Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"
George Orwell
ARTICLES » 07-10-2018  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
667

Emmirallament d’un llibre: «La Sardana i la Religió de les Bruixes»

Us oferim una petita ressenya que En Salvador Brulles ha escrit a l'entorn del llibre «La Sardana i la religió de les bruixes» d'En Jordi Bilbeny.

Salvador Brulles

Una vegada més, ens hem de tornar a felicitar per un altre gran llibre que ha escrit per a tots nosaltres En Jordi Bilbeny: “La sardana i la religió de les bruixes”.

Sols un geni en erudició i tenacitat pot remenar la història  —i tant la filosofia, com la literatura i la psicoestètica— d’una manera tan audaç com ho fa En Bilbeny.

El llibre està documentat de manera rigorosa, noble i extensa i amb una memòria enormement exercitada per l’esforç. Com diu la veu popular: ′fer memòria‘. Perquè la memòria no es té: es fa. La seva capacitat de raonament planer i de síntesi entenedora són extraordinaris. Com la seva voluntat de treball i servei al País.

Trencar un estereotip costa molt. És una tasca immensa sobrepassar el discurs oficial. Però aquest llibre trenca amb tot allò establert, i d’una forma tan elaborada i pulcra que quan el vas llegint tens la sensació d’una natura ecològica europea extensible a tot el planeta. Un llibre que obre la ment de tal manera que el món no té vint segles d’existència cultural, sinó 50.000 anys de civilització. I resta clar que abans del cristianisme existien cultures i religions, que l’ésser humà ha hagut d’elaborar molt per conjuminar el treball, la creença i la cultura.

En aquest llibre, En Bilbeny ens mostra l’avidesa de coneixements etnològics que té ―importantíssims―, per desgranar la història, l’evolució dels pobles i les seves respectives llengües (totes elles entrelligades i emmanllevant-se mots les unes de les altres mentre s’enriqueixen mútuament): un clar fer de l’humanisme.

Salvador Brulles
Reus, 28 de juliol del 2018
versió per imprimir

  1. Francesc 2
    07-10-2018 23:57

    Vet aquí el quid de la qüestió: trencar estereotips costa molt. Les reaccions psicològiques que provoca desperten molta agressivitat. I és una tasca immensa, sí. Però hem anat avançant molt.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d’enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
24663
2018 S INH Josep Prats
2018 S INH Maria Badia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Una intervenció arqueològica a la basílica dels Sants Just i Pastor descobreix restes d'un segon palau...[+]
Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]