Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 11-04-2022  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
1968

Fa segles que patim la manipulació de la història

Heus ací les impressions que li va despertar a la Francisca Ponce la conferència d’En Jordi Bilbeny, a la qual va asssistir, al Centre de Formació d’Adults Segrià, conferència intitulada ‘la censura d’estat i la Història de Catalunya: proves i raons’.

Escola d'Adults Segrià

El passat 16 de març vaig assistir a una xerrada impartida per l’investigador Jordi Bilbeny al Centre de Formació d’Adults Segrià, de Lleida, que es titulava “La censura d’estat i la Història de Catalunya: proves i raons”.

Va ser molt estimulant conèixer tot el camp d’investigació que duu a terme el senyor Bilbeny, cap de recerca de l’Institut Nova Història, que va posar de manifest unes premisses que no m’havia plantejat, com per exemple, creure que tot el que està escrit és cert. Ens va mostrar uns escrits i ens va fer veure els mètodes usats per anar-los manipulant amb les noves edicions en diferents èpoques. A més, això no tan sols queda al descobert amb els escrits, sinó també amb els dibuixos o gravats que pertanyen als mateixos segles de la mal anomenada “Decadència catalana”.

Molt curiós va ser descobrir on rau tota aquesta manipulació i preguntar-me el perquè de tot plegat. Els escrits mostrats són una prova claríssima d’haver estat retocats. Aquests documents es refereixen a fets històrics rellevants, com la procedència de Cristòfor Colom, que pot ser català ben bé; també hi ha el “Quixot” de Cervantes, amb molts indicis d’haver estat escrit en català i després passat al castellà, per les catalanades i perquè l’autor venia de família valenciana; el mateix passa amb “La Celestina” o amb la procedència del pintor Hieronimus Bosch, castellanitzat amb el nom d’“el Bosco”.

Tot i que hom pensa que la censura va intentar ser pulcra, en massa casos va ser matussera, ja que se li va escapar alguna incoherència i, fins i tot, alguna contradicció. La raó de tot plegat fou la voluntat de construcció d’un imperi per part de Castella, en detriment de la Corona catalanoaragonesa.

Cal destacar que tota aquesta recerca del senyor Bilbeny i de l’lnstitut Nova Història es duu a terme gràcies al treball i aportacions particulars, en absència total de les nostres institucions o de qualsevol subvenció.

De tot plegat, n’he après que estem patint la manipulació de la història des de fa segles, que pel camí hem perdut una part de la realitat molt important i que abans de creure el primer que es diu o s’escriu, s’ha de contrastar amb diferents fonts d’informació.

Francisca Ponce



Autor: Francisca Ponce




versió per imprimir

  1. Frede
    12-04-2022 13:15

    Molt cert. Però el primer impediment en el coneixement de la veritat son les nostres institucions, els nostres polítics i sobretot els nostres intel·lectuals. Vist com van les coses en el nostre país, em vaig donar de baixa en totes les organitzacions que directa o indirectament se suposa treballen per Catalunya. Una de les que em va trucar per conèixer les meves raons va ser Òmnium. La que més els va sorprendre és la crítica que els vaig fer sobre l'inexistència de cap activitat centrada en la història de Catalunya. Primer ho van voler justificar argumentant que la història estava dins d'un dels seus àmbits (Llengua, Cultura, País), la cultura. Els vaig dir que no, que s'equivoquen, que la història és l'element fonamental del relat d'un país, que ens ha estat furtada i que Òmnium no fa res. Vam quedar com amics i esperen que em torni a fer soci. Com podeu veure, tenim un problema.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35137
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Magazín d'entreteniment i actualitat de les comarques gironines. El programa pretén acostar tots els temes que...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]
A ran de la presa de consciència que hi ha a València el Carrer d'En Colom, dit així perquè un gran personatge...[+]
Quines son les conclusions del professor José Antonio Lorente, de la Universitat de Granada, sobre l'estudi...[+]