Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
NOTICIES » 01-05-2010
7076 lectures

Cristòfor Colom parlava català, segons Estelle Irizarry

Estelle Irizarry, professora titular emèrita de literatura hispànica a la Universitat de Georgetown, Washington, reforça encara més la catalanitat de Cristòfor Colom.

Aquest 12 d'octubre els mitjans de comunicació s'han fet ressò de la publicació d'un nou estudi que reforça encara més la catalanitat de Cristòfor Colom. Es tracta del llibre El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, de la professora Estelle Irizarry, professora titular emèrita de literatura hispànica a la Universitat de Georgetown, Washington. Un nou, estudi, doncs, que, com en el cas del llibre de Charles J. Merrill que s'acaba de traduir al català, surt d'una universitat nord-americana.

Entre altres coses, al llibre hi trobem afirmacions com aquesta: “Colom era natural d'un territori de l'antiga Corona d'Aragó, súbdit de Ferran.” Amb aquesta nova aportació, per tant, la genovesitat de Colom queda més arraconada encara. Cal recordar també les investigacions lexicomètriques de Lluis d'Yzaguirre, que en el seu dia ja va recollir el documental del Discovery Channel i que aposten també per la llengua catalana com a llengua pròpia de l'almirall Colom. Tot plegat dóna cada cop més pes al Colom català i fa cada cop més urgent que les institucions catalanes potenciïn la investigació històrica en aquest sentit per poder escatir l'abast de la falsificació històrica que en aquests llibres tot just s'apunta i que Jordi Bilbeny té ja força avançada, atès que les seves investigacions suggereixen que el cas de Colom no és únic i que el genocidi històric afectaria obres que fins ara hem considerat clàssics de la literatura espanyola.

La notícia de l'aparició d'aquest nou estudi ha interessat nombrosos mitjans, entre els quals l'Avui, El Periódico, IB3, El Debat o Público.
Redacció: Redacció INH
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35327 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Els historiadors oficials espanyols ens asseguren que Catalunya no era un regne i que ni tan sols no existia: que...[+]
  Un historiador del segle XVI afirma que la descoberta d'Amèrica "no s'ha d'atribuir als castellans". El text diu...[+]
  Castella és Espanya? Espanya és i ha estat Castella? Els catalans érem espanyols? Massa sovint cometem l'error...[+]