Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
ENTREVISTES » 24-09-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
5205 lectures

Jordi Bilbeny: “Catalunya recobrarà la seva independència quan els catalans ho vulguem”

Catdavant va entrevistar En Jordi Bilbeny a la 39a Setmana del Lllibre en català. L'investigador ens parla d'En Colom, la censura, la societat i política catalanes amb la intel·ligència, el coneixement, la ironia, el coratge i el patriotisme que el caracteritzen. Podeu escoltar les paraules d'En Bilbeny per àudio a l'enllaç de Catdavant que hem copiat o bé les podeu llegir transcrites en aquest lloc web.

Nota: podeu llegir l'entrevista en castellà clicant l'enllaç de dessota i escollint "espanyol" en el traductor de Google
http://www.bardina.org/nw/escrits/jordi-bilbeny-cataluna-recobrara-su-independencia-cuando-los-catalanes-lo-queramos-es.htm


Diumenge es va cloure la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català que enguany ha tingut lloc al Moll de la Fusta. Dijous, van ser molts els catalans que no van deixar passar l’oportunitat d’acostar-se, precisament, al Passeig de Colom per a obtenir signat el darrer llibre d’En Jordi Bilbeny, Cristòfor Colom i l’Amèrica catalana.

Després dels impecables Inquisició i Decadència (2018) i Carles I sense censura (2020), Bilbeny retorna a la temàtica de Colom del qual ha publicat diversos llibres que en són referència, el darrer dels quals és La data de naixement d’En Colom.

De fa més de 20 anys, En Bilbeny ha documentat que la descoberta d’Amèrica és una fita catalana, tant del punt de vista dels seus protagonistes, de la centralitat de Pals i l’inexistència de Palos de la Frontera, del llenguatge emprat, de la moneda essencialment catalana com fou el ducat, de la fórmula política del virregnat, com per molts altres arguments que els obrers del sistema ocupant no han pogut mai desmuntar.

Els qui gaudim de la ironia, intel·ligència, saviesa i catalanitat que En Jordi aboca en cada cosa que fa, sia llibres, rutes, conferències o ser un dels promotors de la Consulta d’Arenys de Munt, ens en congratulem. I qui encara no hagi començat el camí a la veritat i el de la rigor històrica i d’anar a les fonts -que un professor de filosofia va transmetre a en Jordi- té, en aquest recull d’articles prèviament publicats, una bona manera de començar.

Aquest article es publica avui a Catdavant conjuntament amb una entrevist a a En Jordi Bilbeny.

Mercès a l'avinentesa de la 39a Setmana del Llibre en Català al Moll de la Fusta i ben a prop del monument a En Colom (qui vulgui saber per què assenyala cap on ho fa i un munt de fets interessantíssims més, faria molt bé d’inscriure’s a les visites guiades, com la que es farà el 23 d’octubre vinent), tenim la sort de poder entrevistar En Jordi Bilbeny.

El filòleg, escriptor, investigador i activista polític ha passat per la fira a signar el seu darrer llibre: Cristòfor Colom i l’Amèrica catalana.

En aquesta entrevista, En Jordi Bilbeny ens parla d'En Colom, de la censura passada i present, de la política i societat catalanes actuals, de quan serem independents i dels seus projectes, amb la intel·ligència, el coneixement, la ironia, la didàctica, el patriotisme i el coratge que el caracteritzen.

Per respectar-ne les paraules i pel valor afegit de sentir-ne la veu, publiquem els àudios originals després de cada qüestió.

Nota: La redacció de la pàgina web de l'Institut Nova Història ha transcrit les respostes dels àudios. Per escoltar les paraules originals, aneu a l'enllaç que hi ha aquí sota i cliqueu-hi damunt.

https://catdavant.cat/jordi-bilbeny-entrevista/

Gràcies, Jordi, per atendre Catdavant.

1) Què et sembla que molts catalans encara creguin que En Colom era genovès?

Doncs és molt fàcil: perquè no tenen informació. Aquesta seria la resposta bàsica. Segonament, perquè a mesura que la van tenint no la llegeixen. Cal tenir en compte que fa més d’un segle que s’aporta documentació molt seriosa, molt rigorosa sobre la impossibilitat total i categòrica que En Colom hagués estat genovès. I aquesta  informació no es té en compte. Per tant, entre, d’una banda, la incapacitat de trobar informació ―la qual cosa suposa ignorància― i, per l’altra, la incapacitat ―voluntària o no― de llegir la nova informació que apareix, això i, a més a més, el multisecular rentat de cervell que ha perpetrat Espanya contra la Nació Catalana durant els cinc últims segles, doncs tot junt fa que es continuïn acceptant tres documents sobre un llaner genovès analfabet, sense estudis, que no va ser mai militar, de qui no es coneix cap document escrit i que no va navegar mai. I es continua acceptant que aquest home ha estat el navegant més important de tots els temps, i que va ser el personatge polític i militar més alt de l’imperi espanyol després del monarca. Això és una barbaritat, una mena de barbaritat molt típica de ments colonitzades. Mentre no descolonitzem la ment i no descolonitzem el país, continuarem acceptant que En Colom era genovès. I ho acceptarem simplement perquè així ho diuen l’Estat i els seus addictes professors i acadèmics. Els ciutadans, en lloc d’informar-se per ells mateixos, de contrastar la informació i de tenir un criteri propi, accepten com sempre el criteri d’unes persones que són a dalt. I els ciutadans ho fan pel sol fet que aquestes persones són a dalt, sense pensar que aquells són a dalt perquè han col·laborat durant segles ―ells i la institució que representen: la universitat― a mantenir el discurs creat durant segles per la Inquisició i per l’estat, justament per absorbir la nostra capacitat de decisió, de manera que els professors universitaris, l’estat i la Inquisició continuen decidint per nosaltres.

2) És En Colom responsable del genocidi a Amèrica?

Home, de cap manera. És responsable Juli Cèsar del genocidi de tots els pobles d’Europa? És responsable Akenató del genocidi de tots els pobles de Palestina? Com que Akenató és Moises, n'és responsable Moisès? Bé, el fet és que hi ha personatges que troben noves rutes i inicien amb altres homes contactes personals, mercantils i humans. El colonialisme i les matances són el resultat portat a l’extrem d’haver obert un camí i d’haver començat unes negociacions humanes i fins i tot mercantils. Ara bé, el colonialisme i les matances no tenen res a veure amb un senyor que inicia una ruta i fa un viatge d’exploració i d’establiment de colònies. Per a una mentalitat de l’Europa cristiana del segle XV qualsevol cristià tenia el dret d’instal·lar-se en un país que no ho fos sense haver de mantenir una guerra prèvia amb els seus naturals. En canvi, a Europa, si uns catalans volien instal·lar-se a França, abans havien de fer-hi la guerra. O bé a l’inrevés; si uns francesos volien instal·lar-se a Catalunya, abans havien de lluitar contra els catalans. Però si francesos o catalans o anglesos volien introduir-se a l’Àfrica o a Amèrica, no passava res. Hi estaven legitimats Aquesta legitimació no eximeix les responsabilitats que se’n deriva de fer-ho. Una cosa és arribar a un país i dir: ―jo m’hi quedo. I l’altra és ser responsable d’un genocidi a gran escala perpetrat durant els segles XVI, XVII i XVIII, XIX i XX per milers de militars. Avui dia, al segle XXI, encara es fan fora els indígenes i les tribus dels seus respectius països. Avui dia encara es contaminen els rius que passen per les seves terres i s’enverinen aigües per fer-los fora o s’hi llancen productes tòxics o s’hi envia l’exèrcit. I ho fan els estats americans independents que es van alliberar de la metròpoli al segle XIX. I de tot això en té la culpa En Colom? A més, s’ha de dir que En Colom només va estar un any i mig al capdavant de la colònia. I s’ha de dir també que els Reis el van fer empresonar i destituir dels seus càrrecs públics i polítics justament perquè, entre d’altres motius, defensava massa els indígenes.

3) Quina importància té la censura en la història que ens han explicat?

Doncs una importància total, absoluta i definitòria. No podem parlar d’història si no sabem què és la censura, si no sabem que els censors confiscaven les obres escrites, les reescrivien i les feien editar reescrites. Fins i tot les tornaven a confiscar, les tornaven a reescriure i les tornaven a editar, si detectaven que en la primera reescripturació se’ls havia escapat alguna cosa. Si no tenim en compte la censura, haurem de parlar de propaganda d’estat en forma d’història. Haurem de parlar de la història inventada per la Inquisició. I és lamentablement això —i és trist de dir-ho— el que fan la majoria dels historiadors arreu del món. No només a Catalunya. A Catalunya quatre lil·liputs intenten fer veure que parlen d’història i el que fan és repetir la història inventada ―i per tant sense cap criteri científic, sense cap criteri intel·lectual― de la Inquisició. Ho fan simplement perquè això és el que queda bé: «Això és el que s’ha dit, això és el que creu la majoria de mortals. Nosaltres defensem el que creu l’Estat i prou». Aleshores, però, i perquè no es noti tant, escombren una mica quatre elements feixistes, pensant-se que si actuen així ja saben el que ha passat a la història. No, no, a veure: ser antifeixista no vol dir automàticament que tinguis cap coneixement de la història manipulada per la censura i per la Inquisició.

4) Hi ha censura avui dia a Catalunya?

I tant! La censura ve dels temps immemorials. Els actes de censura i de destrucció de la realitat i de la història més antics que conec són els d’AKenató. Es va fer esborrar el seu nom de tots els temples i de les inscripcions d’Heliòpoli. També hi ha el Nou Testament, que està tot reescrit. La història de França, la d’Itàlia, la d’Espanya, la dels Estats Units, totes són fruit de la censura. El que hauríem de dir és: —Hi ha encara intents d’escriure la història més enllà de la maquinària censora? Quins? Perquè la censura existeix, ha existit i existirà sempre a mans d’un estat i dels polítics que el representen, el defensen i amb el qual pacten. La resta de mortals ens movem, en la mesura en què podem, al marge d’aquesta censura que avui dia encara continua atenallant-nos: partits polítics, mitjans de comunicació i, per descomptat, el món acadèmic.

5) Com tracten els historiadors oficials les investigacions de l’Institut Nova Història?

Doncs ho fan amb menyspreu, odi, ressentiment, rancor, violència verbal, xantatge, difamació, marginació, obliteració  i persecució de tota mena. Han fet servir tots els recursos foscos i miserables que han tingut a l’abast per atacar-nos, fins que al final han dit: ―Potser que escriguem alguna cosa, més que insultar, difamar, amenaçar. I han fet un panflet, un panflet en què no hi ha cap argument que s’aguanti sol. Fa molta angúnia veure realment quin és l’abast i la dimensió, profunditat i solidesa del nostre món acadèmic en l’àmbit concret de la historiografia. Però és el que hi ha: cinc segles d’extermini de la intel·ligència han portat a això: a convertir uns éssers humans en lil·liputs, en personatges de còmic incrustats en el còmic que la Inquisició ha fabricat. I costa molt sortir d’aquest còmic i no en sortirem insultant i difamant.... Però jo entenc que intentin conservar el seu sistema de creences i que no vulguin acceptar-ne un altre i que acabin morint matant, abans d’acceptar que les coses puguin ser d’una altra manera ―sempre que hi hagi documentació que ho avali—. Els membres de l’Institut Nova Història no són poetes. Estem fent aportacions documentals molt rigoroses i molt serioses sobre aspectes de la nostra història que la censura oficial ha esborrat i quel el món acadèmic accepta com si no hi fossin. No volen saber absolutament res sobre el nostre passat esborrat. Fins fa quatre dies se n’enreien, de tot el tema d’En Colom i de la catalanitat de la descoberta americana. I ho prohibien i miraven que no sortís en cap publicació seriosa. Com que aquesta qüestió els ha superat i no la controlen, han passat a l’atac. Per tant, la posició del món acadèmic s’ha convertit en una posició inquisitorial, típica de les èpoques més fosques del franquisme i de l’Espanya profunda.

6) I els polítics?

La majoria de polítics no tenen cap criteri sobre què s’ha de fer perquè Catalunya recuperi la seva pròpia història. Tenen uns assessors, uns tècnics que els diuen què és la història, quins són els fets... Aquests tècnics els assessoren. Per tant, quan un polític veu que surt algú amb una nova teoria ―algun polític ho llegeix i se’n convenç, és cert―, la majoria d’ells es deixen aconsellar per aquests assessors, que són doctors en història, els quals ens desprestigien i diuen que això és fruit de quatre il·luminats bojos que en una altra època haurien fet bruixeria. I els polítics els fan el màxim de cas possible. El mateix passa amb els mitjans de comunicació, els quals també fan el màxim de cas possible a aquests assessors que provenen d’aquest món acadèmic, o bé callen o miren cap a un altre costat o potser algú parla amb la boca petita. Un tema d’estat tan important com la recuperació de la nostra història esborrada per la Inquisició d’estat hauria d’engrescar molts dels nostres polítics, però el que fan, en canvi, és callar. El seu silenci fa que es converteixin en còmplices directes de l’anorreament de la nostra història, per més que diguin que volen la llibertat de Catalunya i que lluiten per la cultura i per la llengua. Per més que diguin això, el seu silenci, la seva connivència amb el discurs oficial els fa còmplices directes del genocidi cultural del nostre poble.

7) Quan recobrarà Catalunya la seva independència?

Fa molts anys que dic que Catalunya recuperarà la seva independència quan els catalans vulguem. De fet, jo vaig ser un dels impulsors de la primera consulta independentista perquè veia que els partits polítics no estaven per la labor. Ells continuaven col·laborant amb aquest genocidi cultural, amb l’espoli fiscal, amb el deteriorament de la llengua, amb l’anorreament del país i fent veure que pel sol fet de discutir quatre coses en el Parlament això ja era la revolució. Discutir quatre coses en un parlament autonòmic d’un estat autonòmic és simplement continuar donant consistència i solidesa a un estat autonòmic. Aleshores nosaltres vam voler donar a la gent el poder, que la gent se sentís protagonista d’aquesta revolució social i política. I ho vam fer. Tothom podia decidir amb una papereta el futur del seu país. I realment va ser així. El que passa és que després els polítics, en veure la gran força de la gent, s’hi van posar pel mig i la van deixar diluïda.... Fins arribar al moment aquest d’ara en què la nostra classe política ha tornat a pactar amb l’Estat Espanyol, amb l’estat dels cops de porra, amb l’estat del “¡a por ellos!”, el de la repressió i de l’encarcerament dels nostres polítics. Hem tornat a pactar amb aquest estat. A tots els polítics se’ls fa mel al cul per anar a Madrid i parlar amb En Pedro Sánchez i fer un discurs a Las Cortes. Bé, aquest és el panorama que tenim. I aleshores és molt difícil que el poble continuï tenint el poder. Però el dia que el pobe, la gent, els ciutadans surtin i s’organitzin al marge de les organitzacions polítiques tradicionals i decideixin que volem ser lliures ho farem.  Perquè el poder el tenim cadascun de nosaltres: el tenim la gent, el tenim els ciutadans, el tenim les organitzacions culturals, les organitzacions cíviques. I a la que nosaltres ho decidim, ho farem. Però hem de tenir molt clar que volem decidir i no pas que volem pactar amb l’estat que va en contra de les llibertats personals i col·lectives del nostre país.

8) Quins projectes tens entre mans?

Doncs continuar llegint, estudiant, treballant i escrivint. Ara mateix estic preparant un llibre sobre algunes figures del pessebre i sobre els orígens de la religiositat popular a Catalunya. Un intent de revisió del que se’ns ha explicat a través d’això: de la religiositat popular i de les figures del pessebre. La del Caganer, per exemple, que em sembla una figura extraordinària, que no té res a veure amb cap mena de voluntat irònica i social o antireligiosa dels catalans; com que als catalans, com s’ha dit, ens agrada tant la merda i hem de posar el Caganer al pessebre.... Però jo penso que la cosa no va per aquí, sinó que el Caganer i les figures del pessebre representen aspectes humanitzats d’antigues divinitats arcaiques o les mateixes divinitats. Això és un projecte que em fascina i en vaig parlar una mica a La Sardana i la religió de les bruixes i sobre el qual n’he fet alguna conferència i ara intento tancar-lo amb un llibre.

Moltes gràcies, Jordi, i fins a una altra.

23 de setembre del 2021 | CulturaPolítica

Catdavant
Autor: Catdavant/Jordi Bilbeny
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Guillem Caralt
  26-11-2021 13:56

  pobre

 2. Franquinspain
  26-11-2021 13:52

  Ai mamacita Eh! ai mamacita!


  Queralto no tens arguments ni proves, jo en canvi si que:


  1.Confirmo que ets un malalt que és a INH dia i nit fins altes hores de la matinada. Dia rera dia.


  2. Que quan no t'ha agradat a quina conclusió arriben, catedràtics especialistes en, els insultes.


  3. Que de passada desprecies a les UNiversitats que et descentren de la teva pobre visió.


  4. Que gairebé tots els participants hem insistit en.... que Dormis per la mort de deu, DORM!


  5. Que m'has empegat aquesta deria teva de deixar tant espais. Miraré de deixar-ho estar.


  6. Si no em fas el favor de deixar més espais no t'entenc.


  7. Que és això de no insultar-me? Que t'has cregut?  8. En nom de tots: DORM!

 3. Guillem Caralt
  26-11-2021 13:04

  Pobre...repetir imbecilitats tot el dia.... Que' diu la teva mamacita?

 4. Franquinspain
  26-11-2021 08:58

  Queraltónet no t'enfadis!

  No tinc cap argumentet petitet?

  NO?

  Clar que tinc un argument i proves de la teva obsessió dia i nit AMORRAT EN aquests espai.

  I tinc proves que has despreciat treballs catedràtics i has menystingut a univesitats.

  En definitiva:

  1.Confirmo que ets un malalt que és a INH dia i nit fins altes hores de la matinada. Dia rera dia.


  2. Que quan no t'ha agradat a quina conclusió arriben, catedràtics especialistes en, els insultes.


  3. Que de passada desprecies a les UNiversitats que et descentren de la teva pobre visió.


  4. Que gairebé tots els participants hem insistit en.... que Dormis per la mort de deu, DORM!


  5. Que m'has empegat aquesta deria teva de deixar tant espais. Miraré de deixar-ho estar.  Queraltonet dorm un poquet!

 5. Guillem Caralt
  25-11-2021 13:27

  Mai tens cap argument...

 6. Franquinspain
  25-11-2021 08:40

  Hola Queraltó:

  Com va?

  Ja dorms?

  Confirmo que segueixes arromat/ada per aqui DIA I NIT fins a altes hores de la matinada.

 7. Guillem Caralt
  23-11-2021 15:26

  "Doncs ho fan amb menyspreu, odi, ressentiment, rancor, violència verbal, xantatge, difamació, marginació, obliteració i persecució de tota mena. Han fet servir tots els recursos foscos i miserables que han tingut a l'abast per atacar-nos, fins que al final han dit: ―Potser que escriguem alguna cosa, més que insultar, difamar, amenaçar. I han fet un panflet, un panflet en què no hi ha cap argument que s'aguanti sol. Fa molta angúnia veure realment quin és l'abast i la dimensió, profunditat i solidesa del nostre món acadèmic en l'àmbit concret de la historiografia. Però és el que hi ha: cinc segles d'extermini de la intel·ligència han portat a això: a convertir uns éssers humans en lil·liputs, en personatges de còmic incrustats en el còmic que la Inquisició ha fabricat. I costa molt sortir d'aquest còmic i no en sortirem insultant i difamant.... Però jo entenc que intentin conservar el seu sistema de creences i que no vulguin acceptar-ne un altre i que acabin morint matant, abans d'acceptar que les coses puguin ser d'una altra manera ―sempre que hi hagi documentació que ho avali—. Els membres de l'Institut Nova Història no són poetes. Estem fent aportacions documentals molt rigoroses i molt serioses sobre aspectes de la nostra història que la censura oficial ha esborrat i quel el món acadèmic accepta com si no hi fossin. No volen saber absolutament res sobre el nostre passat esborrat. Fins fa quatre dies se n'enreien, de tot el tema d'En Colom i de la catalanitat de la descoberta americana. I ho prohibien i miraven que no sortís en cap publicació seriosa. Com que aquesta qüestió els ha superat i no la controlen, han passat a l'atac. Per tant, la posició del món acadèmic s'ha convertit en una posició inquisitorial, típica de les èpoques més fosques del franquisme i de l'Espanya profunda."  Bipolar, crec.  Porta dins una frustracio' enorme.  Per la independencia, no. Li es igual.  Vol la adoracio' del poble. I no la te', perque' la gran majoria veuen que es un frau, res mes a dir. S'ha de consolar amb els tontus, xiflats i paranoics que tambe' volen el respecte intel.lectual que mai tindran.  Una simbiosi molt bonica.

 8. Guillem Caralt
  30-09-2021 16:58

  "Pals és Pals i Civilla és Civilla"  M'expliques on es "Civilla"?

 9. Edmund Cooke
  28-09-2021 12:56

  Totalment contrastada...suposo que et refereixes a la que està redactada en català, per catalans, adreçada a l'hereu de l'imperi català....les conclusions són trivials i irrefutables, peró no reconegudes pels experts a sou com tu Caralt-llot!

  1.- La carta va ser escrita i redactada en català, pels consellers de Barcelona. Només cal llegir-la per adonar-se'n. No ha aparegut mai el suposat original en castellà
  2.- el problema que teniu es que és una carta que va poder escapolir-se del control de la inquisició...per això és un document original escrit en català. Per això fa tan de mal a les pseudoneurones dels trolls com tu...
  3.- Els del consell de cent, a qui havien d'adreçar la carta?....doncs a Ferran, en tant que hereu de la corona i l'imperi català, donat que el sense fe ja estava en estat vegetatiu...pero es que a més, Ferran ampoc era rei de castella...En tot cas, rei consort de Isabel la Catòlica reina dels subreialmes peninsulars, i tampoc era rei de silícia, en tot cas virrei...era com he dit l'hereu de la corona catalana, l'entitat jurídica i fiscal a la que pertanyien tots els reialmes i subreialmes de la nació catalana, que anaven des de l'actual Portugal, Galicia, asturies, Navarra, castella, valencià, Mallorca, corcega, sicilia, napols, granada, sud de frança, atenes i neopatria...


  ...per tant, no hi dubte, Pals és Pals i Civilla és Civilla. Res de Palos, Palos de Moguer o Palos de la Frontera....res de Sevilla, ni macarenes...tot mentida!

  AI CAPITO DOCTORE?
 10. Guillem Caralt
  28-09-2021 02:16  (Has contrastat la carta que parla de la "Vila de Pals"? Quines son les teves doctes conclusions?)

 11. Guillem Caralt
  28-09-2021 02:11

  Ho sento, Frede, pero' el teu comentari penultim em feia tanta pena que no volia contestar punt per punt. Pero' si insisteixes....
  1. "Doncs, ho has entès totalment al revés, Caralt. El que diu en Bilbeny és que els historiadors el que han de fer és revisar i contrastar el corpus històric català davant la possibilitat que estigui basat en documents manipulats"  No funciona aixins. Si Bilbeny trova algun document manipulat, lo pot presentar en un article. El problema es que Bilbeny no entra mai en arxius i mai ha trovat un document manipulat, i per aixo' la comunitat academica no esta' obligat a contestar.


  Veig que comences amb aixo' de "No tinc estudis, pero' soc mes expert en historiografia que tots els historiadors del mon." Doncs no es aixins. Com la gran majoria de professionals, saben molt be que fan.  2. "I fer-ho amb criteris científics, és a dir, aportant dades, fonts i documentació."  Com he dit, Bilbeny mai ha aportat cap document. Tu dius que si. Doncs perfecte, endavant. Estic esperant. Pero' no. Bilbeny no entra en arxius i no trova documents. Dona interpretacions erronies de documents coneguts. Res mes. (Mapa de Teixeira, "Anes Pincon de la vila de Pals", etc.)  3. "I en general demana que la gent llegeixi i s'informi. Durant aquests vint o trenta anys d'investigació, qui ha rebut insults i menyspreu per part dels historiadors oficials i apoltronats, han estat precisament Bilbeny i la resta d'investigadors de l'INH. Repeteixo, ho has entès al reves."  Em sembla que t'has oblidat d'una part del verb.  Veig que tu et consideres ben informat. Em pots donar un exemple d'8un llibre d'un historiador professional que has llegit? M'expliques els seus errors metodologics?  4. He llegit i rellegit el text per trobar la frase entre cometes i no l'he trobat enlloc.  Estava resumint les idees principals. Un recurs molt frequent.

  5. "Per tant he de suposar que l'has inventat. Això és el que fa por. Molta por. De fet és el que intenta Bilbeny, fer evident que hi ha una historia inventada."  jajaajjajajajaja Doncs si et dono exemples de mentides de Bilbeny et fara por tambe'?  6. "De tota manera, penso que hauries de tornar a llegir en calma l'article, potser acompanyat de paper i llapis, per extreure'n i estructurar les idees essencials i no perdre't en divagacions infantils que et fan quedar un xic malament."  Et costa admetre que t'han enganyat, oi?

 12. Frede
  27-09-2021 17:58

  Veig, Caralt, que segueixes la mateixa línia dels trolls nostrats, no respondre mai amb solvatat argumental les rèpliques, xiular el cara al sol i sortir per petaneres. La ciència, fins i tot la historiogràfica, no és creença, noi. Però ets divertit, val a dir.

 13. Guillem Caralt
  27-09-2021 13:28

  1. Creus que Bilbeny mai entra en arxius?

  2. Creus que Bilbeny mai ha descobert un document manipulat?

  3. Creus que Bilbeny mai ha descobert un document que recolza qualsevol teoria de l'INH?

 14. Frede
  27-09-2021 12:45

  Doncs, ho has entès totalment al revés, Caralt. El que diu en Bilbeny és que els historiadors el que han de fer és revisar i contrastar el corpus històric català davant la possibilitat que estigui basat en documents manipulats. Res més. I fer-ho amb criteris científics, és a dir, aportant dades, fonts i documentació. I en general demana que la gent llegeixi i s'informi. Durant aquests vint o trenta anys d'investigació, qui ha rebut insults i menyspreu per part dels historiadors oficials i apoltronats, han estat precisament Bilbeny i la resta d'investigadors de l'INH. Repeteixo, ho has entès al reves.
  He llegit i rellegit el text per trobar la frase entre cometes i no l'he trobat enlloc. Per tant he de suposar que l'has inventat. Això és el que fa por. Molta por. De fet és el que intenta Bilbeny, fer evident que hi ha una historia inventada.
  De tota manera, penso que hauries de tornar a llegir en calma l'article, potser acompanyat de paper i llapis, per extreure'n i estructurar les idees essencials i no perdre't en divagacions infantils que et fan quedar un xic malament.

 15. Guillem Caralt
  26-09-2021 17:33

  Si he entes be, esta' dient que si els historiadors no estan d'acord amb ell (i cap historiador ho es), es perque' son uns incompetents corruptes amb la ment tancada.


  Es aixo'?


  La veritat es que aquesta entrevista em dona una mica de por.

  "Per ser llibres, nomes s'ha d'acceptar tot que dic i tot que penso. Els que no ho fan son esclaus."

  Una miqueta messianic, no?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35324 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va escriure Bernal Díaz del Castillo la Historia Verdadera de la Conquista de Nueva España o ho va fer el...[+]
Hi ha només una identiat de noms i ordinalitat entre Joan II de Castellà i Joan II de Catalunya? En aquest...[+]
En Pep Mayolas ens dóna notícia del mercader, cònsol i ambaixador montpellerí Ramon de Conques a les mateixes...[+]
Josep Maria Vall Comaposada ens parla sobre l'origen de la bandera...[+]