Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan llegeixis una biografia, tingues present que la veritat mai és publicable."
George Bernard Shaw
ARTICLES » 25-02-2018  |  PROJECTE COLOM
2264 lectures

“Pensem que la història està adulterada i no per casualitat”

Fa 30 anys que reivindica la catalanitat d'En Cristòfor Colom i qüestiona altres relats que segons ell la història ha tergiversat. El seu nou projecte continua aprofundint en la censura.

Què ens aporta de nou sobre En Colom?
Incideixo en el mateix però aprofundint-hi. Fins ara deia que En Colom no era genovès i que era virrei vinculant-lo amb els Colom de Barcelona i la casa reial catalana. Això esborra la possibilitat que fos un simple llaner analfabet com la censura es va encarregar d’explicar.

I ara fixa la data de naixement?
A través dels textos d'En Colom i la documentació que ha aparegut sobre la família Colom de Barcelona hi ha una coincidència mil·limètrica del personatge Joan Colom i Bertran amb el Colom d’Amèrica. Quan aquest comença a preparar els viatges ja és un home gran i malalt de gota. Assessorat per metges com ara En Miquel Maresma concloc que la malaltia no es dóna abans dels 40 anys en els homes i que han de passar molts anys per immobilitzar-lo i no hauria mort abans dels 70 anys. Sabem que el Colom genovès va morir als 55 anys. No podem concretar la data exacta, però amb aquests càlculs hauria nascut com a mínim 25 anys abans que el genovès i això permet aproximar-lo al de Barcelona.

Així, quadren els números?
Sabem que En Joan Colom neix abans del 1416 i l’altre, amb 70 o 80 anys o més, mor el 1506. Estic convençut que va néixer abans i, si agafo el 1414 com a data, tot quadra. Coincideix amb els textos d'En Colom on diu que amb 14 anys va començar a navegar i que se’n va passar una vintena voltant a la mar. El llibre, el podria haver fet un matemàtic.

Fa 30 anys que reivindica la catalanitat d'En Colom. No és una obsessió?
No ho diria així. Per obtenir un cert rigor s’hi ha de dedicar temps. Els científics que investiguen tampoc ho fan d’un dia per l’altre. No queda cap dubte que estem parlant de dos Colombos diferents; el genovès i el català. Jo opto pel català; per això els reis el reben a Barcelona i hi ha cronistes que exposen que tenia una casa aquí i llegendes que el situen a prop de Sant Jeroni de la Murtra.

Hi ha qui posa en dubte les seves tesis.
Gent poc rigorosa que no ha escrit res ni té cap estudi sobre censura per demostrar com canvien els llibres d’una edició a una altra. No tenen ni idea de com es confisquen i es tradueixen els llibres i em jutgen quan fa 30 anys que em miro els llibres amb microscopi.

No hauríem d’estar avergonyits de la catalanitat d'En Colom?
Ell està un any i mig al capdavant de la colònia i després se’l treuen de sobre quan intenta evitar l’acció dels colons. En Colom té una part de responsabilitat perquè a l’època conquereix les terres que no eren de cap rei cristià. Ara complim 500 anys sense En Colom i s’està explotant l’Amazònia, s’estan contaminant els rius i s’estan fent matances arreu i això no és pas culpa seva. No reivindico les relacions que va tenir amb els pobles d’Amèrica sinó uns fets tergiversats que ens serveixen per saber qui som, d’on venim i orientar-nos en el present i cap on volem anar.

Això el porta a posar-ho tot en dubte ara mateix?
Sí, perquè sabem que la història és un muntatge d’estat i fa 500 anys que ho és. I el que passa avui tampoc no és casual. A canvi de carregar-se una Catalunya independent Espanya ha fet de tot. Ara bé, ningú no s’ha d’alarmar per quatre cops de porra. Es viu en un conte de fades perquè queda demostrat que s’inventen uns fets per tenir-nos bocabadats.

Qüestiona el relat de Cervantes o Leonardo da Vinci.
Tota la història és un relat escrit que ha passat per la censura. No estic dient que la història no és la història. Els fets hi són però no com ens els expliquen. A l’Espanya del segle XV només navegaven els catalans i a Castella no tenien cartografia ni escoles de pilots. De cop i volta veus que els catalans desapareixen i gent que no ha navegat mai està fent la volta al món. Això no pot ser. Els mateixos historiadors reconeixen que l’analfabetisme a Castella era elevadíssim. Qui escrivia aquests llibres plens de cultismes amb referències astronòmiques i filosòfiques? Els catalans. I després es van traduir i atribuir a autors castellans.

Ho explica al seu pròxim llibre.
Sí, hem fet un nou micromecenatge per publicar-lo. Creiem que l’Estat espanyol és una entitat que és com el braç modern de la Inquisició i que mira de distorsionar tots els fets en què han participat catalans que han tingut un prestigi o una ressonància internacional.

Què és l’Institut Nova Història?
Una fundació privada sense finalitat de lucre que empara i difon la recerca dels qui pensem que la història està adulterada no per casualitat, sinó perquè és una estratègia d’estat. Volem esbrinar què ha passat, amb més o menys rigor, sense sotmetre’ns al dogma de la història oficial.

Jordi Bilbeny, escriptor, investigador i director de l’Institut Nova Història
Cultura
, Arenys de Munt-25 de febrer 2018 2:00h
Elena Ferran

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1345736-pensem-que-la-historia-esta-adulterada-i-no-per-casualitat.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  28208 lectures
  Lluís Batlle - Les anomalies de les expressions “poner puertas al campo” i “de pe a pa'
  Pere Alzina - Una connexió religiosa desconeguda: el vincle de l’Abat Oliba amb Sench Amand de Còli
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza...[+]
  Un altre argument més per ajudar-nos a entendre que la conquesta de Mèxic va ser duta a terme per...[+]
  La Núria Garcia Quera ens explica la relació que tenen, segons ella, certs topònims pirinencs amb l'euskera...[+]
  Segona Part: La restauració de la...[+]