Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"
George Orwell
ARTICLES » 29-03-2021  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
586 lectures

L'armada d'En Joan Larreu derrota la flota colonial espanyola

El balaguerí Joan Larreu va crear el 1813 l'armada naval en què el 1814 la marina de Guerra argentina va derrotar les forces colonials espanyoles a la batalla Naval de la Isla Martín García. Article d'En Marc Pons a El Nacional.cat del 15 de març d'aquest any.

Mapa de la batalla. Font: secretaria de Marina de Buenos aires

El 15 de març de l’any 1814, fa 207 anys, en el context de la Guerra de la Independència de l’Argentina (1810-1814), concloïa la Batalla Naval de Isla Martín García (10 a 15 de març de 1814), a la desembocadura del Río de la Plata (Argentina), que va enfrontar la recent creada marina de guerra de les Províncies Unides de Río de la Plata -comandada per l’almirall Guillermo Brown- i les forces navals colonials espanyoles -comandades pel capità Jacinto de Romarate-. Aquella batalla es va saldar a favor de les forces navals de Río de la Plata i va precipitar la fi del domini colonial espanyol en aquella regió del continent americà.

L’armada naval de les Províncies Unides havia estat creada l’any anterior (1813) per Joan Larreu i Espeso (Balaguer, 1782 – Buenos Aires, 1847), vocal de guerra (equivalent a ministre de defensa) del primer govern independent de Río de la Plata, amb els seus propis recursos econòmics. Havia estudiat a l’Escola de Navegació de la Casa de la Llotja, a Barcelona, i s’havia establert a Buenos Aires cap a el 1800. A l’inici del procés independentista (1810), Larreu era un dels comerciants més rics de Río de la Plata, amb una fortuna considerable que havia acumulat amb la comercialització i importació de destil·lats de l’alcohol, fabricats principalment a Reus.

Durant aquella etapa prèvia a la guerra, Larreu havia estat soci comercial de Domènec Matheu (Mataró, 1765 – Buenos Aires, 1831) que, posteriorment (1811), seria president de la Junta de les Províncies Unides (equivalent a president de la república); i de Martin de Álzaga (Aramaio, Pais Basc, 1755 – Buenos Aires, 1812) que, també posteriorment, seria el primer alcalde independent de Buenos Aires (1810).  Va ser un dels fundadors i oficial de la milícia civil Miquelets de Catalunya (1806), decisiva en la guerra de la independència argentina. El finançament d’aquella primera armada naval comprometria la seva fortuna, fins a l’extrem que va morir arruïnat.

Dilluns, 15 de març del 2021

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-joan-larreu-derrota-flota-espanyola_591657_102.html

Marc Pons
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Afegeix-hi un comentari:

  Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  25176 lectures
  2019 INH 36 Pere Coll/ «Els Calders de Barcelona i el seu anagrama»
  2019 INH 39 Joanjo Albinyana/ «Notes sobre el 1r viatge de Carles I per terres valencianes»
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Un cop feta pública la restauració de la Gioconda del Museu del Prado, l'Albert Fortuny ens dóna el seu punt de...[+]
  En Colom va arribar al nou continent amb instruments, cartes i taules...[+]
  L'escut de la US Navy amb els colors de la...[+]
  Una llegenda ens explica que el rei Jaume I va donar unes terres a Sant Francesc a Barcelona, perquè hi...[+]