Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
EDITORIAL » 26-05-2010
7094

Coneixement i percepció

El coneixement humà és un aspecte de les nostres vides tan essencial com complex. Sense haver d'entrar en consideracions filosòfiques, qualsevol persona es pregunta en un moment o altre què vol dir saber una cosa. Són mots, saber i conèixer, que fem servir de manera quotidiana. Diem que sabem anglès, que coneixem l'obra d'un escriptor, que coneixem un país o que sabem com és el món de l'empresa. Amb tot, segur que també en alguna ocasió hem tingut la sensació que algú feia trontollar aquesta base nostra tan aparentment sòlida. Segur que alguna vegada hem dit, en veu alta o en silenci, "Ostres!, doncs jo em pensava que..."

Tenir un coneixement profund de qualsevol cosa pot arribar a demanar un esforç descomunal. I fins i tot podríem dir que un coneixement de debò, absolut, és impossible perquè és contrari a la nostra naturalesa humana. Entre l'ús quotidià i lleuger de la paraula i aquesta accepció més extrema que ens infon tant de respecte, per a la majoria de nosaltres la relació amb el coneixement és una relació d'aproximació contínua. Passa, però, que confessar la nostra ignorància respecte de qualsevol assumpte no està gaire ben vist. Sovint el que fem és construir-nos una explicació de mínims, per anar tirant, pensada potser per ser un punt de partida per a ampliacions posteriors, però que acaba esdevenint força definitiva.




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    34930
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Salvador Dalí va manifestar que el filòsof i estudiós de la ciència Giambattista della Porta era català....[+]
    Un intent de desfalsificació i restauració...[+]
    En un llibretó d’En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat...[+]