Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, la història de la cacera glorificarà sempre el caçador”"
Chinua Achebe
ARTICLES » 07-03-2018  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
6693

Destinat sobretot a valencians

Reproduïm una llista cronològica que va confegir en Jordi Bilbeny fa onze anys i que l’Otger Cataló va aplegar i va dedicar a tots els valencians del web "Racó Català". La cronologia versa sobre fets, llocs i persones del País Valèncià (o que hi tenen una relació), els quals van estar involucrats d'alguna forma o altra amb la descoberta d’America. Cada un d'aquests punts seria digne d'un o diversos estudis... Així que si algú de vosaltres s'hi vol animar...

CRONOLOGIA DE LA RELACIÓ ENTRE EL REGNE DE VALÈNCIA I LA DESCOBERTA I CONQUESTA D’AMÈRICA 

1473.- Els Cònsols de Mar de Barcelona avisen, el 13 d’octubre, que han sabut"com un cossari apellat Colom ab VII naus armades és arribat a Lacant" i "han donat cassa a les galeres del Comte de Prades e les han cuydat metre a fons".

1490-92.- Segons En Demetrio Ramos, "probablement En Colom llegiria el Tirant lo Blanc, el primer llibre de cavalleries imprès a Espanya, a València, al 1490 [...], atès que aquesta és l’única obra que En Colom pogué llegir impresa".

1492.- En Joan Cabot, futur descobridor del Canadà, és a València on, amb el Batlle general Diego de Torres. Intenten tirar endavant el projecte de la construcció d’un moll al grau d’aquesta ciutat.

1492.- Els valencians Gabriel Sanxis, Tresorer General de la Corona d’Aragó, i Lluís de Santàngel, escrivà de ració, participen en les negociacions dels preparatius de l'armada d'En Colom. 

1492.- En Lluís de Santàngel avança diners del fons de la Tresoreria per pagar l’expedició.


1492.- Lluís de Torres, possiblement emparentat amb el batlle general de València, Diego de Torres, consta com a tripulant del 1r viatge, on fa la funció de traductor, perquè, segons diu En Colom al seu Diari de Bord, sap "hebreu i caldeu i, encara, quelcom d’àrab".

1492.- En Roderic Sanxis, parent del tresorer Gabriel Sanxis, és el veedor de l’armada.

1493.- En Colom envia dues de les tres cartes, on explica el 1r viatge de descobriment, a En Gabriel Sanxis i En Lluís de Santàngel. L’altra és al rei de Catalunya.

1493.- Alexandre VI (Roderic de Borja), natural de Gandia, concedeix, mitjançant diverses butlles, les noves terres americanes als reis de Castella i Aragó.

1493.- El xativí Pere Garcia, parent dels Borja, aleshores bisbe de Barcelona, arriba de Roma amb la butlla d’Alexandre VI de donació als reis Catòlics de les noves terres trobades a l’Atlàntic i la fa pública des de la capital catalana.

1493.- De la sorra que En Colom porta d’Amèrica, En Diego de Torres, batlle de València, en treu or després d’assajar-la. 

1493.- Un Pinello, de la nissaga dels Pinello valencians, és el responsable de preparar en nom dels reis la 2a expedició al Nou Món.

1493.- L’Antoni de Torres, fill del batlle de València, Diego de Torres, i germà de la institutriu del príncep Joan, Joana de Torres, consta com a capità de nau a la 2a expedició.

1493.- En Colom anota al seu diari, el dia 10 de novembre, que veuen un poble de natius amb uns carrers i "unes parets de canyes creuades o teixides, amb les seves verdures gracioses també pel damunt, com si fossin parres o vergers de tarongers o cidres, com els que hi ha a València o a Barcelona".

1494.- L’Antoni de Torres és el capità general de la flota que el rei Ferran va enviar a les Índies i alhora és l’alcaid de la fortalesa La Isabel·la.

1495.- A demanda d’En Colom, els reis nomenen En Pau Bellvís, valencià, rentador d’or, mestre de mines a les Índies, i hi contracten que, per dos anys, cerqui, cati i renti or a l’Espanyola amb quatre homes.

1497.- Segons l’Earl J. Hamilton, que constata la relació directa entre la importació de metalls americans i l’encunyació de moneda, en aquest any, i pel que fa al billó, "l’emissió per càpita a València resultava ser deu vegades superior a la castellana". A començament del segle XVI, encara arribaria a ser tretze vegades més gran.

1498.- En una carta que En Miquel Ballester adreça a En Colom, li comunica que hi ha "un altre valencià" sublevat a les noves terres americanes.

1500.- En Colom escriu a Na Joana de Torres, institutriu del príncep Joan i germana d’En Pere i l’Antoni de Torres, i filla del batlle de València, Diego de Torres, una carta llarguíssima on li exposa les seves vicissituds en els afers americans.

1502.- En Joan Sanxis, germà del tresorer general d’Aragó, Gabriel Sanxis, és el corresponsable de la primera transacció privada de negocis entre Espanya i les Índies.

1502.- Al quart viatge colombí hi són enrolats un "Joan de València", com també d’altres mariners d’indubtable nissaga valenciana: un Ruís, dos Sanches, dos Ferrandes i un Medina.

1503.- Se subleven a les Índies "un mestre Bernat, apotecari valencià; i dos companys" seus, amb els malalts, també es conjuren contra l’Almirall.

1509.- En una carta del rei Ferran, del 3 de maig, a En Miguel de Passamonte,aquest és esmentat com a "secretari de la sereníssima Reina, la meva molt cara i estimada muller, i nostre tresorer general de les illes, índies i terra ferma del mar Oceà". Al 1509, l’esposa del Rei Catòlic no era altra que Germana de Foix, que posteriorment serà nomenada per Carles I, virreina de València.

1514.- El capità de nau Joan d’Aiora comanda dues caravel·les i quatre-cents homes en cerca d’or a Comagre.

1518.- Diversos valencians són amb En Ferran Cortès en la conquesta de Mèxic. Hi és un fra Joan d’Aiora. Segons En Bernal Díaz del Castillo, "portàvem amb nosaltres uns marineres llevantins". En Cortès encarrega "a un llevantí que es deia Arbenga i a un Joan Català" que preparin i revisin tota l’artilleria. Hi ha un testimoni en la presa de possessió continental, "Mestre Pere, el de l’Arpa, i era valencià"; hi ha En "Pere Valencià", que fa cartes amb el cuir dels tambors. En el setge de Mèxic mor "un tal Martínez, valencià, que havia estat mestre-sala d’un senyor de salva". A Tezcuco es dóna als ballesters "molt de fil de València per a les cordes". Hi ha també un "Antoni de Medina"i un "Gaspar Sànchez, nebot del tresorer". I un Martí Garcia, que "era valencià i agutzil del nostre exèrcit".

1519.- Arriba al grau de València el primer tresor de Mèxic, enviat per En Ferran Cortès. En Lluís Veret, guardià de les joies de la Corona, el posa"en caixes
meticulosament construïdes" i el tramet a l’Emperador Carles, que llavors era a Barcelona.

1519.- L’entrada a la ciutat de Mèxic és commemorada, segons En Hugh Thomas, al seu llibre Conquest. Moctezuma, Cortes and the Fall of Old Mexico, amb "celebracions valencianes"; de la qual cosa "sens dubte, gaudiren especialment els pocs valencians de l’exèrcit d’En Cortès".

1522.- En Hamilton, certifica, que, quan el 21 de maig de 1522, l’Emperador Carles va fer determinar, per mitjà d’una comissió, el pes i la llei de les monedes d’argent, es va valorar l’argent a València, "no sols molt per sobre que a Castella, sinó també per sobre de qualsevol país europeu important durant tot el segle
XVI".

1524.- L’emperador Carles envia 12 franciscans a Mèxic sota les ordres del Pare Martí de València, natural d’aquesta ciutat.

1526.- L’anomenat Juan Sebastián del Cano, 1r circumdador de la Terra, deixa al seu testament 24 ducats perquè es duguin al monestir de la Santa Verònica d’Alacant, car havia promès d’anar-hi en romiatge i no pot fer-ho. Entre la seva roba hi ha "un vestit de València, negre, fet [o folrat?] de vellut", uns saravells i diverses barretines. Un dels tripulants de la seva nau és el valencià Joan Oliver.

1538.- Segons les llistes "oficials" de passatgers a Índies, entre 1509 i 1538 hi ha comptabilitzats 48 naturals del Regne de València que passen d’Espanya al Nou Món, sense cap problema legal pel sol fet de no ser castellans.


Primera part de la ‘Crònica de València′
d'en Pere Antoni Beuter


1538.- Celebració de la Festa del Misteri d’Elx a Tlaxcala, el 15 d’agost organitzada pels franciscans.

1542.- El Pare Bartomeu de Cases o Casaus enllesteix la seva Brevíssima Relació de la Destrucció de les Índies a la ciutat de València, el 8 de desembre.

1546.- El valencià Pere Grau testa a Mèxic, l’11 d’abril.

1557.
- Expedició de tres naus, preparada i dirigida pel valencià Jaume Rasquí, al Plata, on acaba de ser nomenat governador reial per Felip I (II de Castella). Els principals cavallers valencians documentats a la seva flota són En Joan Boïl, en el càrrec d’almirall; En Lluís i En Guillem Ramon Sabrugada, En Jeroni Borrell, En Francesc Penyarroja, En Pere Lluís Casanova, En Pere Polo. Segons la còpia de la relació conservada del viatge, "tots o la majoria [eren] valencians".

1557.- En Salvador Boïl era l’agutzil major de la província del Plata i l’Honorat Escribà, nebot de l’almirall Joan Boïl, n’era el seu alferis major.

Darrer terç s. XVI.- El valencià Pere Vich i Manrique passa a servir a les Índies amb una esquadra de diverses galeres, en tant que General. Segons l’Agustín G.
de Amezúa, "fou el primer que, amb aquestes embarcacions lleugeres, arribà a aquells ports, on durant nou anys de vigilància en les seves costes, hagué de prestar serveis molt valuosos".

1562.- El dominic valencià Lluís Bertran, passa com a evangelitzador al regne de Nova Granada, on destacarà per la seva defensa dels indis. Fou canonitzat al 1671.

1565.- En Francesc de Borja, Duc de Gandia, és escollit Vicari General de la Companyia de Jesús; fet que aprofita per portar aquest orde religiós a les Índies i
expandir-l’hi, seguint els consells del seu parent i escuder Diego de Castre, que participà en els primers viatges de descoberta.

1565.- Apareix a La Historia del Mondo Nuovo, escrita per l’"espanyol llevantí" anomenat Girolamo Benzoni o Benzó, el topònim "Valenzuola" per designar Venezuela.

1583.- Mor En Cristòfor Colom i de Cardona, marquès de Guadalest, almirall d’Aragó i de les Índies, duc de Veragua i marquès de Jamaïca, el qual era fill d’En Sanç de Cardona, 1r marquès de Guadalest, i de Na Maria Colom, néta del Descobridor Cristòfor Colom. El fill d’aquest marquès de Guadalest, En Francesc Colom i de Cardona, serà el governador d’Elda i, alhora, el seu fill, En Cristòfor Colom de Cardona i Sanxo (mort vers al 1664) serà el Batlle General de València; mentre que un seu germà, En Lluís Colom i de Cardona, es casarà amb Na Maria de Castellví, senyora d’Alcúdia (Ribera Alta).

1585.- Carta d’En Jaume Joan al rei, per la qual li notifica l’arribada a Mèxic l’any anterior de 1584, havent estat set mesos i mig –després de passar per l’illa Margarita, Cartagena i l’Havana– fent observacions i proves d’instruments que Sa Majestat li havia encarregat. Va amb el Capità General Francesc Galí a les  Filipines a fer nova navegació i descobriment.

http://histocat.cat/pdf/vlenciamer.pdf
Cronologia recollida per Otger Cataló
05.07.2006: 08:01 (cliqueu-hi)
Jordi Bilbeny





Autor: Jordi Bilbeny/Otger Cataló




versió per imprimir

  1. Santo Job
    11-03-2018 13:47

    ¿Tienes la más leve idea de lo que es la ecdótica y el cotejo de variantes? Con el artículo "Morir de barra" me ha venido la idea de hacer un análisis ecdótico de la transmisión textual de la carta de Jamaica de Cristóbal Colón. Me llevará un poquito de tiempo redactarlo, pero creo que tengo un buen stemma codicum fijado, aunque está pendiente de un análisis detallado. Por supuesto, lo voy a mandar a una revista con revisión por pares, que es como se hacen las cosas.
    En paralelo estoy preparando uno sobre la trazabilidad de las ediciones del Lazarillo de Tormes, que creo que voy a mandar a The Library, revista de primer nivel, pero estoy pendiente de que mi amigo Bill Zachs me contraste unos datos en la British Library.

  2. Santo Job
    11-03-2018 13:41

    Te estás quedando en la forma, sin ir al contenido, Johan. Una bandera puede tener varias formas: cuadrada, rectangular, o triangular (más conocida como gallardete), pero en los mapas que alego se ve que el contenido es una constante: cositas decorativas como medias lunas y colores primarios: rojo, amarillo, y azul. El amarillo se pone con tinta de oro porque eso hace que el mapa sea más valioso.
    Iconográficamente hablando, puedes ver que hay elementos, como el cuartelado de palos y castillos, que se transmiten de unos cartógrafos a otros, pues unos toman de otros. Si no te has dado cuenta, hay principalmente tres familias de cartógrafos: Teixeira (Joao, Pedro, Domingos), Homem (Lopo y Diogo), y Reinel (Jorge y Pedro). Como en todo oficio especializado, hay una cierta tendencia a la endogamia y al conocimiento mutuo.
    Fíjate también en los blasones que aparecen por el mundo adelante en esos mapas, y te podrás dar cuenta de que excluidos los de Portugal, ninguno acierta: fíjate en Francia, Inglaterra, el Sacro Imperio, Venecia, Génova, o el Estado Pontificio. Por no hablar de que atribuyen alegremente blasones a territorios donde la heráldica europea no existía como China o Persia, o a reinos ficticios como el de Preste Juan.

  3. Johan Padró
    11-03-2018 13:18

    Tio Pepe
    Cierto tenemos en Cataluña a gente con estudios superiores, historiadores acreditados. Pero a la que un historiador importante apunta el tema me lo pulverizan con críticas. Hay muchos intereses en juego.

  4. Johan Padró
    11-03-2018 13:09

    Si se repiten las barras es por que eran las insignias conocidas de la Corona de Aragón. Como se repiten las banderas de Portugal.

  5. Johan Padró
    11-03-2018 13:06

    Por supuesto Job no veo que las banderas sean idénticas, unas son triangulares otras cuadradas no se especifica mas el tema porfa.

  6. Johan Padró
    11-03-2018 13:04

    Poneis siempre en la picota a Jordi Bilbeny por ser el principal promotor del INH, pero olvidais que detras de él hay un montón de investigadores. Yo he conocido personalmente a algunos.
    Presentais vuestros comentarios como si Jordi Bilbeny fuera Juan Palomo jo me lo guiso y yo me lo como, y no es asin, estamos hablando de por lo menos 50 investigadores (según mis números) que han trabajado o trabajan en el tema. Estais presentado una caricatura que no se corresponde con la realidad, francamente es perverso.

  7. Santo Job
    11-03-2018 13:01

    Vamos, que te niegas a ver que se copiaban la iconografía decorativa unos a otros a pesar de que se ve explícitamente que un determinado escudo aparece de manera reiterada.

  8. Johan Padró
    11-03-2018 12:56

    No soy experto en mapas pero por los comentarios...
    Job, lo siento pero no hay ningún mapa igual, todos son obras diferentes hechas a mano, con banderas diferentes.

  9. Santo Job
    11-03-2018 12:36

    ¿Que no se copiaban?
    Cuartelado de castillos y barras en distintos mapas portugueses del siglo XVI:
    Atlas Miller, 1519, Jorge Reinel
    http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b59011484
    Pedro Reinel, 1535:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/1535_pedro_reinel_atlantic_nord_02.jpg
    Lopo Homem: 1554:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/1554_lopo_homen_mapa_mundi_03.jpg
    Sebastiao Lopes, 1558:
    http://www.uc.pt/fluc/coimbra-marrakech/indexfr/sources/icono/11.JPG
    Domingos Teixeira, 1570:
    http://images.slideplayer.es/8/2444488/slides/slide_36.jpg
    Fernao Vaz Dourado, 1575
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Fern%C3%A3o_Vaz_Dourado_1575-1.jpg/1280px-Fern%C3%A3o_Vaz_Dourado_1575-1.jpg

    También tienes en esos atlas un buen montón de banderitas decorativas con franjas, barras, bandas, y palos.

  10. Johan Padró
    11-03-2018 11:55

    Job, lo de que se copiaban las banderas no es cierto. En el libro de Guillot no veo dos banderas iguales.
    Si las banderas eran simples ornamentaciones sin ningún sentido específico, explicame
    ¿Como se pusieron de acuerdo los diferentes autores de diferentes paises y de diferentes años para colocarlas en América?
    ¿Se comunicaban por Whats-App?
    Puede que se copiaran alguna cosa pero no hasta tal punto de prestarse las planchas de cobre.
    Yo diria que los mapa mundi de que hablamos, eran obras únicas y estaban hechos a mano.

  11. Antón Martín
    10-03-2018 22:17

    Santo, al Tio Pepe lo han ejecutado ya, por lo menos en este hilo. Y sospecho que yo también voy camino de sufrir pena de destierro, al paso que van. Igual me venía hasta bien y todo.

    Sin embargo, los histéricos y groseros insultos de Joan Català seguirán brillando por su delicadeza y refinamiento.

    Tot molt democràtic, molt pactista i molt civilitzat.

  12. Antón Martín
    10-03-2018 22:09

    Pues es muy probable que 'los portugueses' (así, a mogollón) ignorasen que las cuatro barras representaban a Cataluña, más que nada porque en esa época ni escudos ni banderas representaban a colectivos humanos ni a identidades nacionales. Las cuatro barras a quien representaban eran a los reyes de Aragón, englobando a las diferentes entidades político administrativas a su cargo, ya fueran reinos, condados o islotes. Igual que la mayoría de los castellanos de a pie sabían que a quien representaba el castillo de oro era a sus reyes y señores 'naturales', a la autoridad en suma, no a la colectividad. La identidad 'nacional' de la inmensa mayoría de la población de cualquier rincón de occidente, la que se afanaba en la supervivencia del día a día, ni estaba ni se la esperaba en el siglo XVI. Catalanes y castellanos, en última instancia, se reconocían en su obediencia al Papa de Roma como 'católicos, apostólicos y romanos', y de hecho la religión es la chispa que enciende los conflictos más encarnizados del continente, primero entre cristianos y musulmanes y después entre los propios cristianos y su mil verisones de la fe. La Historia, en general, no hay que leerla según los parámetros actuales (ni siquiera cuando se lee entre líneas), mayormente porque si no no se entiende nada. En Portugal y en esa época no había colecciones de cromos con las banderas y escudos de los países, así que era bastante corriente que los cartógrafos adornasen sus primorosos mapas con lo que su sentido artístico les dictase en ese momento, sin parar en precisiones heráldicas irrelevantes. Por eso las supuestas barras aparecen en número variable y aleatorio, y a veces hasta al biés. Los escudos portugueses sí que los ponían bien, claro, porque era lo que les interesaba.

  13. Santo Job
    10-03-2018 20:07

    Estoy seguro de que también mencionará que en el documento hay escrituras de varios manos, cosa que es verdad, pues pasó por varios secretarios.
    Juan Gallo de Andrada, que recibe el memorial, y en esa condición lo señala con data tópica y crónica, además de con su firma (J. Gallo).
    Luego está la firma de Ramírez de Arellano, secretario del Consejo, que recibe el memorial de Gallo y ordena que el libro lo revise Antonio de Herrera.
    Debajo va la aprobación de Antonio de Herrera y Tordesillas, que no pone objeciones.
    Ya al final va la indicación de que se da licencia para imprimir y privilegio por diez años. (Cervantes y Juan de la Cuesta se pasaron tres pueblos pidiendo privilegio por 20 años. Sospecho que si hubiesen pedido privilegio por 10 años se lo habrían concedido por 5).

  14. Santo Job
    10-03-2018 20:00

    Tío Pepe: te va a mencionar este de aquí
    https://www.inh.cat/articles/Una-signatura-de-Cervantes,-possiblement-adulterada
    Donde todo lo que se ve es que en la firma de Cervantes hay un momento en que la péñola iba escasa de tinta y repasó el trazo, y otro momento en que Cervantes se dio cuenta de que estaba escribiendo Cerr y cambió la segunda erre por una be.

  15. Santo Job
    10-03-2018 19:37

    No tenían por qué saber de heráldica, lo que tenían que saber era hacer cartas de navegar, cosa que hacían admirablemente bien. La decoración, unos la copian de otros. Este hecho no está sólo presente en los mapas portugueses, también se puede ver en los atlas flamencos, donde unos copian a otros o reutilizan planchas de cobre ajenas o propias.
    Armando Cortesão no ha sido el único estudioso, pero sí el más importante, pues a él le debemos la magna recopilación de mapas que menciono. Si quieres otras opiniones autorizadas en la materia, puedes preguntarle a Alfredo Pinheiro Marques, del Centro de Estudios do Mar, en Figueira da Foz.

  16. Johan Padró
    10-03-2018 18:40

    ¿Acaso no sabian los portugueses que las cuatro barras representaban a Catalunya?.
    ¿Tan tontos eran que lo utilizaban como simple decoración?
    ¿No sabían los portugueses que pintaban en aquella época que la bandera de dos barras rojas con fondo amarillo era el emblema de la marina mercante catalana?
    Quien hacia un mapa mundi o un portalano tenía que saberlo, no podia ser que ignorase tal cosa en aquella época.

  17. Johan Padró
    10-03-2018 18:24

    "Las banderas que se ven a lo largo y ancho de los mapas responden a una función puramente decorativa, excluidos los elementos heráldicos y vexilológicos portugueses. Armando Cortesao, por poner un ejemplo de una autoridad en la materia de la cartografía portuguesa, menciona las banderas como decoración sin darle más consideración, como se puede constatar en el tomo II de los Portugaliae Monumenta Cartographica, donde no hace mención alguna a Cataluña o Aragón. En ese tomo puedes encontrar el mapa de Domingos Teixeira, e incluso una copia francesa hecha por un tal Angelus en Marsella un año después."

    El senyor Armando Cortesao no deu ser l'únic expert o autoritat en el tema de la cartografia portuguesa. Ni deuen haver d'altres ¿No?
    Dir que són només banderes decoratives és molt fort.

  18. Johan Padró
    10-03-2018 18:13

    Referent al tema de Colom com a manipulador de documents, no cal anar massa lluny, en el primer viatge portava dos diaris d'abort com qui porta dues comptabilitats.
    Per cert, no per enganyar al mariners com diu el pare Casas, si no per enganyar als portuguesos, per si el paraven a la tornada i li demanaven el diari. No volia que el posessin a la presó per haver creuat la línia divisòria entres Portugal i Espanya.

  19. Johan Padró
    10-03-2018 18:07

    Val Job
    Rafael Sanxis o Gabriel Sanchez era aragonés i per tan de la corona d'Aragó, pel meu argument és el mateix.

  20. Santo Job
    10-03-2018 13:40

    Los leones no son de Fernando. No existe ningún documento ni monumento en el que Fernando el Católico use leones como sello o marca heráldica.

    En cuanto a los mapas: hay que distinguir dos formas de decoración:
    1- Heráldica (con mayor o menor corrección)
    2- Paraheráldica.

    El de Domingos Teixeira obedece a la segunda categoría. Tiene dibujos con aspecto de escudos, pero no se corresponden con blasones reales: véanse los que pone en Francia, el Sacro Imperio, Rusia, Inglaterra, China, Persia, o el reino del Preste Juan.
    No es necesario que tomes mi palabra al peso, pues ver las opiniones sobre la decoración heráldica y vexilológica en los prólogos y explicaciones de cada mapa que da Armando Cortesao en el volumen IV de los Portugalliae Monumenta Cartographica, edición de 1960 o reediciones posteriores.

  21. Santo Job
    10-03-2018 12:59

    Johan: Gabriel Sánchez no era catalán, sino aragonés. Me remito a Gonzalo Fernández de Oviedo, "Batallas y Quinquágenas", Batalla I, Quinquagena IV, diálogo XXXIV:

    SERENO- Mucho me huelgo de lo que decís; e pues ansí es, decidme quién fue este tesorero Grabiel [sic] Sánchez, e qué vasallos tuvo, e qué renta, e con quién fue casado, e qué hijos e sucesores quedaron dél, e qué armas tenía.
    ALCAYDE- A esas seis órdenes os preguntaré [sic] por la orden que me preguntáis. Cuanto a la primera digo que Grabiel Sánchez fue un hombre ciudadano rico aragonés, e por su ventura e industria vino a ser tesorero general del Católico Rey Don Fernando en las cosas de Aragón e de la casa del rey. Fue hombre de grande aviso en las cosas de hacienda, e de grande habilidad, e de gentil aspeto e santidad, e muy aceto al rey. Su mujer se llamó Doña [hueco] de Calatayud, en la cual obo a su hijo e sucesor en su casa e oficio el tesorero Luis Sánchez, e otros hijos, e una hija que fue mujer de Don Gutierre Güesa, buen caballero e mayorazgo en Aragón. El dicho tesorero mozo casó con Doña [hueco] de Toledo, hija de Don Pedro de Toledo (hermano del duque de Alba) e de Doña Leonor de Ayala, en la cual obo el dicho tesorero a a una hija que casó con el barón Bardají, como se dirá adelante".

  22. Johan Padró
    10-03-2018 12:53

    Lo de Colom ho tinc que buscar

  23. Johan Padró
    10-03-2018 12:52

    Job
    O sea que las banderas y escudos barrados son simple decoración artística, no? - pero cuando salen leones y castillos eso sí eso es el reino de Castilla.
    Bien es tu opinión que respeto pero que no comparto.
    Las banderas i los escudos són los emblemas de las naciones i los monarcas.
    Los Leones y Castillos no són los de Castilla sino los de Fernando el Católico y sus sucesores.

  24. Santo Job
    10-03-2018 12:47

    Me remito a ese respecto a mi comentario de aquí
    https://www.inh.cat/articles/La-Viquipedia-i-la-Descoberta-Catalana-d%27America
    del 24/08/2017 de las 11:44
    y al de las 23:06 del 27/03/2017, de aquí
    https://www.inh.cat/articles/El-catala-Joan-Jofre,-primer-alcalde-de-Santiago-de-Xile-al-1541

  25. Santo Job
    10-03-2018 12:42

    Les mateixes cròniques diuen que Colom va manipular actes. Si Colom manipulaba actes [Citation Needed]

    En cuanto a "los mapas extranjeros llenos de banderas catalanas" ya he explicado por activa y por pasiva que eso no es más que decoración paraheráldica, igual que los blasones de China, Persia, Arabia, o el reino del Preste Juan.
    También he señalado repetidamente la iconografía heráldica portuguesa relativa a la Monarquía Hispánica, que se compone de una representación simplificada del cuartelado de Castilla-León con el de Aragón-Sicilia, combinando normalmente las barras con el león o el castillo.
    Las barras y el león son una partición que se puede retrotraer ecdóticamente al mapa anónimo de Cantino, y de ahí lo fueron tomando unos cartógrafos de otros.

  26. Johan Padró
    10-03-2018 12:42

    Antón.
    El vencedor ha imposat el seu relat històrica a la resta dels paisos, que han copiat fil per randa el que diuen els documents de Simanques.
    Els documents hi són, per exemple les cartes llatines que Colom va enviar a Sanxis tresorer general de la Corona d'Aragó. No diuen que Colom fos català però l'anomenen amb el seu nom català; Colom i no Colón. Si la empresa era castellana com diuen moltes cròniques... Perquè escriu a dos catalans Santangel i Sanxis?

  27. Johan Padró
    10-03-2018 12:41

    Antón.
    El vencedor ha imposat el seu relat històrica a la resta dels paisos, que han copiat fil per randa el que diuen els documents de Simanques.
    Els documents hi són, per exemple les cartes llatines que Colom va enviar a Sanxis tresorer general de la Corona d'Aragó. No diuen que Colom fos català però l'anomenen amb el seu nom català; Colom i no Colón. Si la empresa era castellana com diuen moltes cròniques... Perquè escriu a dos catalans Santangel i Sanxis?

  28. Johan Padró
    10-03-2018 12:34

    Antón.
    El vencedor ha imposat el seu relat històrica a la resta dels paisos, que han copiat fil per randa el que diuen els documents de Simanques.

  29. Johan Padró
    10-03-2018 12:33

    Antón.
    El vencedor ha imposat el seu relat històrica a la resta dels paisos, que han copiat fil per randa el que diuen els documents de Simanques.

  30. Johan Padró
    10-03-2018 12:33

    Antón.
    El vencedor ha imposat el seu relat històrica a la resta dels paisos, que han copiat fil per randa el que diuen els documents de Simanques.

  31. Johan Padró
    10-03-2018 12:30

    A més la censura no només a estat en sentit vertical, de dalt a baix. I ha hagut una censura més sotil, horitzontal o transversal feta per altres actors, provocada per la rivalitat entre persones amb cert poder.
    Rivalitat Colom-Bobadilla, Yáñez-Colom, Ferran-Felipe el Hermoso, Cisneros-Ferran.
    Les mateixes cròniques diuen que Colom va manipular actes. Si Colom manipulaba actes,
    Qué no ferien altres actors com Bobadilla? - molt interessat en la destrucció de Colom com a Governant de les Índies.

  32. Antón Martín
    10-03-2018 12:27

    Sería estupendo que además de esos mapas llenos -según vosotros- de banderas catalanas, fueseis capaces de citar un solo documento de esos mismos países donde se asegure que Colón era catalán, que Hernán Cortés era catalán, que Pizarro era catalán, que el Quijote lo escribió Sirvent en catalán, etc. Si la mano censora castellana no pasaba los Pirineos (ni el Telón de Corcho), ¿dónde está el cúmulo de evidencias que demostraría la catalanidad de absolutamente cualquier cosa que haya sucedido en la Península Ibérica desde Viriato fins a la Guillermina Motta?

  33. Johan Padró
    10-03-2018 12:20

    Tampoc han pogut manipular els documents de França, Portugal o Alemanya. Un bon testimoni ens són els Mapa Mundi del segle XVI plens de banderes catalanes.

  34. Johan Padró
    10-03-2018 12:07

    Tio Pepe
    Els documents que han borrat o manipulat han estat els de Simanques i tots els arxius estatals.
    Els que no han pogut borrar han estat els arxius locals de pobles, convents, castells i arxius particulars, segurament per falta de medis.

  35. Johan Padró
    10-03-2018 12:02

    Tio Pepe
    Acceptem el genocidi perpetrat en els primers 50 o 60 anys de dominació catalana. La resta de de temps de dominació castellana, poden haver agut puntualment catalans involucrats en afers, com per exemple en el negoci d'esclaus. Jordi Bilbeny, com a minin ho ha admès una vegada.

  36. Antón Martín
    10-03-2018 08:07

    (Voy a probar). El INH realiza una excelente labor y Jordi Bilbeny es, probablemente, la inteligancia más preclara actualmente en Europa.

  37. Santo Job
    10-03-2018 00:20

    No, Johan, citar de una fuente primaria no da problemas de copyright, y menos aún el indicar signaturas de archivo. Si yo puse una especie de aviso legal en uno de los comentarios es porque puse una fotografía de una obra protegida por copyright, así que prefiero curarme en salud.

  38. Antón Martín
    09-03-2018 23:28

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  39. Johan Padró
    09-03-2018 20:30

    Anton, una cosa es argumentar y contra-argumentar y la otra es faltar al respeto y descualificar de manera obsesiva y reiterativa.

  40. Johan Padró
    09-03-2018 20:25

    Jordi, molt bon treball, de totes maneres trobo a faltar els documents originals, siguin impresos o manuscrits. No cal donar pistes dels arxius o biblioteques a on són. Ja sé que no és fàcil pel tema del copyraid i altres legalitats.

  41. Antón Martín
    09-03-2018 20:21

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  42. Johan Padró
    09-03-2018 19:55

    Si si Joan Català, és una creu, però els comentaris ofensius es desqualifiquen per ells mateixos.

  43. Joan Català
    09-03-2018 15:20

    Hem d'aguantar gaire més que els trolls catalanòfobs ens insultin i sens riguin a la cara?
    Això ja fa riure, per no dir pena...

    ·X·

  44. Antón Martín
    09-03-2018 14:21

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  45. Santo Job
    09-03-2018 09:52

    Tío Pepe: en este caso el hecho de que Francisco Pinelo fuese genovés y Colón también no es particularmente relevante. Lo relevante de verdad es que Pinelo era jurado y fiel ejecutor en Sevilla, además de ser un importante asentista con la Corona. Pinelo le había adelantado dinero en varias ocasiones a la Corona, que se lo había devuelto repetidamente mediante juros sobre diversos ingresos. Por ejemplo, en un caso le devuelve la Corona una cantidad x situada sobre las almadrabas de Cádiz.
    La capacidad de financiación de Pinelo era muy notable, como queda claro cuando anticipa (creo que en 1490) la suma de 8 millones de maravedíes para la guerra de Granada.
    Por hacer una comparación, la Corona puso sólo 1 millón y pico de maravedíes (10.000 ducados, pedidos prestados a Santángel) para el primer viaje de descubrimiento.

  46. Antón Martín
    09-03-2018 08:18

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  47. Santo Job
    08-03-2018 21:47

    Todo esto es materia ya conocida. Lo único que tengo que señalar es que Francisco Pinelo, que interviene en materias de Indias no es valenciano, es genovés vecino de Sevilla. Me remito a:

    AGS, RGS,LEG,147801,23. Legitimación de los hijos de Francisco Pinelo, mercader genovés.

  48. Antón Martín
    08-03-2018 20:58

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  49. Johan Padró
    08-03-2018 20:21

    Brutal Jordi.
    Ara ja no poden afirmar els historiadors oficials que Catalunya esta apartada de la conquesta de Amèrica. Cada vegada tenim més probes.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34932
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
Al 1511, en editar-se l'Elogi de la Follia, Erasme ja hi denuncia la pràctica consolidada de la censura, on els...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
En Joan Calsapeu ens ofereix una ressenya del llibre d'En Pep Mayolas, La princesa a l’exili. Felipa de Coïmbra...[+]