Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Recuperar el passat per construir el futur esdevé la tasca que tot ésser humà ha d'assumir
responsablement en el seu compromís amb la societat"
Simone Weil
ARTICLES » 07-10-2018  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
1122 lectures

Emmirallament d’un llibre: «La Sardana i la Religió de les Bruixes»

Us oferim una petita ressenya que En Salvador Brulles ha escrit a l'entorn del llibre «La Sardana i la religió de les bruixes» d'En Jordi Bilbeny.

Salvador Brulles

Una vegada més, ens hem de tornar a felicitar per un altre gran llibre que ha escrit per a tots nosaltres En Jordi Bilbeny: “La sardana i la religió de les bruixes”.

Sols un geni en erudició i tenacitat pot remenar la història  —i tant la filosofia, com la literatura i la psicoestètica— d’una manera tan audaç com ho fa En Bilbeny.

El llibre està documentat de manera rigorosa, noble i extensa i amb una memòria enormement exercitada per l’esforç. Com diu la veu popular: ′fer memòria‘. Perquè la memòria no es té: es fa. La seva capacitat de raonament planer i de síntesi entenedora són extraordinaris. Com la seva voluntat de treball i servei al País.

Trencar un estereotip costa molt. És una tasca immensa sobrepassar el discurs oficial. Però aquest llibre trenca amb tot allò establert, i d’una forma tan elaborada i pulcra que quan el vas llegint tens la sensació d’una natura ecològica europea extensible a tot el planeta. Un llibre que obre la ment de tal manera que el món no té vint segles d’existència cultural, sinó 50.000 anys de civilització. I resta clar que abans del cristianisme existien cultures i religions, que l’ésser humà ha hagut d’elaborar molt per conjuminar el treball, la creença i la cultura.

En aquest llibre, En Bilbeny ens mostra l’avidesa de coneixements etnològics que té ―importantíssims―, per desgranar la història, l’evolució dels pobles i les seves respectives llengües (totes elles entrelligades i emmanllevant-se mots les unes de les altres mentre s’enriqueixen mútuament): un clar fer de l’humanisme.

Salvador Brulles
Reus, 28 de juliol del 2018
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Francesc 2
    07-10-2018 23:57

    Vet aquí el quid de la qüestió: trencar estereotips costa molt. Les reaccions psicològiques que provoca desperten molta agressivitat. I és una tasca immensa, sí. Però hem anat avançant molt.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
22453 lectures

Aconseguits 5930€
de 6000€
Campanya finalitzada

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
es confirma a nivell pràctic, la tesi que als catalans eren coneguts o confosos per...[+]
En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]
Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]
La pregària hebrea del segle XV Ein K'Eloheinu té grans similituds musicals amb l'himne nacional...[+]