Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 04-03-2019  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
2042 lectures

Funcionaris ociosos o operació organitzada? Defensa canvia continguts de la Viquipèdia

Article a ‘El Nacional’ del passat dijous 28 de febrer. L’Estat Espanyol continua avui dia tergiversant i silenciant fets. Ara, a la Viquipèdia. L’Institut Nova Història no ha parat de denunciar-ho i ha provat a bastament que aquest tarannà és una constant de la història d’Espanya durant més de cinc segles.

No se sap encara si es tracta de funcionaris ociosos o d’un operatiu organitzat, però ordinadors amb IP del ministeri espanyol de Defensa es dediquen des de fa un temps a realitzar tot tipus de canvis als continguts de l’enciclopèdia a Internet Viquipèdia, principalment en la seva edició en castellà però també puntualment a la versió catalana.

Així es desprèn d’un buidatge dels canvis que efectua el compte de twitter SpainGovedits: un ‘bot’ creat per l’enginyer de software Daniel Canet, que detecta qualsevol modificació a Viquipèdia realitzada des d'ordinadors amb IP que corresponen a xarxes informàtiques dels ministeris i del Congrés dels Diputats.

Segons una anàlisi publicada per El Confidencial Digital, els ordinadors del ministeri de Defensa ―incloses totes les instal·lacions i casernes militars― són especialment actius realitzant tot tipus de canvis des d’ordinadors que no són d’ús personal. Alguns d’aquests canvis són, de contingut, de simple actualització de fets, tot i que difícilment justificables des de dispositius que suposadament han de tenir un altre ús. Com ara afegir detalls sobre les maneres de cuinar una ‘morcilla’ o bé destacar que l’equip de futbol Lorca FRC va aconseguir l’ascens a Segona Divisió B. Però d’altres són de clar component ideològic per donar una determinada visió de la història d’Espanya.

Biaix ideològic
En aquest sentit, per exemple, s’han inserit canvis com ara modificar una referència als presos polítics en la fitxa de Carmen Lamela, on se’ls identificava com a ‘membres no exiliats’ i es va canviar per “membres no fugats”. Així mateix, en una entrada sobre la batalla de Montjuïc del 1641 es va canviar la paraula “catalans” per “sollevats”.

Altres canvis són la castellanització de topònims catalans -tot un clàssic de la cuina de la Viquipèdia- o canviar paraules com ‘país’ a ‘comunitat’ referides a Catalunya.

Així mateix, en pàgines referents a la Guerra Civil s’han escamotejat noms de militars fidels al govern republicà o s’han modificat referències com “l’aparició de la violència feixista” per “aparició del nacional-sindicalisme”, en referència a la Falange. Altres exemples són canvis conceptuals com “guerrilla” per “maquis”; “franquistes” i “sollevats” per “nacionals” o “alçats”; “afusellat” por “ajusticiat”; “dretans” per “perseguits” o “cop d’Estat” per “alçament”.

El Nacional
Foto: Efe
Barcelona. Dijous, 28 de febrer de 2019
https://www.elnacional.cat/ca/politica/funcionaris-ociosos-operatiu-organitzat-defensa-continguts-wikipedia_359700_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  27115 lectures
  Joanjo Albinyana - La nissaga catalana dels TRastàmara i Ferran I de Nàquera
  Ferran Mozas - En cerca de Tartessos. Si existí, on era? Una revisió de les fonts
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Els Borja i els Della Rovere eren junts a la Cort Pontifícia de Roma. Però abans que s'enfrontessin a mort...[+]
  El català Joan Colom, va haver d'acatar el tractat d'Alcàçovas signat pel seu Rei, que prohibia als catalans...[+]
  Un mapa interactiu permet descobrir els noms de carrers i places de la ciutat californiana, alguns dels quals...[+]
  Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]