Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Sense Història és impossible fer política."
Jules Michelet
ARTICLES » 13-01-2012  |  PROJECTE LLEONARD
5551

Federico Barocci, els Della Rovere i En Lleonard

Una troballa preciosa d’en Roger Mallola ens permet establir una relació entre el pintor urbinès Federico Barocci, els seus mecenes Della Rovere i En Lleonard. El fet és transcendental perquè tenim lligat d’una forma incontestable i directa el gran Mestre amb els Della Rovere

Autoretrat de Federico Barocci

Federico Barocci va ser un pintor i impressor italià que va viure a cavall dels segles XVI i XVII. Nascut a Urbino vers el 1526, va morir també en aquesta ciutat al 1612. Sembla que el seu nom autèntic va ser Federico Fiori, però ha passat a la posteritat amb el sobrenom que tothom coneix.

Segons els seus biògrafs, després de passar uns anys a Roma, va tornar a Urbino, on va ser esponsoritzat principalment per En Francesc Maria II della Rovere, duc d'Urbino, raó per la qual el Palau Ducal apareix sovint com a rerefons de les seves pintures.

Tal com m'escriu en Roger Mallola, que alhora m'envia la gran part de la informaci√≥ que recullo aqu√≠, perqu√® en tingui coneixement ple i prengui consci√®ncia del fet, "sembla que per aquesta via ‚Äďla de ser protegit per un Della Rovere‚Äď, aquest pintor va tenir acc√©s als tractats d'En Leonardo".

Així ens ho confirma En Martin Kemp, al seu preciosíssim llibre La ciencia del arte: la óptica en el arte occidental de Brunelleschi a Seurat (Ediciones Akal, Madrid, 2000), car escriu que "bé podem sospitar que En Federigo Barrocci, el colorista més important en el canvi de segle, que influí notablement en Rubens, aprengué força del Tractat d'En Lleonard, al qual tingué accés per mitjà dels seus mecenes Della Rovere" (p. 297).

√Čs evident, doncs, que els manuscrits primitius del Tractat de la Pintura d'En Lleonard eren a mans dels Della Rovere. El fet ha sorpr√®s En Mallola, que, acte seguit m'apunta: "La pregunta seria, potser, com √©s que els Della Rovere tenen manuscrits de Leonardo?".

La resposta potser no la trobaríem mai si seguim la ruta oficial de les mans per on van passar els textos lleonardins, i que els entesos ens descriuen. En canvi, si sabem, com jo he apuntat anteriorment en els meus estudis i articles, que En Leonardo da Vinci era realment En Lleonard Della Rovere, ara esdevindria del tot normal que un Della Rovere tingués els seus papers i que els pogués deixar estudiar a un dels pintors que protegia.

Jordi Bilbeny
versió per imprimir

 1. David Segarra
  19-03-2017 09:10

  Otra vez vemos la deshonestidad y la incompetencia del Sr. Bilbeny.

  1. Si el libro de Kemp (un experto en la obra y la vida de Leonardo) es "preciocissim", por que no explicarle las teorias del INH. Os dara' una respuesta preciosisima.

  2. Si Della Rovere tenia UN manuscrito del Tratado, no significa que tenia el manuscrito original, ni significa tampoco que tenia todos los manuscritos de Leonardo.

  3. Si algun manuscrito de Leonardo fuera en catalan, alguien lo habria comentado.

  Se nota que es facil manipular a los ignorantes.

 2. Paolo
  15-01-2012 13:06

  El Federico Barocci era besn√©t d'Ambrogio Barocci, que va treballar amb Bramante, artista a la cort de Mil√† al mateix temps de Leonard. Aquest √ļltim, es definia com "hastrubaldino"... Que significa aix√≤? √Čs una refer√®ncia al general Asdr√ļbal, germ√† d'Ann√≠bal Barca, que des de les col√≤nies ib√®riques dels Cartaginesos va a acabar els seus dies a prop d'Urbino? I quina casualitat, cap noticia certa √©s disponible sobre la vida del Bramante fins al 1477, quan ell havia presumiblement de tenir trenta-tres anys.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d'enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
19347
Presentació de la 4a Universitat
Llogari Pujol - Sense Egipte no hi hauria hagut la Bíblia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Daniel S. Bello ens ofereix una crònica de la darrera conferència pronunciada per En Jordi Bilbeny a la...[+]
Sabies que els noms valencians de Timor, Pego i Aitana es repeteixen idèntics a Indonèsia, a l'illa de Timor?...[+]
Magazín d'entreteniment i actualitat de les comarques gironines. El programa pretén acostar tots els temes que...[+]