncosa, etc etc etc. JA HO VA DIR EN LLUÍS CABRERA: EL SABER OCUPA MOLT D'ESPAI.....

  41. Pedro
    30-01-2013 17:55

    El Sr. Martí de Riquer dice en su obra: "Para leer al Quijote", que Miguel de Cervantes nació en Valladolid, en una família de origen gallego. ¿Ha leído esta obra Sr. Bilbeny? Y déjeme que le haga una reflexión: si Avellaneda no hubiera desarrollado su obra en Aragón, Cervantas hubiera continuado el relato de su obra en aquella tierra, y no habría "obligado" a Don Quijonte a hacer un largo viaje hasta el Principado de Cataluña.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
un treball de recerca de l'escola FREDERIC MISTRAL, fet pels alumnes Daniel de la Orden i Roger...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
Com cal dir-ne, dels reis catalans? Eren catalans els nostres reis? Va ser Catalunya un regne? Un apèndix del...[+]