Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat,
i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."
Goethe
NOTICIES » 01-05-2010
5259 lectures

Cristòfor Colom parlava català, segons Estelle Irizarry

Estelle Irizarry, professora titular emèrita de literatura hispànica a la Universitat de Georgetown, Washington, reforça encara més la catalanitat de Cristòfor Colom.

Aquest 12 d'octubre els mitjans de comunicació s'han fet ressò de la publicació d'un nou estudi que reforça encara més la catalanitat de Cristòfor Colom. Es tracta del llibre El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, de la professora Estelle Irizarry, professora titular emèrita de literatura hispànica a la Universitat de Georgetown, Washington. Un nou, estudi, doncs, que, com en el cas del llibre de Charles J. Merrill que s'acaba de traduir al català, surt d'una universitat nord-americana.

Entre altres coses, al llibre hi trobem afirmacions com aquesta: “Colom era natural d'un territori de l'antiga Corona d'Aragó, súbdit de Ferran.” Amb aquesta nova aportació, per tant, la genovesitat de Colom queda més arraconada encara. Cal recordar també les investigacions lexicomètriques de Lluis d'Yzaguirre, que en el seu dia ja va recollir el documental del Discovery Channel i que aposten també per la llengua catalana com a llengua pròpia de l'almirall Colom. Tot plegat dóna cada cop més pes al Colom català i fa cada cop més urgent que les institucions catalanes potenciïn la investigació històrica en aquest sentit per poder escatir l'abast de la falsificació històrica que en aquests llibres tot just s'apunta i que Jordi Bilbeny té ja força avançada, atès que les seves investigacions suggereixen que el cas de Colom no és únic i que el genocidi històric afectaria obres que fins ara hem considerat clàssics de la literatura espanyola.

La notícia de l'aparició d'aquest nou estudi ha interessat nombrosos mitjans, entre els quals l'Avui, El Periódico, IB3, El Debat o Público.

versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  17826 lectures
  Presentació de la universitat
  El poble que Canta - Benvinguda
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Quin protagonisme van tenir en el descobriment i quin paper hi va jugar Ferran II en el seu regnat? La intenció...[+]
  Al núm. 27 de la revista dDona, del febrer del 2012, la seva directora Eugènia Carrasco hi publica un article...[+]
  Sabies que la dona del gran compositor rus Seguei Prokófiev va ser la catalana Carolina Codina? En Bartomeu...[+]