Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
ARTICLES » 16-11-2022  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
281 lectures

El naixement de Carme Claramunt, la primera dona que va ser afusellada al Camp de la Bota

La Carme va ser afusellada per la cobdícia d’una veïna, que la va delatar per a usurpar-li l'herència. Article d'En Marc Pons a elnacional.cat.

Fotografia de Carme Claramunt.

El 28 de setembre de 1897, fa 125 anys, a Roda de Berà (Tarragonès); naixia Carme Claramunt i Barot; que en el decurs de la seva vida seria una destacada activista política a Badalona; i que després de l’ocupació franquista de Catalunya es convertiria en la primera dona afusellada al Camp de la Bota (18 d’abril de 1939). Carme Claramunt va ser detinguda per un escamot falangista, acusada dels pretesos delictes de “auxilio a la rebelión militar”, condemnada a mort per un tribunal militar, i afusellada al principal camp de la mort del règim franquista. Entre 1939 i 1951, el règim franquista hi va assassinar 1.717 persones.

Però la forma com va ser detinguda i els càrrecs que se li van imputar il·lustren un fenomen que va ser habitual durant els mesos i anys immediatament posteriors a l’ocupació franquista de Catalunya: les delacions per conflictes personals i familiars. Una veïna anomenada Maria Sallent s'havia fet la idea que heretaria la botiga de l’Angèlica Picas, tieta de la Carme Claramunt, en virtut a una imaginària compensació moral per la pèrdua de dos fills a mans d’elements incontrolats durant el període revolucionari (juliol, 1936 – maig, 1937). Però, a finals de 1938, va saber que el testament de l’Angèlica sempre havia estat a favor de la seva neboda Carme.

Llavors va decidir desfer-se de la Carme, i la va denunciar falsament com a informadora dels pistolers que havien assassinat els seus fills. La Carme va ser detinguda i, des del primer moment, ho va tenir molt complicat. En aquell context de repressió extrema, les persones que havien adquirit i mantingut un compromís públic, eren sistemàticament condemnades a llargues penes de presó o a mort. La Sallent ho va aprofitar per a delatar-la; i la Carme Claramunt, que havia estat una persona de reconeguda ideologia independentista va patir una brutal detenció i interrogatori, un judici infame i una mort indigna del seu compromís amb la societat.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original en el següent enllaç: https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/neix-carme-claramunt-primera-dona-afusellada-camp-bota_890355_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  31247 lectures
  21è Simposi - Presentació
  Francesc Robusté - El tinent Columbo a la recerca de grans incongruències de la història
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Si En Colom a Castella va ser considerat sempre estranger, això volia dir que mai no hi va tenir casa. El fiscal...[+]
  Va tornar una de les caravel·les colombines a Baiona, com diuen algunes cròniques? És un error creure que van...[+]
  L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció...[+]
  Són de Quevedo tots els poemes atribuïts a Quevedo? O com passa al llarg de tota la història de la literatura...[+]