Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
OPINIó » 28-05-2017  |  COLOM, CATALà
5065 lectures

Genovisme: un naufragi anunciat?

Article d'opinió de l'Isaac Mestres sobre el llibre "La data de naixement d'En Colom".

Isaac Mestres

El darrer llibre de l’historiador, escriptor, investigador i filòleg Jordi Bilbeny anomenat La data de naixement d’En Colom sembla posar de manifest el naufragi de la història oficial quan aborda la controvertida data de naixement d’En Colom i, per tant, la seva trajectòria.

Anem a pams. No voldria desvelar elements del llibre sense que el lector tingués l'ocasió de confirmar o refutar els arguments que l'autor aporta. El llibre comporta 523 anotacions bibliogràfiques. Per tant, convido el lector a consultar-les i a treure'n les seves pròpies conclusions.

Però malgrat l'esforç titànic i sostingut de l'autor ―ja han passat 30 anys de recerca in solo sobre la temàtica de la Descoberta repartits en 7 llibres i multitud d’articles i referències―, diverses preguntes i reflexions afloren pel que fa la repercussió real que ha tingut la seva obra en el món oficial, universitari i acadèmic.

Què hi passa a les nostres universitats? On són els nostres intel·lectuals? En ple segle XXI les nostres universitats segueixen repetint la mateixa línia argumentativa que Mussolini va impulsar amb el genovisme de la Descoberta! I això malgrat que Ulloa, especialista en la temàtica colombina, i anterior a Mussolini, foss el primer a defensar la catalanitat de la Descoberta.

Qui no combrega amb l'status quo és arraconat o bandejat, com ho demostra la nostra història recent. Aquesta història ens recorda que s’han atropellat deliberadament, saquejat i cremat biblioteques i arxius per crear estats de consciència on qui marca territori és l'agressor, en detriment de l'agredit. ¿Té Catalunya ―i els seus símbols i, en concret, el seu continuum històric― eines que la defensin de forma efectiva?

Si així fos, la història present no situaria Catalunya en un context convuls, en una època de persecucions sense precedents des de la restauració de la monarquia parlamentària. Impugnacions, querelles, inhabilitacions, multes i possibles penes de presó planen sobre molts dels nostres representants per exercir la llibertat d'expressió, el dret a vot i el dret a la dissidència. L'independentisme polític ha anat perdent el temps a mesura que s'ha anat carregant de raons de pes que no li han permès trencar amb l'status quo.

Per tant, esdevé urgent que la classe dirigent de Catalunya surti de la seva pròpia gàbia i superi les seves pròpies febleses. No pot ser que l'educació i la cultura estiguin en mans de mitjans corporatius d'origen dubtós i que continuen emmordassant el lliure pensament i la llibertat de consciència individual, tot cultivant una massa ignorant i manipulable. L'estupidesa no pot continuar triomfant a Catalunya, sotmesa a un mesellisme bordegàs i a una confusió amnèsica.

Hi ha esperança gràcies al raonament crític, l'observació, la contrastació de dades, l'anàlisi, l'avaluació i la conclusió. L'oficialisme pot seguir empastifant la seva autoritat amb un remolí de desqualificacions i plets contra els qui no comparteixen ni la seva etiqueta ni el seu argumentari. La credibilitat de l'oficialisme seguirà naufragant mentre mantingui el seu vet a debatre i a confrontar tesis. Perquè, quan el relat perd la credibilitat, acaba perdent en definitiva la seva autoritat i dóna pas a la decència i a la dignitat.

Isaac Mestres
Bioenginyer per la Université Libre de Bruxelles 
23 de Maig del 2017Autor: Isaac Mestres
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. TresFlorins
  04-02-2019 18:22

  La història Castellana és buida i quan un got és buit l'enveja fa que vulgui omplir-se del altre got ple..
  Molts Catalans, sense tindreu al seu himne, han ofrenat les seves glòries a Castella (Espanya) i amb la seva felonía, han despullat d'història la seva Nació afalagant al poder que els mantenía als seus llocs de preeminencia.
  Estudiem i lluitem per a recuperar tota la història e la nostra gran Nació, encara avui per avui sense Estat propi, i retornem la veritat al món, reescrivint tot allò que els censors interessats esborraren.
  Ànim i a per feina. N`hi ha molta per fer.

 2. Joan Català
  08-06-2017 14:48

  Molt ben dit!

  Delenda est Hispania - Donec Perficiam

  ·X·

 3. rtubau
  02-06-2017 20:24

  Excelent article. Fins que no tinguem un Estat propi, el món no descobrirà la falsificació de la història hispana que ha imposat l'imperialisme castellà al llarg de cinc segles.

 4. GemmaB
  30-05-2017 07:29

  Fantàstic, Isaac. Un gran article d'opinió.

 5. GemmaB
  30-05-2017 07:29

  Fantàstic, Isaac. Un gran article d'opinió.

 6. EDUARD
  29-05-2017 09:26

  Molt aclaridor, sobretot descarta amb proves fefaents la encara sostinguda per molts que Colom era Genovès. Evidencia un munt de retocs i contradiccions de la pròpia censura pel que fa a aquesta mentida sostinguda tants anys, pel "ponderat" món acadèmic. Jo me'l vaig llegir en un dia, i sense cansar-me ni un segon, tanmateix, admeto que a vegades pot pecar una mica de....acadèmic? i aquest fet, a segons qui, pot resultar-li una mica carregós. Jo però el recomano molt.

 7. Francesc J.
  29-05-2017 09:02

  Un article excel·lent. Quan hi hagi prou gent que pensi així de clar haurem fet el gran pas.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
33423 lectures
10a UNH - Presentació
10a UNH - Benvinguda del Poble que Canta
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Manel Capdevila ens explica la importància de diferenciar entre el terme "regne d'Aragó" i el terme "Corona...[+]
Fa ben bé vint anys que els historiadors i colombistes catalans, imbuïts d'un desconeixement absolut sobre el...[+]
En aquest article En Joan Calsapeu ens mostra com En Josep Palau i Fabre ja va escriure que La Celestina semblava...[+]
Per què el catalanisme explica de dues maneres irreconciliables la destrucció de l’esplèndid Castell-Palau...[+]