Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
NOTICIES » 12-04-2011
31157 lectures

Colom i la casa Reial Catalana

Després de les pel·lícules "L'apropiació del descobriment d'Amèrica: una conspiració d'estat?" i "42º: La història prohibida", arriba a la pantalla un nou documental sobre la descoberta catalana d'Amèrica i la vinculació d'En Colom amb la casa Reial Catalana.

Colom i la casa Reial Catalana

L'Institut Nova Història i Pilar Montoliu Produccions us presenten el documental Colom i la casa Reial Catalana.

CINEMES GIRONA
c/ Girona 173-175, de Barcelona

Sala:
1
Qualificació: Apta a tots els públics
Nacionalitat: Catalunya
Durada: 50'
Versió: català

Entrades esgotades per al 8 d'abril, dia de l'estrena.

Consulteu els horaris:
http://www.cinemesgirona.cat/calendari/?month=apr&yr=2011

Colom i la Casa Reial Catalana intenta desmuntar la fal·làcia d'un Colom plebeu, analfabet i estranger que té els alts càrrecs polítics i militars que només tenien els membres de la casa reial i certs nobles. És possible que un estranger analfabet arribés als cim més alt de l'estructura de l'estat? És possible que ho aconseguís enganyant el rei Ferran i tota la cancelleria, sense que ningú no ho denunciés? O potser el que realment va passar és que el diputat, militar, almirall i ambaixador Colom es va emparentar amb una dona de la reialesa de Portugal i de Catalunya –una descendent del comte Jaume d'Urgell–, i per aquesta raó va poder accedir als càrrecs a què va accedir i viure a les corts on va viure, amb la més absoluta de les normalitats i sense cap denúncia institucional.
El documental, basant-se en els estudis d'en Jordi Bilbeny, mira d'explicar els fets i de  donar sentit a la mentalitat reial del Descobridor i a la dinastia que els Colom van crear  a l'altre costat de l'Atlàntic.


L'estrena del documental, elaborat per Pilar Montoliu, tindrà lloc divendres 8 d'abril als cinemes Girona de Barcelona.


Un film de Pilar Montoliu i L'Institut Nova Història




versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. coi
    30-04-2014 23:36

    Estic fent una prova

    perquè hi una cosa que no entenc

  2. jaumecarbo
    14-10-2011 11:06

    Quina feina d'investigació mes ben parida. Tinc 53 anys. M'agradaria creure que el temps posa al seu lloc les coses i que no es poden, amaga per sempre. Pero desitjaria poguer-ho veure, abans de que jo desa-pareixi d'aquests mon, encara que sigui molt demana despres de 600 anys.

  3. Montse
    13-10-2011 13:34

    Ahir vaig veure el documental pel Canal 33 i us he de felicitar! Em va agradar molt i em va sorprendre... realement era català! Totes les investigacions, els anys d'estudi... quina feina tan ben feta! Enhorabona!

  4. kania de polonia
    03-10-2011 21:24

    This documental was fantastic! Not only because shows ideas quite revolutionaries, but the way of talking was very clear and easy to understand for new Catalan speaking person, like me:). Friend I took with me was very happy, cause after the movie your brother gave a little lecture, so it was a nice surprise. I have learnt a new sentence from your brother "me la porta fluixa", I think it can be very useful. good night!

  5. Josefina
    09-05-2011 17:15

    Oix quin cinema mes fantastic em moru de ganes de anar a veure aquesta cosa aquesta bellesa akesta perfeccio de la humanitat. Crec que ploraré de l'emoció!! noisss muak wapis!

  6. Guerau
    08-05-2011 18:38

    Des del punt de vista tècnic dir-li corona d'Aragó és una castellanada..., i un castellanisme... es fa per negar La catalanitat d'aquesta corona, atès que Saragossa va ser ocupada pels castellans el 1137 i va ser vassall de Castella fins a 1190 i després la castellanització d'aragó és evident... Aragó no ha deixat de ser sempre un regne titella dels castellans i navarresos (que venen a ser el mateix)

  7. Ramon
    04-05-2011 17:35

    Felicitats pel treball que esteu fent, tant tu Jordi com tot el teu equip. Us aconsello que no perdeu el temps amb aquells que d'entrada desprestigien el vostre treball i a Catalunya, curiosament de tot el que us acusen, en van plens a vesar, perquè per a ells els nacionalistes sempre són els altres, diuen que la Llengua espanyola és imprescindible, què Catalunya mai ha existit com a nació i què tenen la veritat absoluta (per a posar tres exemples). Dons ni la llengua espanyola serveix per molt (a Europa per a res fora de l'estat espanyol, només a hispano-america), he voltat per més 20 de països d'Europa i no m'ha servit de res. Al final els hi haurem de dir que la que no ha existit mai o com a molt un parell de segles és la seva Espanya. Com podem refiar-nos d'una nació que sempre a mentit, i ho segueix fent, el seu rei va dir fa uns anys que la llengua espanyola mai havia estat imposada a Catalunya, els seus presidents, ministres, intel·lectuals, esportistes, etc. (no tots), però una gran majoria encomanada per els dirigents siguin de dretes o d'esquerres, no han deixat mai de comparar-se, criticar-nos, insultar-nos, humiliar-nos, tenen la catalanofòbia com a estàndard.

  8. Joan
    02-05-2011 16:28

    No existeix la Casa Reial Catalana al igual que tampoc Corona Catalana. Es Casa Reial Aragonesa o be casa comtal catalana. La utilització del terme Corona Catalano-aragonesa te un objectiu aclaridor de orígens personals però tampoc es correcte ni es pot admetre desde un punt de vista tècnic. Gracies

  9. Francesc
    15-04-2011 04:10

    Ah! I en efecte, els virreis d'Amèrica eren nobles emparentats amb el rei. El mateix Cortès -que de cap manera era extremeny- estava emparentat amb el rei Ferran i amb l'emperador Carles.

  10. Francesc
    15-04-2011 04:02

    Manu, no. El principat de Catalunya i el regne d'Aragó eren dues entitats polítiques diferents. Compartien rei, però cadascuna tenia les seves corts, i òrgans de govern propis. Ni l'Aragó depenia de Catalunya ni Catalunya depenia de l'Aragó. Ni el Regne de València de cap dels altres dos. Cadascun dels territoris només havia de retre compte al rei o al seu substitut, en cas que el rei estigués absent: el virei. Si llegeixes les cròniques de Jaume I, de Ramon Muntaner, de Bernat Desclot o de Pere del Punyalet, veuràs que en moltíssims passatges es parla de Catalunya com a regne. El mateix Cervantes-Sirvent ho fa.

  11. Manu
    14-04-2011 22:30

    Desde cuando Cataluña fue Reyno? Y la corona Catalana cuando se creo? No era cataluña un condado mas del reyno de Aragon?

  12. El teu nom
    14-04-2011 02:18

    Manu, suposo que ja t'adones que tots aquests virregnats d'Amèrica a què fas referència tenen com antecedent els virregnats de la Corona Catalanoaragonesa. Fixa't que en la tradició jurídica de Castella no n'hi ha, de virreis.

  13. Manu
    13-04-2011 23:13

    Lista de virreynatos del reyno de españa : Virreinato de Nueva España (1535–1821). En un comienzo abarcaba desde Norteamérica hasta Costa Rica y Filipinas. Véase también: Virreyes de la Nueva España Virreinato del Perú (1542–1824). Entre los siglos XVI y XVIII, llegó a abarcar desde Panamá hasta el Cabo de Hornos, toda la Sudamérica española excepto Venezuela (dependiente de la Real Audiencia de Santo Domingo, en la isla La Española, que a su vez lo era del Virreinato de Nueva España; entre 1718 y 1742, Venezuela se integró en el recién creado Virreinato de Nueva Granada). Virreyes del Perú Virreinato de Nueva Granada (1717–1723; 1739–1819). Virreinato del Río de la Plata (1776–1811). Virreinatos europeos Virrey de Aragón Virrey de Cataluña Virrey de Navarra (1512–1843) Virrey de Valencia (1520-1707)1 Virrey de Nápoles (1503–1707) Virrey de Portugal (1580–1642) Virrey de Sicilia (1415–1713) Virrey de Cerdeña (1418–1720)

  14. Manu
    13-04-2011 23:09

    Y el resto de virreyes como Pizarro, Cortes, o capitanes como Alvarado, Almagro y demas?Estuvieron en la carcel Colon por lo menso era marino de profesion. Se les daba como premio el virreinato y el rey era fernando de castilla. y lo svirreynatos del Peru, Honduras, Mexico? eran nobles???? leed mas la historia y no inventeis patrañas para almas candidas e incultas

  15. El teu nom
    12-04-2011 15:46

    Manu. com t'expliques les banderes catalanes que es poden veure en el mapamundi d'en Teixeira, reproduït més amunt? Si en Colom es considera a si mateix com a senyor natural dels rei Ferran i Isabel, i, alhora, se'l qualifica d'estranger a Castella, de quina corona és súbdit? Com pot ser que un analfabet i plebeu genovès sigui nomenat Virrei? Et sembla lògic que s'atorgui a un foraster genovès un càrrec que està reservat als súbdits de la corona catalanoaragonesa i que, de més a més, han d'estar emparentats amb la família reial? Es versemblant que el plebeu i analfabet Colombo fos parent dels reis Ferran i Isabel? No, tot això no té ni cap ni peus. Salutacions Francesc

  16. Manu
    12-04-2011 13:32

    Colon vino de Raticulin con Joshua Jose antes estuvo de becario en andromeda Colon manipulaba la distancia recorrida y escribia menos en la bitacora para calmar a la tripulacion y que no se amotinaran Colon descubrio la deriva, que se produce al navegar grandes distancias ya que la tierra es esferica y al medir sobre un plano se producen desviaciones, por eso Coon llego realmente mas al norte, Bahamas, que a Santo Domingo La historia es una ciencia y tiene un metodo como tal no elucubraciones de mentiroso independentista. ¿donde estan sus fuentes? ¿documentos? ¿cotejo y caso con otros? ¿registros historicos? Y los datos y pruebas historicas de haber estado en La Rabida, Huelva ¿que hacemos con ellos? ¿y los documentos del archivo de indias de sevilla? EN fin, la droga del nacionalismo trae estos episodios de mono colectivo a la espera de un nuevo chute

  17. isaak
    10-04-2011 20:10

    Moltes felicitats pel documental! M'agradaria molt poder col·laborar amb vosaltres tot ajudant a difondre la tesis catalana per internet. No he pogut veure el documental, doncs em sembla que no l'oferiu encara per la web i visc a USA, però veient aquest tràiler semblar basar-se molt en la entrevist així com sembla “Enigma Cervantes”. Per tal de fer-nos un raconet en un mon terriblement audiovisual, crear debat i Sobretot internacionalitzar aquests estudis intentant atraure a quant més gent sigui possible millor trobo que hauríem de fer petits vídeos infogràfics on visualment s’exposen les dades, documents i arguments a favor i distribuir-los per internet amb subtítols en anglès. Eines actuals permeten fer aquest tipus de peces visual de forma més econòmica però tenen gran poder i impacte visual en el jovent i futurs historiadors. Ens hem de fer visibles al mon i internet més el llenguatge audiovisual son la clau per difondre els vostre treball. Un exemple seria aquest: https://www.youtube.com/watch?v=cL9Wu2kWwSY En qualsevol cas gràcies per revisar la historia que ens han venut i que tant costa de desfer-ne-se´n.

  18. Großherzog
    10-04-2011 14:53

    Jovi... això que dius encara no hi havia caigut... Però, malgrat penso que va més enllà dels 4 pals catalans,... vull esmentar que Napoleó I també ho feia i, si no em falla la memòria, els seus besavis havien estat emigrants menorquins a Còrsega. També ho fan els massons. El primer president dels Estats Units d´Amèrica, George Washington... Tot això és per frapar! Aquest enllaß us pot indicar... De ben, segur, però, us donarà més informació i potser algun argument de pes. http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1z11020100

  19. Mercè
    09-04-2011 21:03

    Hem vist el documental en família i ens hem adonat que teníem dret a saber-ho, per això és tant important la feina que fas, Jordi, endavant! Sóm els teus fans nº 1!

  20. Guerau
    07-04-2011 18:22

    Hola Francesc, quant de temps, Treballe dins l'àmbit del coneixement, i això m'ha dut a recercar tot el que envolta el desconeixement... que és molt gran... salutacions a tu i a tots els què esteu duent aquesta tasca meravellosa...

  21. El teu nom
    06-04-2011 21:45

    Guerau, sóc en Francesc.

  22. mk
    06-04-2011 21:22

    El quadre és de Sebastià de Piombo (Metropolitan Museum of Art N.Y.). Pintat el 1.519. Endevant i bona feina

  23. El teu nom
    06-04-2011 17:00

    Guerau, quan et donaràs a conèixer? Sempre expliques coses molt interessants

  24. Guerau
    04-04-2011 20:30

    Internet en va ple, sobre les elits, aristocràcia i reialesa històriques a Europa i la seva relació amb les societats secretes amb coneixements secrets i la seva simbologia, relacionada amb el poder i la seva forma de mantenir-lo. La cábala, els satanistes, l'aristocràcia negra, les societats del drac, etc. etc. Tota l'aristocràcia i la reialesa a Europa compartien els secrets per mantenir el poder i tots eren família, la càbala catalana era un dels seus llibres secrets.

  25. David
    29-03-2011 18:56

    El meu besavi li deia a la meva mare quan era petita: "tot es una gran mentida nena". Endevant Jordi!

  26. Jordi Bilbeny
    29-03-2011 02:01

    Sí, i tant q m'hi he fixat en la forma de posar les mans. Se'n diu pentacle. En parlo al meu llibre Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya. Sembla que seria una forma de dir que es pertany a la casa reial, però també podria fer referència a un orde religiós, militar o d'un orde secret. I és clar que en caldria fer un estudi. Però qui el fa?

  27. JOVI
    27-03-2011 23:28

    Jordi i l'altra gent; ara que veig les mans del retrat del Colom. Us heu adonat en quants quadres hi apareix eixa forma de ficar les mans que sembla que vulguen ficar quatre dits, com les quadre barres? Hi ha molts, el que s'atribueix a Cervantes, aquell conegut del Grego i més, mireu-ho. Uns sorprendreu. Almenys, és curiós. No sé si tindrà més explicació però tot és pot estudiar.

  28. Perot de Rocaguinarda
    24-03-2011 10:28

    A quina hora?

  29. El teu nom
    22-03-2011 01:08

    Hi manca l'hora!

  30. El teu nom
    21-03-2011 20:22

    Això és una excel·lent notícia!

  31. Fina
    21-03-2011 18:03

    A quina hora s estrena?

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
32567 lectures
La Clau: El català no ve del llatí
Rediscovering the Catalan Malta (Redescobrint la Malta Catalana) - Jordi Bilbeny [ENG]
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del monarca més poderós de la...[+]
Molta gent té la sensació que els catalans no hem tingut mai un passat guerrer i que sempre hem estat una gent...[+]
Els qui hem vist les proves de la manipulació històrica secular que hem patit, no tenim cap dubte de la...[+]
La història i la seva coneixença, enforteixen els principis i valors en un món quotidianament ennegrit per la...[+]