Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor
OPINIó » 27-08-2013  |  PROJECTE SOBRE LA CENSURA I LA MANIPULACIó
3173 lectures

El curs de Crespià

Article d'opinió d'en Jordi Soler publicat a El Punt-Avui arran de la repercussió que va tenir la 1a Universitat Nova Història a Crespià.

Autoretrat d'en Jordi Soler, en un ascensor (Wikimedia Commons)

Fa una setmana i escaig, arran del curs anomenat 1a Universitat Nova Història, que va tenir lloc a Crespià, al Pla de l'Estany, entre l'1 i el 4 d'aquest mes, i en què es va apuntar que Miguel de Cervantes, l'autor del Quixot, es deia en realitat Joan Miquel Servent i havia escrit el seu famosíssim llibre en català, tots els diaris de Madrid van reaccionar amb una increïble contundència, com si, en lloc de Crespià, la seu del curs hagués estat el saló de sessions de l'ONU. Llegint els articles que s'hi referien, es podia pensar que el curs en qüestió havia tingut un gran ressò internacional, i que calia posar les coses al seu lloc per la gravetat de l'equívoc. Sota el títol "Cataluña, autora de 'El Quijote' y descubridora de América", el rotatiu El Mundo subtitulava "Ayuntamientos de CiU subvencionan un curso con 'audaces' teorías históricas". I, tot plegat, en una pàgina amb la capçalera "Desafío nacionalista La tergiversación de la historia", ambdues frases separades per una senyera circular. Es tractava d'una notícia, no d'un article d'opinió, i s'hi podien llegir paràgrafs com aquest: "Últimamente Bilbeny (Jordi Bilbeny, filòleg director de l'Institut Nova Història) y sus acólitos están llevando más lejos su revisión de la historiografía tradicional. Por ejemplo, durante el curso de Crespià los asistentes podian escuchar una disertación sobre 'el descubrimiento catalán de Australia' o de cómo Valencia fué 'la capital de la nación catalana' entre 1489 y 1573."

Dels escrits d'opinió sobre el tema, em costaria fer-ne la llista, prolixa i amb uns continguts d'allò més viscerals. Alguns comentaristes li van dedicar pàgines senceres, talment com si el curs de Crespià hagués estat una declaració de principis i les teories exposades haguessin tingut categoria de dogmes de fe. I el més curiós de tot és que, a casa nostra, l'assumpte va tenir la justa transcendència mediàtica. La mateixa que la resta d'activitats culturals que es fan al Principat durant l'estiu, activitats, tot sigui dit, d'una gran i provada qualitat. I de les quals, els diaris de Madrid se'n fan ressò, sí, però a l'edició per a Catalunya.

Per cert, abans-d'ahir, en un acudit gràfic d'un d'aquests diaris, es podia veure una llarga corrua de ninots amb maletes que, en ser preguntats si eren sirians fugint de la guerra, responien "No, no; som empreses fugint del nacionalisme català."


Jordi Soler


Font:
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/672138-el-curs-de-crespia.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  24846 lectures
  2019 INH 37 Vicent-Marc Adell/ «El Lazarillo i la literatura catalana»
  2019 INH 42 Albert Fortuny/ «El cherry picking i el mètode científic»
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe...[+]
  Tothom assegura que Jeronimus Bosch era un pintor flamenc, però en Pau Mora ha trobat una referència que ens fa...[+]
  El català Joan Colom, va haver d'acatar el tractat d'Alcàçovas signat pel seu Rei, que prohibia als catalans...[+]
  La història oficial ens pinta el geni més gran de tots els genis del Renaixement com un fill analfabet d'una...[+]