Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
NOTICIES » 11-12-2013  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
7120

El simposi 'Espanya contra Catalunya', quan la veritat cou

Aquest dijous s'inaugura a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans un simposi dedicat al conflicte de Catalunya amb Espanya durant els últims 300 anys. El simposi ha estat durament criticat pels partits espanyolistes més radicals.

Amb motiu de la commemoració del tres-centè aniversari de la caiguda de la ciutat de Barcelona en mans de les tropes de Felip V, el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i la Societat Catalana d'Estudis Històrics convoquen el simposi Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014).

L'objectiu es analitzar amb criteris històrics, des del segle XVIII fins als nostres dies, les conseqüències que ha tingut per al país l'acció política, gairebé sempre de caire repressiu, de l'Estat espanyol en relació amb Catalunya.

El director i responsables del simposi "Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)" defensen que l'objectiu d'aquestes jornades és purament científic, i que analitzaran una "realitat històrica objectiva": l'"animadversió" històrica i l'"espoliació" de l'estat espanyol contra Catalunya i les seves institucions els últims 300 anys.

Jaume Sobrequés, el director d'aquestes jornades, ha assegurat que no se sent qüestionat en cap cas, arran de les crítiques que ha rebut del PP, que ha qualificat el simposi de "Declaració Unilateral de Conflicte". Per la seva banda, ha carregat contra el que considera una "operació de propaganda" d'alguns historiadors i partits contra un congrés que ha definit com "científic i acadèmic".

En una roda de premsa a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Sobrequés, com a director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya (CHCC), que és qui organitza el simposi, i el director de l'IEC, Joandomènec Ros, han assegurat que el títol del congrés "no es discuteix", perquè és "absolutament adequat" i mostra una "realitat indiscutible".

A més, Sobrequés ha avançat que el CHCC està elaborant un informe "objectiu", que es presentarà l'any que ve, basat en decrets i ordres publicats al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en aquests tres segles, que demostrarà aquesta "animadversió de forma demolidora i absolutament incontestable". "Serà un informe terrible, els farà canviar d'opinió a tots", ha indicat.

Sobre les crítiques del PPC, que ha demanat a la Generalitat que se suspengui el simposi per incitar "a l'odi i la divisió", Sobrequés ha considerat que és una "manifestació purament virtual, sense un altre objectiu que el purament propagandístic", i ha lamentat que és el PPC el que provoca "animadversió" amb la seva actitud. Per la seva banda, la líder d'UPyD, Rosa Díez, ha comparat l'organització del simposi amb el nazisme i ha presentat una denúncia a la fiscalia perquè ho considera incitar a l'odi als espanyols. Per la seva banda el diari espanyol La Razón, publica el següent titular sensacionalista en portada : "Homs podría ser condenado a prisión por el congeso del odio a España", demostrant una vegada més com s'utilitza la demagògia com a arma política, i que si fos per alguns, a Espanya no existiria la llibertat d'expressió.

Quan se li ha preguntat pel simposi, el secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Maria Pelegrí, ha demanat als dirigents populars que abandonin l'actitud de declaracions "radicals" i que, en lloc de buscar la "ofensa", escoltin "la veu majoritària del poble català" i permetin la consulta. "El simposi no s'ha celebrat encara -comença dijous- i quan es vegin els continguts ja ho valorarem, però en aquest país hi ha llibertat d'expressió i de reunió", ha subratllat el democristià.


Notícies relacionades:

Ràdio Arenys entrevista a En Jordi Bilbeny arran del polèmic simposi 'Espanya contra Catalunya'




versió per imprimir

  1. Guerau
    20-12-2013 00:35

    La presència catalana a Amèrica ha estat esborrada, però la fugaç i petita presència d'Escòcia, Dinamarca, Suècia, Holanda, fins i tot Alemanya a Veneçuela per no dir el petit regne de Portugal si que va fer un imperi i si que està documentada, fins i tot l'intent d'Escòcia de bastir una colònia a centreamèrica està ampliamentt acceptada, però Catalunya mai perquè no existeix ni ha existit mai segons els espanyols.. la gran pregunta és com és que Castella no ens ha esborrat del tot del mapa? o si.. que ho han aconsenguit

  2. Francesc
    19-12-2013 19:57

    Mira tots dos mots a l'Alcover-Moll, que és en xarxa, és a dir el diccionari català-valencià-balear Quant a calhau en occità he agafat el diccionari català-occità/occitan-catalan de llibres de l'índex, en versió manual, pàg, 575. ´Però no es tracta de mirar l'origen del mot, és a dir si prové o no d'una altra llengua, sinó de si la paraula o paraules en qüestió són o eren emprades en català

  3. Miquel
    19-12-2013 17:55

    Francesc, dius: "calhau en occità o callau en català vol dir roc, pedra o còdol. Potser del celta, cert, però no es pot pas dir que aquest mot s'hagi instal.lat al Perú directament del celta! Lima seria una castellanització de "llima", que té molts significats.Jo diria que el més adient pel que fa al nom de la capital del Perú és el següent: Airet fi de l'hivern, que fa una sensació dolorosa a la pell com si la llimessin". No puc accedir al Diccionari del mestre Corominas, però des del web de la UB (http://bd.ub.edu/pub/pons/ca/diccionaris.htm#cata), puc accedir al Gran diccionari de la llengua catalana (http://www.diccionari.cat/), i trobo la paraula "llima" (http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0083274). Te tres significats, i dos origens: 1) 1372; del ll. līma, íd; 2) s. XIV; de l'àr. lîma, íd. Llatí i àrab, no castellà i molt menys català, com defensas. No en trobo en lloc la paraula "callau" (http://www.diccionari.cat/cgi-bin/AppDLC3.exe?APP=CERCADLC&GECART=callau&x=12&y=16). No existeix! Perdona que m´empipi, però si volem un diàleg seriós, voldría argumentació de veritat!

  4. Ramon
    19-12-2013 11:43

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  5. albert
    19-12-2013 01:04

    Ramon, ja has acabat!!!!! Mira que donar per bona la tonteria i falsetat de la partida de baptisme de naixement del CARVANTES, manipulada burdament....Au, a dormir, i cap a una altra web a veure si la lies, amb simpatía.

  6. Francesc
    18-12-2013 22:30

    Ramón, com goses criticar una cosa que no t'has dignat a llegir?

  7. Francesc
    18-12-2013 22:24

    Miquel, calhau en occità o callau en català vol dir roc, pedra o còdol. Potser del celta, cert, però no es pot pas dir que aquest mot s'hagi instal.lat al Perú directament del celta! Lima seria una castellanització de "llima", que té molts significats.Jo diria que el més adient pel que fa al nom de la capital del Perú és el següent: Airet fi de l'hivern, que fa una sensació dolorosa a la pell com si la llimessin. Exemple: «Quina llima, que fa!». Fixa't amb el que diu Humboldt sobre el navegant català Francesc Galí, que descobrí la badia de Califórnia i navegà de Macau a A!capulco el 1584!

  8. Francesc
    18-12-2013 21:57

    Miquel, ***Paraules en llengua castellana. Sí, hauríem de començar. Però em refereixo a treball de camp. És a dir, a parles allunyades de l'estàndard. **** En efecte, Felip II obliga a emprar el castellà tant als PPCC com al Nou Continent. Els autors mateixos en les seves obres ho diuen. Però aviat sortirà un estudi sobre aquest tema. Mentrestant, podeu repassar articles sobre la matèria en aquest web.*** En Colom" ja està provat que era català i que va treballar pel rei Ferran. Us remeto als articles ben documentats que aquí en parlen i als llibres d'en Parellada i Bilbeny (Colom, príncep de Catalunya). ****Quant a la bandera americana, d'on van sortir aquests "stripes" de les 13 colònies? Quins europeus hi havia abans? Penseu que els anglesos comencen a instal.lar-se a les colònies un segle després de la descoberta. Quin és l'origen de les barres o "stripes" de les futures 13 colònies de la independència a l'any 1776? I el que aquí es defensa no està en contra amb la història de la Nord-Amèrica anglosaxona.*** Humboldt. Pots llegir l'obra "Els catalans en l'obra de Humboldt" de Marc Aureli Vila Comaposada dins Treballs de la Societat Catalana de Geografia, núm. 50, volum XV, pp. 141-161. Altrament, si els catalans migraven a l´Amèrica Espanyola com els altres espanyols això vol dir que la prohibició de la reina Isabel I és una mentida. I si és una mentida, per què s'accepta? Per què s'ha deixat que s'acceptés? Per què ha arribat fins i tot a la mainada? Per què ha traspassat l'Atlàntic? El llibre d'en Guillot és una de les claus.

  9. Miquel
    18-12-2013 19:27

    Per cert, quan dius: "les costes de Florida -un nom ben català, com Lima que ve de la llima o el Callao que ve de el callau", perdona si et rectificu: "Lima: Del ár. hisp. lima, y este del ár. līmah", i "Callao: Del celta *caliavo, der. de *kal-, piedra; cf. gall. port. callau y fr. caillou".

  10. Miquel
    18-12-2013 19:22

    Francesc, ha dit moltes coses, sens dubte. La 1a: "D'antuvi cal dir que s'ha de fer un estudi aprofundit del castellà que es parlava a Amèrica els segles XVII, XVIII, XIX i XX. Vull dir, el castellà dialectal. Hauríem de veure quina quantitat de catalanismes hi podem trobar". Tenim 150.000 paraules en llengua castellana, segons la RAE. Començem? 2on: "Felip II obliga a emprar el castellà com a llengua de l'administració al nou continent, de manera que les obres que ja hi havia en català varen ser traduïdes o senzillament eliminades, en paral.lel amb el que s'esdevenia a la Nació Catalana". Des de el s. XVI a Barcelona es fan impresions d´obres... en llengua castellana. Tendència que ha continuat fins ara (Ed. Planeta, per ex.). Segur que fa fer traduir les obres en llengua catalana a la castellana? Tinc els meus dubtes. 3er: "L'afer Colom" es el condicionant de la política llingüística que es va desenvolupar des del 1492 fins al 1556, quan Felip I de Catalunya i II de Castella va pujar el tron i va afavorir els interessos diguem-ne lingüístics de Castella a través de la censura, retoc de textos i traducció dels altres. Quant a la bandera dels EUA, se t'acut alguna altra explicació?" En Colón te moltes possibles nacionalitats, jueva, cristiana, conversa, genovesa, gallega, catalana, etc. Per què tindria que èsser la catalana la de veritat? Respecte a la bandera dels EUA, de veritat no en sap que les 13 colonies son l´origen de les barres o "stripes". La literatura historica -oficial- nord-americana no te cap dubte sobre la questiò, però "bueno", sembla ser que l´INH te la seva opiniò -molt respectable-. 4rt: "Humboldt al XVIII va deixar escrit que tota la costa americana estava plena de catalans. Acabo recomanant-te que et compris el llibre sobre mapes d'Amèrica anomenat Descoberta i Conquesta Catalana d'Amèrica, Una Història Reescrita Pels Castellans de l'Enric Guillot i editat per Librooks del (2012)". En quina obra de Humbolt apareix aquesta dada? Per cert, que digui això es pot interpretar com que els catalans migraven a l´Amèrica Espanyola com tothom a la nostra Península en aquells temps. Avuí dia, per ex. a la ciutat alemanya de Bonn hi han 4.000 espanyols, vol dir que aquesta ciutat es espanyola? No ho crec, la veritat! Respecte el llibre d´En Guillot, ho he vist a La Central, però es massa car. El buscará a alguna llibreria.

  11. Francesc
    18-12-2013 18:39

    Miquel, és una bona pregunta la teva. Per què es parla castellà i no pas català? Hi ha molts punts a aclarir, efectivament. D'antuvi cal dir que s'ha de fer un estudi aprofundit del castellà que es parlava a Amèrica els segles XVII, XVIII, XIX i XX. Vull dir, el castellà dialectal. Hauríem de veure quina quantitat de catalanismes hi podem trobar. El problema que tenim en aquest sentit és obvi: no hi havia des del segle XVII fins a la segona meitat del XX cap aparell que pogués enregistrar les parles castellanes de Veneçuela o de Colòmbia o del Perú o Mèxic, posem per cas. Només es poden estudiar els parlars castellans actuals d'Amèrica. I, es clar, millor entre gent que no hagi estat alfabetitzada, o molt poc. Potser encara podríem trobar en llocs de Sudamèrica obres manuscrites o cartes o notes escrites en català o bé en un castellà amb catalanismes. No és descartable. Caldria veure, també, si en les llengües nadiues del Nou Món hi ha restes de catalanismes. Sabem, d'altra banda, que la majoria d'obres dels cronistes d'Índies estan plenes de catalanades. Caldria regirar biblioteques americanes a veure si s'hi trobem obres impreses en català.Però ja Felip II obliga a emprar el castellà com a llengua de l'administració al nou continent, de manera que les obres que ja hi havia en català varen ser traduïdes o senzillament eliminades, en paral.lel amb el que s'esdevenia a la Nació Catalana. És un camp realment molt verge, que jo sàpiga. Altrament, el que realment va impulsar el castellà al Nou Món varen ésser les grans immigracions des d'Europa quan ja estaven constituïts els nous estats independents, els quals varen imposar el castellà com a llengua general per a tothom. Anteriorment, el català o castellà hi eren llengües francament minoritàries. L'afer Colom" es el condicionant de la política llingüística que es va desenvolupar des del 1492 fins al 1556, quan Felip I de Catalunya i II de Castella va pujar el tron i va afavorir els interessos diguem-ne lingüístics de Castella a través de la censura, retoc de textos i traducció dels altres. Quant a la bandera dels EUA, se t'acut alguna altra explicació? Si mires el mapa de Domingos Teixeira que es reprodueix en aquest web, t'adonaràs que tot el litoral americà de la Terra del Foc -que anteriorment s'havia dit Illa de Xàtiva- fins a Manhattan i la Baixa Califòrnia estan plens d'escuts catalans. I, doncs, també els territoris del que després seria domini anglosaxó: les costes de Florida -un nom ben català, com Lima que ve de la llima o el Callao que ve de el callau- Carolina del Sud, Carolina del Nord, Virgínia fins més o menys el que ara és Nova York. Quan hi va haver la debacle de l'Armada Invencible -formada bàsicament per vaixellls catalans i alguns de portuguesos- aleshores els holandesos, els francesos i sobretot els anglesos tingueren camí lliure per llançar-se a conquerir terres a l'altra banda de l'Atlàntic. Passa que quan hi van arribar, ja hi havia catalans que hi havien format colònies, unes colònies que estaven representades per les barres grogues i vermelles. Encara el president Truman tenia una bandera dels EUA barrada amb els colors vermells i grocs! I ho dius molt bé: els catalans eren un valor important de la immigraciò espanyola a Amèrica.Per tant, allò que se'ns diu que els catalans del Principat, del Regne de València, de les Balears tenien prohibit de passar a les Índies és una pura falòrnia ( i t'hauries de preguntar perquè s'ha escampat aquesta falsia des de les escoles). Altrament, els catalans i tots els súbdits de la Confederació Catalanoaragonesa varen ésser els únics, amb els portuguesos, que es van apoderar del Nou Món, la qual cosa indica, efectivament, que van crear l´Imperi Català a Amèrica, almenys fins l'època de Felip II: uns 60 anys. I sí que s'han escrit pàgines des de l'estranger sobre la presència catalana a Amèrica. Humboldt al XVIII va deixar escrit que tota la costa americana estava plena de catalans. Acabo recomanant-te que et compris el llibre sobre mapes d'Amèrica anomenat Descoberta i Conquesta Catalana d'Amèrica, Una Història Reescrita Pels Castellans de l'Enric Guillot i editat per Librooks del (2012).

  12. Miquel
    18-12-2013 11:37

    Fe? Cóm la que profeseu vosaltres defensat lo indefensable? I qui desvirtua aqui? Seràs tu no pas jo!

  13. albert
    18-12-2013 11:17

    Miquel, t'encanta desvirtuar. Mentres no aprofundeixis en els plantejaments que aportem, no podràs emetre un judici en concordança i proporció amb el que evidenciem. Tu parles de fe, i a l'INH no hi apareix enlloc perquè només ens basem en proves i evidències

  14. Miquel
    18-12-2013 10:52

    Francesc, la veritat, aqui no s´ha explicat gaire perque a la Amèrica Espanyola es parla castellà i no català. "L´affair Colón" es el condicionant de tota la política llingüística que es va desenvolupar els ss. XVI, XVII, XVIII i principis del XIX? Per cert, segons les vostres teoríes, la... bandera dels EUA es d´origen... català! (llegir el ridicul article que hi en aquest web) Aquesta si que es bona! Les 13 colònies (stripes) originals, embrió del futur gegant, i el 50 estats (stars), sense oblidar els 4 territoris. Tot era d´origen català? Tambè a l´Amèrica Anglo-saxona? Respecte a la pregunta que fas... "¿series capaç d'explicar perquè hi ha tanta geografía i localitat i bandera i escut i expressions i mots del català i urbanisme a sud-amèrica...????" La resposta no es difícil. Els catalans eran un valor important de l´inmigraciò espanyola a Amèrica. Però d´Imperi Català a Amèrica, caram!, no es creible! Si els enemics d´Espanya els ss. XVI, XVII i XVIII no han escrit ni una pàgina d´Historia sobre aquest fet, serà per alguna cosa, veritat? Això algú ho havia de dir!

  15. albert
    18-12-2013 00:04

    Ramon, si ets incapaç d'entendre el perquè a Amèrica Llatina es parla castellà i no català, amb tot el que s'ha publicat fins a avui, és que no podem ni intentar discutir res amb tu. I si a sobre vas de lapidari i prepotent, ¿series capaç d'explicar perquè hi ha tanta geografía i localitat i bandera i escut i expressions i mots del català i urbanisme a sud-amèrica...???? Bé, disculpa, ja ha quedat prou clar abans que no pots

  16. Francesc
    17-12-2013 15:14

    Kosovo. Els trets venien de la part sèrbia. Kosovo ha aconseguit la independència en darrera instància per mitjà d'una declaració unilateral d'independència i el tribunal de l'Haia així ho ha acceptat. Cremar banderes: són un drap, tant si és la catalana com si és l'espanyola -que de fet és una variant de la catalana- o la que sigui. A EUA no et fiquen a la presó per això. Et poden empresonar per coses més que sospitoses, però per això no. Què ha censurat el Cac? No ho sé: digues-ho tu. Retolació. Visc a Barcelona i veig molts locals retolats només en castellà. La llei diu que almenys una part de la retolació ha de ser en català. Robatori o espoli o drenatge fiscal. Ho diuen els economistes i no només catalans, ans també estrangers. És una qüestió de la qual fa més de cent que se'n parla. Sabem tots el que passa: no inversió en infraestructures públiques: ni trens - el corredor mediterrani- ni aeroports, ni autovies, ni carreteres, escanyament financer de la Generalitat. Genocidi? Aquí, els que amenacen de matar són els més bèsties de l'altre bàndol El llibre de l'Albert Pont intitulat Addendum està encapçalat per una piulada que va recollir: Fa així "a los catalanes hay que exterminarlos a todos". I només per voler decidir per nosaltres mateixos i per seguir un camí diferent se'ns titlla de nazis i que ens enviaran els tancs. Et sembla que des de l'independentisme s'ha arribat a aquest extrem? El nostre és un moviment pacífic i democràtic. Esfondrament de l'economia? No.. Al contrari. Amb els diners que marxen i no tornen tindríem eines fonamentals per sortir de l'atzucac. Almenys en gran part. I torno a repetir que no només ho diuen economistes catalans, ans també estrangers. Podem i és més que probable que visquem millor sense dependre d'Espanya. Quant a Europa, si no som a la Unió Europea seríem a l'EFTA, com Noruega o Suïssa. Ara, es faria estrany que la Unió Europea expulsi un contribuent nat com Catalunya. Salutacions.

  17. Ramon
    16-12-2013 23:21

    ¿Francesc tu et sents cuan parles? en fa por que et comparis amb kosovo? ames no van conseguir la independencia d`una manera presisamet democratica sino a trets. ¿Cuantas banderas Catalanes s`an cremat?¿ i espanyoles? s`an cremat mes d`espanyoles diria jo pro per mi us les podeu fama totes la catalana, la epanyola o la que bolgeu. dius que cremar la bandera dels eua es llibertad d`expresio ¿saps el que et farien? et cundenerian per traicio... ¿digem la llibertad d`expresio que i a a catalunya... El cac censura els mitjans d comunicacio i si no rotulas un comerç en catala multa... et dire nomes una frase...els Jueus ens roban... i ja saps com va acabar amb un genocidi i ja no nomes aixo seriam molt pobres vaxarian els salaris... les pensions el productes catalan serian un60%mes cars fora d espanya el pib la infacsio etc.. no pudem viure sense espanya y molt meings sense europa

  18. Ramon
    16-12-2013 22:25

    pere tens rao nomes fa falta falta gexir aquesre web per a donarta compta d,e que llegir segons que coses fa molt de malt... ara aixo si em faig un tip de riura amb els articles son una burrada... i sense cap valor historic... per exeple ¿si critofol colom fos catala i tota la seba tripulacio va ser catalana per que a mareica llatina es parle espanyol? Qui emb sapiga respondre aquesta pregunta em podra convense no nomes ami si no al mon... PD: Soc apolitic no posis a la meva boca discursos que no e dit...

  19. Francesc
    16-12-2013 22:23

    No, Ramon, precisament el que mirem de fer es "salvar-la" -és a dir salvar-nos a nosaltres- I tot fa cara que serà així. Ens salvarem políticament i identitàriament. Això de nous països en ple segle XXI no ha d'escandalitzar ningú. És una sonsònia recurrent entre els unionistes. Tenim el cas recent del Kosovo, de Kènia del Sud, Groenlàndia, nous estats des de fa pocs anys. Nous estats que han arribat a aquesta condició de la manera més democràtica possible.Llur nombre no para de créixer. No entenc com no es vol veure, això. El que es tracta és que la gent decideixi si hi ha molt de malestar en aquest sentit.. Quant a això de les banderes només cal que miris el projecte de llei del PP sobre la multa que et pot caure per ultratge a la bandera espanyola....60.000 euros? (De les altres no en diu res). Una bestiesa. I en realitat és un drap. I tu no en dius res.D'acord que en aquest drap hi dipositem molts sentiments i pot saber greu que el cremin,.però hauríem de tenir prou serenor per adonar-se que no es fa mal físic ni psíquic a cap persona. Als EUA això no és delicte, és llibertat d'expressió. El mestissatge ja el tenim. Una cosa és el mestissatge i l'altra l'absorció d'un poble per un altre. D'hostilitat racial faig tot el que està al meu abast per no tenir-ne potenciant la simpatia, el respecte, el diàleg i la curiositat, les bones maneres i l'educació.... i si l'altre parla català, doncs se'm rebaixen les tensions. M'hi sento més proper.Salutacions

  20. Pere Blavet
    16-12-2013 16:19

    Ramon,

    dius que "llegir un llibre d'història no et farà cap mal…"

    bé, si amb això vols dir que tu si que n'has llegit de llibres d'història llavors haig de dir que el teu és un mal consell perquè és evident que llegir "segons quins llibres d'història" fa mal, molt de mal. Com llegir segons quins diaris o escoltar segons quins mitjans.

    Els teus comentaris en són la prova

    Francament, si vols donar lliçons a algú, fes-ho del què vulguis, estàs en el teu dret, però si us plau, contrasta el què parles abans d'opinar i no et facis teu el discurs cínic de C's PP i PSC.

  21. Ramon
    16-12-2013 15:50

    Francesc jo crec que no hem de lliutar mes, hem de deixar de remar contra corrent estem enssorrant Catalunya, tindriam que que estar tots units i aixeca espanya o acabarem sent una republica bananera com Cuba per posar un exeple... Es molt trist que a ple segle XXI aixaquem fronteres en comptyes d' ensorrarles. Y m'agradaria recumenarta una canso d'un grup que es diu ska-p "MESTIZAJE" escolta la lletra sobre tot cuan diu "GRITARE QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA OSTILIDAD RACIAL"... I llegir un llibre d'historia tampoc et fara mal....

  22. Francesc
    15-12-2013 22:34

    Ramon és un sondeig del Mundo i l'encerta taaaaaaaaannnnntttttttt!!!! És probable que hi hagi una segona volta en el referèndum si les opcions que surten no són gaire clares. Jo crec que hem de lluitar per aquesta segona volta.

  23. Ramon
    15-12-2013 21:43

    ¿El tal Josep Maria Peregri a dit que a caralunya tenim llibertad de expresio? y el CAC que la unica funcio es limita la llibertad de expresio y censura emisores de radio canals de tv y multar a periodistas que no pensen com al regimen totalitari que tenem a Catalunya... ames sacaba de fer un sondeig de les persones que volen la independencia es del 33% com a molt el 40·

  24. Josep Maria
    13-12-2013 18:06

    Collooooons! A veure si ara m'en surto: http://sebas52.blogspot.com/2012/12/contes-historics-1.html Home,ja!

  25. Josep Maria
  26. Josep Maria
    13-12-2013 17:57

    Com que veig que el pobre "baix cinca" té una mica d'empanada mental, li adjunto aquest link d'un retrat del comte Ramón Berenguer de Barcelona i de la reina Peronella d'Aragó amb els seus respectius escuts de familia, que pot anar a contemplar quan vulgui al Museo del Prado. Museu, per cert, que els hi paguem als madrilenys siusplau per força entre tots els actuals vassalls del rei d'espanya.

  27. Francesc
    13-12-2013 17:36

    No, Baix Cinca, no hem estat cap comtat d'Aragó. Al contrari el rei d'Aragó va entregar el seu regne d'Aragó per les capitulacions de Barbastre al comte de Barcelona, com s'ha provat fins a la sacietat. El document de donació encara existeix a l'Arxiu Reial de Barcelona, va ser sancionat per les ordres militars i pel papa. I es van formar quatre entitats polítiques pròpies hispàniques: Principat de Catalunya, Regne d'Aragó, Regne de València i Regne de Mallorques -després tres amb la pèrdua d'entitat política pròpia per al Regne de Mallorca a l'època de Pere el Cerimoniós- . El màxim responsable de tot era el Comte de Barcelona el primer títol personal del qual era, pel que sembla, el de rei d'Aragó. I és el Comte de Barcelona qui va introduir el seu senyal heràldic de les barres a Catalunya -com prova la tomba d'Ermessenda a la catedral de Girona- a l'Aragó, etc... També l'ordinalitat de la nova monarquia segueix la catalana, per bé que és cert que els Peres i els Alfons són noms que provenen de l'antiga dinastia de l'Aragó, el fet que s'enterressin a terres catalanes, el fet que tots o la majoria dels reis naixessin a Catalunya fins l'arribada de la nova dinastia, que tinguessin Sant Jordi com a sant protector, que tinguessin el català com a llengua familiar i oficial -llevat de l'Aragó, que triessin catalans per als càrrecs més importants del Consell d'Estat, que recolzessin el català com a llengua literària i no l'aragonès, que catalans establissin la política exterior, que fossin catalans els qui innovessin en la formació de les estructures polítiques com les respectives Generalitats o també dites Diputacions Generals -la primera de la qual va ser la Diputació de Barcelona- o els virregnats o els justícies etc...Però és que a més a més Catalunya arribava fins al Baix Cinca, com ens ho demostren els mapes dels segles XVI i XVII... Quant a la teva reflexió sobre la Llei/llei si estan positivitzades vol dir que són fruit de la convenció i, per tant, no són eternes i, per sempre. Per tant, llei en minúscula. Sense metafísica. I cert, les lleis són importants, molt serioses per organitzar la convivència, però han de ser justes i han de sortir de la sobirania popular. En el moment que ja no ho són i s'escapen o no s'adapten bé a aquesta sobirania popular, cal canviar-les o saltar-se-les. Si cal triar entre democràcia i llei, ha de prevaldre la primera. Salutacions.

  28. albert
    13-12-2013 07:57

    doncs això, us ho feu mirar, llegiu, analitzeu, i arribareu a conclusions. Podeu començar per Pierre Vilar, suau. després Soldevila. I per detalls, al Caius Perellada amb el tractat sobre el tractat Corona d'Aragó.

  29. Pepe
    13-12-2013 06:39

    Albert... tú lo has dicho.

  30. albert
    13-12-2013 00:35

    Baix Cinca, ens estàs dient que 4 comtats arreplegats encara estem reivindicant una història propia, i encara projectem un futur de país integrador, social, respectuós, transversal, i positiu????? osti, feu-vos-ho mirar, carinyus...

  31. forano
    13-12-2013 00:18

    Para baix Cinca: Déjate de simplezas, paisano, si has de opinar que sea con propiedad y con profundidad. Que luego nos toman por necios (a los aragoneses).

  32. baix cinca
    12-12-2013 23:40

    la unica historia es que fuisteis condados de aragon y ahora una comunidad autonoma española.ahhh y con la bandera de aragon y de patron san jorge que os viene de la batalla de alcoraz(en huesca capital) ya j....... ehhh

  33. albert
    12-12-2013 21:56

    quina mania en barrejar naps i cols, per a distreure (s)-('ns), provocar, i/o descarregar-se.....

  34. super
    12-12-2013 18:50

    Lort Trol... 2 paraules: INFANTA CRISTINA

  35. Lort Trol
    12-12-2013 16:24

    Francesc, agradezco tú explicación jurídica, pero no me vale. Como le dice Don Quijote a Sancho, en "El Quijote", te digo: "eso que a tí te parece bacía de barbero, me parece a mi el yelmo de Mambrino, y a otro le parece otra cosa". Ojalá que lo que dijeras fuera cierto, pero mucho me temo que no. Vivimos en sociedades positivizadas, y la Ley nos iguala a todos los ciudadanos. Por tanto, nadie debería estar por encima de ella. La Ciudadanía, a través de sus representantes políticos, nos dotamos de leyes (federales-estatales, estatales-autonómicas, y locales), y así logramos convivir unos con otros. Si uno se extralimita en el abuso de ella, podemos invocar el principio de igualdad que emana, en nuestro caso, del art. 14 de la Constitución, y si somos parte interesada en el asunto, poder exigir al Juez que impida los usos y abusos que crea convenientes, siempre cumpliendo con la Ley. Aquí nadie sacraliza textos, si algo se sacraliza, son los principios que contiene. ¿Estás en contra de un art. como el 14 de la CE?

  36. Francesc
    12-12-2013 14:50

    Lort Trol, t'equivoques, l'estatut és la llei -així, en minúscula. La constitució és la llei -així en minúscula i, per tant, totes dues són obres humanes, unes obres escrites per pobres -i rics!- mortals i els mortals som imperfectes i podem/hem de canviar o substituir allò que és palesament millorable. La Llei en majúscula ve -diuen- de Déu i aquesta és -diuen- intocable. Però si és de Déu, resulta que, ella també, ha estat escrita -i reescrita!- per homes amb les seves pulsions positives, però també negatives. Atenció, doncs a sacralitzar els textos, tota mena de textos.

  37. Cesc
    12-12-2013 13:05

    He llegit que el ministre Gallardón està preocupat per si algun català pogués creure les mentides que es diran en aquest simposi. Per descomptat, els castellans no saben interpretar la llengua de Cervantes (gràcies a En Bilbeny nosaltres si que en sabem). ---------Los corteses catalanes, gente enojada, terrible y pacífica, suave; gente que con facilidad da la vida por la honra, y por defenderlas entrambas se adelantan a sí mismos, que es como adelantarse a todas las naciones del mundo". (Los trabajos de Persiles y Segismunda) -------- La paciència s'ha acabat. Exposo per a la seva visualització la gota que ha fet vessar el got----------- El PP va ser l'únic partit que va votar en contra de l'Estatut quan aquest va ser aprovat al Parlament català . - El PP va instal • lar centenars de taules per tot Espanya per recollir firmes contra Catalunya . - El PP va impulsar el boicot als productes catalans . - El PP va difondre la mentida que a Catalunya no es deixava a la gent parlar en castellà . - El PP va dir que l'Estatut estava tutelat per ETA . - El PP va dir que la posada en marxa de l'Estatut conduiria a una " balcanització " d'Espanya . - El PP va recórrer davant el T.C. 128 dels 223 articles de l'Estatut i és el causant directe de la seva retallada . - El PP va aprovar l'estatut d'Andalusia que conté 28 articles idèntics als que impugna a l'Estatut català. - El PP bloqueja la renovació pendent dels quatre magistrats del TC per mantenir el domini conservador , i ara posen com a president a un dels seus - El PP crea la llei Wert per espanyolitzar als nens catalans .

  38. Gustau
    12-12-2013 11:58

    Qué? En català, si us plau.

  39. Lort Trol
    12-12-2013 11:45

    Gustau, te recuerdo el art. 6.2. del actual Estatuto de Cataluña: LA LLENGUA PRÒPIA I LES LLENGÜES OFICIALS 2.El català és la llengua oficial de Catalunya. També ho és el castellà, que és la llengua oficial de l'Estat espanyol. Totes les persones tenen el dret d'utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer-les. Els poders públics de Catalunya han d'establir les mesures necessàries per a facilitar l'exercici d'aquests drets i el compliment d'aquest deure. D'acord amb el que disposa l'article 32, no hi pot haver discriminació per l'ús de qualsevol de les dues llengües. "Idioma foraster el castellano?" Por cierto, no te pases a la hora de "enraonar", ya que si lo haces como has dado muestra hasta ahora, mal vamos. El Estatuto es Ley, y nadie está por encima de ella.

  40. Gustau
    12-12-2013 10:13

    Si som en una web en català, i entra un castellà escrivint en castellà, a primeries canviem d'idioma, som donant la raó a aquest nacionalista espanyol (i ja sabem de quina corda el nacionalistes espanyols). Primerament, el castellà mostra la sua manca de respecte i prepotència al voler intervindre en el seu idioma foraster, sense demanar si tots l'entenem. Segonament, si canviem d'idioma els propis cometem igualment la falta de respecte cap a nosaltres i cap a aquest nacionalista castellà que contiunarà errat en el seu supremacisme malaltís. Senyors, si us plau, mirem d'enraonar.

  41. Lort Trol
    12-12-2013 09:55

    Jordi Cipote: no puedo ni respirar del noqueo que me ha provocado Pere "Ali" Blavet. Ya me gusta que los foreros del INH os retroalimentéis en vuestras miserias morales e ideológicas. Es curioso por qué apeláis al diálogo insultando, ahora bien, en cuanto os replican de la misma forma, se arma la de Dios es Cristo. Asumidlo de una vez por todas, dentro del nacionalismo catalán, hay clases. La "clase CiU", que desprecia todo lo que tenga que ver con la izquierda catalana, y la "clase ERC", que es un partido que las ha pasado canutas durante la democrácia, y hasta hace unos años era un partido marginal, siendo de ideología de "izquierdista" (de izquierdas y nacionalista... ¡Contradictorio!), que desprecia a esa "clase CiU". El que el INH no esté en el "Simposium" de hoy es únicamente por qué CiU no lo ha querido. ¿Estáis en el mismo barco? Creo que no... Bon dia!

  42. Jordi Polla
    12-12-2013 00:53

    Caram Blavet! L'has brodat aquí! CAGALLÓ A LA BOCA DEL TROL, directe a l'estómac i sense ni tant sols fregar la llengua!

  43. Lluisa
    11-12-2013 20:09

    Si us plau no contesteu a aquest personatge. Ell mateix es va responent. Es un especialista en fotre enlaire el diàleg de persones raonables. A aquests personatges els molesta profundament els raonaments que es fan en aquesta pàgina i intenten tapar les bones opinions creant confusió. És evident que Espanya està contra Catalunya

  44. Lort Trol
    11-12-2013 19:57

    Eustaquio: creo que confundes la velocidad con el tocino. No me acuses alegremente de "facha" cuando no me conoces de nada, y estás emitiendo un juicio categórico que no te corresponde porque no tienes autoridad moral ninguna. Yo no he pensado tanto en ti, la verdad. Hablas de Viriato, del Tío Paco... ¿De qué hablas? ¿Te parece un "facha" Tuñón de Lara, Américo Castro, y Salvador de Madariaga? Todos estigmatizados por ser enemigos del régimen franquista. Creo que has vomitado bilis. Al descerebrado de Blavet, ¿qué puedo decir ante semejante mamarracho? ¿De que armas hablas? Yo he nacido en Democrácia así que por favor, ¡ahórrate descalificaciones sin reflexionar un poco sobre ella! Dime una Democrácia perfecta. La democrácia más antigua del mundo contemporáneo y actual, es decir, la de los EE.UU. ha construido un muro inmenso para separarse de sus vecinos del sur mexicano, desde Matamoros a Tijuana. ¿Es democrático hacerlo? ¿No hacen guerras ad hoc los EE.UU. contra Irak, Afganistán, Vietnam y Corea? Piensa un poquito, por favor, ¡qué es gratis! Lo que yo pregunto que es lo que pretendéis hacer los nacionalistas con los catalanes que no lo somos, y por supuesto, no queremos la independencia de Cataluña. ¿Se nos aplicará -en el hipotético caso de que se independizara este territorio- la Democrácia de la que tanto hablas?

  45. Eustaquio
    11-12-2013 19:22

    Lort Trol, dices: Personalmente me parece sesgada la visión de utilizar sólo a historiadores catalanes y nacionalistas…Pero durante siglos aquí la historia la han contado (impuesto) solo los historiadores de tu cuerda los fachas, ¿te acuerdas? Viriato, el tío Paco, etc. Que memoria de pez.

  46. Lort Trol
    11-12-2013 19:11

    JAUME B S: yo también soy Cataluña y no me quiero ir. ¿Cómo lo hago? ¿Me jorobo y punto? Ese lenguaje de "nos queremos" ir a mi no me sirve. Yo, y muchos catalanes, "nos queremos"... ¡quedar! ¿Qué autoridad moral tienen los irredentistas frente a los llamados unionistas? No lo entiendo, la verdad.

  47. Jaume B S
    11-12-2013 18:29

    Le quiero hacer una pregunta. Usted no es consciente de que nos queremos ir? No tenemos nada que arreglar creo yo, simplemente seguir nuestro camino como pais. Usted cree que esto se puede "arreglar"? es consciente de que no lo queremo arreglar?

  48. Lort Trol
    11-12-2013 18:18

    Corramos un tupido velo a ese triste comentario, y comentemos, que es lo relevante, la noticia. Personalmente me parece sesgada la visión de utilizar sólo a historiadores catalanes y nacionalistas para "explicar" todos los males provocados por el conjunto de España a Cataluña. ¿No sería lógica que vinieran historiadores del resto de España para refutar y comulgar con el "Simposio"? Historiadores extranjeros, hispanistas de diversas nacionalidades, franceses (¿alguién recuerda al malogrado Pierre Vilar y su legado historiográfico?), británicos y estado-unidenses, hubieran dado lustre al proyecto soberanista de pretender presentar a España como la mala de la película. Insisto, me parece una visión sesgada del estado de la cuestión. No se puede ser Juez y parte en un mismo procedimiento. En Historia es muy importante comprender, o al menos tratarlo, como nos ven "los de fuera". Que hay buenos historiadores como Fontana y Maluquer, no lo discuto, ni lo discutiré jamás. Está claro que aquí las tesis y antítesis serán aplicadas las 24h que tiene un día. ¿Qué es ortodoxia y que es heterodoxia en la relación histórica entre Cataluña y el resto de España? ¿Qué datos son válidos para reinterpretarla? ¿Debemos aplicar la historia social a la misma?

  49. jaume B S
    11-12-2013 17:57

    Estamos de acuerdo. Discrepo absolutamente pero le deseo toda la salud del mundo. Era una manera, poco afortunada, de mostrar mi desacuerdo. Pero sólo eso.

  50. Lort Trol
    11-12-2013 17:03

    JAUME B S, una cosa es entrar en esta web, vacilar de vez en cuando, tratar de argumentar otras tantas, pero aquí se queda todo. A mi los miembros del INH y sus foreros me la traen al pairo, y no les deseo ningún mal. Jamás se me hubiera ocurrido desearle algo tan terrible como la muerte a un forero que no tengo el placer de conocer, y que tampoco conoceré jamás. Espero que estés de coña, y además, marinera, porque si no me parecerías un ser horrible. Seré españolista, amaré España con pasión (desde Cataluña, ¡claro está!), pero no hago ningún daño, y tampoco le deseo el mal a nadie. Seny, seny i rauxa!

  51. Cesc
    11-12-2013 16:55

    He llegit que el ministre Gallardón està preocupat per si algun català pogués creure les mentides que es diran en aquest simposi. Per descomptat, els castellans no saben interpretar la llengua de Cervantes (gràcies a En Bilbeny nosaltres si que en sabem). ---------Los corteses catalanes, gente enojada, terrible y pacífica, suave; gente que con facilidad da la vida por la honra, y por defenderlas entrambas se adelantan a sí mismos, que es como adelantarse a todas las naciones del mundo". (Los trabajos de Persiles y Segismunda) -------- La paciència s'ha acabat. Exposo per a la seva visualització la gota que ha fet vessar el got----------- El PP va ser l'únic partit que va votar en contra de l'Estatut quan aquest va ser aprovat al Parlament català . - El PP va instal • lar centenars de taules per tot Espanya per recollir firmes contra Catalunya . - El PP va impulsar el boicot als productes catalans . - El PP va difondre la mentida que a Catalunya no es deixava a la gent parlar en castellà . - El PP va dir que l'Estatut estava tutelat per ETA . - El PP va dir que la posada en marxa de l'Estatut conduiria a una " balcanització " d'Espanya . - El PP va recórrer davant el T.C. 128 dels 223 articles de l'Estatut i és el causant directe de la seva retallada . - El PP va aprovar l'estatut d'Andalusia que conté 28 articles idèntics als que impugna a l'Estatut català. - El PP bloqueja la renovació pendent dels quatre magistrats del TC per mantenir el domini conservador , i ara posen com a president a un dels seus - El PP crea la llei Wert per espanyolitzar als nens catalans .

  52. JAUME B S
    11-12-2013 16:45

    Lort, realmente crees que deseo que te mueras?

  53. Lort Trol
    11-12-2013 16:17

    Al menos no copiéis los titulares de otros medios: http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/el_simposi_espanya_contra_catalunya_quan_la_veritat_cou_97491.php Por cierto, jaume B S, cuídate muy mucho de desearle algo malo a alguien, el Destino es muy cabrón, y aquello que le deseas a otro, te puede suceder a ti, o a algún ser querido...

  54. jaume B S
    11-12-2013 15:27

    Lort Trol: Muérete.

  55. Lort Trol
    11-12-2013 13:22

    Realmente los naciona-listos catalanes tenéis el ABC muy bien aprendido. Os doy mi más sincera enhorabuena. Por cierto, Cesc, te has olvidado de citar el flagrante caso Di Stéfano, como parte de esos agravios que el malvado Estado español ha infligido a Cataluña. Hari-krishna, hari-krishna, hari-krishna!

  56. Cesc
    11-12-2013 11:34

    He llegit que el ministre Gallardón està preocupat per si algun català pogués creure les mentides que es diran en aquest simposi. Per descomptat, els castellans no saben interpretar la llengua de Cervantes (gràcies a En Bilbeny nosaltres si que en sabem). ---------Los corteses catalanes, gente enojada, terrible y pacífica, suave; gente que con facilidad da la vida por la honra, y por defenderlas entrambas se adelantan a sí mismos, que es como adelantarse a todas las naciones del mundo". (Los trabajos de Persiles y Segismunda) -------- La paciència s'ha acabat. Exposo per a la seva visualització la gota que ha fet vessar el got----------- El PP va ser l'únic partit que va votar en contra de l'Estatut quan aquest va ser aprovat al Parlament català . - El PP va instal • lar centenars de taules per tot Espanya per recollir firmes contra Catalunya . - El PP va impulsar el boicot als productes catalans . - El PP va difondre la mentida que a Catalunya no es deixava a la gent parlar en castellà . - El PP va dir que l'Estatut estava tutelat per ETA . - El PP va dir que la posada en marxa de l'Estatut conduiria a una " balcanització " d'Espanya . - El PP va recórrer davant el T.C. 128 dels 223 articles de l'Estatut i és el causant directe de la seva retallada . - El PP va aprovar l'estatut d'Andalusia que conté 28 articles idèntics als que impugna a l'Estatut català. - El PP bloqueja la renovació pendent dels quatre magistrats del TC per mantenir el domini conservador , i ara posen com a president a un dels seus - El PP crea la llei Wert per espanyolitzar als nens catalans .

  57. albert
    11-12-2013 11:00

    Per algun punt, a nivell oficial, es comença...... Així i tot imagineu-vos la que els hi caurà a l'establishment que vulgui assumir i defensar la manipulació real que des de quasi 30 anys d'en Bilbeny, s'ha posat damunt la taula per investigadors amateurs i lliures dels salaris oficiosos... Ara, qui els hi anava a dir a uns quants "càtedra" de la història que també rebrien l'embat al prendre una drecera crítico-nacional. Mai és tard si el fet permet avançar.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35164
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]
un treball de recerca de l'escola FREDERIC MISTRAL, fet pels alumnes Daniel de la Orden i Roger...[+]
Una intervenció arqueològica a la basílica dels Sants Just i Pastor descobreix restes d'un segon palau...[+]