Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
ARTICLES » 03-07-2024  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
1267 lectures

Banderes de 4 barres als orígens dels Estats Units d’Amèrica

Na Dolors Viola va assistir a la conferència d’En Jordi Bilbeny sobre les banderes de quatre barres dels primers EUA, i ens n’ha fet la ressenya següent.

En Jordi Bilbeny en un moment de la conferència.

Dimecres 5 de juny, a l’Espai Fundació Bofill, dins el marc de conferències del Cicle de Primavera 2024, En Jordi Bilbeny va pronunciar la conferència La bandera americana de quatre barres segons l’art popular i la tradició política i militar.

Primer de tot va esmentar altres articulistes de l’INH que havien fet aportacions al tema: Izquierdo, Capdevila, Canadell... i  va posar de manifest que, si bé el nombre de barres de la bandera catalana era variable, com ja passava en època de Jaume I, se centraria en les de quatre barres.


Rendició de Lord Cornwallis. Gravat de 1781. L’exèrcit de la Unió és representat amb una bandera de quatre barres.

L’estructura de la conferència va ser una enumeració comentada. I la d’aquest text que llegiu, també: la informació d’una assistent que, bocabadada i meravellada, va retenir, d’allò explicat, el que va poder.

Vam poder mirar i admirar  tot un seguit de mapes i banderes  que parlaven per si sols. En Bilbeny va comentar dates, ubicacions i aspectes diversos, i va formular argumentacions i hipòtesis de base a estudiar i aprofundir i, tal com el títol indicava, els  mapes que contextualitzaven les banderes de quatre barres abastaven els àmbits militar i polític d’una banda (batalles, edificis simbòlics, actes i personatges fundacionals), i d’àmbits populars de l’altra (banderes i banderoles en elements de decoració casolana, souvenirs (alguns amb l’estil naïf característic de molts objectes d’aquesta mena, amb la tendresa inherent i  inqüestionable inclosa) o relatius  a festivitats i celebracions diverses. N’hi havia mostres per donar i per vendre. Allò era un ventall d’imatges extraordinari que mostrava –i demostrava– la presència de catalans que vivien a Amèrica i tenien i mostraven els seus símbols: els nostres símbols.