Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
ARTICLES » 18-04-2022  |  LLETRES CATALANES (SEGLE D'OR)
2018 lectures

'Inquisició i Decadència' va ser presentat a Berga

El 26 de març d'enguany En Jordi Bilbeny va fer una xerrada a Berga, amb la prèvia presentació d'En Biel Ferrer i Puig, sobre ell seu llibre 'Inquisició i Decadència'. Us oferim cinc talls de videu que reprodueixen ambdués intervencions.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Tercer videu: [7':05] Jordi Bilbeny.-: Aleshores, per què Inquisició i Decadència? El cert és que el llibre va sortir sense voler. Jo, per explicar que En Colom era català, no podia explicar-ho perquè sí i prou. Havia d'explicar-ho des del context en què es genera la falsificació de la nostra història: i és que hi ha una censura d'estat, una censura legal. Perquè si fos il·legal, les institucions catalanes i els polítics catalans -el virrei, un marquès o un comte, el lloctinent general o el capità general- haurien mogut gran enrenou per denunciar-la. En realitat, sí que es va denunciant, per bé que relativament i moderadament. Es va fent a les corts catalanes un any i un altre any. Es va denunciant la feina dels inquisidors, els quals són criticats perquè se sobrepassen en les seves tasques. Havien de dedicar-se a revisar temes sobre l'estricta índole de l'ortodòxia catòlica, però en canvi ho maneguen i ho potinegen tot. I els reis no diuen res. Per tant, la tasca de la censura i de la Inquisició era legal, legítima. No es podia deslegitimar nomès perquè no agradava, I això és un entramat que va creixent en els segles. Potser sí que al començament la censura retocava només llibres de la fe, de la literatura espiritual o llibres de mística. Finalment, però, acaba tocant temes com la medicina, la història, la ciència i la literatura. Alguns textos diuen: -espavileu-vos perquè estan desapareixent les nostres obres, els nostres tresors, que si badem no en quedarà res! I és aquí on entra la qüestió colombina[...]. En Colom no desapareix de  la  història perquè sí. Desapareix perquè hi ha un consens per fer-lo desaparèixer[...]-


versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Guerau
    26-04-2022 00:52

    De la mateixa manera que ara són els polítics i les elits catalanes les responsables del bloqueig total a la independència, fa 100, 300 i 500 anys també era així. Les nostres elits polítiques fa molt de temps que han estat infiltrades pel Deep State, obeeixen ordes d'algú altre superior.

  2. Guerau
    25-04-2022 21:06

    La societat catalana és de les més manipulades a Europa des de fa segles. Per això fa segles que hem perdut l'estat propi. Qui manipula des de fa segles?: L'estat profund: la càbala= la inquisició és una de les seues branques més poderoses, encara activa avui dia.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
32539 lectures
La Clau: El català no ve del llatí
Rediscovering the Catalan Malta (Redescobrint la Malta Catalana) - Jordi Bilbeny [ENG]
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Tots els estudiosos reconeixen que tota la cartografia mediterrània fins al segle XVI era feta per cosmògrafs...[+]
La Núria Garcia Quera ens explica la relació que tenen, segons ella, certs topònims pirinencs amb l'euskera...[+]
És més probable que l'orxata mexicana fos portada a Mèxic pels primers colons catalans de València que hi van...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]