Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és la mentida enquadernada."
Enrique Jardiel Poncela
ARTICLES » 09-06-2023  |  MITOLOGIA CATALANA
1083 lectures

Descobreixen un conjunt de gravats prehistòrics a les Muntayes de Prades

Investigadors de l'IPHES han posat al descobert més de 250 gravats prehistòrics a l'entorn dels Cogullons, al terme municipal de Montblanc, que tindrien més de 4.000 anys.

Fotografia de les restes arqueològiques trobades.

 

Aquesta zona de les Muntanyes de Prades té una gran concentració d'abrics amb conjunts d'art rupestre. Els gravats que ara s'han posat al descobert ja s'havien localitzat als anys setanta, però no se li havia donat importància .
Ara, els treballs realitzats han permès descartar que fossin medievals, i s'han posat al descobert centenars de gravats en un estat de conservació extraordinari. S'han trobat, majoritàriament, en aquest indret, conegut com la Roca de les Ferradures.
Els investigadors creuen que els gravats no es concentren només en aquesta roca, sinó en una extensió de centenars de metres, fet que el converteix en un dels jaciments més importants de Catalunya pel que fa a gravats rupestres postpaleolítics.

 

Van plasmar figures humanes

Entre els gravats hi ha una gran varietat de formes. Hi ha moltes ferradures, però també unes creus qe es pensa que representen formes humanes molt esquemàtiques. Creuen que estan relacionat amb algun tipus de culte o cerimònia.

Els gravats també s'han documentat amb un escàner 3D, amb l'objectiu de tenir models en alta resolució i poder-los estudiar més detalladament. L'IPHES treballa per fer una segona campanya i continuar descobrint la roca. La Generalitat ja estudia declarar-los Bé Cultural d'Interès Nacional i també com protegir-los.Podeu accedir a l'article original en el següent enllaç: https://www.tac12.tv/montblanc/arxiu-montblanc/item/29177-descobreixen-un-gran-conjunt-de-gravats-prehistoricsAutor: Pol Bragulat
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35799 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap...[+]
  Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
  Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]