Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
ARTICLES » 30-04-2022  |  COLOM, CATALà
5691

Castella o el país dels peixos

Us oferim un fragment del capítol 15è del llibre d’En Jordi Bilbeny "Brevíssima Relació de la Destrucció de la Història. La falsificació de la descoberta catalana d’Amèrica", publicat per primer cop al 1998, on podreu adonar-vos que els noms que En Colom dóna als peixos demostren que som davant d’una traducció maldestra d’un text català destruït per raons d’Estat.

Pixota blanca (ca.wikipedia.org)

[Com he vingut exposant als capítols anteriors, el Diari de Bord d’En Colom que el Pare Bartomeu Cases va incorporar a la seva Història de les Índies no tan sols demostra que el text original era en català, sinó que també, i fonamentalment, ho eren els protagonistes d’aquella primera expedició. Per això els referents que hem anat resseguint fins aquí, mirant més enllà de la còpia dels censors, ens porten sempre, un i altre cop, a la Nació Catalana, a la seva cancelleria, als seus reials arxius, a la seva monarquia, a la seva geografia, a la seva organització virregnal, a la seva història nàutica, militar i humana. Fins aquí hem anat copsant, desgranant i evidenciant les truculències i manipulacions del censor, junt amb les mentides introduïdes al Diari d’En Colom per tal de fer passar aquella gesta per castellana].

Però el paroxisme de la mentida, arribarà amb totes les expressions que parlen de Castella com un país mariner, pescaire i ric en peixos. N'hi ha diverses al llarg de la Història. Però la més gràfica, per la diversitat d'espècies que esmenta, és la següent [anotada el dimarts, 11 de desembre del 1492]: «Pescaren molts peixos dels de Castella: albors, rogers, pixotes, galls, salpes, llisses, corbines, gambetes, i veieren també sardines» [O com diu el text en castellà: «Pescaron muchos peces de los de Castilla: albures, salmonetes, pijotas, gallos, pámpanos, lisas, corvinas, camarones, i vieron también sardinas»].

Si bé la Castella actual és un país sense mar, no ho era a l'Edat Mitjana, atès que per la conquesta del regne de  Múrcia, el 1243, s'obriria a la Mediterrània. I per les consegüents dels regnes de Sevilla, el 1248; de Niebla, el 1262, i Tarifa, el 1292, arribaria a l'Atlàntic. Finalment, amb la conquesta de Granada, el 1492, la corona de Castella [avui ja sabem que Granada va ser fonamentalment una conquesta catalana, en podem dir la Monarquia Hispànica] acabaria d'arrodonir la total possessió del litoral andalús i s'asseguraria, així, el control estratègic de l'Estret de Gibraltar.

Però a la Història d'En Cases, tot aquest ample territori que Castella [o Espanya] va anar incorporant a la seva corona, té un nom: Andalusia. I és amb aquest nom que sempre hi són designades per En Cases aquelles terres meridionals, fins al punt d'arribar a significar un país propi, totalment diferenciat geogràficament de Castella. No fa gens estrany sentir dir a En Cases que «el temps era com per l'abril a l'Andalusia» i «l'herba gran com a l'Andalusia». O encara, que En Colom «va veure fesols, que són com tramussos de l'Andalusia». Finalment, la diferenciació de Castella i Andalusia com a dos marcs geogràfics diferents i antagònics l'observem en una altra descripció paisatgística: «Tanta bellesa de boscatges i d'arbres tan graciosos i verds, diferents els uns dels altres i que alguns s'assemblaven a d'altres de Castella, i amb tanta frescor com pel maig a l'Andalusia, que li semblava que no hi podia haver cosa més delectable i agradable al món». I, fins i tot, hi ha una al·lusió al mar, on Andalusia, com de costum, pren el lloc a Castella: «I així s'havia manat de pregonar a tots els ports de l'Andalusia».

Per això, que En Cases parli dels «peixos de Castella», podent-los haver fet perfectament d'Andalusia, em sembla una gran incongruència textual, només atribuïble a la badoqueria d'uns censors més preocupats a fer desaparèixer la denominació originària, que no pas a mantenir la versemblança de la realitat. I que demostra, novament, que «Castella» ha tornat a suplantar «Catalunya» o una entitat geogràfica i política on Catalunya hi estaria vinculada i hi tindria una preponderància especial. Això es veu clarament a la Història de l'Almirall, d'En Ferran Colom, car s'hi descriu el mateix passatge dels noms dels peixos, però amb l'única diferència que, aquí, «agafaren molts peixos com els d'Espanya». Per la qual cosa l'Almirall batejaria l'illa on van efectuar aquella pesca amb el nom d'Espanyola.

Finalment, podem entendre que el passatge dels peixos delatava obertament llur procedència mediterrània, o més exactament, de la Mar Catalana, perquè en el manuscrit del Diari de Bord de la Biblioteca Nacional de Madrid extractat per En Cases, aquest paràgraf ha estat diligentment esborrat.

Les últimes proves del canvi de noms les tenim en la denominació castellana d'uns quants noms de peixos. El primer, la «pijota», que no és altra cosa que la «pixota» catalana. «Pixota» és el nom popular català de diferents peixos de formes allargades i comprimides, semblants a les serps, com són la pixota blanca, la pixota vermella i la pixota de llanguet o de carall de jan. Per En Joan Coromines, «el significat de pixota, com a variant de pixa, és inequívoc en català», la qual definició s’avé rodonament amb la forma del peix. En canvi, «pijota» en espanyol té una significació ben diversa: «cría de la merluza», «pescadilla»; o sigui «llucet».

Ara bé: la «pescadilla» castellana, per la seva forma, no té res a veure amb el peix allargassat i prim a què fa referència En Colom, car el nom italià que li dóna el seu fill Ferran, a la seva Història, no és cap altre sinó «lachie». És a dir: «llaços». O, més ben dit: «cintes». I aquestes sí que, talment com les pixotes, tenen un cos llarg i comprimit.


Cintes (historiesdemar.org)

El segon peix és l’anomenat «pámpano» per En Cases i «pampani» per En Ferran Colom a la versió italiana. Com a nom de peix és totalment inexistent en castellà, atès que és la burda traducció del «pàmpol» català, que, segons la família, s’hauria d’haver transcrit «romero», «cherna», o «pez piloto». Sembla evident, doncs, que el traductor confongué el «pámpano» amb la fulla del cep.


Pàmpol (pecesmediterraneo.com)

I el tercer i darrer peix de què vull parlar són els «chiopi» de la versió italiana de la Història d’En Ferran Colom, o «chopos», de la traducció castellana del mateix llibre. Tanmateix, el «chopo», en castellà, no és cap peix, sinó un cefalòpode, també conegut, a Andalusia, per «jibia». Ara bé: com que el text d'En Ferran ens diu que els «chopos» són uns peixos anàlegs als peixos emperadors; en tant que «peixos», només es poden referir a les «xopes»: un peix comú a les costes de Tarragona i del País Valencià.


Xopa (pescacosmar.com)

I, si bé aquestes xopes no s’assemblen al peix emperador entès com a peix espasa, sí que podrien ser anàlogues —salvant totes les distàncies que els retocs al text permeten salvar— a un altre emperador: el de la família dels luvàrids. Aquest és un peix que, per la conformació del cap i per la seva longitud, té una certa tirada al peix lluna, el qual, segons m’indica l’amic i biòleg Enric Badosa, «té la pell molt dura i no és comestible i pot arribar a fer uns dos metres». Però, el més extraordinari de tot plegat és que aquestes xopes que descriu En Ferran Colom, semblants als emperadors, també «tenen la pell duríssima i no és un bon peix a menjar».


Emperador o Luvarus Imperialis (panama.inaturalist.org)

Per acabar, que la procedència dels peixos és Catalunya o la Mar Catalana, ho acabem de saber per una nova denominació, que En Cases esmenta en molts altres paràgrafs de la Història: «la tonina». Es tracta d’un mot català perquè, a més de dir-se «tonina» a Catalunya als segles XV i XVI, se’ns n'ofereix la corresponent traducció castellana: «Van veure també moltes tonines; aquestes són les que van veure les naus de Cadis, de què parlava Aristòtil, “y llamólas atunes”». Que serà com anomenarà les tonyines, d'ara endavant.

Jordi Bilbeny

Capítol 15 del llibre Brevíssima Relació de la Destrucció de la Història. La falsificació de la descoberta catalana d’Amèrica (Librooks Barcelona, 5a edició, Barcelona, 2014)

 

 

 

 

 

 



Autor: Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Xavi G.
    15-05-2022 19:59

    Si us plau, feu el favor de mirar de comportar-se com persones humanes i no com barallars humans.

    He dit

  2. Edmund Cooke
    15-05-2022 18:35

    Ep!
    Compte, que a Chile i mexic, tenen el jurel de castilla, palometa o dorado de castilla…..

    https://es.wikipedia.org/wiki/Seriola_lalandi

    Es molt curios que no surti aquest jurel castillano a les guies castillano-manxo-llioneses-madrilenyes?…. Molt muy mucho curiososo!!

  3. Antoni Abat
    15-05-2022 16:06

    MAL

  4. Antoni Abat
    15-05-2022 16:06

    NOR

  5. Antoni Abat
    15-05-2022 16:06

    SUB

  6. Antoni Abat
    15-05-2022 16:05

    RES

  7. Antoni Abat
    15-05-2022 16:05

    E

  8. Edmund Cooke
    15-05-2022 15:34

    Creu templera catalana i barres del comptat d'empuries….20th usa president…. Una altra curiositat ….

    Aquest garfield sí que en sabia d'empescar?….

  9. Edmund Cooke
    15-05-2022 15:31

    …. Cenutriat abat, necessiteu un bon caçador de peixos de tants que en teniu….
    Te n'envio un de garfield, felí domestic tigrat, com el teu cervell trinxat….

    https://ca.wikipedia.org/wiki/James_Abram_Garfield

    ….

  10. Edmund Cooke
    15-05-2022 13:30

    … i a la castilla de les castilles, la gran madrid, també en tenen de peixos…. Molts peixos…

    https://www.ucm.es/data/cont/docs/581-2013-12-16-Almodovar2002b.pdf

  11. Edmund Cooke
    15-05-2022 13:26

    Sí, sí…. Fins i tot a castella-lleo en teniu de peixos….molts muy mucho peces….

    https://pescacastillayleon.es/especies?page=4

    https://pescacastillayleon.es











  12. Antoni Abat
    15-05-2022 11:40

    Sal de tu pueblo, tarugo.

  13. Antoni Abat
  14. Antoni Abat
  15. Edmund Cooke
    15-05-2022 10:11

    Abat, tens rao!… resulta que els peixos i crancs de castella existeixen!!….

    Ni ha tants que en fan guies i tot….

    https://www.castillalamancha.es/sites/default/files/documentos/pdf/20120723/guiapeces.pdf

    Castella, el pais dels grans mariners d'aigua dolça!

  16. Antoni Abat
    12-05-2022 20:06

    Igual cuando hayas terminado de reírte y soltar improperios como un tarugo puedes contestar a la pregunta.

  17. LluísLluís
    12-05-2022 19:38

    El castellanot de l'Abat diu:

    "Ponme un solo ejemplo de aspirción o elisión de la ese en catalán meridional. No hay."

    Hahahahaha

    Quin poca vergonya. Vigileu amb aquest estafador i no li doneu peixet, perquè després es creix i vol donar lliçons

  18. Edmund Cooke
    09-05-2022 21:29

    … i que jo digui el que dic, no pressuposa que ningu ho suscrigui…. Es la meva opinio i prou….
    Altra cosa es que amb els meus comentaris aflori el teu complexe d'inferioritat…. Res poden fer des de l'INH per solucionar el teu problema psiquic…. Hauràs d'anar al terapeuta per mirar de sortir-te'n…. Pobre boig desgraciat!!

  19. Edmund Cooke
    09-05-2022 21:22

    Antoñete, si et comportes, actues i escrius com un ruc supremacista, menystenint i menyspreant el lliure criteri dels demés, doncs que esperes rebre per part nostre, lloances ?….

    Noi, ets més tonto del que ningú s'hagi pogut arribar a imaginar mai…. Tot un rècord guiness d'idiocia homosupina!!

  20. Xavi G.
    09-05-2022 20:11

    S'ha de veure quina fixació que té l'Abat amb mi i amb quina meticulositat tracta d'utilitzar el seu bisturí.

    Així i tot és divertit anar observant les seves contorsions, hahahhaaa.

    Dels peixos de Castilla ja està tot dit a l'article. Els peixos de Castilla són alls, pocavergonya. Reiterados diu, el caradura.

  21. Antoni Abat
    09-05-2022 19:59

    Ruego a los administradores de la página que pongan coto a los inadmisibles y reiterados insultos del participante Edmond Cook. A menos que suscriban su mala educación y tono chusquero y tabernario, claro.

  22. Alvaro Prim
    09-05-2022 19:34

    Repites referencias de libros qude no has ni siquiera leido ni sabes de que van . Tipico

  23. Edmund Cooke
    09-05-2022 19:31

    "Y a ver si os aclaráis. Tanto insistir en el empeño de los castellanos en manipular y borrar la historia, y ahora resulta que citáis a dos figuras de la Complutense. ¿En qué quedamos? ¿No había un complot universal para chinchar a todo lo catalán?”



    Ets tan, pero tant extremadament curt noi....t'explico, tros de soca!!

    No sòc en absolut fan d'aquests dos espanyols exemplars, de fet em fan fàstic; força fàstic, fins i tot el mort....tots dos grans encobridors i manipuladors de la nostra realitat històrica com tants i tants d'altres acadèmics covards i aprofitats...només els vaig llegir per que els títols dels seus llibres parlen sols i per que dels seus treballs es conclou que els falsaris són els que han escrit la historia que ensenyen als nostres infants...I que us quedi clar, que tots dos complutenses son conscients de les mentides, falsificacions i usurpacions historiques, però en donen validesa....tot plegat amb l'objectiu que merdosos com tu Abat s'ho empassin com a veritats inamovibles...la putrefacta rao d'estat!...

    A continuació us reprodueixo una de les reflexions finals d'en caro Baroja al seu llibre, pàgines 199-200. Reflexions plenes de cinisme i hipocresia, en afirmar que les falsificacions i els falsificadors son art i artistes de primera als que hem de respectar...quan ho vaig llegir no m'ho podia creure....realment és per enmarcar-lo com a mostra de la idiòcia humana, que tant agrada a l'Antoñete!!!....per aquesta gent és millor una còpia que el propi original!!! Però qui s'ho pot empassar això?....és clar, gent com l'Abat....


    "Lo que hicieron (los falsarios) ha tenido su utilidad, porque ha servido para demostrar que la falsificación como arte es algo muy difícil y que casi siempre las falsificacions deliberadas fallan en algo: o pretenden demostrar demasiado o yerran en detalles. De todas maneras, hoy, por muy criticos que seamos, hemos de estudiarlos a ellos, más que a sus obras, con cierta benevolència o comprensión, pues debieron ser hombres fantásticos, entusiastas, no malhechores. Existen en la actualidad otra clase de impostores y tartufos más peligrosos; porque no falsifican datos o hechos, sinó que interpretan los auténticos a su modo y para sus fines.”

    .....INCREIBLE, OI? ...


  24. Edmund Cooke
    09-05-2022 19:23

    "De lo de los peces ya no queda ni rastro, claro.”



    Doncs sí. Tu, tros de lluç!!!

  25. Edmund Cooke
    09-05-2022 19:22

    "De todas formas, es muy divertido ver como va creciendo la rabieta hasta el paroxismo.”



    Me n'alegro que sàpigues riure de la teva pròpia imbecilitat. És el primer pas en la teràpia frenopàtica que has de seguir per treure't la idiòcia de la teva psique....ho veig difícil però, ja que qui neix idiota, normalment mort idiota....

  26. Edmund Cooke
    09-05-2022 19:21

    "Es obvio que ninguno habéis leído ni a Caro Baroja (que se estará revolviendo en el sepulcro viendo que se lo utiliza para justificar estos disparates) ni a Álvarez Barrientos, a los que citáis repitiendo sin saber.”



    I tant, que els hem llegit!....qui no els ha llegit ets tu marrec!!...de fet la lectura acurada d'aquests llibres ens ha donat per pensar i pensar nombroses hipòtesis de sortida per a la majoria de teories dissidents de la història oficial....o es que ets tan imbècil que no saps ni llegir ni entendre els títols dels seus llibres?...FALSIFICACION DE LA HISTORIA Y LITERATURA HISPANICAS...Tu continua amb els sudokus i la sopa d'all, que nosaltres anem fent, tros de llondro!!

  27. Alvaro Prim
    09-05-2022 19:20

    Edmund Coke. Eres un mentiroso a la vez un ignorante. Afirmas algo que demuestra que no has leido el libro o lo que es peor mientes a sabiendas si lo has leido.. Es lo que pasa cuando citas referencias sin leerlas

  28. Antoni Abat
    09-05-2022 17:22

    Y a ver si os aclaráis. Tanto insistir en el empeño de los castellanos en manipular y borrar la historia, y ahora resulta que citáis a dos figuras de la Complutense. ¿En qué quedamos? ¿No había un complot universal para chinchar a todo lo catalán?

  29. Antoni Abat
    09-05-2022 17:19

    Es obvio que ninguno habéis leído ni a Caro Baroja (que se estará revolviendo en el sepulcro viendo que se lo utiliza para justificar estos disparates) ni a Álvarez Barrientos, a los que citáis repitiendo sin saber. De todas formas, es muy divertido ver como va creciendo la rabieta hasta el paroxismo.

    De lo de los peces ya no queda ni rastro, claro.

  30. Edmund Cooke
    09-05-2022 16:59

    Antoñete, tu ves fent acudits de tonto, sopa d'all, sudokus i mots encreuats al caliu del foc cabernari, que nosaltres ja ens encarreguem d'investigar i descobrir la nostra veritable història….

    FIN


  31. Francesc D.
    09-05-2022 15:35

    Ha,ha, molt bona aquesta Edmund!

  32. Edmund Cooke
    09-05-2022 15:22

    ….Aquests dos doctors i catedràtics de la complutense sostenen sense reserves que les falsificacions són a l'ànima de la gran historia i literatura espanyoles!….


    Companys, si aquests erudits panyols han estudiat el tema i nhan fet articles, llibres i conferències al respecte, a qui hem de creure…. Al lloro insinistrat i sense criteri de l'Antoñete a badat?….o a doctors en filologia, literatura i història hispàniques de la gran universitat complutense de madrid?…

    A l'antoñete, oi antoñete??

    Abat, això també fa riure oi ??



  33. Edmund Cooke
  34. Edmund Cooke
    09-05-2022 14:49

    JOAQUÍN ÁLVAREZ BARRIENTOS, doctor en Filología Hispánica por la Universidad Complutense de Madrid, es investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas y Vicedirector de su Instituto de Lengua, Literatura y Antropología.

  35. Edmund Cooke
    09-05-2022 14:17

    En Joquin Alvarez Barrientos, al seu llibre "el crimen de la escritura. Una historia de las falsificaciones literarias españolas” conclou que gran part de la literatura castellana son falsificacions ….arriba escanya!

  36. Edmund Cooke
    09-05-2022 14:06

    En Julio Caro Baroja, al seu llibre " las falsificaciones de la historia en relacion a la historia de españa” conclou que la historia serveix per inventar-se la historia i sosté que tota la historia d'españa es basa en copies de manuscrits no originals manipulats, reescrits i tersiversats….i afirma: més val tenir un relat, tot i la seva palmaria falsetat, que no tenir res…. Visca escanya!!

  37. Antoni Abat
    09-05-2022 13:02

    Estupendas las sopas de ajo para abrir boca, pero no prescindas de la mariscada.

    Pedreña, Santander, Cantabria, CASTILLA la Vieja:

    https://youtu.be/4uYbg6BbC00

  38. Xavi G.
    09-05-2022 11:40

    Avui he dinat amb la família una espectacular mariscada castillana, és a dir, una sopa d'all ben bona.

  39. Francesc D.
    09-05-2022 10:34

    Que no has entés de que jo a tu no t'haig de donar explicacións de rés! T'ho poso en majúscules? La informació esta penjada i és a l'abast de tothom, si no et convenç, doncs emb sembla molt bé! Cadasqú és lliure de creure el que vulgui! A més, a partir d'ara no contestaré ningú que en aquest espai en català, vingui a faltar el respecte parlant en castellà. S'ha acabat el bròquil!

  40. Antoni Abat
    09-05-2022 08:18

    Sigues sin contestar a mi pregunta, que es bien simple y clara. ¿Puedes citar alguna institución académica reconocida del planeta que dé crédito a las descacharrantes propuestas del INH?

    No hay respuesta, de ahí que recurras con insistencia a la descalificación y los aspavientos.

  41. Francesc D.
    09-05-2022 07:36

    Abat de Montserrat, no et canses de fer el ridícul? La majoria de mapes que he linkat i que per a tu no son proba de rés, son de domini públic. No me'ls trec jo de la barretina, tothom els pot consultar d'arreu del món que dispossi d'internet, i en aquesta web, molta gent els ha linkat alguna que altre vegada avans que jo mateix. Alguns son mapes que estan en museus i la gran majoria com, el de Cantino, o el d'en Pedro Reynel, estan a la wiki. Saps quantes visites te la wiki al dia? "Wikipedia recibe unos 31 millones de visitas al día..." aquesta xifra és en general però, Deu n'hi do! per ser que ningú s'ho mira i ningú ens fa cas! Jo diria que sou vosaltres, els 4 trolls que volteu per aquí negant-ho tot i fent el ridícul, als quí ningú fa cas! Abat, la universitat d'història no és el centre del món ni la veritat absoluta. Surt de la cova!...O quedat-hi per sempre més, tant se m'enfot!

  42. Edmund Cooke
    08-05-2022 23:40

    Antoñete, aquí tens l'escut d'armes de Salamanca…..

    https://es.wikipedia.org/wiki/Salamanca

    ….la gran ciutat, de la gran universitat, de la gran falsetat que t'has empassat… quan ens donaràs el resultat després d'haver comptat les senyeres i creus templeres que hi llueixen a l'escut armoriat que t'he passat?….per que saps comptar oi merdós abat?

  43. Antoni Abat
    08-05-2022 23:32

    Xavi, en eso sí podemos coincidir. A mí también me parece todo hilarante.

  44. Edmund Cooke
    08-05-2022 23:10

    …..

    "Debe de ser terrorífico sentirse inferior.”



    …. I això ho diu un troll tonto ignorant pallús poruc patètic arrogant i envejós fals erudit, que no sap discernir entre "iglesia” i "galileo”….? Pobre vailet, encara mama llet i no sap fer ni el rotet….

    Mira antoñete fins que no aprenguis a comptar i ens digues quantes senyeres hi ha a l'escut de Salamanca, no deixaras de sentir-te terrorificament inferior….un cop ho afrontis i ho superis com un home, potser podras començar a ser normal….



    Com diu en Xavi, espera espera….hahahahajahaa!!





  45. Xavi G.
    08-05-2022 21:44

    Espera espera...,

    Hahahaaahaaahaaahaaaaaahahahaaahaahaahaaa

  46. Antoni Abat
    08-05-2022 21:26

    Hijo, cuánta rabia e inquina reconcentradas. Debe de ser terrorífico sentirse inferior.

  47. Xavi G.
    08-05-2022 21:23

    Ah, que estaves pensant precisament en eixa consonant. Doncs molt bé, jo estava pensant en altres. No he dit que totes les característiques de l'andalús tinguen que provenir del català.

    Ja tornes a fer trampes? En cap lloc he dit jo Catalunya per València, encara que hi han proves històriques que amb la primera denominació se'ns coneixia a tots. Sense anar més lluny el propi Roderic de Borja quan s'adreçava als de Xàtiva. Però bé, si el que t'agrada es emprenyar i enredar, ho soportarem amb paciència.

    Tu pensa el que vulguis i jo pensaré el que em passi pels collns, pels meus collons, que tornes a fer trampes quan jo mai me referit als teus. Els teus que te'ls miri qualsevol voltor o algún cocodril de los de Castilla, hahaaaha.

  48. Antoni Abat
    08-05-2022 20:36

    Francesc, la cruda realidad es que NADIE os hace caso sino para desternillarse de risa. Por muy digno que te pongas, avergonzáis incluso a vuestros compatriotas más hiperventilados.

    Y sigues sin ser capaz de citar ningún estudio ni apoyo que no venga del propio INH y sus acólitos. Y si no es así, presenta pruebas.

  49. Edmund Cooke
    08-05-2022 19:23

    …..

    "En esta analogía, "vosotros” seríais la Iglesia y "nosotros” Galileo.”


    …es a dir, per aquest trolltonto, rematadament tonto de l'Abat, nosaltres "l'esglèsia” som els reaccionaris i els sectaris apoltronats al poder que amb paradigmes inamovibles assentats en actes i doctrines de fe despres de segles de manipulacions, imposicions i tortures, jutgem i condemnem als dissidents i lliurepensadors;

    i ells "galileu” son els que aporten la llum de la ciència i dels fets objectius en benefici del coneixement lliure i universal, tot jugant-se el prestigi, el patrimoni, la llibertar i la propia vida….?

    Abat, no rius de tu mateix quan llegeixes les merdositats inconsistents que vomites ?….

    Mes si us plau marrec pixapins…. Mes ….Es que jo no puc parar de riure imaginant-te fent el galileu…. Un lloro merdos i poruc com tu comparant-se amb savi, valent, i erudit geni ….

    Fas pena i tot, tros de burinot llepa llimacs !

    FIN



  50. Francesc D.
    08-05-2022 18:57

    Jo ja he mostrat el que per a mi son evidències, tu només dones la teva opinió, amparan-te en el que diu una suposada majoria de suposats intelectuals que, de moment ningú sap qui son i el que realment pensen. Ja te dit avans que, refugiar-te en el pensament únic només demostra la teva carència de sentit crític. Tant se m'en refot el que tu i els altres cavernaris vulgueu creure i no és la meva intenció convencer ningú. Ja t'hi pots quedar a la caverna. Al final la gent pot veure aquests mapes amb senyeras i en definitiva, totes les proves i sugerències que en aquest espai de cultura es comparteixen i ja decidiran per a ells mateixos si la història oficial ens enganya, o no! Salut!

  51. Antoni Abat
    08-05-2022 16:41

    Y no hagas trampas, que no me chupo el dedo. Galileo enfrentaba el conocimiento científico a las fábulas y mitos de una religión. Las religiones requieren de fe ciega para aceptar sus premisas, justo lo contrario a la ciencia. En esta analogía, "vosotros” seríais la Iglesia y "nosotros” Galileo.

  52. Antoni Abat
    08-05-2022 16:37

    Venga, Francesc. Anímate y cita una sola universidad, academia o escuela del planeta que den crédito a vuestras peregrinas teorías. Hablo de ámbitos reconocidos y homologados, de autoridades; no valen foros terreplanistas, negacionistas y demás delirios.

  53. Francesc D.
    08-05-2022 15:24

    Sou la resta del planeta? Parles del planeta dels simis,oi?

  54. Francesc D.
    08-05-2022 15:22

    Homes doctes tenia l'esglèssia fins que va apareixer Galileu i els hi va desmontar la parada. Saps que pasa? Amagar-se darrera de les majories no et fa més creible, només demostra el poc criteri personal i el borreguisme intelectual. Si no sortiu de la caverna la veritat us passarà per sobre. De fet ja us heu quedat enrera!

  55. Antoni Abat
    08-05-2022 14:21

    Francesc, creo que tienes problemas con el significado de la palabra "evidencia”.

    "Nosotros” somos el resto del planeta, y "vosotros” un grupo minúsculo de personas sin ninguna formación en la materia que pretendéis discutir. O sea, es el mundo el que está equivocado. Generaciones de historiadores con acceso a estas mismas fuentes (son mapas archiconocidos) no han advertido nada extraño hasta que habéis llegado "vosotros” a iluminarnos. ¿Comprendes?

  56. Francesc D.
    08-05-2022 14:08

    Que les forces de l'univers ens deslliurin de tots els experts, dels quals tu en fas gala de ser-ne el seu portanveus si, viuen en la mateixa caverna que tu. Us heu plantejat, només per casualitat que potser devant de tantes evidències els equivocats podeu ser vosaltres? Segur que si però, no ho reconoixereu perque us hi jugueu el sou. No em crec que sigueu tant obtussos de ment! Que trist viure en la continua negació de les evidències.

  57. Antoni Abat
    08-05-2022 13:42

    O sea, que la fiabilidad del mapa depende de lo queme convega en cada caso. Si los topónimos están puestosa voleo, son imperfecciones de la época, pero si aparecen banderines aleatorios sin ton ni son (por ejemplo, "senyeres” en Escandinavia), son pruebas irrefutables.
    Vamos, quete has comprado el libro y ya te consideras capacitado para discutir algo que no ha advertido hasta el momento ningún experto del mundo. Solo una cuadrilla de aficionados.

    Pues muy bien.

  58. Francesc D.
    08-05-2022 12:41

    D'altra banda, jo hi veig senyeres quan hi han senyeres i en els exèmples que he linkat hi apareixen senyeres tant si s'està sota els efectes d'algún psicotròpic o no, continuan sent senyeres. No sereu pas vos, que porteu les ulleres de no voler veure la realitat?

  59. Francesc D.
    08-05-2022 12:34

    Monsieur Abat! És ben cert que una flor no fa primavera però, el cas es que no es tracta només d'un mapa i d'un mateix autor. N'hi han molts més i tots mostren quelcom diferent al que ens vol fer creure la història oficial. És cert que de vegades els toponims no encaixen a la perfecció però Sr.Abat, estem parlant de mapes fets a ma al segles XV i XVI. No volgueu pretendre ara que siguin com els del google earth fets a vista de satèlit. De totes formes i malgrat les inperfeccións típiques de l'època, Castella no apareix per enlloc. No serà que la història oficial ens vol donar gat per llebre? Clar, en la vostra mentalitat tancada en si mateixa, és més fàcil creure que els extrangers eren uns passarells i no sabien fer mapes. Salut!

  60. Antoni Abat
    08-05-2022 10:51

    Muy bien, Francesc. Si tomamos esos mapas al pie de la letra, unas veces Tarragona estaba en Cuenca y otras no, porque Murcia ocupaba su lugar. Navara (sic) estaba en mitad de los Pirineos, y el Guadalquivir nacía en Alcalá de Henares, siendo frontera entre España y Portugal. Y el delta del Ebro estaba a la altura de Blanes. Luego vinieron los malísimos catellanos y lo trasladaron todo, piedra a piedra, ribera a ribera, con el único objetivo de chincharos. De las toneladas (literalmente) de documentos escritos en cada ciudad, cada audiencia, cada villa, cada lugarejo, cada parroquia, sin rastro de ese supuesto imperi catalá y sí de la pertenencia a Castilla ya hablamos otro día. Pero como el principio de roda teoría conspiranica es la negación de toda autoridad o evidencia, para así poder reinventar lo que más convenga, por disparatado que sea, seguirás erre que erre con la matraca de unos mapas que, por otra parte, interpretas como si estuvieras bajo los efectos de un psicotrópico, viendo señeras donde te da la gana y al tuntún.

  61. Francesc D.
    08-05-2022 08:03
  62. Francesc D.
  63. Francesc D.
    08-05-2022 07:37

    Carta nautica de las costas del mediterraneo 1592. Apareix Catalonia, Tarragona,Biscaia,Granata,Galitia i Portugall. On és Castella? L'imperi sempre ha estat el català i castella només un subreialme. https://www.flickr.com/photos/bibliotecabne/12185343245

  64. Francesc D.
    08-05-2022 07:27

    Pedro Reinel 1504. Senyera de dos pals i emblema de Portugal. Ni rastre de Castella. https://en.wikipedia.org/wiki/File:Pedro_Reinel_1504.jpg

  65. Francesc D.
    08-05-2022 07:22

    Fora collonades! Mapa d'Antonio Millo 1583. Escut de la monarquia del moment. Castella i Aragó, Sicilia,el regne de Granada i una senyera de banda a banda d'espanya com a símbol predominant català. https://pin.it/6EGurrO

  66. Antoni Abat
    07-05-2022 23:47

    Y vaya obsesión que tenéis unos y otros con mis cojones. Cuando queráis nos citamos y os los enseño.

  67. Antoni Abat
    07-05-2022 23:45

    Venga ya, Xavi. Ponme un solo ejemplo de aspirción o elisión de la ese en catalán meridional. No hay.

    Ahora resulta que llamáis Cataluña a territorios que JAMÁS tuvieron esa denominación mientras negáis el hecho probado de que tanto Granada como Murcia eran parte de la corona de CASTILLA. Aclaraos, porque según sople el viento es España, Castilla o Raticulín.

    Puedes reírte lo que gustes, pero tu supina ignorancia quedabien manifiesta.

  68. Xavi G.
    07-05-2022 21:42

    i no sé a què et refereixes amb lo de la Espanya milenaria si va per mi.

    Invents, res més.

    Fin.

    Hahahaa.

  69. Xavi G.
    07-05-2022 21:36

    Que s'incorpori segons la legislació castellana per raons de controlar i sotmetre millor a aquell territori no vol dir que sigui Castella. Nosaltres també varem passar anys després a regir-se per la legislació castellana per les mateixes raons, per controlar-nos sotmetent-nos, i no som Castella.

    Precisament el català meridional te les mateixes característiques de relaxació i omissió consonant que apuntes respecte al andalús. Per tant, i tant que es pot donar aquest resultat!!

    Quanta ignorància, que a més resulta patética quan se'ns presenta revestida d'un to greu de dona-lliçons toca-collons.

  70. Edmund Cooke
    07-05-2022 18:28

    "Como el Arca de Noé, el Portal de Belén, los Reyes Magos, Don Pelayo, los peces castellanos o cualquier otro mito.

    Inventos, nada más.”

    FIN

  71. Antoni Abat
    07-05-2022 18:00

    Ya se ha explicado que el concepto de Andalucía era más restringido que el actual, y en ese momento se habría referido únicamente a la costa sevillana, que es atlántica. Por otra parte, Murcia ya llevaba unos siglos siendo castellana en 1492, así que sí, por supuesto que había litoral castellano en el Mediterráneo antes de la conquista de Granada. A ver si ahora va s resultar que es catalán todo aquello relacionado con esa lengua, aunque en muchos territorios de donde es propia no se identifiquen en absoluto como catalanes, y Castilla queda reducida a un páramo de Soria. Esa arbitrariedad de criterio a conveniencia es metodológicamente inadmisible.

  72. Francesc D.
    07-05-2022 15:58

    I com que la monarquia a catalunya, avans del 1716 tenia el poder limitat, sempre han preferit el sistema de govern de les castelles on, el rei era la llei, i des dont sempre han legislat amb l'únic propóssit d'anar corcant les constitucións catalanes que, els hi limitaven el poder. I ara és el mateix car, potser ja no hi ha el sant ofici per a fer-nos passar per l'embut però, hi ha la justícia espanyola al servei de l'estat que, és el mateix! Salut!

  73. Francesc D.
    07-05-2022 15:22

    Potser estem vivint dues realitats diferents i cadascu s'agafa a la que millor li convé. Una cosa és el dessitj per part de la monarquia i de certa noblessa del seu entorn, d'uniformitzar tots els regnes i territoris del lloc geogràfic dit Espanya, i que no tinc cap dubte que aquest dessitj ve de lluny, i un altre cosa és quan aixó es fa realitat. I la realitat és que el monarca, per mol rei que fos dels altres regnes i territoris, a catalunya tenia que jurar les seves constitucións i sotmetres al dret català. Recordem el jurament:"Nós que valem tant com vós, jurem davant vós que no sou millor que nós, que junts valem més que vós, i que us acceptem com rei i sobirà sempre i quan respecteu nostres llibertats i lleis, però si no, no”. I aquest costum només es trenca i s'imposa per la força de les armes amb el decret de nova planta al 1716. Aixó el que vol dir es que anterior al decret, el monarca podia ser-ho alhora de molts territoris i regnes però, cada regne era independent l'un de l'altre. O sigui, d'espanya politico-jurídica entesa en els termes moderns d'un estat actual, rés de rés! L'estat espanyol podriem dir que a molt estirar, no es consolida fins a les corts de Cadis al 1812 i els catalans per aquelles dates tampoc hi erem car, erem un protectorat Francès. És Amadeu de Savoia cap al 1871 el primer rei que ho és d'espanya, tots els anteriors signaven de les espanyes. En quant als peixos de Castella, en tot cas haguessin dit els peixos de l'Andalussia que, és on hi ha la costa. A sant de que han de fer referència a castella si aquesta i com a única explicació, la única cosa que tapa és Catalunya.

  74. Antoni Abat
    07-05-2022 14:28

    Parece que tan pronto España es un invento de apenas dos siglos como una realidad histórica milenaria, según convenga.

    Lo cierto es que Granada se incorpora a la Corona según la legislación castellana, no aragonesa (ni mucho menos catalana). Confundes Andalucía, que hasta hace apenas siglo y medio designaba únicamente a los reinos de Sevilla y Córdoba, con el reino de Granada, que abarcaba las actuales provincias de Almería, Granada y Málaga. El proceso de formación de las hablas andaluzas (o español meridional) está sobradamente estudiado y documentado, y sus rasgos fonéticos y prosódicos ya estaban presentes en el castellano. La repoblación del reino de Granada se hizo, básicamente, de oeste a este, de ahí que en toda la costa se cecee y en el interior se distinga, al predominar entre los repobladores gentes del reino de Sevilla o del de Jaén respectivamente. El seseo propiamente dicho, salvo algún caso aislado, es inexistente en el territorio incorporado a la corona tras la conquista de Granada. El catalán es una lengua con una riqueza consonántica cuyo influjo jamás habría resultado en ninguna de las actuales hablas andaluzas, caracterizadas precisamente por la relajación e incluso elisíón de las consonantes. Otro caso de palmaria ignorancia acerca del asunto que se discute puerilmente.

  75. Xavi G.
    07-05-2022 12:12

    Escudo de Fernando el Católico a partir de 1513, cuando se proclamó rey de Navarra. La conquista de Navarra y su posterior incorporación a la Corona de Castilla, tuvo como consecuencia la inclusión de las cadenas en el escudo de la monarquía española. Parece ser que Fernando el Católico había pensado originalmente la inclusión de Navarra en la corona de Aragón. ello explica su ubicación en los cuarteles correspondientes a la Corona aragonesa, concretamente el emblema navarro apareción partido con los palos de Aragón. Fuente: "El escudo de armas de Navarra" de Faustino Menéndez Pidal y Navascués y Javier Martínez de Aguirre, Editado en 2000 Por el Departamento de Presidencia, Justicia e Interior del Gobierno de Navarra, ISBN 84-235-2016-1


    https://es.wikipedia.org/wiki/Fernando_II_de_Arag%C3%B3n#/media/Archivo:Escudo_de_Fernando_el_Cat%C3%B3lico_a_partir_de_1513.svg

  76. Xavi G.
    07-05-2022 12:01

    Això de que el regne de Granada pertanyia llavors al regne de Castella caldria matisar-ho molt i molt.

    Com que he errat per presses atribuint tot el que he dit abans al Casaus, quan és el propi Colom qui deixa constància, el regne de Granada acabava d'incorporar-se al regne..., al regne de les Espanyes, a la monarquia hispànica. Això d'incorporar-ho solament a Castella és una nova falsificació i tergiversació de la història.

    Si el Regne de Granada s'hagués incorporat a la corona castellana, al escut hispànic la magrana granadina s'hagués tingut que col·locar dins i entre els quarters reservats a Castella i Lleó. Però no fou així... Per tant realment s'incorporà a la monarquia hispànica en tot cas, i per tant aquest regne conquerit restava obert a tots els regnes que conformaven aquesta monarquia. No era Castella.

    Per això a Andalusia trobem tants cognoms i topònims d'origen català i per això l'accent sessejant al castellà d'allà.
    Perquè mentre als catalans no ens ha importat massa el fer-nos entendre als estrangers intentant de seguida imitar al castellà en aquest cas, i amb el temps sense adonar-se anar dominant-lo, als castellans, salvo excepcions, això mateix els resulta quasi del tot impossible per una barreja de prepotència i ignorància que pateixen i arrastren des del temps dels carpetovetònics, que fa que en general, i quasi diria que des de la inconsciència que els hi crea precisament aquesta seva supèrbia i ignorància, considerin als demés inferiors no dignes de respecte.

  77. Alvaro Prim
    06-05-2022 20:02

    Antoni Abat ha dado en el blanco, tanto que ha tenido que intervenir la brigada brunete en pleno . Bueno falta el Cesc :D

    Por cierto si se refiere a reinos Bartolome de las Casas nunca hubiera dicho Andalucia, En todo caso Reino de Granada pero en aquel entonces ya formaba parte del Reino de Castilla. ;)

  78. Xavi G.
    04-05-2022 18:49

    Impecable capítol aquest dels peixos.

    És evident que Casaus està fent referència a peixos mitjans i menuts típics de la mediterrània i no del cantàbric (balenes etc..). I si hagués volgut referir-se a la mediterrània andalusa hagués dit Andalusia i punt, com tantes altres vegades. Castella en aquest context grinyola i molt.

    Per tant és evident el maldestre retoc del traductor, que de Catalunya en diu Castilla, segurament per allò de quedar-se ben ample.

  79. Edmund Cooke
    02-05-2022 23:42

    Ben vist i totalment cert sr. Ferrer….

    Trucs de pati de col.legi que s'empassen abats, prims, marietes, rodamons, caralt llots, bernaldos i pepsis….i més des que els castillans panyolats ens varen robar caixabank, que aporta recursos i molts a la RAE….

    Es clar, ja no és la Caixa de Barcelona, ara es la caixa de madrid….que ens han robat a tots per amagar el desfalc i l'estafa a caja madrid i a la merdositat de bankia….

    I a sobre hem d'aguantar que aquesta colla de marrecs llepa gripaus ens diguin supremacistes…

    I tot i així, els responsables de l'NH deixen participar al xat a aquesta colla de supremacistes panyols en llengua castillana ….un panorama tan complexe, recargolat i enrevesat que és molt difícil d'entendre, per no dir impossible….

  80. Antoni Ferrer Delgado de Coca-Cola
    02-05-2022 22:12

    Antoni Abad, pardiez, el devien suspendre de comprensió lectora.

    Que en Segovia digui 'Fins i tot...''no exclou la resta.

    Tampoc cal parlar molt de la RAE, el company s'equivoca en ni mencionar el tema de la RAE.

    A vostè li ho explicaré com el Barri Sèsam com funciona el diccionario:

    -Censors tradueixen malament una paraula com bajel.
    -LA RAE posa bajel al diccionari ÚNICAMENT perquè surt al Quixot.
    - Al segle XXI surten llestos com vostè a dir que clar que és una paraula castellana perquè surt al diccionari de la RAE.

  81. Edmund Cooke
    02-05-2022 20:08

    ...doncs això Frede!

    Ens hem de deixar del "poliiticament correcte", i afegir normes d'accés i conducte al xat que siguin coherents amb les tesis de l'INH....per exemple:

    1.- per poder participar, els comentaris han de ser en català
    2.- els usuaris que tot i participar en català, denotin manipulació i supremacisme castillà al seus comentaris han de ser eliminats

    Per que, com podem explicar a gent forània que defensem una nació catalana, mare de papes, grans nobles, grans campanyes militars i de reconquesta i conquesta, grans literats, científics, descobridors, exploradors, cosmògrafs, cartògrafs, juristes i artistes de la edat mitjana i moderna, tot usurpat per Castilla, i alhora deixem que la llengua i la idiosincràcia castillana faci i digui el que li rota amb total impunitat al nostre espai ?...No és gens seriós. No ens podem pendre seriosament els foranis..... No ho entén ningú això..... ÉS UNA INCONGRUÊNCIA MONUMENTAL, OI SENYORS?....

    I si l'INH adoptés aquestes mesures, l'estat panyol tindria un problema ben gros...ja que si en donessin publicitat dient als mitjans que som uns supremacistes -d'altra banda res de nou, ja que és aquest un dels seus arguments per deslegitimar-nos-, per permetre només el català com a llengua vehicular al xat, ens estarien fent un gran favor donant a conèixer a canals i mitjans nacionals la nostra existència....i si no en fessin cap de publicitat en contra nostra, això que tindriem guanyat, ja que al bloquejar-los ens deixariem d'emprenyar, i per tant el xat seria molt molt més profitós....i el que és millor, sense merdosos.



  82. Frede
    02-05-2022 19:39

    Ho he dit i demanat manta vegades en diversos llocs d'aquesta web. Tenim un problema. Permetem que accedeixin a participar en aquestes pàgines una munió de trolls i trolletes fent ús de la seva llengua conqueridora i nosaltres no fem res. Al meu parer, si volen participar i fer ostentació del seu presumpte saber ho han de fer en català. Com he repetit en altres llocs, escriure en castellà aquí és d'una total i absoluta manca d'educació i respecte a una activitat catalana, que s'expressa en català i investiga coses catalanes. Ho fan amb un evident supremacisme espanyol, cultivat durant cinc segles d'opressió sobre Catalunya i amb la intenció de demostrar que per molt que diem ells manen, sobretot amb la llengua i, seguiran oprimint-nos en castellà fins i tot aquí. Repeteixo, afegim-hi a aquesta prepotència les elucubracions i salts mortals que arriben a fer amb la nostra història per tal d'eludir la veritat, obviant curiosament, el que ells anomenen el mètode científic, que sembla ser només l'ha d'aplicar l'INH. Més d'una vegada he preguntat si farien el mateix en una web en anglès o rus, sense cap resposta. En fi. Penso que abans de fer veure que saben coses, el primer que han de fer és escriure en català en aquesta pàgina. Per respecte i educació a una pàgina i a unes persones que, si hi volten, se suposa que alguna consideració ens haurien de tenir.

  83. Edmund Cooke
    02-05-2022 19:15


    Diem ja d'una vegada per totes les coses pel seu nom i deixem-nos de ser "políticament correctes"...no ens ha dut enlloc ni ens hi durà....doncs això Lluis...un troll tonto l'abat....i a més un pallasso que ens fa riure i passar una bona estona, veient com fa el ridícul tot hora ...forma part de la professió de pallasso...cap insult, una professió molt digna però....oi abat?

    ...com ja hom ha possat de manifest al fòrum més d'un participant en anteriors xats, aquests individus son actors que ens fan befa, com ara la fan els del polonia amb els "nostres" politics...els de tv3 es foten amb el polítics i els trolls tontos com l'abat es foten amb nosaltres....i ja està....

    ....però que n'és de reconfortant burxar-los i fer-los fer més el ridícul, per riure sense parar....

    Escuts nobiliaris de la corona catalana a l'armorial gelre: trenta
    Escuts nobiliaris de la corona castellana a l'armorial gelre: Un, i a sobre dubtòs
    Grans Mestres templers de la corona catalana: dotze
    Grans Mestres templers de la corona castellana: ZERO
    Papes de la corona catalana: sis.
    Papes de la corona castellana: ZERO

    Saps què abat, et regalem els peixos, els pops, els crancs i les ostres castellanes.....


    .




  84. Antoni Abat
    02-05-2022 18:45

    Por otra parte, quienes han salido por peteneras en los comentarios son los que insisten en el asunto vizcaíno, sin que yo haya mentado a Vizcaya para nada.

    Por cierto, que les convendría estudiar un poco mejor los mapas.

  85. Antoni Abat
    02-05-2022 18:28

    Lluis, ni siquiera eres capaz de reconocer lo que leen tus ojos. La costa desde Algeciras a Cartagena era de Castilla, te pongas como te pongas. Y Playa de Castilla se llama la que va de Sanlúcar a Huelva, con Doñana detrás.

    De hecho, el grado de insultos, histeria y pataleo es proporcional al berrinche por no querer reconocer la evidencia.

  86. LluísLluís
    02-05-2022 18:07

    És avorrit i cansat llegir aquesta gent que parla en castellà i que només escriu per demostrar el seu supremacisme cultural i ridiculitzar aquest web.

    Ara ha aparegut aquest suposat sr. Abat, que darrera un discurs suposadament culte i respectuós pràctica la giragonsa dialèctica per no dir res i confondre els que llegim i volem participar als fòrums.

    Fixeu-vos en la seva tècnica escapista.

    Fot un rotllo que no hi ha qui el segueixi i quan algú li contesta sobre una cosa cosa concreta del que ha dit, el sr. Abat fuig d'estudi, aportant un web. M'explico.

    En aquest fòrum el sr. Segovia cita una web sobre el "peix pampano" on diu que és un peix originari de Mèxic, no de Castella, tal i com afirma el sr. Abat.
    4. m. Méx. Pez marino comestible, que habita en las costas del golfo de México.

    El sr. Abat (en castellà) contesta burlant-se i referenciant el punt 3 la mateixa web del sr. Segovia, per dir que la raó està de part seva , que aquest peix també està a Castella.I que hi diu aquest punt 3 ?

    3. m. salpa (‖ pez acantopterigio).
    Només això sr. Abat? Quina poca vergonya la seva.

    Jo que no sóc expert en peixos busco que és un Salpa i ....tatxannnnn

    Observeu amb molta atenció la darrera frase. Sr. Abat, qui fa el ridicul, sense cap mena de dubte és vosté. Vagi desfilant, si us plau

    Definición de salpa
    f. Zool. Pez marino teleósteo, acantopterigio, muy semejante a la boga, de unos 25 cm de largo, cabeza apuntada y cuerpo comprimido, y de color verdoso por el lomo y con rayas doradas en cada lado. Abunda en el Mediterráneo y es comestible poco apreciado.

    Fuente: https://www.definiciones-de.com/Definicion/de/salpa.php © Definiciones-de.com

  87. Antoni Abat
    02-05-2022 16:32

    Sr. Segovia:
    Es posible que no sea yo quien esté haciendo el ridículo estrepitosamente. Le sugiero que lea con atención la tercera acpeción de ‘pámpano' en el mismo Diccionario. Quizá se lleve una sorpresa.

  88. Víctor Segovia
    02-05-2022 13:48

    Senyor Abat, vostè diu:

    ''En cuanto a las etimologías de los pescados, no es posible hacer más trampas. Afirmar que el pámpano "com a nom de peix és totalment inexistent en castellà" es una mentira de grueso calibre, una afirmación absolutamente gratuita dirigida a un público crédulo e ingorante. Si no, no se entiende tal atrevimiento.''

    Fins i tot avui en dia, la RAE només li dóna el sentit de peix en la 4a i última accepció a https://dle.rae.es/p%C3%A1mpano i amb la marca de Mex. de Mèxic, o sigui no s'ha dit mai a Castella.

    Quin ridícul més espantós, segueixi intentant-ho.

  89. Maria Garcia
    02-05-2022 13:31

    Cantabria era castellana,,,,,,, lo siento, pero vamos, si sois más felices tragando todo lo que dice el Bilbeny y esta Friki web, pues vale,

  90. Edmund Cooke
  91. Edmund Cooke
    01-05-2022 22:27

    Abat, he trobat una novetat pel teu cap domesticat…. El teu consolat vascongat i castellanitzat no només és altre de tants patrimonis robats a la catalanitat… de segur que no t'has adonat, que els escuts d'armes dels ports vascongats que tant matuserament has esmentat, llueixen creus dels templers catalans…. Per que ja saps, que cap ni un a la teva castilla va ser nat…

    Has sentit mai més gran veritat tros de soca endimoniat?

  92. Edmund Cooke
    01-05-2022 21:51

    Abat, tu i el teu ramat ensinistrat, en acabat, veureu com el nostre llegat, torna legitimat i internacionalment validat a la nostra propietat….

    De vera que n'estaràs preparat?…. Pobre desgraciat!!…. Prega i fes bondat, perque el cel no et quedi vedat tot i la teva mesquina i cínica maldat…

    Ja t'has quedat altre volta bocabadat miserable abat?…. Possa mes creativitat que sumiqueixar a qui ens te administrat aquesta web de catalanitat….

    Abat ets un crack…..Com el del 1929…
    Hi seràs al del 2029?…..et trobarem a faltar …. Bé, de fet no….
    Hahahaha!

  93. Edmund Cooke
    01-05-2022 21:01

    Ep!….i que et quedi clar abat:

    El fet que estiguis torbat psiquicament i psicologica pel teu complexe d'inferioritat, no vol dir que ni jo ni cap persona que pensi com jo siguem supremacistes…. som gent normal, i si us considereu inferiors no és el nostre problema..,..potser si no haguessiu defensat els que ens ho han robat tot, no tindrieu aquest complexe d'inferioritat…..

    Oi que se m'enten?

  94. Edmund Cooke
    01-05-2022 20:52

    ….

    " Con respecto a los intolerables insultos vertidos por el otro contra mí, espero que los administradores de la página tomen cartas en el asunto de inmediato”

    Troll: Un trol (en anglès, troll, inspirat dels nans malignes de la mitologia nòrdica), en l'argot d'internet, és algú que intenta provocar els altres des de l'anonimitat, en fer missatges que intenten excitar emocions en una comunitat en línia.

    Tonto: Dicho de una persona: Falta o escasa de entendimiento o de razón

    Crec que troll tonto aplicat a un individu cínic, hopócrita, pueril i envejós com ara tu, no es pot considerar un insult…. Potser et consideres ofes i pataleges sumiqueixant perque es la teva manera de superar el complexe d'inferioritat que et torba la raó?….

  95. Edmund Cooke
    01-05-2022 20:29

    Seguim per bingo Abat….

    Segons Robert S. Smith, el primer Consolat de Mar català va ser una iniciativa de 1196 de la ciutat de Perpinyà. Després, van seguir l'exemple altres ciutats: Barcelona (1260), València (1283), Ciutat de Mallorca (1326), Tortosa (1363). Víctor Ferro hi afegeix els consolats de Girona (1388), Sant Feliu de Guíxols (1443) i Lleida (1510).

    La base jurídica de la feina diària dels consolats va ser el codi marítim conegut com a Llibre del Consolat de Mar. El manuscrit del llibre més antic és de 1282, i la primera edició impresa, de 1484, a l'inici, doncs, de la revolució del llibre. Aquest llibre va esdevenir, fins a mitjan segle XIX, el codi comercial marítim acceptat per tots els comerciants/navegants de tots els països europeus. A més a més de noves edicions en català, es va traduir i es va publicar a l'italià, castellà, francès, holandès, anglès, danès i llatí.

    Del mapa de les ciutats amb cònsols catalans al món en tenim diverses versions. Potser la més coneguda i divulgada va ser la dels Consolats de Barcelona confegida per l'Arxiu Històric Municipal de la ciutat. Confegit amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929, s'hi inclouen més de 90 ciutats de la Mediterrània i de l'Atlàntic. Vers 1380, els consolats catalans estaven localitzats a ciutats dels territoris de l'imperi català en xarxa de la Mediterrània, i, també, a altres ports d'altres estats de la conca mediterrània, i de l'Europa atlàntica.

    Als segles XVI-XVII, la fórmula Consolat de Mar va ser adaptada per la monarquia hispànica per fundar consolats a Sevilla (1543), a Bilbao (1511) i Sant Sebastià (1682), a Malta (1697), i, a Amèrica, a Mèxic (1592) i a Lima (1613).

    Abat, tot academia pura… et convido a fer més el ridícul, desitjant llegir la teva fètida i pueril xerrameca d'adoctrinat faestantica!… ets patèticament divertit tot i la pena que fas!!!

  96. Antoni Abat
    01-05-2022 20:17

    Francesc, no creo haber mencionado para nada Vizcaya en mi comentario, pero en fin, ya que te veo tan obsesionado con el asunto, podrías volver a la Wiki y leer los párrafos anteriores al que has elegido, que lo único que dice es que a partir de ese año el rey de Castilla para a ostentar el título de Señor de Vizcaya. ¡Anda! Resulta que Castilla también albergaba territorios con legislación diversa. ¿No habíamos quedado en que Castilla autoritaria y laminadora de pueblos bla bla bla?


    Para tu información, son los reyes de Castilla quienes, a instancias de los señores vizcaínos, fundan ciudades en Vizcaya y las dotan de fueros, por lo común a imitación del fuero de Logroño. Sí, los famosos fueros vascos son en realidad fueros castellanos, a imagen y semejanza de los que tenían las comunidades de villa y tierra castellanas.

    Vaya, que si Valencia y Mallorca, que eran reinos independientes dentro de la Corona de Aragón, son para ti catalanes por compartir la lengua (además de otras muchas cosas, aunque la mayoría de la población de esos territorios no se sienta en absoluto catalana), no vale entonces reducir Castilla a la región histórica actual así llamada según te convenga. Castilla fue un reino plurinacional en el que se hablaban cuatro lenguas: castellano, gallego, asturleonés y vasco, existiendo para los hablantes de esta última lengua una sección especial en la Audiencia de Valladolid (la Sala de Vizcaya, precisamente) con traductores jurados al servicio de los vascohablantes monolingües, a los que se les reconocía el derecho a una defensa justa. Pero habida cuenta del método del INH, no me sorprende nada esa burda arbitrariedad.

    Pero yo hablaba de los puertos cántabros, y la actual Cantabria solo ha estado desligada históricamente de Castilla en los últimos cuarenta años, con la creación de la comunidad autónoma. De hecho, las tierras cántabras siempre han dependido de Burgos tanto administrativa como eclesiásticamente, y uno de los nombres históricos de aquellas tierras fue el de Montañas de Burgos al Mar. Lo de que los cántabros tenían sus propias leyes diferenciadas de las de Castilla te lo has inventado directamente.

    Con respecto a los intolerables insultos vertidos por el otro contra mí, espero que los administradores de la página tomen cartas en el asunto de inmediato.

  97. Edmund Cooke
    01-05-2022 19:23

    Au vinga Francesc G., rematem ja al troll de l'abat?…és un plaer ajudar-te….

    Abat, definitivament ets tonto….mira marrec consentit, en Teofilo Guiard Larrauri, arxiver i historiador vasc, especialitzat en la casa de contractació i consulat vascos a Bruxes, ens diu al primer tomell dels que dedica a la "historia de la noble villa de bilbao”:

    "….tenían los vizcaínos-por ser aquél el mercado central de exportación de vinos, lanas, armas y hierro labrado á los principales puertos de Inglaterra, Francia y Bélgica y á los extremos de Escandinavia é interior de Europa-sus cabañas (lonjas) y Bolsa de Comercio, á imitación de las asociaciones allí establecidas de los traficantes de Nuremberg (1361), de las ciudades anseáticas, de los catalanes (1389) y de los venecianos (1415) ….”

    Abat: A IMITACION DE LOS CATALANES….

    …. És a dir, que Viscaia va tenir una, i nomes una, casa de contractació i un (un i nomes un) consulat, a partir del segle XV, tot seguint (copiant, usurpant, imitant, apropiant,….) el model català de les llotges de mar i consulats de mar….

    Els innumerables consulats i llotges de la corona catalana, es van començar a implementar a tots els ports mundials coneguts ja des del segle XIII…

    Ja ho has entes Abat?







  98. Francesc D.
    01-05-2022 18:02

    Extret de la Wiki. "En 1379 el rey Juan I de Castilla se convirtió en señor de Vizcaya, por herencia materna, quedando dicha titularidad integrada definitivamente en la corona de Castilla y luego en el reino de España, titulación que estará unida bajo los mismos monarcas, pero Castilla y Vizcaya estarán separadas administrativamente, cada soberanía conservará su identidad y leyes, las cortes castellanas permanecerán separadas de las vizcaínas. Vizcaya tuvo bandera naval propia, casa de contratación y consulado en Brujas. También tuvo dos aduanas en la frontera con Castilla, en Valmaseda y Orduña."

  99. Francesc D.
    01-05-2022 15:14

    Si clar, sardines de castilla com, les ostres fresques i fruïts de mar que, es cruspia Carles I a Yuste, Extremadura! Clar, ara fem passar castella per Viscaia, per andalussia i per escanya i així segur que les sardines son como las de castilla. En els mapes del XV queda ben delimitada la frontera entre castella i Viscaïa. Que alguns nobles Viscains fossin vasalls d'Alfons VI de Castella, per interessos de conquesta, no vol dir que castella fos Viscaïa. Els càntabres tenien les seves pròpies lleís diferents de les de castella. No fotem!

  100. Antoni Abat
    01-05-2022 10:13

    Es vergonzosa la falta de pudor del autor, con afirmaciones insostenibles con respecto a varios puntos.

    Para empezar, omite deliberadamente que Castilla NACIÓ AL PIE DEL MAR. La primera vez que se menciona su nombre es en el Valle de Mena, abierto al CANTÁBRICO, del que dista apenas 30 km. Y para seguir, cuando faltaban 300 años para que en Valencia sonara el catalán, ya eran castellanas las villas marineras de Castro, Laredo, Santoña, Noja, Santander, Comillas o San Vicente. Castilla la Vieja, para más señas. Antes de que Segovia o Toledo fueran castellanas, ya lo era toda la costa cántabra. Así que sí, por supuesto que había peces "como en Castilla".

    En cuanto a las etimologías de los pescados, no es posible hacer más trampas. Afirmar que el pámpano "com a nom de peix és totalment inexistent en castellà" es una mentira de grueso calibre, una afirmación absolutamente gratuita dirigida a un público crédulo e ingorante. Si no, no se entiende tal atrevimiento.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]
Va tornar una de les caravel·les colombines a Baiona, com diuen algunes cròniques? És un error creure que van...[+]
Com és que al primer llibre d'Erasme en castellà hi ha un escut amb les armes reials catalanes i...[+]
En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap...[+]