Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Espanya té un problema amb la veritat."
Carles Puigdemont
ARTICLES » 23-08-2022  |  PROJECTE ALTRES FIGURES CATALANES
932 lectures

El primer manual eròtic d’Europa es va escriure en català al segle XV

En Jesús Llòria ens parla en aquest article del primer llibre sobre erotisme en llengua vulgar. Està escrit en llengua catalana.

L'autor de l'article

Aquest Kamasutra català es diu Speculum al foder (Manual del fotre), d’autor desconegut, probablement per por de no ser entès per la totpoderosa Església catòlica, És precursor a tot l’occident en el seu gènere i únic a parar atenció al plaer de les dames i a l’ús de certes eines com el godomassí, predecessor de l’actual consolador.

Només se’n conserven dues còpies manuscrites, una d’elles al Museu Nacional de Mad

El català, un idioma de reconegut prestigi internacional, fins i tot per al sexe

Speculum al foder, a part d’un inquietant interès en la higiene, s’hi pot trobar un catàleg complet de postures sexuals, consells per a seduir les dones, certs aliments què poden millorar les relacions, recomanació com, quan, i la freqüència que s’han de practicar les arts amatòries, i, per si això no fos prou, receptes i remeis casolans per a donar més vigor el membre masculí. Per a la preparació d’afrodisíacs i ungüents que facin “arreçar e forcen lo membre” (endreçar la verga), es detalla la recepta de la llet merengada, i prescriu ingredients pels crestiris (les lavatives), com llet de vaca, cigrons, canyella, llavors d’espàrrec i de naps o gingebre.

L’autor, convençut de què amb tot això no n’hi ha prou, reclama l’home que, abans de practicar el coit amb les dones, «cové que sàpia llurs maneres e llurs costumes, e que les maneig e seguesca per ço que entena ella e açò que més la vença a la voluntat»conegui els gustos i les diferents tipologies de les dones:«De la noblesa de les fembres e la bellesa, és que haja en la fembra cuatre coses molt negres, és a saber: los cabells, e les celles, e les pestanyes, e lo negre dels ulls. E quatre coses molt vermelles, és a saber: la color, e la llengua, e les ginyives, e los llambrots. E quatre coses molt blanques, és a saber: lo color, e les dents, e el blanc dels ulls, e les cuixes. E quatre molt estretes, és a saber: los forats del nas e les orelles, e la boca, e les tetes, e los peus. E quatre molt primes, és a saber: les celles, e les narils, e los llambrots, e les costelles. E quatre molt grans, és a saber: lo front, e los ulls, e los pits, e les anques. E quatre molt rodones, és a saber: lo cap, e el coll, e los braços, e les pernes. E quatre molt odorants, és a saber: la boca, les narils, les aixelles, e el cony.»

Vosaltres mateixos…

Jesús Llòria


Publicat el 24 de juny del 2016

Enllaç: https://historiavibrant.cat/el-primer-manual-erotic-deuropa-es-va-escriure-en-catala-al-segle-xv/
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Frede
  28-08-2022 17:53

  Perdó. Ara ho he vist. Madrid.

 2. Frede
  25-08-2022 11:17

  Perdoneu la meua ignorància. On és o que és el Museu Nacional de Mad?. Gràcies.

 3. Almogàver.cat
  24-08-2022 01:56

  Aquest llibre "Speculum at foder" del que el Sr. Llòria ens fa esmena, és tot un descobriment per mi.
  En la meva opinió, potser el primer manual eròtic, no tan tècnic en la matèria, però si relacionat amb erotisme, podria ser... Ovidi? I la seva amant "libertinae" Corina.
  En els versos dóna detalls sobre l'ambient adient per al plaer sexual, amb preludis inclosos. Dona consells a les Llibertines, de com pentinar-se, maquillar-se, de com enganyar als seus protectors... (encara que possiblement sabia, que no eren "Elles" el seu més assidus lectors) Dóna les gràcies (en vers) a un desconegut per haver ensenyat nous trucs eròtics a Corina, que ell, els va disfrutar molt, que no es podria interessar en cap, que no fes la manera d'enganyar al seu protector, Bé, sempre parla de libertinae, perquè a les esclaves no es devia mostrar el més mínim signe de tendresa i a les de la seva classe era perillós. De fet, R. Graves, escriu, que Ovidi,va coincidir amb August; en una cambra d'una amiga en comú, i aquest, el va desterrar per" Immoral" a Crimea i allí va morir. Bé, no sé si és el primer llibre, perquè en aquell temps, els llibres, eren rolls de papir o pergamí. Tot i això, no resto en absolut importància la informació d'aquest llibre "Speculum al foder" en català del segle XV. Del que no tenia en absolut coneixement.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
30772 lectures
Documental Lleonard Espejo 1
Documental Lleonard Espejo 2
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si En Colom hagués viscut a Castella i Andalusia, com se’ns diu, hauria après els noms dels animals en aquella...[+]
Una nova expressió del Quixot, incomprensible del tot en castellà, porta En Lluís Batlle a trobar-hi un...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]