Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor
NOTICIES » 12-06-2013
5218

El viatge medieval i les Capitulacions d'En Colom

Una exposició recull la documentació conservada a l’Arxiu Reial de Barcelona referent als grans viatges medievals, entre la qual hi ha les famoses Capitulacions Colombines, que En Colom va signar amb els seus reis. Cosa que demostra que la Cancelleria Catalana va ser darrera de l’organització del primer viatge de descobriment del Nou Món

Capitulacions de Santa Fe MCU

Barcelona (EFE / José Oliva). - Fossin motivacions polítiques, econòmiques o religioses, a la Baixa Edat Mitjana el viatge és una constant com demostren 43 documents d'interès singular que des d'avui s'exhibeixen a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, entre ells les Capitulacions de Santa Fe signades per En Cristòfor Colom.

Les Capitulacions de Santa Fe o de l'Almirall Cristòfor Colom estan profundament imbricades amb l'Arxiu de la Corona d'Aragó, precisament creat al 1318 per conservar la documentació dels seus reis.

Aquest document representa la culminació d'un llarg procés que enfonsa les seves arrels en el més profund del món medieval, tant pel que fa a la seva gènesi documental en el si de l'organització administrativa de la Cancelleria reial aragonesa, com a la seva relació causal amb els complexos processos històrics que van convertir una regió perifèrica, com era Europa, en el nucli d'un poder mundial.

En el document, subscrit el 17 abril del 1492 entre Ferran d'Aragó i Isabel de Castella i Colom, a Santa Fe (Granada), es van establir les condicions amb què partia el navegant en el viatge que va suposar el descobriment d'Amèrica.

El text del document original es coneix a través de la còpia coetània del Registre de Cancelleria dels monarques aragonesos, conservada actualment a l'Arxiu de la Corona d'Aragó.

Basant-se en la documentació conservada a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, el recorregut expositiu s'inicia amb testimonis que mostren la importància dels mecanismes culturals i ideològics de l'Edat Mitjana i la seva percepció de l'espai des d'una perspectiva religiosa, que concep el viatge com a desplaçament a través d'un territori simbòlic, referit al propi sentit espiritual de la vida humana, tal com interessa al Cristianisme.

Des que entre 1160 i 1170 Benjamí de Tudela, un mercader jueu de Navarra, viatjà a Síria, Bagdad, Pèrsia i Egipte, fins al primer viatge al 1492, els 43 documents de l'exposició, que estarà oberta al públic fins al 10 de desembre, il·lustren el substrat espiritual i religiós en la concepció i aprehensió de l'espai, la relació de domini colonial inherent a l'estructura de poder feudal de l'època i la relació de la gènesi documental de les Capitulacions amb la pràctica de la Cancelleria aragonesa medieval.

A més de les Capitulacions, la mostra recull altres valuosos originals com un dels exemplars més antics del Liber sancti Jacobi o Codex Calixtinus, del 1173, una representació simbòlica de la Península Ibèrica en un manuscrit del segle X, la descripció de Jerusalem de Beda el Venerable; testimonis de viatgers medievals a Roma, al Sant Sepulcre de Jerusalem i a Santiago de Compostel·la, les tres grans destinacions de pelegrinatge europeus medievals.

El cisma catòlic que va portar el Papa a Avinyó té també el seu document corresponent: una carta del conseller reial d'Alfons IV d'Aragó, Bernat Jordà, que descriu amb tot [Aflons III de Catalunya] luxe de detall i vivacitat la visita humil amb hàbit de pelegrí que va fer el rei de França Felip V al Papa Joan XXII.

També es pot contemplar el tractat de Caçorla (Sòria, 1179) entre els reis Alfons II d'Aragó [i I de Catalunya] i Alfons VIII de Castella, que adjudicava a la corona aragonesa la conquesta de l'Espanya musulmana a València, Xàtiva i Dénia, a canvi de renunciar al regne de Múrcia.

També s'exhibeix correspondència creuada entre els reis aragonesos i els emperadors bizantins, amb el gran kha dels mongols a Pèrsia, amb els sultans egipcis o amb el Preste Joan de les Índies.

Entre les curiositats recollides per l'exposició s'inclou el Llibre de despeses del viatge dels ambaixadors del rei Jaume II d'Aragó a Agnani, prop de Roma, per negociar amb el papa Bonifaci VIII el tractat que va posar fi al conflicte internacional iniciat amb la conquesta de Sicília per Pere el Gran d'Aragó al 1282.

Els albarans detallen el cost de l'allotjament a Cadaqués i a Albano i, fins i tot, el preu de les espècies utilitzades per a una salsa en un dinar.

Llegir més : http://www.lavanguardia.com/cultura/20130610/54375512446/viaje-medieval-capitulaciones-de-colon.html#ixzz2VuHaPPaM



Redacció: José Oliva




versió per imprimir

  1. Nera (un sugeriment)
    18-06-2013 14:56

    A l'edat mitjana comença - bé potser sigui molt anterior - una divinització de la figura del rei, del qui es diu té una naturalesa "geminada", doble, com la de Crist. Existeix un cos del rei "natural" que es el rei que menja i fa tot allò que fa tothom, i un cos de rei polític, cos aquest, invisible, immortal etc.. El tema de la "Corona", s'inscriu en aquests marcs de pensament. enim nosaltres que assumir en ple segle XXI per als nostres estudis històrics aquests punts de vista medievals ? En definitiva, es tracta del punt de vista teologico-monàrquic, ja sigui el rei absolut o parlamentari, medieval o modern ? Això és el que expressa la terminologia "Corona", i per això aquest terme el trobem "documentat". Però trobar-lo documentat,- que tampoc és l´única forma que trobem - tot i ser un argument, no forçosament ha de ser l'argument definitiu, ni últim, per a que nosaltres el seguim utilitzant. Tampoc acceptarem avui a inicis del segle XXI un discurs històric que margini les dones, o de tipus racista, no ?. Diguin el que diguin els documents. Ho farem constar, potser, però no tenim l´obligació de reproduir-lo “in aeternum”en el nostre discurs, d´asumir-lo per força. Podem buscar mots més adients, terminologia nova, més fresca, sempre que ens sigui més útil per copsar, per entendre, per acostarnos, per descobrirnos el pasat. Estats Catalans, Nació Catalana, és segurament una terminologia - una eina, i les eines són importants si volem pujar una pared dreta - més moderna, més "republicana”, més exacte, més aclaridora i més fàcil, sense perdre de vista que ens movem en un món feudal, però no amb aquesta única i exclusiva dimensió.

  2. Colom i Colom
    17-06-2013 19:35

    Dos cognoms tenia en Joan Cristòfor Colom Bertran al s. XV? Millor així: Colom i Bertran, oi? I també fou Príncep de Catalunya? O sigui, un noble treballant... mare meva! Uff!, això és massa informació!

  3. joan del riu
    17-06-2013 19:30

    Sobre el tema de la denominació Corona d'Aragó, induit clarament per Castella, molt recomanable la lectura d'un llibre d'en Caius Parellada que ho explica amb gran detall, claredat i rigor: "Corona d'Aragó: Denominació impròpia de l'Estat Català medieval" Editorial: Dalmau Editor --------------------- Pel que fa a Les Capitulacions de Santa Fe, és demolidora la tesi que ens proposa en Pep Mayolas a la seva conferència sobre 'Qui s'amaga rere el pseudònim Erasme de Rotterdam' que m'he permès de transcriure i podeu seguir a l'enllaç https://www.dropbox.com/s/z5ndmxb37n8xtvo/Erasme_Mayolas.pdf i per ampliar el tema, també del mateix autor, molt recomanable: La Princesa a l'exili: Felipa de Coïmbra i d'Urgell (1435-1497) Una biografia novedosa, en la forma i el contingut, de la història catalanoportuguesa, que ens explica la vida de la segona muller de Joan Cristòfor Colom Bertran, a través de la qual el Descobridor del Nou Món esdevé príncep de Catalunya.

  4. Orange
    17-06-2013 13:11

    Cóm es pot dir: "Per exemple, amb Amércio Vespucio, tenim que se li diu a la documentació Vespuche, Bespuche, però també DESPUCHE i d'Espuche (que en italià, sonaria d'Espuque!)"? Podem admetre que no existia una Reial Acadèmia de la Llengua Castellana o Catalana per donar-hi una mica d´ordre als segles XVI i XVII, oi? Els errors no poden intencionats, Sr. Bilbeny. No existíen pautes llingüístiques!

  5. Guerau
    17-06-2013 07:58

    hauríem de començar per esclarir això de la broma macabra de la "Corona d'Aragó" no es pas possible que refem la nostra història a base de la gran mentida d'Aragó. És patètic veure els catalans referirse a històricament al nostre país com Aragó i Corona d'Aragó..quin significat té? és incomprensible?. Que si els aragonesos a sicilia que si els aragonesos a constantinoble ja n'hi ha prou d'aquesta broma castellana I els catalans hauríem de començar per admetre que Aragó era una nació diferent i oposada a Catalunya. Cap nació del món s'autononema amb el nom de la nació veïna... Castella no es diu a si mateixa Lleó, França no es diu Borgonya, ni Normandia. És el que penso per no acabar boig.

  6. Jordi Bilbeny
    16-06-2013 13:15

    Javier, penso que cal tenir molta informació per poder exposar les conclusions que jo exposo. De fet, entenc que costi de creure si només les sents de lluny. Ho entenc. Però, com et deia, després de 25 anys de veure com sistemàticament els noms de personatges catalans són estrafets en noms castellans o relacions amb Castella, les coses es veuen diferent. I llavors és més fàcil poder conjecturar -i només conjecturar- que algú que es mou per Catalunya o per les diverses nacions que han configurat la nació catalana o per països on els catalans avien creat consolats i establert relacions politiques i comercials avia de ser un català. Si no és així, cal sospitar. Sospitar no vol dir creure re. Vol dir només i simplement sospitar. Dubtar. Llavors cal estudiar la biografia d'aquest presumpte castellà. Estidar-la amb detall, deteniment, mirant-t'hi de trobar errors i contrasentits i, el que també es troba, presència d'aquest senyor a Catalunya, relaciona amb catalans i, sovint també, variants del nom i del cognom. Per exemple, amb Amércio Vespucio, tenim que se li diu a la documentació Vespuche, Bespuche, però també DESPUCHE i d'Espuche (que en italià, sonaria d'Espuque!). Llavors, podria ser un Despuig, castellanitzat En Despuche. I com que sabem que els Despuig eren parents dels Colom, em sembla molt més natural i coerent que un parent Despuig d'En Colom fos un dels seus ajudants en temes americans i cosmogràfics. Les conjectures serveixen per això, per fer que vingui al darrera un estudi exaustiu, minuciós, que sovint --massa sovint-- ens du directes a un altre personatge amagat. No sé si has sentit d'orella el que dic, t'ho han explicat o ho has llegit directament. Si ho has llegit, re. No dic re. Però si no ho has llegit, jo et suggeriria que, si t'agrada o t'apassiona la istòria, fessis una lectura lenta, desacomplexada i atenta a algun dels meus llibres. Les coses, després, es veuen diferent. Per cert, jo també crec que els ispans (els ispans) es van passar a l'islam perquè no volien ser ni gots ni catòlics. I perquè veien l'islam com una cultura amb més llibertat que el catòlic. Va ser un canvi semblant, i salvant les distàncies, al que van experimentar els catalans a començament del XVIII en passar de ser borbons a ser àustries. Es fa en un dia, però als borbones els costa 14 anys de tornar a assimilar. Salut.

  7. Xavier
    14-06-2013 22:07

    Ummm, els Benvenist són Cresques. http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0026044.xml?s.start=0&s.q=benvenist#.Ubt4AOf0HSs

  8. Javier
    14-06-2013 20:29

    Home, esta clar , els hispans van preferir als musulmans que no els gods. I al contrari, durant la reconquesta ( concepte del s. XIX ) els musulmans no voldrien ser cristians. El perque ? Doncs ho estic estudiant. Mes. Segons la wikipedia , el llibre de Benjamin de Tudela va ser escrit a Constantinopla. No crec que Felip, pogues influir als turcs, per tal de modificar el llibre. Ames, que en aquella epoca no ere cap prestigi ser jueu, tot el contrari. Mes. No savia, que el que signa Bilbeny, es el Bilbeny de debo. Si ets tu, encantat de saludar-te. Jo estic convençut, de que hi ha ( ara tambe ) una manipulacio de la historia. I en el cas de Colom, encara mes, i en el cas de America, tambe. Pero les ultimes teories que plantejas, em costen de creure. Les trobo poc consistents i molt regirades. Jo el que deia era que, avans de dir que al de Tudela li havien camviat en nom, ens em de assegurar que sigui aixi. Jo em conec molt a la gent de la Gran Meseta i per a ells nomes hi ha un pais.Castilla, tot la resta es terra conquerida..Per aixo crec amb la manipulacio constant.Ens han de aixafar. Nomes hi ha una sortida. Salut

  9. Xavier
    14-06-2013 20:08

    O potser és aquest "rodamón desenganyat", amic de l'anterior, el nostre viatger? http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0072943.xml?s.q=benvenist#.UbtaXef0HSs

  10. Xavier
    14-06-2013 19:12

    Un possible candidat a ser el "Benjamín de Tudela" català? No ho se. http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0062256.xml?s.q=Benjam%C3%AD#.UbtOKuf0HSs

  11. Jordi Bilbeny
    14-06-2013 16:08

    javier, Navarra va ser annexionada a Castella després de la conquesta catalana, quan Ferran ja no era rei de Castella? Mare de déu senyor! Cal tenir fe! Quan hom té fe i te la fe que tu tens, els fets, sobretot si parlen sols, són una conspiració. Una gran teoria per no aver de pensar mai. Sí, és clar, Tudela és a Navarra, però estem acosutmats a veure tots els catalans amb cognoms castellans o vinculats a Castella. No sabies que En Jaume Ferrer de Blanes, el trobem com a Jaume Ferrer de Burgos? Burgos és Castella, oi? I és que la fe ho arregla tot.Mira: fa 25 anys que estudio la censura aplicada a la nostra istòria. Ja sé com van les coses. I llavors, puc opinar, no? Qui m'ha de dir quan puc opinar? Tu? Em sembla que no. I una cosa és opinar i una altra fer un estudi a fons. Jo només opinava que aquest tal Benjamí de Tudela que volta per l'espai català mediterrani i que alguns documents referents als seus viatges han quedat registrats a la cancelleria reial de Barcelona, s'auria d'estudiar i de mirar amb lupa. Em sembla que incentivar a pensar, a llegir, a contrastar dades, encara que a tu no t'agradi gaire, és bo. Per cert, jo també he pensat en això q tu deies de l'ocupació islàmica en 8 dies i la reconquesta en 8 segles. Seria fantàstic que ho poguessis investigar. Segur que coincidiríem en més raons de les que et penses. Però per a això, cal un gran sacrifici i assumir que els resultats del que cerquis no seran del gust de totom. O de gairebé ningú. Tu què en penses? Què creus que va passar?

  12. Joan Ferran
    14-06-2013 13:55

    Com és que les capitulacions d'en Colom estan redactades en castellà si és un document de l'Arxiu Reial de Barcelona?

  13. Javier
    14-06-2013 11:50

    A verure. Tudela era a Navarra. I en aquella epoca no tenie res que veure amb Castella. De fet , estaven enfrontades. Aixi que aquest home era navarres no castella. Navarra va ser anexionada militarment a Castella l`any 1515. Potser ja n´hi prou de tanta teoria conspirativa anti-catalana. O com a minim, estudieu el tema una mica abans d´escrivir Hi ho diu un, jo, que creu que la historia esta canviada, pero no nomes en alguns temes que ens afecten als catalans , tambe amb d´altres. Per exemple, perque els musulmans van conquerir casi tota la Hispania en 15 anys i amb nomes 18000 homes i els cristians van trigar casi 8 secles en dominar tota la peninsula ? I podria seguir amb mes falsetats que em van ensenyar de petit.

  14. Jordi Bilbeny
    14-06-2013 10:52

    Sí, és cert. La Vanguardia i els istoriadors oficials catalans diuen i escriuen reis d'Aragó, regne d'Aragó, cancelleria aragonesa, arxiu de la Corona d'Aragó i tota la pesca aragonesa, que és molt abundosa. Això, dins d'un article publicat a la Vanguarda, Nova Història no ho pot canviar. El que sí que podem fer és donar la notícia i a l'entradeta escriure que hi ha una exposició de documents de L'ARXIU REIAL DE BARCELONA i que En Colom va pactar amb la CANCELLERIA CATALANA. I això és el que s'ha fet. i el que sí que podem fer i fem és explicar que hi ha tota una sèria de documents que fan referència a la nostra istòria. A la nostra. I que es consulten, es llegeixen i se citen com si formessin part de la istòria de Castella, com en el cas precís de la descoberta d'Amèrica i de tantíssims altres viatges on els viatgers catalans han estat camuflats i distorsionats per noms i ciutats castellans com, segurament, el d'En Benjamí de Tudela. Quan vaig llegir les primers coses sobre aquest senyor, ja em va fer mala espina que fos castellà. Un castellà que viatja curiosament per llocs on els catalans tenien presència física i alguns consolats. I que ara descobrim, mercès ala notícia de la Vanguardia que alguna documentació dels seus viatges es van guardar a l'arxiu reial català. Com En Colom. Quina casualitat. Caldria doncs mirar amb lupa aquest Benjamí de Tudela. Algú s'hi anima? Segur que seria més profitós que queixar-nos per tot.

  15. Guerau
    13-06-2013 15:33

    Bé el tema de Corona d'aragó és una de les principals manipulacions castellanes. n'és la darrera etapa per esborrar per sempre més la nació catalana. Fins el punt els catalans estem tant manipulats amb aquest terme incorrecte "d'Aragó" que els idependentistes pensen encara avui dia que qui unia la nació catalana, és a dir Catalunya, València i Mallorca era Aragó.. i sense Aragó no té sentit aquesta unió. Aragó no unia res, Aragó era un regne castellanitzat i camp de batalla d'influències entre catalans i castellans. Finalment guanyà castella en la influència sobre el regne d'Aragó i des d'ací es projectà la submissió de tota la nació catalana.. A València sabem molt bé quina era la influència d'Aragó... la de castellanitzar el regne de València... malament podria unir un regne amb una cultura estranya a la nació catalana...

  16. Guerau
    13-06-2013 15:21

    Una cosa cal saber, la manipulació de la història catalana és coneguda i sabuda i es conscient en les altes esferes espanyoles.. per això quan més moviments es faça per saber la veritat de la manipulació l'apparat intern de l'estat espanyol més dificultat posarà per que s'hi conega l'espoli i manipulació. n'estic segur que des de fa vint anys estan desapareixent i manipulant encara documents catalans que encara estaven als arxius confiscats per l'exèrcit i l'oligarquia castellana.

  17. cesc
    13-06-2013 13:14

    Nera, no és la Vanguardia, és com parlen els historiadors catalans amb titulació universitària i poltrona. Jo conec historiadors catalans que estan encantats de que l'Arxiu Reial porti el nom de Corona d'Aragó, pensen que aquest nom dóna dimensió de Cap i casal, de Cap d'Imperi. Per a ells la ciutat de Barcelona era el cap de la Corona d'Aragó. De fet és cert, però jo prefereixo dir que Barcelona era el cap de la Corona catalana. El cognom Aragó el fan servir també els Trastamara, jo diria que és un cognom pres. Caterina d'Aragó hauria de ser Caterina Trastamara, Beatriu d'Aragó hauria de ser Beatriu Trastàmara. Els Reis catalans van donar molt prestigi a aquest cognom

  18. Glandiator
    13-06-2013 12:46

    Vomitiu.... Quina forma més sibil·lina d'anar tergiverssant la història. Fa por!.

  19. Nera un altre
    13-06-2013 12:17

    Fixeu-vos en la manera subtil de donar la notícia. És de "La Vanguardia", no pas de l´INH. El nom d´Arxiu de la Corona d´Aragó i és citat 4 vegades - si no m´he descomptat- . També es refereix a la "Cancelleria Aragonesa", vaja, que ja no és catalana. Recorre a la ridícula numeració dels reis d´Aragó, encara que en aquest cas té com a mínim l´honestedad de donar també la numeració autèntica catalana. Tots els reis són "D´Aragó" i en cap oblida de citar aquest cognom- a més de títol d´un dels seus regnes - de la nostra família reial. La corona ja s'ha transformat també en "aragonesa", quan s´està utilitzant en un sentit i domini molt més ample que el del estricte regne aragonès. La cancelleria ja s´ha transformat també en "aragonesa", i finalment, per acabar de perpetrar el crim també els reis els fa "aragonesos", malgrat ser catalans. Les lleis de l´heràldica per damunt de les lleis de l´història !!. Només manca, l´article no li ha donat oportunitat, de transformar també en "aragoneses" les tropes, la noblessa o els mercaders. No ens ha d´estranyar dons gens ni mica que tinguem aquest nom ficat de tal manera en els nostres caps que no sapiguem referir-nos als Estats Catalans, als Regnes Catalans, o la Nació Catalana d´altre manera que anomenant-la amb aquesta "Corona" i ens sembli estar fent un pecat o una "anacronia" si ens hi referim amb aquests altres termes, que hi ajunten el valor de ser molt més verídics, aclaridors i moderns. El de Corona, no és altra cosa que el punt de vista de la monarquia i de la teologia monàrquica medieval, punt de vista que avui està força més que superat, i amb el que no ens cal estar d´acord ni reproduir quan mirem els fets antics amb els ulls actuals. Adonem-nos que sibil.linament ens estan ficant al cor el sentiment de culpa, de pecat al cor, com quan responem en català a un foraster. Poques ratlles poden contenir més ideologia i més manipulació del llenguatge que aquestes de "La Vanguardia"- això és el que vull fer veure en aquest escrit, perquè moltes vegades, les ganes de saber ens fan menjar tant depressa que no ens deixa detectar els ingredients d´un plat - i és lamentable que es donin en un mitjà català. Semblant deixadesa, tantsemenfotisme, sotmisió servil no la trobaríem pas en cap del virulents i bel·ligerants mitjans d´informació dels nostres veïns. Perquè veiem per on van certs cercles "intel.lectuals" i "universitaris" "oficials" catalans.

  20. Jun Jun
    13-06-2013 11:40

    INH... Qué passa amb aquest article? Ja no hi han ganes de escriure una mica i "aportar" alguna cosa rellevant per a la parròquia?

  21. Nera
    13-06-2013 11:19

    Amb aquest arxiu i aquest document s´haurà d´anar molt en compte si assolim l´independència. S´haura de vigilar molt que els castellans no s´enduguin res. Ja amb la comédia d´haver-li canviat el seu veritable nom d´Arxiu Reial de Barcelona, pel aquest que ens és tan nociu de la "Corona de Aragón" ha estat cap de pont per on les forces espanyolistes han desembarcat en el patronat d'aquest arxiu. S´ha de saber. València i Mallorca tenen els seus Arxius Reials respectius i crec que Catalunya no en forma pas part dels patronats. El d´Aragó el van cremar els bonapartistes. Aquest arxiu dons i tots els documents que conté pertanyen per tant en tot i en tot dret i justícia a Catalunya. Els succesius governs de CiU varen registir aquesta intromisió - l´estat ja en tenia titularitat, ja hi tenia la mà a dintre, però CiU defensava com a mínim un major pes, una darrera paraula en les decisions - i quan arribà el govern del M.H. Sr. Montilla, les portes a la voluntat de l´estat i a les seves malintencionades propostes, s´obriren de bat a bat. Tot això s´ha de saber i tenir molt present, perqué igual com ens amaguen, minimitzen i tenten d´esborrar la nostra història, aquests documents són molt llaminers per a ells.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35193

Aconseguits 3500€
de 8000€
Queden 16 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Francesc Magrinyà recull la línia de recerca oberta per En Jordi Bilbeny sobre la identificació de...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]
Sabies que s’ha pogut documentar en almenys dues ocasions que En Cristòfor Colom va escriure una carta en...[+]