Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
PUBLICACIONS » 02-07-2014  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
31176 lectures

Documental 'Desmuntant Leonardo'

El divendres 11 de juliol es va estrenar als CINEMES GIRONA de Barcelona el documental "DESMUNTANT LEONARDO" produït per Pilar Montoliu i dirigit per Daniel de la Orden. Un documental basat en els estudis d'en Jordi Bilbeny que ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge i a la participació de l'Institut Nova Història.

Feu clic per ampliar

Qui era Leonardo da Vinci?

Podem creure que el major geni del Renaixement, que va dominar totes les disciplines i va superar tots els seus mestres, es va educar en un petit poble d'Itàlia sense escola, fill il·legítim d'un notari i d'una pagesa analfabeta? La biografia oficial de Leonardo és plena d'incongruències i preguntes sense resposta.

Per què un florentí va ser tant a prop de les princeses de la Cort de Nàpols o d’un Vaticà ‘dominat per catalans’? Per què el seu escut d’armes és igual que el de la casa reial catalana? Podria haver estat Leonardo a Catalunya, més concretament a les màgiques muntanyes de Montserrat? És aquest el paisatge de la misteriosa Gioconda?

Aquestes i altres preguntes són les que es planteja “Desmuntant Leonardo”, un documental on el primer pas per explicar la "nova història" d'aquest geni és desmuntar-ne l'oficial, per desvelar aquesta qüestió tant determinant: qui era, en realitat, Leonardo?

Estrena divendres dia 11 de juliol a les 8 del vespre
Cinemes Girona (C/Girona, 175 de Barcelona)
Metro: L4 i L5 Verdaguer, L3 Diagonal
Autobusos: 6, 33, 43, 47, 15, 34, 44, 55, 20, 39 i 45
Cinema parcialment adaptat per persones amb mobilitat reduïda


Tràiler oficial:


Per més informació podeu consultar la cartellera http://www.cinemesgirona.cat/cartellera/ on s'anunciaran els horaris i els dies de projecció a partir del dia de l'estrena.

Duració: 70 minuts

Més informació:

TRÀILER OFICIAL (amb subtítols anglès, italià i castellà)
http://www.inh.cat/articles/-estrena-Desmuntant-Leonardo

PÀGINA FACEBOOK DESMUNTANT LEONARDO
https://www.facebook.com/desmuntantleonardo

DOSSIER DE PREMSA
https://www.inh.cat/data/files/files/14070416333717.pdf

PILAR MONTOLIU (Productora)
http://www.pilarmontoliu.cat

ALGUNS DOCUMENTS I ARTICLES SOBRE LA RECERCA LEONARDO DA VINCI
http://www.inh.cat/projectes/lleonard

Vegeu o descarregueu el documental:

Cost de visualització: 2.95€, cost de descàrrega 6.95€) 
http://vimeo.com/ondemand/desmuntantleonardoUna producció de Pilar Montoliu amb la participació de l'Institut Nova Història. Amb la participació de Toni Babia, Vincenzo Bagnato, Jordi Bilbeny, Manel Capdevila, Ximo Company, Manel del Castillo, José Luis Espejo, Giuseppe Fornari, Albert Fortuny, Andrea Hernández, Ramón López Martín, Francesc Magrinyà, Roberto Malini, Roger Mallola, Josep Mayolas, Paolo Pellegrino, Adrià Francisco Poch, Àngel Pruna, Luis Racionero i Carlo Vecce. Narració Núria Mediavilla. Cap de producció Luca Blhacine. Sò directe Pau Xandri i Marc Boix. Dissenyador de sò i mesclador Boi Martínez. Estudi de postproducció Intricate Productions. Editor Gerard Vila. Productor executiu Xavier Granada. Productora Pilar Montoliu. Director de fotografia Ricard Cañellas. Compositor Joan Vilà. Escrit per Jordi Bilbeny, Dani de la Orden i Marc Pujolar. Dirigit per Dani de la Orden i Marc Pujolar.Autor: Institut Nova Història
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. barbaroja
  18-10-2014 11:24

  Opinión, te has fugado del Centro, sin recibir el alta médica.

 2. Altervideo
  15-10-2014 18:39

  L'historiador Jordi Bilbeny dóna una nova volta de rosca al tema del segrest de la nostra història, aquest cop centrant-se en la figura de Leonardo da Vinci, i ho fa amb un documental que formalment representa un salt qualitatiu important respecte dels anteriors: Desmuntant Leonardo.

  No sé com rebrà la historiografia "oficial? la seva proposta, però el que està més que clar és que les tesis d'en Bilbeny obren unes incògnites apassionants que inevitablement ens obliguen a replantejar-nos el personatge.

  Un exercici valent i molt recomanable.

 3. Berenguer
  19-09-2014 19:19

  Tens tots els comentaris sobre aquest documental en aquesta notícia:
  <a href="http://www.inh.cat/articles/Propera-estrena-del-documental-'Desmuntant-Leonardo'">http://www.inh.cat/articles/Propera-estrena-del-documental-'Desmuntant-Leonardo'</a>

 4. albert
  09-09-2014 00:54

  També podria ser ben al contrari: que hagin emmudit de satisfacció. Encara que ja es pot apuntar que, gràcies als treballs de preparació del documental, juntament amb tots els estudis i "apunts" complementaris que se'ns ha fet arribar, juntament amb l'avanç de les nostres investigacions, el proper documental ja no serà "Desmuntant"..., serà...... serà...... ;-) emmarcant clarament el personatge que tants anys heu tingut amagat amb pany i forrellat. Per cert, et va agradar? quina escena consideres que no s'adiu a la teva possible realitat?

 5. Opinión
  23-08-2014 06:43

  Es interesante que este post no tenga comentarios. Todos los que se pasan por aquí a daros ánimos no tienen cojones de verse semejante documental, que es la transcripción en vídeo de un royo macabeo. El amor por la causa catalana puede ser grande, pero no tanto.

 6. Latrincapuyol
  05-08-2014 19:45

  Comentari ocultat per inapropiat (No respecta les normes de conducta).
  La repetició de comentaris d'aquest tipus pot portar al bloqueig permanent de l'usuari.

  Feu clic aqui per mostrar-lo

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35324 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Una nova expressió del Quixot, incomprensible del tot en castellà, porta En Lluís Batlle a trobar-hi un...[+]
Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure...[+]
En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]
En David Grau ens demostra que en Leonardo Da Vinci no era un pobre desgraciat que tenia bona mà amb el dibuix i...[+]