Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una combinació de realitat i mentides. La realitat de la història arriba a ser una mentida. La irrealitat de la faula arriba a ser la veritat. "
Jean Cocteau
ARTICLES » 19-05-2020  |  ORíGEN DE LA NACIó CATALANA
18602

Els catalans de la Gàl·lia es van expandir fins a les Illes Britàniques: els catuvellauni

Els catalans de la Gàl·lia s'haurien expandit al nord i al sud del seu país per establir noves colònies. Haurien arribat a les terres peninsulars i haurien fundat la Catalunya actual. La branca que va explorar el nord va arribar fins a la Gran Bretanya i s'hi va establir, donant origen al poble dels 'Catuvellauni'. Del blog "Història Usurpada".

Mapa de l'expansió dels «catalauni», cap al nord i cap al sud, segons els historiadors Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin.

Imatge de portada: mapa amb els catuvellauni i les altres nacions fundacionals de les Illes Britàniques.

Els antics catalans o catalauni varen ser un dels pobles fundacionals de la Gàl·lia. Tanmateix, en aquest article descobrirem que també ho foren de les Illes Britàniques. La suposada tribu britànica dels catuvellauni catuvel·lans o catuvel·launs, en realitat és una branca del poble dels catalaunicatalans de la Gàl·lia, que es van escindir a causa de l'arribada del poble dels belgues al seu territori, a la zona de l'actual Xampanya (antics Camps Catalans o Catalàunics).

Com ja hem analitzat en un altre article, sabem pels estudis dels historiadors francesos Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin, publicats al seu llibre Les peuples fondateurs à l'origine de la Gaule (2012), que l'arribada a la Gàl·lia del poble belga, provinent de la zona del Danubi, va alterar l'equilibri de l'àrea del riu Mare (en llatí, riu Matrona, actual Marne) i va provocar la mobilitat dels antics catalans i d'altres pobles.

Els catalans de la Gàl·lia, per tant, s'haurien expandit al nord i al sud del seu país, per establir noves colònies. I és en aquest context que, segons aquests experts, haurien arribat a les terres peninsulars i haurien fundat la Catalunya actual. Però també és en aquest moviment que la branca que va explorar el nord va arribar fins a la Gran Bretanya i s'hi va establir, donant origen al poble dels Catuvellauni. En aquest article ens centrarem en aquesta segona migració tan desconeguda i tan interessant.


Moneda dels Catuvellauni

Els catovellauni són els catalauni o catalans de la Gàl·lia?

Segons Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin, aquestes incursions colonials dels catalans de la Gàl·lia haurien suposat l'establiment d'un estat o regne dels catalauni o dels catuvellauni a les Illes Britàniques. I trobem aquesta teoria migratòria també reconeguda a l'obra Gallia Belgica (imatge inferior), de la historiadora i arqueòloga britànica Edith Mary Wightman, publicada per la University of California Press, l'any 1985.


Fragment del llibre d'Edith Mary Wightman.

En aquest estudi se'ns diu que Juli Cesar informa, a la seva crònica Commentarii de Bello Gallico, que els remi, veins dels catalauni, foren el primer poble dels belgues que el romà es va trobar a la Britannia. Però l'experta adverteix que el cèlebre general ignorava que aquest poble, en realitat, eren els catalauni, referenciats a la zona per documentació del segle IV, i que al seu torn equivalien als catuvellauni, pel fet de provenir els uns dels altres.

També al llibre England Invaded, de l'Edward Foord i en Gordon Home, publicat el 2014 (imatge inferior), se'ns remarca que el 'gran' i 'bel·licós' poble dels catuvellauni, del sud-est de les Midlands angleses, mantenia clarament punts de connexió amb els catalauni del Marne.


Fragment del llibre d'Edward Foord i Gordon Home.

En el mateix sentit, Charles Oman, al seu llibre titulat England Before the Norman Conquest, del 1924, (imatge inferior) ens concreta que els catuvellauni eren els catalauni de Châlons, en referència a Châlons-en-ChampagneCathaló. Es a dir, que una altra vegada es constata l'equivalència de catalanscatuvel·launs per part dels estudiosos.


Fragment del llibre de Henry Lawes Long.

Els catalans, un poble amb molts noms
També l'historiador britànic Henry Lawes Long, en un capítol del seu llibre (imatge superior) titulat A Survey of the Early Geography of Western Europe, as Connected with the First Inhabitants of Britain: Their Origin, Language, Religious Rites, and Edifices, publicat el 1859, tracta dels catalauni i ens adverteix que a les fonts documentals aquest poble rep molts noms:

"Els nostres Cateuclani, Cassivelauni, Cattivelauni [Catuvellauni], etc, són escrits de tantes maneres diverses que estem segurs que aquesta varietat de denominacions els asimilaria amb els Catalauni continentals".

I, en efecte, amb aquesta dispersió de noms tan exagerada semblaria que s'hagués volgut dividir i ocultar la veritable naturalesa catalana d'aquest poble que ens diuen que es va estendre de la Gàl·lia a la Britannia. Per tant, segons les consideracions d'aquest autor, els estudiosos catalans podem investigar tots aquests pobles amb la certesa que estem seguint les petjades dels nostres avantpassats.

D'altra banda, el The Cambrian Journal recollia, l'any 1862, un estudi titulat Mosaic Ethnoloy of Europe, de l'historiador britànic J. R. Smith, on se'ns alerta també sobre les denominacions CattiCaddi, que veu clar que relacionen amb els Catalauni de la Gàl·lia, de la Britannia i de la Hispània, de la mateixa manera que, segons el seu parer, ho fan també els termes CadurciCadwalli.


Fragment del llibre de J.R. Smith.

Són tot testimonis d'experts internacionals que ens aporten dades sobre les diverses denominacions que el poble català ha rebut al llarg dels anys, als diversos territoris on s'ha establert i a través dels diversos testimonis documentals.

Finalment, al llibre Pedigree of the English People: An Argument on the Formation & Growth of the Nation, publicat el 1873 per l'historiador gal·lès Thomas Nicholas (imatge inferior), trobem que també recull la relació entre els catalans de la Gàl·lia i els catuvellauni, que ell troba anomenats com a cateuchlani, afegint així un altre apel·latiu a la nostra nació ancestral.

Nicholas ens diu que un gran nombre de pobles de la Gàl·lia es van traslladar a les illes i que, entre aquests, "hi havia els CatalauniCateuchlani, que van acabar establint-se al nord del riu Thames", a Anglaterra. Al mateix índex del llibre de Nicholas es cita literalment "els Catalauni de la Gàl·lia i de la Gran Bretanya".


Fragment del llibre de Thomas Nicholas.

En definitiva, queda bastant clar, segons les opinions dels experts internacionals, que els catalauni i els catuvellauni eren el mateix poble. Igual que també ens asseguren els estudiosos, com ja s'ha analitzat en altres articles, que ho eren els catalauni gals i els catalans peninsulars. En els propers articles analitzarem en profunditat el que se sap sobre aquest poble avantpassat dels catalans i fundador de les Illes Britàniques. Tot plegat promet ser d'allò més interessant.

Bel·lònides/Història usurpada

https://historiausurpada.blogspot.com/2020/05/Els-catalans-de-la-Gallia-sexpandeixen-fins-a-les-illes-Britaniques-els-catuvellauni.html



Autor: Història Usurpada/Bel·lònides




versió per imprimir

  1. Alvaro Prim
    20-05-2020 20:24

    Está al mismo nivel científico que Deja-Vú. Con eso está todo dicho. ¿Verdad Manuel?

  2. Manuel Capdevila Maresma
    19-05-2020 23:21

    L'enhorabona per l'article" Bel·lònides/Història usurpada, HAHAHA sembles en Bel·lònides-Brezniev. De moment no hi han trolls.. bon senyal, no en deuen tenir NPI i s'ho estan estudiant, però al no venir, ja ho saps qui calla atorga!..

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir...[+]
En Colom va arribar al nou continent amb instruments, cartes i taules...[+]
En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]
Magazín d'entreteniment i actualitat de les comarques gironines. El programa pretén acostar tots els temes que...[+]