Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una combinació de realitat i mentides. La realitat de la història arriba a ser una mentida. La irrealitat de la faula arriba a ser la veritat. "
Jean Cocteau
ARTICLES » 12-05-2020  |  ALTRES FIGURES CATALANES
3497

Antoni de Montserrat, el primer a cartografiar l’Himàlaia

Una figura catalana gairebé del tot desconeguda fins a començaments del segle XX: el jesuïta Antoni de Montserrat, un dels primers seguidors de sant Ignasi (segle XVI). Va cartografiar la serralada de l'Himàlaia per primer cop. Article de l'Ignasi Dies al blog 'Petjada catalana'.

Imatge del mapa: cedida per Pagès editors. Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge.

Les primeres notícies sobre els tibetans
Les primeres referències directes a Occident sobre l’Himàlaia i sobre els habitants del regne de Botthant –el Tibet– van ser recollides pel jesuïta català Antoni de Montserrat: “[Els tibetans] mai no es renten les mans, la cara o els peus. No ho fan perquè creuen que és un sacrilegi embrutar un element tan pur i preciós com l’aigua, amb la qual calmen la set”. Aquest religiós, a més, va esbossar el primer mapa de l’Himàlaia de la història. Les relacions que va establir durant els seus viatges van bastir els futurs punts de connexió entre el món cristià i el budisme tibetà.

Missioner a Goa i conseller de l’emperador mogol de l’Índia
Antoni de Montserrat, nascut a Vic el 1536, va ingressar a la Companyia de Jesús després de conèixer Ignasi de Loiola a Barcelona. El 1574 va ser enviat com a missioner a Goa, a l’Índia portuguesa. Des d’allà va marxar cap a l’interior del subcontinent per presentar-se a l’emperador mogol de l’Índia, Akbar –de sobrenom ‘el Gran’–, i descendent del mongol Gengis Khan, que s’estava envoltant de mestres de les diferents religions en el seu afany de cercar la veritat absoluta. En els debats religiosos a la cort es podia exercir la llibertat d’opinió sense límits, un escenari que hagués estat impossible a l’Europa de la Inquisició. Malgrat no aconseguir la conversió al cristianisme de l’eclèctic emperador sunnita, aquest el va nomenar conseller personal i preceptor del seu segon fill.


Antoni de Montserrat (OscarRGomez-Osy) 


Imatges de jesuïtes en debat a
Akbar (domini públic)

El primer mapa de l’Himàlaia de la història de la geografia universal
Arran d’una revolta als territoris de l’Afganistan va haver d’acompanyar l’emperador en la campanya militar per sufocar-la. El jesuïta va recollir amb detall el seu pas pel Caixmir, l’Afganistan, el Tibet i l’Himàlaia en la seva obra Mongolicae legationis commentarius, a la qual anava annexat un mapa en miniatura que incloïa una àrea força extensa del subcontinent Indi. En el mapa [vegeu més amunt] es pot apreciar l’Himàlaia en la seva primera representació cartogràfica de la geografia universal. També s’hi assenyalen les serralades de Karakorum i Hindu Kush. Va ser elaborat el 1591 (l’any 1600 hi va afegir comentaris) amb una gran precisió  –incorpora una taula de longituds i latituds de més de 180 indrets diferents, des del sud de l’Índia fins a l’Afganistan– i va servir a la primera expedició de missioners europeus que es va establir al Tibet uns anys després. El manuscrit on estava inclòs el mapa –i, amb ell, la figura d’Antoni de Montserrat– va romandre absolutament oblidat durant tres-cents anys fins al seu descobriment el 1906 a la biblioteca de la catedral de Saint Paul a Calcuta.


Fotografia façana mausoleu d’Akbar el Gran a Agra:
Ekabhishek (Creative Commons).

El mapa no va ser superat fins ben entrat el segle XIX, amb els treballs geogràfics britànics.

Darrera missió i captiveri al Iemen
Quan es dirigia com a ambaixador de Felip II de Castella i I de Portugal al regne cristià d’Etiòpia, amenaçat per l’expansió turca, va ser capturat a Oman i, després d’un angoixant recorregut per Hadhramaut (seria el primer europeu a trepitjar aquestes remotes terres desèrtiques), va acabar empresonat al Iemen. El final del seu llarg periple el va passar a galeres, moment en què es va pagar un rescat per retornar-lo a Goa. La seva salut no va poder-se recuperar del penós captiveri i va morir a l’illa de Salsete (on s’assenta l’actual Bombai) l’any 1600. El seu únic company de viatge en aquest darrer periple, el jesuïta castellà Pedro Páez, aconseguiria posar els peus a Etiòpia temps després, on seria el primer europeu –150 anys abans que el geògraf britànic James Bruce– a arribar a les fonts del Nil Blau

Saber-ne més:

Ignasi Dies Moratilla
28/06/2017
Àsia
http://www.petjadacatalana.com/antoni-de-montserrat-el-primer-a-cartografiar-lhimalaia/



Autor: Ignasi Dies Moratilla/ blog 'Petjada Catalana'




versió per imprimir

  1. CescT
    12-05-2020 12:14

    Ara que ho recordo, un català que es feia dir Ali Bei va ser el primer europeu en arribar a la Meca. Alguna cosa de tradició viatgera tenim els catalans.

    Domènec Badia i Leblich, més tard Ali Bei, va néixer el 1767 al si d'una família benestant.

    https://beteve.cat/va-passar-aqui/ali-bei-meca/

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L’historiador aragonès Jerónimo Çurita ja va certificar que l’anomenada Franja de Ponent formava part...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]
Si els primers navegants a creuar l’Atlàntic amb En Colom eren catalans, els seus intruments havien també de...[+]
Va tornar una de les caravel·les colombines a Baiona, com diuen algunes cròniques? És un error creure que van...[+]