Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 25-10-2020  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
1633 lectures

Cinturons militars dels Estats Units amb barres vermelles i grogues

De vegades quatre imatges valen més que mil paraules. Els pals catalans en els uniformes dels militars estatunidencs? Una nova troballa que En Leandre Martí ens ha fet arribar perquè l'escampem entre els seguidors de l'Institut Nova Història.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Estar atent a les conferències i els escrits d'En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història fa activar una mena de microinterruptors del cervell, que, en circumstàncies normals, romanen tancats, però que, una vegada prens consciència de l'ocultació de la història de Catalunya, feta per l'aparell de l'estat, mai més la mirada no serà al buit: ara s'obre un món nou, apassionant, i jo estic més atent per recuperar les possibles empremtes que han escapat del relat històric oficial.

Sota aquesta nova mirada de veure les coses de la història, anava tafanejant un diumenge, pels encants de llibres de Sant Antoni de Barcelona, quan em va cridar l'atenció la coberta d'una publicació. Es tractava d'un volum de 44 litografies a color d'En Henry Alexander Ogden, publicat per l'exèrcit dels Estats Units al 1890, sota el títol Uniforms oft he United States Army. 1774-1889. És un recull de dibuixos d'uniformes militars, dels orígens de l'exèrcit Continental, format al 1775 per lluitar a la Guerra de la Independència. Vaig demanar poder-lo fullejar i vaig tindre premi, perquè em va cridar fortament l'atenció certs elements dels seus uniformes, especialment el cinturó, ratllat amb els colors groc i vermell, que podrien denotar una possible influència catalana. S'hauria d'investigar. Aquí us els deixo. I anem sumant.

Leandre Martí


Cliqueu damunt de cada imatge per ampliar-la.Cliqueu damunt de cada imatge per ampliar-la.
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Lleonard Garcia i Solà
  07-11-2020 11:27

  No és inversemblant que aquells que van assolir la independència dels EUA i van entomar la tasca de proveïr el nou Estat de la corresponent simbologia i elements de representació de la nova realitat nacional, tinguessin a la seva disposició no sols la cartografia de l'època, finals del s. XVIII, sino que, fins i tot, coneguessin la més antiga i que ja incorporava la costa de les noves terres descobertes. Entre aquestes, les ensenyes que més sovintegen -quasi de forma exclussiva- son les corresponents a Portugal i a les barres de la Confederació Catalano-aragonesa. Tal i com podem observar en els planisferis de Cantino, Miller, Texeira, etc. Recollit àmpliament en l'excel·lent recull cartogràfic d'Enric Guillot a 'Descoberta i conquesta catalana d'Amèrica' (INH-Librooks, 2012) Aquesta, doncs, podia haver estat la font històrica en què s'haurien pogut inspirar aquells primers dirigents dels EUA a finals del s. XVIII; dada en què Catalunya ja no existia en l'àmbit internacional ni com a nació i que, per tant, els seus simbols podien ser "reutilitzats". I amb pocs dubtes, doncs el mapa de 'Juan de la Cosa' -on sols hi ha banderes de la Corona de Castella, de Portugal i d'altres "incerts" o retocats- no es descobriria fins a mitjans del s. XIX pel Baró de Walckenaer i l'adquirís en subasta. Aixi doncs, per la incongruència que hagués suposat l'ús de qualsevol simbol que recordés a la britànica i derrotada potència colonial i, alhora, la voluntat de no renunciar a un orígen europeu dels constructors de la nova nació, podem pensar en un origen català de les barres
  esmentades en aquest excel·lent article de Leandre Marti.

 2. Francesc 2
  27-10-2020 01:16

  Sí, Jaume, és cert. A la imatge de l'esquerra de la segona filera.

 3. Jaume Vicenç Joan
  26-10-2020 19:06

  Us heu fixat que a la única imatge que es veu una bandera dels estats units (en segon pla, en un pati), les barres vermelles estan sobre fons groc? Amplieu la imatge i ho veureu clarament.

 4. Guerau
  25-10-2020 10:51

  Efectivament, el groc simbolitza la llei marítima, la reialesa, el poder de les elits. El blanc simbolitza la ciutadania, la república i les constitucions. Barres en Roig i groc i barres en Roig i blanc, també a la història de Catalunya.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
24843 lectures
2019 INH 37 Vicent-Marc Adell/ «El Lazarillo i la literatura catalana»
2019 INH 42 Albert Fortuny/ «El cherry picking i el mètode científic»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Magazín d'entreteniment i actualitat de les comarques gironines. El programa pretén acostar tots els temes que...[+]
Com és que al primer llibre d'Erasme en castellà hi ha un escut amb les armes reials catalanes i...[+]
La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les...[+]