Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
NOTICIES » 10-12-2011
5844

Crònica de l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica

El divendres 25 de novembre, a Arenys de Munt, es va celebrar l'11è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica, aquest any, amb una assistència de més de 150 persones. El Simposi comptà amb una taula rodona formada per periodistes, es projectà el documental "Cristòfor Colom i la Casa Reial Catalana", es realitzaren 24 ponències referides a la Descoberta i temes relacionats i es lliuraren els guardons Nova Història a en David Grau i a Teresa Baqué.

El proppassat 25 de novembre es va inaugurar l'11è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt. Amb la benvinguda del batlle d'Arenys, Josep Manel Ximenis, i el president de l'Institut Nova Història, es va donar pas a una taula rodona de periodistes sobre "Periodisme, història, futur". La Gemma Lleixà del diari Ara, en David Morgades del Diari Gran del Sobiranisme, i l'Andreu Mas d'El Punt/Avui van exposar les seves reflexions sobre l'actual moment del periodisme català i el que hauria de ser una reconstitució de la nostra història com a element important de la reconstrucció nacional. Després es va projectar el documental "Cristòfor Colom i la Casa Reial Catalana", d'en David Grau i Dani de la Orden, presentat per la Pilar Montoliu (productora) i en Pep Mayolas (investigador de l'INH).

L'endemà dissabte ens va donar la benvinguda la regidora de cultura Jèssica Flores i, a continuació, es van anar exposant les 24 comunicacions referides a la Descoberta i temes relacionats. Al migdia es va fer un dinar col·lectiu amb 49 assistents.  En Jordi Bilbeny va cloure les ponències amb el recordatori que "El primer govern de les Índies era totalment català" i el periodista i escriptor Josep M. Pasqual va fer una exposició sobre la transcendència i la importància de la recerca, encara que sigui al marge del govern català i dels estaments oficials (com la universitat), per tal d'aportar dades i reflexionar-hi i, així, bastir un relat coherent i fidel a la més que provada aventura catalana.

Les més de les 150 persones que han assistit al Simposi han pogut veure i escoltar les raons que, per si soles, avalen aquesta trobada que és considerada quasi com un oasi dins el coneixement de la humanística a Catalunya.

Va ser guardonat amb el 3r Guardó Nova Història en David Grau, com a guionista i director de cinema al servei de la promoció dels resultats de les investigacions de la Descoberta Catalana d'Amèrica, i la Teresa Baqué, ànima de moltes de les investigacions que s'han dut a terme a partir de les seves troballes i deduccions, va recollir el guardó que li va ser concedit fa dos anys.

 




versió per imprimir

  1. PAolo
    16-12-2011 16:13

    Antonio Grimani és fàcil de trobar a la wiki italiana. El curiós del mapa que esmentes és que es veu molt clarament que amb tinta blava han retocat les bandes vermelles de l'escut, un treball tant poc fi que es veuen les taques de tinta que surten de les bandes... i òbviament hi ha siluetes a sota de Cuba, el que la va dibuixar segur que era de escola catalana, a més a més d'uns quants error típics per qui escriu en italià sent de llengua materna catalana (o hispànica, a lo pitjor...)

  2. Àngel Daniel
    14-12-2011 01:21

    A qui interessi: Acabo de trobar un mapa d'Amèrica de Vincenzo Maria Coronelli de 1691. El curiós del mapa és que està dedicat a Giovanni Grimani. A la dedicatòria hi apareix un gran escut de barres blaves i blanques (periques). Tot seguit comprovo l'escut dels Grimani i són barres vermelles sobre fons daurat. http://www.raremaps.com/gallery/enlarge/26147 http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Grimani Qui és aquest Grimani? Té alguna relació amb la Casa Reial catalana? La raó d'aquest mapa?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35165

Aconseguits 150€
de 8000€
Queden 22 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La lectura de l'article "Lleonard i la Casa Catalana d'Itàlia'" d'en Jordi Bilbeny ens dóna moltes pistes de qui...[+]
Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]
Els qui hem vist les proves de la manipulació històrica secular que hem patit, no tenim cap dubte de la...[+]