Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No saber el que ha succeït abans de nosaltres és com ser nens per sempre"
Ciceró (106 AC-43 AC) Escriptor, orador i polític
ARTICLES » 12-05-2023  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
3548 lectures

El pont real i veritable del paisatge de la Mona Lisa

S’ha trobat el pont definitiu del paisatge pintat per En Lleonard a la Mona Lisa? L’investigador italià Silvano Vinceti ha assegurat fa poc que la localització exacta és a Arezzo, sobre el riu Arno. L’Albert Fortuny ho desmenteix i continua vindicant que la seva vera ubicació és el castell de Castellbell, a Castellbell i el Vilar, prop de Montserrat.

Quadre de la Mona Lisa i el seu paisatge montserratí de fons.

Últimament han aparegut diversos articles a la premsa explicant que l’investigador Italià Silvano Vinceti, «per fi» ha descobert la localització exacta del paisatge representat al quadre de la Mona Lisa.

Se’n poden trobar múltiples referències a la premsa, com, per exemple, aquesta del diari digital El Español, del passat dia 4 de maig:

https://www.elespanol.com/el-cultural/historia/20230504/resuelto-misterios-mona-lisa-identifican-paisaje-apareix/761173993_0.html


És de sentit comú que el paisatge representat al fons d’un retrat ha d’estar relacionat o amb el personatge del quadre o amb l’autor. I especialment si aquest autor és Leonardo da Vinci, artista, les pintures del qual, són sempre realistes i no surrealistes-imaginatives, com són, per exemple, les pintures d'En Bosch.

Per això, molts estudiosos s’han esforçat de fa anys a trobar quin és el paisatge representat en aquest quadre.

En primer lloc, cal remarcar que, quan es tracta de la pintura d’un paisatge amb muntanyes i valls, es poden trobar moltes analogies amb paisatges reals ubicats a diversos punts de la geografia.

Però, si en aquest paisatge apareix una construcció d’un edifici, o en el cas del paisatge de la Mona Llisa, un pont, la referència ja és molt més exacta i és l’element que pot determinar amb exactitud la localització geogràfica del paisatge.

Ja l’any 2011 la investigadora italiana Carla Glori va publicar un estudi en què identificava el pont del quadre d’En Lleonard amb el pont de Bobbio, situat a la població d'aquest nom.

El pont de Bobbio, representat al quadre de la Mona Lisa, segons Carla Glori.

Tot i això, el pont de Bobbio, amb els seus 10 arcs, no s’assembla gens al pont de la Mona Lisa, que tan sols en té 4.

Tampoc no s’assembla gens el paisatge, que, al seu estudi, Carla Glori deforma en 3d per disposar d’unes muntanyes semblants a les del quadre.

I tampoc coincideix el punt de realització del retrat. Al quadre d’En Lleonard, es pot observar que la dona retratada es troba dins d’una estança, amb unes columnes a costat i costat i el paisatge al fons. Però, contràriament, des del castell de Malaspina dal Verme, que és l’indret on, segons Carla Glori, es va executar el retrat, és impossible veure el pont de Bobbio amb la perspectiva del quadre de Leonardo.

Així, doncs, no és estrany que l’esmentat investigador Silvano Vinceti s’hagi esforçat fins al 2023 a localitzar un lloc més versemblant on ubicar el paisatge de la Mona Lisa, el qual, segons aquest autor, es localitzaria a Arezzo, una localitat situada a la Toscana.

És aquí on trobem el pont etrusco-romà anomenat Romito di Laterina, situat sobre el riu Arno, que, en aquest cas, segons els estudis realitzats, sí que disposava de 4 arcs encara que actualment està gairebé completament derruït.