Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
ARTICLES » 05-02-2017  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
7016

El Marquesat de Casa-Pinçón és a Barcelona

Gràcies al testimoni d'En Vicenç Moliner, de Castellbisbal, descobrim que la residència del Marquesat de Casa-Pinçon, descendents dels germans Pinçon, és situada a Barcelona, fet que evidencia els vincles i l'establiment d'aquesta important nissaga de nobles a Catalunya.

Vicenç Moliner de Castellbisbal

No són poques les proves que hem anat aportant fins ara que demostren la vinculació i la presència dels germans Pinçon a Catalunya. Entre elles, sobresurten els estudis de la Teresa Baqué, Jordi Bilbeny i Jordi Indiano. Però encara en podrem sumar una més, aquesta vegada gràcies al testimoni d'En Vicenç Moliner, de Castellbisbal, que amablement ens ha fet saber que la casa del Marquesos de Casa-Pinzón, descendents dels famosos mariners, es troba precisament al carrer Ganduxer de Barcelona1. Aquí teniu, doncs, el seu testimoni enregistrat per en Jordi Bilbeny el 4 de febrer a Castellbisbal:



A partir d'aquesta nova aportació hem pogut comprovar que aquesta nissaga de nobles, descendents dels famosos navegants que van anar amb En Colom a descobrir el Nou Món, han estat vivint en terres catalanes, on, a més, han gaudit, almenys durant un període del segle XX, de càrrecs importants i influència política. Si més no, seria força curiós que si els navegants fossin de Huelva (Palos de la Frontera), els trobéssim tan ben establerts i amb tants llaços i influències a Barcelona.

El Marquesat de Casa-Pinçón és un títol nobiliari pontifici creat el 30 de juny de 1927 pel Papa Pius XI a favor de Rafael del Río i de Val, Pinzón i Escobar, I Marquès de Casa-Pinçón. Aquest senyor, segons es diu, va ser descendent dels famosos germans Pinçon2 i fou primer tinent alcalde de l'Ajuntament de Barcelona3, membre del Consell d'Administració de Caja de Barcelona.4 i president del Cercle de la «Unió Monàrquica Nacional» de Barcelona al 19313. I Barcelona va ser la ciutat on va viure fins als seus darrers dies.2

Val a dir que la tendència política del 1r Marquès de Casa-Pinçón, Rafael del Río i de Val Pinzón era espanyolista, ja que fou president de la Unió Monàrquica Nacional que va fundar-se al 1919 a favor de la monarquia espanyola d'Alfons XIII, i, per tant, en oposició a la Lliga Regionalista de Cambó i als separatistes. Com a curiositat, us fem saber que aquest senyor es va casar i va tenir descendència amb Carolina Carbonell, d'Olis Carbonell.


A continuació us resumim la informació que hem aportat fins ara que relacionen els Anes Pinçon amb Catalunya:

Germans Anes Pinçon, nobles d'origen portuguès, establerts a Catalunya des del 1464
A Catalunya, hi trobem uns Anes Pinçon que són nobles portuguesos, parents del rei Pere el Conestable de Portugal, afincats a Catalunya al 1464, especialment a l’Empordà. Els Pinçon havien arribat a Catalunya quan la Generalitat va triar com a rei Pere de Portugal -Pere IV de Catalunya- durant la Guerra Civil de 1462-1472 entre la Generalitat i el rei Joan II.

Vicenç Anes Pinçon, documentat a les costes catalanes
Entre 1477 i 1479 es coneixen accions de pirateria per les costes catalanes i d'Eivissa. Les primeres notícies documentades sobre En Vicenç Anes Pinçon consisteixen en diverses denúncies sobre assalts a naus catalanes que realitzà entre els anys esmentats de 1477 i 1479. Va servir com a capità de la Niña i, a diferència del seu germà, va actuar sempre amb lleialtat a En Colom.

Vicenç Anes Pinçon, participà a la guerra civil catalana
Participa a la guerra civil catalana al mateix bàndol dels Colom barcelonins, en contra de Ferran el Catòlic.

Alfons i Ferran Anes Pinçon, funcionaris reials
(Martí) Alfons Anes Pinçon (Capità de la Pinta): Procurador Reial i Ambaixador fidel de la Generalitat a la Cort de Roma.
Ferran Anes Pinçon:  Lloctinent de la Tresoreria Reial de la Generalitat.

A més de tresorers i armers reials, són capitans de Castell de Palau-Saverdera, Hostalric, La Bisbal d'Empordà i de tot el Comtat d’Empúries.

Vicenç Anes Pinçon, documentat a la Vila de Pals, a l'Empordà
Documentat el nom d'un cavaller Vicens Anes Pinçon de la vila de Pals de l'Empordà en l'alçament de la Generalitat contra Joan II de Catalunya i Aragó.



Referències:

1 Testimoni d'en Vicens Moliner de Castellbisbal 

2 Diario "La Vanguardia", 1 de enero de 1931, página 8, Noticia sobre el Círculo de la «Unión Monárquica Nacional».

Ha sido nombrado marqués de Casa-Pinzón
el teniente de alcalde presidente de la comisión
municipal de Ensanche, don Rafael del Río de Val.
El nuevo marqués de Casa-Pinzón es descendiente
directo por parte de su abuela paterna de don
Martín Alonso Pinzón, que porporcionó las carabelas
y sus tripulantes a Cristóbal Colón, para la heroica
empresa que inmortalizó a su nombre.
La valosa colaboración prestada por Pinzón
al descubridor de América fué premiada por los
Reyes Católicos, que le otorgaron un cuartel de armas
con la leyenda "A Castilla y a León, nuevo mundo dió Pinzón"
A las muchas felicitanoes que recibe el señor Río por la
honrosa distinción obtenida unimos la nuestra más sincera.
--La Vanguardia. Página 15. Domingo 19 de junio de 1927.


3. Diario "ABC", 8 de julio de 1953, edición de la mañana, página 24. Necrológica.

EL MARQUES DE CASA PINZÓN
Barcelona -7. Ha fallecido en esta ciu-
dad D. Rafael del Río y del Val Pinzón ; .y
Escobar, marqués de Casa Pinzón.
El finado fue camarero secreto de capa
y espada de Su Santidad, gentilhombre,
Gran Cruz de la Orden del Santo: Sepul-
cro, Caballero de los Capítulos de Castilla,
Aragón, Cataluña y Baleares; Infanzón
. de Illescas, Comendador de Isabel la
Católica y Comendador con placa de la
Orden del Cristo de Portugal, . . . . .
Fué primer teniente alcalde del Ayuntamiento
de Barcelona.—Mencheia.
4. Marquesat de Casa-Pinzón (Vikipèdia espanyola)

4. Diario "El País", 30/07/1989, Entre Espartero y la huelga general de 1902.

5. Els Anes Pinçon catalans (Vikipèdia)


Jordi Berenguer
28 de març del 2016




versió per imprimir

  1. Francesc 2
    17-02-2017 15:27

    Bon dia, Arturo,

    Com ho has pogut llegir, l'amic a qui vaig adreçar la teva recomanació em demana l'enllaç de

    "[...] la sección Mapas, Planos, y Dibujos (de PArEs) también hay una generosa cantidad de recursos digitalizados.".

    Mercès a la bestreta.

  2. Arturo Rodriguez
    16-02-2017 19:30

    Buenas tardes, Francesc:
    Los Neerlandica todavía están en proceso, de momento van 9 volúmenes, y el noveno está dedicado a la obra de Hessel Gerritszoon, primera mitad del siglo XVII. Sí, la cosa van con lentitud porque la cantidad de mapas producidos por cartógrafos holandeses es dragontina, a fin de cuentas la VOC necesitaba información continua y actualizada de todo lo que se exploraba, que era importante para la cuenta de resultados (pocas compañías pueden jactarse de haber pagado dividendos del 20% anual durante 200 años, creo que ninguna, si me apuras).
    Los Portugaliae los puede consultar en su momento y aún tengo algún mapa digitalizado de la parte que concierne a la exploración del Océano Pacífico. Lo que más se puede observar son escudos de Portugal, especialmente en la India y algún puerto chino, pero el resto de la heráldica no es nada fiable, con escudos inexactos o directamente inventados (China nunca tuvo un escudo a la europea, el Reino del Preste Juan era ficción, Persia no usaba heráldica a la europea, se ven escudos o banderas a rayas para decorar en Asia Menor, y Arabia). Los Portugaliae serían una buena inversión, pero es mucho dinero.

    La cita que apuntas sobre las banderas o enseñas no te sé decir de quién es, pero es una apreciación correcta. A partir de esa fecha no se ven casi escudos ni banderas, es cartografía más descriptiva que otra cosa, piensa en los mapas de la familia Blaeu, por ejemplo.

  3. Francesc 2
    16-02-2017 11:29

    Hola, bon dia Arturo.

    Vaig trametre les teves recomanacions a una persona que es dedica a recollir mapes per la xarxa. I vet aquí el que m'ha respost:.

    "La Portugalia Monumenta cartographica està plena de mapes amb senyeres catalanes. De fet, és una recopilació de tots els autors i mapes portuguesos de finals del segle XV, XVI, XVII i començaments del XVIII. Es una obra espectacular que algú hauria de comprar. Es ven per internet per un 900 €. La immensa majoria de mapes que allà apareixen ja els tinc, però molts amb una baixa qualitat.

    "La Neerlandica es més moderna: de finals del XVI en endavant. Molt pocs mapes tenen banderes i escuts.

    "La cartografia d'arreu canvia i a mida que avança el segle XVII cada vegada menys autors dibuixen senyals ens els mapes."

    La darrera referència, no la conec. Si em poguessis enviar el link t'ho agrairia.

  4. Francesc 2
    14-02-2017 22:21

    D'acord, Arturo, moltes gràcies per la informació. Miraré que els companys que es dediquen a la cartografia la tinguin ben present. Salutacions i gràcies de nou.

  5. Arturo Rodriguez
    14-02-2017 22:10

    Como tú me has hecho una recomendación, voy a corresponderte. Como veo que la cartografía goza de cierto predicamento por este lar, ahí va una recomendación:
    Portugaliae Monumenta Cartographica (son 5 volúmenes, hay una edición en formato mayor que doble folio y una de 1960 en formato in-4).
    Neerlandica Monumenta Cartographica (si no me falla la memoria, son nueve volúmenes).
    En la sección Mapas, Planos, y Dibujos (de PArEs) también hay una generosa cantidad de recursos digitalizados.

  6. Francesc 2
    14-02-2017 21:54

    Arturo, gràcies a tu. Només dir-te que, les dades d'aquestes publicacions, les he tretes del llibre d'en Jordi Bilbeny "Brevíssima relació de la destrucció de la història", Cinquena edició, primera edició a Librooks, gener del 2014, LIBROOKS S.L.L. Hi ha un capítol d'aquest llibre que parla dels Pinçon i s'intitula "Els Pinçon i la revolta catalana contra Joan II": pàgines 63-68. El llibre, de 168 pàgines, conté gairebé quatre-centes referències bibliogràfiques.

  7. Arturo Rodriguez
    14-02-2017 14:26

    Francesc: Muchas gracias por la bibliografía, me pondré con ella en cuanto pueda conseguirla, o al menos hacerme con unas fotocopias. Pinta especialmente interesante lo de Pedro de Portugal y su influencia en el descubrimiento. Lo dicho, muy agradecido.

  8. Francesc 2
    14-02-2017 12:40

    No t'enfadis,Tigre ( Tigre Curial),que se't veu molt susceptible ..ja ens coneixem, .. Tens raó, Arturo, Et proporciono més bibliografia. Teresa Baqué, "Qui ers l'herald de Pere de Portugal?" Terra Rubra,any 4, desembre-gener-febrer de 1993, num. 20. .- Baqué i Estadella, Teresa "El rei Pere de Portugal (Pere IV per als catalans) i la seva influència en el descobriment d'Amèrica"; Comunicacions II. XIII congrès de la història de la Corona d'Aragó (Palma de Mallorca, 27 de setembre-1 d'octubre 1987); Institut d'Estudis Baleàrics, Palma de Mallorca 1990- Martínez Ferrando, J. Ernest "Pere de Portugal" "Rei dels Catalans"; Instiut d'Estudis Catalans, Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica, VIII; Barcelona 1936. Martínez Ferrando , J. Ernesto Tragedia del insigne Condestable Don Pedro de Portugal; CSIC - Instituto Jerónimo Zurita, Madrid 1942. Salutacions.

  9. Arturo Rodriguez
    14-02-2017 01:31

    No es por nada, pero hace ya varios comentarios que este hilo se ha salido muy por la tangente. ¿Sería mucho pedir el devolver las aguas a su cauce, que en este caso es el linaje Pinzón?

  10. Francesc 2
    14-02-2017 00:14

    Sí, Albert, cal posar això que dius al retrat robot d'en Tigre (per a mi Tigre Curial). I encara més coses. Som-hi:

    Pedro Sánchez=Tigre=el Joanet=Tigre Curial=l'erudit= el que senes gota de rmordiment canvia de pseudònim i fa veure que el pseudònim anterior no té res a veure amb ell= el que cobra de fa temps de l'unionisme per empastifar l'apartat de comentaris d'aquest web= el que és un egòlatra de l'alçada d'un campanar= el que es fa dir Joanet=el que és alumne de no sé quina universitat nordamericana= el que parla anglès=el quie parla català i segurament deu viure a Catalunya= el que és independentista= el que està obsedit per un telegrama= el qui està a l'aguait de la possible autoria del Curial per Milà i Fontanals=el que canvia de pseudònim i ho nega=el que publicita la imatge corporativa d'una altra persona sense el seu permís, mentre ell no dóna la cara=el que de vegades escriu en català=el que exigeix honestedat als altres i no se l'aplica a si mateix.

    Bufff... Com es pot qualificar aquest individu? És un cas...clínic?

  11. Albert Fortuny
    13-02-2017 19:21

    Francesc2, t'has oblidat dir que cobra per ser "La voz de su amo".
    Salut!

  12. Francesc 2
    13-02-2017 19:02

    Se t'ha escapat un "personalmentE"....Pfpfpfpfpfppf.

  13. Francesc 2
    13-02-2017 18:59

    Ai, Joanet.....Callo. per ara. Tu ves dient, si vols.Millor: m'agradaria que parlessis i parlessis "in extenso"..... No sé si m'entens.

  14. Francesc 2
    13-02-2017 18:42

    No, Joanet, S'ha aïllat el Tigre (el Tigre Curial) una persona que no dóna la cara, que diu mentides sobre ell mateix, una persona que de tant escriure --sobretot en castellà,, en anglès i una mica en català-- i ho fa d'una manera tan continuada, obsessiva,i rabiosa que acaba per delatar-se. Ës aquell que exigeix rabiosament honestedat als altres i que no predica amb l'exemple.

    Pedro Sánchez=Tigre=l'erudit=el que és alumne de no sé quina universitat nordamericana= el que parla anglès=el quie parla català i segurament deu viure a Catalunya= el que és independentista= el que està obsedit per un telegrama= el qui està a l'aguait de la possible autoria del Curial per Milà i Fontanals=el que canvia de pseudònim i ho nega=el que publicita la imatge corporativa d'una altra persona sense el seu permís, mentre ell no dóna la cara=el que de vegades escriu en català=el que exigeix honestedat als altres i no se l'aplica a si mateix. ...Honestedat..

  15. Arturo Rodriguez
    12-02-2017 11:40

    Tendré que echarle un buen vistazo a esos libros sobre los portugueses en la guerra civil catalana y la presencia de esos Pinçon por aquí y por allá.
    En lo que toca a la bandera con una cruz verde, la orden de Avis usaba una cruz muy específica, concretamente una cruz flordelisada. La bandera con la cruz verde, no sólo tenía una cruz verde, tenía también las letras F e Y,por Fernando e Isabel.
    Lo dicho, miraré esos libros sobre los caballeros portugueses y también el material sobre la Generalitat.

  16. Francesc 2
    12-02-2017 10:55

    Curiosa aquesta expressió, Tigre Curial: "Tigre es una persona [...] Y yo soy Pedro Sánchez. Si tu no ets e Tigre, hauries de dir: Tigre es OTRA persona DIFERENTE DE LA MÍA. I parles d'honestedat.

  17. Francesc 2
    12-02-2017 10:45

    D'acord, Arturo, hauré d'informar-me de nou sobre les imatges dels quadres. Però a mi em sembla que has de dir el te parer sobre la qüestió de la creu verda i els Pinçon i els Avís Portuguesos de la casa de Coïmbra i sobre la citació d'en José Álvarez de la Fuente, predicador general i del rei Felip V, qui a la seva obra de 1733 "Diario historico, politico-canonico y moral" a la pàgina 217,explica el viatge de la descoberta.

    «Ambdós germans, Catalans anomenats Martin Pinzon, y Alonso Pinzon... descobriren les illes Lucares».

  18. Francesc 2
    12-02-2017 10:20

    Confirmat: Pedro Sánchez=Tigre=l'erudit=el que és alumne de no sé quina universitat nordamericana= el que parla anglès=el qie parla català i segurament deu viure a Catalunya= el que és independentista= el qui està a l'aguait de la possible autoria del Curial per Milà i Fontanals=el que canvia de pseudònim i ho nega=el que publicita la imatge corporativa d'una altra persona sense el seu permís, mentre ell no dóna la cara. ...Honestedat....

    Mira: d'ara endavant et diré Tigre curial. I se't coneix d'una hora lluny

  19. Arturo Rodriguez
    12-02-2017 01:55

    Hablábamos del mismo cuadro, y es del siglo XX, concretamente encargado por el Museo Naval. En la web que me has pasado el retrato que sale abajo, con una escena marina, no es de Martín Alonso Pinzón, sino de Francisco Martín Pinzón, y es del mismo autor que los retratos de Martín Alonso y Vicente Yáñez.
    http://cvc.cervantes.es/actcult/museo_naval/sala8/personajes/personaje_08.htm
    http://npg.si.edu/object/npg_270_MN

  20. Francesc 2
    12-02-2017 01:37

    Confirmat: Pedro Sánchez=Tigre=l'erudit=el qui està a l'aguait de la possible autoria del Curial per Milà i Fontanals=que canvia de pseudònim i ho nega....honestedat..... .

  21. Francesc 2
  22. Francesc 2
    12-02-2017 01:10

    No, no: Pedro Sánchez=Tigre=l'erudit=el qui està a l'aguait de la possible autoria del Curial per Milà i Fontanals.

  23. Arturo Rodriguez
    12-02-2017 00:52

    Pedro, efectivamente ese soy yo.

    En cuanto al retrato de Martín Alonso, es una obra del siglo XX. Dicho sea de paso, lo que se ve en el fondo de ese retrato es la fontanilla de Palos y creo que el otro edificio es el monasterio de La Rábida. Igualmente hago notar que no hay ningún retrato de Cristóbal Colón que sea de la época del navegante. Bueno, puede que haya uno, un dibujo en la primera pàgina del Libro de los Privilegios (ejemplar conservado en Génova). Según la propuesta de Jesús Varela Marcos, el hombre mayor dibujado sería Colón, y la figura más joven un poco más abajo de la suya sería Diego Colón.

  24. Francesc 2
    12-02-2017 00:17

    Sí, sí, sí, el Tigre estava molt interessat sobre si el Curial era una obra d'en Milà i Fontanals. Sí, si.. I tu, també, Pedro? Oi, ves per on....

  25. Francesc 2
    12-02-2017 00:12

    Si, Pedro, pots trobar les citacions primàries en els llibres i articles següents: Teresa Baqué: "els Yáñez a Catalunya"; Terra Rubra, any 4, març-abril del 1993, núm. 22. o bé en les obres de l'arxiver de l'Arxiu Reial de Barcelona J. Ernest Martínez Ferrando "Caballeros portugueses en el alzamiento de la Generalidad contra Juan II", Hispania, XII (1952) i "Cataálogo de la Documentación de la Cancilleria Regia de Pedro de Portugal; Dirección General de Archivos y bibliotecas - Servicio de Publicaciones del Ministerio de Educación Nacional, Madrid, 1953. D'altra banda, em sembla molt important el que diu José Álvarez de la Fuente, predicador general i del rei Felip V, en la seva obra de 1733 "Diario historico, politico-canonico y mora" a la pàgina 217, Allí, quan explica el viatge de la descoberta, ens diu que els Pinçon eren catalans.:
    ,
    «Ambdós germans, Catalans anomenats Martin Pinzon, y Alonso Pinzon... descobriren les illes Lucares»

    I encara un altre fet:Fra Bartolomé de las Casas diu que Martín Alonso Pinzón i Vicente Anés,al arribar al Nou Món van desplegar dues senyeres amb una creu verda. I la creu verda era la insígnia de l'Orde d'Avís,principal orde militar de Portugal, especialment vinculada als Coïmbra. A més, el pare Cases ens parla que entre la tripulació del primer viatge hi havia mariners portuguesos [els Pinçon]. O bé el fet que hi hagi una pintura d'Alfons Yáñez Pinzón el rerefons del qual és la ciutat i badia de Cotlliure, a la Catalunya Nord. Ja veus, Alfonso que aquesta informació l'he treta de la viquipèdia segons l'entrada que ens ha referenciat en Jordi Berenguer

  26. Francesc 2
    11-02-2017 23:45

    Pedro, sí.La informació que demanes per a la referència primària la pots trobar en els llibres de l'Ernest Martínez Ferrando "Catálogo de la Documentación de la Cancilleria Regia de Pedro de Portugal (1464-1466). Dirección General de Archivos i Bibliotecas- Servicio de Publicaciones del Ministerio de Educación Nacional, Madrid 1953 i en una altra obra seva "Caballeros portugueses en el alzamiento de la Generalidad contra Juan II".Hispania, XII (1952).També en l'obra de la Teresa Baqué "Els Yáñez a Catalunya"; Terra Rubra, any 4, març-abril de 1993, núm. 20.. D'altra banda, s'ha de tenir en compte el que diu José Álvarez Frías de la Fuente en el "diario histórico político-canónico" 1733 a la pàgina 217: Ambdós germans Catalans anomenats Martin Pinzon, y Alonso Pinzon... descobriren les illes Lucares" I el fet que ens reporta el pare Bartomeu Cases: que Martín Alonso Pinzón i Vicente Anés al arribar al Nou Món van desplegar dues senyeres amb una creu verda.I veiem que la cfreu verda era la insígnia de l'Orde d'Avís, principal orde militar de Portugal, especialment vinculada als Coïmbra. A més --segueixo la Vikipedia--el pare Cases ens parla que entre la tripulació del primer viatge hi havia mariners portuguesos [els Pinçon]. D'altra banda hi ha el retrat d'en

  27. Arturo Rodriguez
    11-02-2017 22:09

    Acabo de ver lo de la carta de los consejeros de la Generalitat quejándose al rey Fernando de un corsario Pinçon de Pals. Puede que los consejeros adaptasen Palos traduciéndolo a Pals, de la misma manera que ponen Civilla en vez de Sevilla. Parece que ese corsario estaba acompañado de andaluces: Diego de Mora y Juan Rodríguez Storiano, de Sevilla ambos.
    Además, se sabe que los Pinzón ejercían el corso o la piratería, visto que en 1480 hay unos ibicencos que denuncian que Martín Alonso Pinzón y Vicente Yáñez Pinzón les habían robado un ballener y la justicia de Sevilla se pone manos a la obra contra estos dos vecinos de Palos.
    Sobre lo del embajador Pinçon no he conseguido encontrar ninguna referencia a una fuente primaria o algún libro que remita a una fuente primaria sobre ese caballero. ¿Alguien me podría facilitar alguna referencia al respecto?

  28. Francesc 2
    11-02-2017 21:56

    Ah, me n'oblidava, Alfonso. Sí és cert, hi ha també els desastres de la Guerra del Francès.per tota l'Espanya unitària de començaments del XIX. Aquí, doncs, cal incloure el palau que tu dius i també l'incendi total i l'espoli practicat a Montserrat. Els francesos hi van robar de tot i l'edifici va quedar totalment en ruïnes, de manera que es va haver de bastir de cap i de nou.I es va fer amb un gust més que discutible. Ara bé, jo parlo sobretot de poblacions totalment arrasades de la Nació Catalana. Pel que fa a l'Aragó, regne també austriacista i conquerit per la força de les armes borbòniques, em sembla que tu ens en pots donar molta més informació.

  29. Francesc 2
    11-02-2017 21:41

    Arturo, sobre el tema de si els Pinzon són de Palos de la Frontera o bé de Pals d'Empordà, en Jordi Berenguer ha reproduít en el seu article la informació de l'enllaç a la vikipèdia que em sembla que cal tenir molt en compte. En Berenguer mateix ha posat l'enllaç que ha continuació he copiat i enganxat.

    L'enllaç és el següent:

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Els_Pin%C3%A7on_catalans

    Així, doncs, hi ha documents que indiquen que tu aportes sobre el fet que els Pinçon eren de Palos de la Frontera,uns documents custodiats a Simancas i n'hi ha d'altres que parlen d'uns Pinçon vinculats a la vila de Pals i que són embaixadors de la Generalitat a Roma o lloctinents de la tresoreria reial de la Generalitat etc... Es clar, davant d'aquesta anomalia històrica , d'aquesta disparitat d'informció alguna cosa ha passat. El que es tracta és saber què ha passat, com ha passat, per què ha passat i quan ha passat. Salutacions.

  30. Arturo Rodriguez
    11-02-2017 13:15

    Francesc:
    El título de marqués de Casa Pinzón es un título creado en el siglo XX. Los hermanos Martín Alonso Pinzón, Vicente YáñezPinzón, y Francisco Pinzón eran de Palos de la Frontera, como está probado documentalmente. Que un descendiente de los Pinzón estuviese en Barcelona en el siglo XX no quiere decir que los Pinzón fuesen catalanes ni mucho menos, quiere decir que este caballero en concreto era catalán. A fin de cuentas, la gente no se mueve de un lado para otro. Y por cierto, los títulos de "Casa X" no quieren decir "Edificio X" sino "Linaje X", siendo una manera de dar preeminencia a una rama de un linaje sobre otras ramas: sirvan como ejemplo el señorío de la Casa de Lazcano, el marquesado de Casa Valdés, o el condado de Casa Rojas.
    En Castilla también hubo grandes edificios nobiliarios que acabaron en ruinas por destrozos de guerras (la guerra del francés, la guerra civil) y por abandono, como por ejemplo el palacio de Renedo de Valdetuéjar, que perteneció al linaje de Prado, de tierra de León.

  31. Francesc 2
    11-02-2017 12:51

    Tigre, pel que fa a això que dius, penso que cal tenir en compte les cremes de poblacions durant la Guerra de Successió. Xàtiva, Vila-Real, Manresa, Arbeca, Cardona i tantes d'altres. La majoria arrasades de cap a cap. De Montblanc, per exemple, em crida l'atenció tot un seguit de palauets semirenaixentistes que tenen tot l'aspecte d'haver estat abandonats. De l'Alacant antic no en queda absolutament res. Per què? I Barcelona ha estat una de les ciutats més bombardejades de la història moderna, com tohom sap. Aquesta ha de ser una hipòtesi de treball en què s'hauria d'aprofundir, a saber, si la destrucció de palaus, té qualque cosa a veure amb els desastres de la Guerra de Successió i de la repressió conseqüent. Que se'n devia fer dels palaus de l'aristocràcia catalana de caràcter austriacista que es va haver d'exiliar derrotada? D'altra banda, cal posar-nos,. encara una altra qüestió històrica: si la Nació Catalana va dominar tota la Mediterrània occidental,de la riquesa que se'n va obtenir, n'haurien de quedar mostres en forma d'ostentació pública: els palaus: una mostra dels quals la tenim a Palma, ciutat no bombradejada que, en acabada la guerra, es va fer borbònica. .Els palaus que hi ha a Castella no han patit cap mena de destrucció per guerra. I encara més: l'estat espanyol unitari sempre ha tingut cura de mantenir-los, a diferència de Xàtiva per exemple..

    Quant a la notícia que. ens aporta, en Jordi Berenguer, la considero molt simptomàtica. Segons que sembla, tota l'alta aristocràcia nostrada i més influent i més lligada familiarment amb la reialesa va seguir in situ el rei i les seves polítiques. Vaja, que es va fer espanyolista de matriu castellana. Els Pinçon en serien un exemple. D'altra banda, seria interessantíssim establir l'arbre geneològic d'aquest casal a través dels segles.

    Una altra cosa: com tens el teu estudi sobre el Curial? Et sembla que el va escriure en Manuel Milà i Fontanals?

  32. Francesc 2
    11-02-2017 01:53

    Per a l'arquitectura del Renaixement i delBbarroc a la Nació Catalana, hi ha, per exemple, Ciutat de Mallorca i Ciutadella. Que jo sàpiga Palma no va ser arrasada durant la Guerra de Successió..Ni cap de les poblacions de les Illes. Per a Palma he trobat això: "Ruta Patis i Palaus de Palma". Fantàstics.

    https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1Ct5Slu_CcPf-eanl220ocl8_dOA

    Quant a les viles cremades de la Nacio Catalana continental, una petita llista.

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_poblacions_cremades_als_Pa%C3%AFsos_Catalans_per_les_tropes_borb%C3%B2niques_durant_la_Guerra_de_Successi%C3%B3_Espanyola




  33. Berenguer
    10-02-2017 20:54

    Pedro Sanchez: Oh quina llàstima, els vostres arguments els hem eliminat? no em diguis? doncs perquè ho sàpigues, tots els missatges eliminats només contenien una cosa: insults, com els que tu estàs repartint ara. Si aquests son els vostres arguments, bravo! El que fas tu es fer una afirmació matussera del que nosaltres defensem i directament conclous: això és impossible. No t'atures a desgranar-ho, a pensar, a dubtar per un segon, i encara menys a investigar-ho. Et sembla massa gros. Acceptar-ho et costaria molt, perquè implicaria acceptar que la història que et van ensenyar d'Espanya és bàsicament un muntatge matusser fet a costa de la retalls de gestes de catalans. Per això puc entendre la teva ràbia, perquè tampoc podeu donar cap explicació al que trobem. Son tantes les dades que aportem que és impossible no adonar-se'n que això està cosit a pedaços. Dir que això és impossible no és cap argument, com tampoc ho és insultar o menyspreuar el que fem. Espero que aquí acabem ja la nostra discussió, ja que no estem parlant sobre el tema de l'article. Mai parleu de l'article, per això no es pot dialogar amb vosaltres.

  34. Albert Fortuny
    10-02-2017 09:00

    JordiB
    Dues observacions al teu comentari.
    1.- Parles en plural, "hi ha persones" en un comentari en Pere Sanç demostra la seva obsessió per el telegrama això posa de manifest no son "persones en plural", es un i es mateix "tigre" de sempre, que ara es veu obligat a anar creant diversos Mr. Hyde per anar canviant de personalitat i d'email per identificarse a la web
    2.- Cobra per fer el paper del gos dels discs d'EMI-ODEON.
    Salut!

  35. JordiB
    09-02-2017 23:32

    Trobo molt estrany que hi hagi persones que dediquin hores i hores a discutir amb els lectors que pengen comentaris als articles de la web.

    Si no els agrada, o no hi estan d'acord, el que aquí es diu, està molt bé que l'hi manifestin, i és d'agrair. Però que no parin de fer-ho, insistentment, vegades i vegades, dies i dies, repetint-s'hi contínuament, ja no té cap mena d'explicació.

    Potser és que no tenen res més a fer. Però hi ha tantes coses interessants a fer, molt més plaents, enriquidores i formatives que no pas aquesta, que no puc entendre de cap manera aquesta obsessió a discutir.

    O són gent que s'han tornat bojos, que tot podria ser, o és que s'hi guanyen la vida, perquè algú els paga per fer-ho.

    Sigui un cas, o sigui l'altre, em sembla que, un cop vista aquesta mena de reiteracions absurdes en algun lector comentarista, caldria esborrar-li els comentaris i no admetre-n'hi cap més durant una bona colla de dies.

  36. Berenguer
    09-02-2017 20:57

    Et retrates a tu mateix. Lamentablement el teu únic argument segueix sent l'insult i el menyspreu i amb això no convenceràs a ningú. Te n'adones que no fas altra cosa que alimentar el nostre discurs? no teniu res a aportar que rebati els nostres arguments?. El problema es que et bases o alimentes la creença de que en Bilbeny menteix, i a partir d'aquí t'és del tot impossible reconèixer res, perquè negaràs qualsevol cosa per sistema. Aleshores que hi fas aquí si no et creus res?, què vens a fer? ens has declarat la guerra?. Jo et demanaria que tinguis el coratge de desprendre't de les teves creences i estudiïs la informació que aportem, sense deixar-te endur pel sentiment del teu nacionalisme espanyol. Nosaltres tampoc vam néixer ensenyats. També va ser dur per a nosaltres descobrir fins a quin punt la nostra cultura i la nostra història havia estat en el punt de mira dels nostres inquisidors. Es ben sabut que la història tal qual ens l'han deixat, en molts sentits no té ni cap ni peus. És plena d'incoherències i de documents desapareguts. La censura d'estat existí. Només ens queda el que ha interessat que quedi, còpies amb retocs. No siguem ingenus!, tot això no són confabulacions d'en Bilbeny, aquí hi ha marro, i ho saps. Per això en Bilbeny no està sol. Som molts que pensem el mateix. He dit pensem, i no creiem. Cada cosa que diu l'INH la pensem, i no sempre hi estem d'acord. Però en gran mesura, el discurs de l'INH és coherent i dignificador. I això qualsevol que s'ho prengui seriosament ho ha de veure per força. Entenc que a tu, sent espanyol, et costi reconèixer-ho, però més val reconèixer-ho que haver de defensar una mentida que no s'aguanta i que tard o d'hora caurà pel seu propi pes davant dels ulls de tothom.

  37. Arturo Rodriguez
    09-02-2017 15:13

    Unos documentos sobre Martín Alonso Pinzón:
    Archivo General de Simancas.
    RGS,LEG,148001,54. Comisión al asistente de Sevilla a petición de Bernaldo Galamo y consortes, vecinos de Ibiza, sobre la presa de un ballener que les fué tomado por Martín Alonso y Vicente Yáñez Pinzón, vecinos de Palos.
    RGS,LEG,150012,17. Justicia solicitada por Arias Pinzón, hijo de Martín Alonso Pinzón, vecino de Palos para repartir entre sus hermanos el cuidado de su hermana, epiléptica.
    RGS,LEG,149310,108. Carta de justicia a los alcaldes de Palos, a petición de los hijos de Martín Alonso Pinzón, y además a petición de su hija Leonor arriba no citada, sobre la herencia de su padre
    RGS,LEG,149310,109. Emplazamiento a Catalina Alonso, mujer que había sido de Martín Alonso Pinzón, vecino que fue de la villa de Palos, a petición de Arias Pérez Pinzón, Juan Pinzón, Mayor, y Catalina, sobre razón de la herencia del padre de éstos, el citado Martín Alonso Pinzón.

    Alguno sobre Vicente Yáñez Pinzón:

    RGS,LEG,150106,44. A las justicias del arzobispado de Sevilla, del obispado de Cádiz y la mar y provincia de Andalucía, y del reino de Granada, de oficio del Rey, para que presten todo el favor y ayuda que puedan dar cuando fuesen requeridos por Vicente Yáñez Pinzón y Arias Pérez, vecinos de Palos, y otros que con ellos se junten, al objeto de que puedan armar y aprovisionar, con arreglo a un sueldo de 20 navíos de flete, una armada con tal de ir a ciertas partes de África y hacer la guerra a los moros, con la posibilidad de que puedan enrolarse los homicianos que deseen.
    RGS,LEG,150106,31. Incitativa a favor de Vicente Yáñez Pinzón, vecino de Palos [de la Frontera], sobre que Alonso Aranz, vecino de Trigueros, y su procurador le embargaron en Sevilla cuatro esclavos de las Indias, en razón de 18.000 maravedís que él le debía, obviando el pago del quinto real.
    CCA,CED,9,227,1. Al bachiller Juan de Burgos, alcalde mayor de Palos, sobre deudas de Vicente Yáñez Pinzón, descubridor, por el flete de una carabela.

    Un par de notas sobre el puerto de Palos:

    CCA,CED,5,331,1. Asistente de Sevilla, corregidores y justicias de Cádiz, Palos de la Frontera, Moguer, El Puerto de Santa María, y otras de Andalucía, para que cuando sean requeridos por Juan Enero, contino de la Casa Real, tomen y embarguen cualesquiera naos, carabelas y otros navíos, y bajo ciertas penas envíen a la corte a los capitanes o maeses para hacer su asiento para cierto viaje.
    RGS,LEG,149112,168. Que los concejos de las ciudades de Jerez y Cádiz, villas de Santa María del Puerto, Rota, Sanlúcar de Barrameda. Huelva, Palos y Moguer, y demás puertos de la mar, y de las islas de Canaria, maestres de naos, etc., no consientan que ningún canario ni canaria embarque ni pase a la isla de Gran Canaria, sin expresa licencia para ello de los Reyes.

    RGS significa Registro General del Sello.
    CCA es Cámara de Castilla.

  38. Berenguer
    09-02-2017 15:03

    Pedro Sanchez: Si fóssis un investigador no caldria que et respongués aquesta pregunta que hem fas, però com no ho ets, faré una mica de pedagogia: Evidentment, no t'has de creure res, pel sol fet que de que algú ho hagi dit, repetit, o estigui escrit en un llibre. Precisament la credulitat cega és el que ha permès la manipulació de la història. Els historiadors han d'adoptar una posició científica i no religiosa. En primer lloc cal dubtar, aplicar la lògica i el judici crític en aquells fets que no encaixen, ja sigui perquè no són lògics, perquè hi ha informació contradictòria, o perquè hi ha indicis de manipulació. Davant d'aquestes situacions hem de contrastar la informació, i s'ha de fer recerca. I tot compta. Un testimoni també té el seu valor, com també té el seu valor una necrològica d'un diari. Es clar que sí! El que ve a dir l'article és que el marquesat Casa-Pinçon estava a Barcelona, i penso que això és una conclusió del tot objectiva amb la informació de que disposem.

  39. Mag
    09-02-2017 11:54

    Els espanyols del segle XVII tenien molt clar l'origen portuguès dels germans Pinçon a diferència dels del segle XXI (vegeu per exemple wikipedia en castellà: "La familia Pinzón de Palos. Entre las familias que habitaban en Palos en el siglo XV, los Pinzón eran una de las principales estirpes. Familia de posible origen aragonés, que habrían llegado a Andalucía procedentes de la Montaña (actual Cantabria) o Asturias").

    Principia:
    «Esta cuarta parte del Mundo descubierta por Christobal Colon el año de 1492 por orden y a expensas de los Reyes Católicos don femando y doña Isabel de gloriosas memorias, tiene dos nombres diferentes, ninguno dellos dado con acierto, porque llamarla America es darle a Americo Vespucio o Vespuchio como otros llaman, la gloria que no merece, porque si esta se debe al primer descubridor de cualesquiera provincias, y diez años después de descubiertas por Christobal Colon y los Pinçones PILOTOS DE ALGARVE, pasó Américo a ellas, rin razón ni causa urgente se le impuso el nombre por Américo, usurpando la gloria de tan grande hazaña a su primero descubridor... » También es fuera de proposito llamar a oslas regiones Indias...» etc. Al fin: «Cuzco 9 de mayo 1633.»
    a: http://www.cervantesvirtual.com/obra/ensayo-de-una-biblioteca-espanola-de-libros-raros-y-curiosos-tomo-4--0/

  40. Albert Fortuny
    09-02-2017 09:00

    Pere Sanç, que patètic es un element que cobra per fer la feina bruta al seu amo.

  41. Joan3
    08-02-2017 20:16

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  42. Berenguer
    07-02-2017 18:27

    Desacreditador Pedro Sanchez: tu, que vas amb aquest pseudònim, o potser pitjor encara, que et fas passar per qui no ets, deus ser l'exemple d'honestedat que prediques. Quan sento gent com tu, que busqueu QUALSEVOL EXCUSA per insignificant que sigui per intentar tombar els arguments que en aquest web es defensen, sé automàticament que la teva tasca no és la d'investigar, ni la de fer recerca històrica, sinó simplement desacreditar, per intentar tapar les investigacions que no interessen al regne del teu país. És molt honest, perdre 1 minut a escriure la primera cosa que et ve al cap per desacreditar el treball dels altres, un treball que s'ha obtingut després de moltes hores de recerca, i en molts cassos molts anys i esforços a canvi de res. A qui intentes enganyar? estem més que vacunats de trolls com tu!, us reconeixem d'una hora lluny, au torna cap a casa teva que aquí no et volem.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35134
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quins fets ens narren els vitralls d'aquesta catedral belga? Com s'hi ordenen els escuts d'armes i els símbols?...[+]
el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de...[+]
En Manel Capdevila ens explica la importància de diferenciar entre el terme "regne d'Aragó" i el terme "Corona...[+]