Accediu  |  Registreu-vos-hi
"..el que realment va passar és només una petita part de tot el que va passar.
Tot en la història segueix sent incert, els esdeveniments més grans, així com la menor incidència."
Goethe
ARTICLES » 23-08-2022  |  ALTRES FIGURES CATALANES
1723

El primer manual eròtic d’Europa es va escriure en català al segle XV

En Jesús Llòria ens parla en aquest article del primer llibre sobre erotisme en llengua vulgar. Està escrit en llengua catalana.

L'autor de l'article

Aquest Kamasutra català es diu Speculum al foder (Manual del fotre), d’autor desconegut, probablement per por de no ser entès per la totpoderosa Església catòlica, És precursor a tot l’occident en el seu gènere i únic a parar atenció al plaer de les dames i a l’ús de certes eines com el godomassí, predecessor de l’actual consolador.

Només se’n conserven dues còpies manuscrites, una d’elles al Museu Nacional de Mad

El català, un idioma de reconegut prestigi internacional, fins i tot per al sexe

Speculum al foder, a part d’un inquietant interès en la higiene, s’hi pot trobar un catàleg complet de postures sexuals, consells per a seduir les dones, certs aliments què poden millorar les relacions, recomanació com, quan, i la freqüència que s’han de practicar les arts amatòries, i, per si això no fos prou, receptes i remeis casolans per a donar més vigor el membre masculí. Per a la preparació d’afrodisíacs i ungüents que facin “arreçar e forcen lo membre” (endreçar la verga), es detalla la recepta de la llet merengada, i prescriu ingredients pels crestiris (les lavatives), com llet de vaca, cigrons, canyella, llavors d’espàrrec i de naps o gingebre.

L’autor, convençut de què amb tot això no n’hi ha prou, reclama l’home que, abans de practicar el coit amb les dones, «cové que sàpia llurs maneres e llurs costumes, e que les maneig e seguesca per ço que entena ella e açò que més la vença a la voluntat»conegui els gustos i les diferents tipologies de les dones:



«De la noblesa de les fembres e la bellesa, és que haja en la fembra cuatre coses molt negres, és a saber: los cabells, e les celles, e les pestanyes, e lo negre dels ulls. E quatre coses molt vermelles, és a saber: la color, e la llengua, e les ginyives, e los llambrots. E quatre coses molt blanques, és a saber: lo color, e les dents, e el blanc dels ulls, e les cuixes. E quatre molt estretes, és a saber: los forats del nas e les orelles, e la boca, e les tetes, e los peus. E quatre molt primes, és a saber: les celles, e les narils, e los llambrots, e les costelles. E quatre molt grans, és a saber: lo front, e los ulls, e los pits, e les anques. E quatre molt rodones, és a saber: lo cap, e el coll, e los braços, e les pernes. E quatre molt odorants, és a saber: la boca, les narils, les aixelles, e el cony.»

Vosaltres mateixos…





Jesús Llòria


Publicat el 24 de juny del 2016

Enllaç: https://historiavibrant.cat/el-primer-manual-erotic-deuropa-es-va-escriure-en-catala-al-segle-xv/



Autor: Jesus Llòria




versió per imprimir

  1. Frede
    28-08-2022 17:53

    Perdó. Ara ho he vist. Madrid.

  2. Frede
    25-08-2022 11:17

    Perdoneu la meua ignorància. On és o que és el Museu Nacional de Mad?. Gràcies.

  3. Almogàver.cat
    24-08-2022 01:56

    Aquest llibre "Speculum at foder" del que el Sr. Llòria ens fa esmena, és tot un descobriment per mi.
    En la meva opinió, potser el primer manual eròtic, no tan tècnic en la matèria, però si relacionat amb erotisme, podria ser... Ovidi? I la seva amant "libertinae" Corina.
    En els versos dóna detalls sobre l'ambient adient per al plaer sexual, amb preludis inclosos. Dona consells a les Llibertines, de com pentinar-se, maquillar-se, de com enganyar als seus protectors... (encara que possiblement sabia, que no eren "Elles" el seu més assidus lectors) Dóna les gràcies (en vers) a un desconegut per haver ensenyat nous trucs eròtics a Corina, que ell, els va disfrutar molt, que no es podria interessar en cap, que no fes la manera d'enganyar al seu protector, Bé, sempre parla de libertinae, perquè a les esclaves no es devia mostrar el més mínim signe de tendresa i a les de la seva classe era perillós. De fet, R. Graves, escriu, que Ovidi,va coincidir amb August; en una cambra d'una amiga en comú, i aquest, el va desterrar per" Immoral" a Crimea i allí va morir. Bé, no sé si és el primer llibre, perquè en aquell temps, els llibres, eren rolls de papir o pergamí. Tot i això, no resto en absolut importància la informació d'aquest llibre "Speculum al foder" en català del segle XV. Del que no tenia en absolut coneixement.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34932
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
Si Miguel de Cervantes es deia verament Miguel, com és que en un gran tou d'obres d'arreu del món apareix...[+]
L'Isidre Casajoana, en un viatge per alemanya, troba uns escuts amb els quatre pals i ens ho comenta en aquesta...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]