Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Recuperar el passat per construir el futur esdevé la tasca que tot ésser humà ha d'assumir
responsablement en el seu compromís amb la societat"
Simone Weil
ENTREVISTES » 19-12-2016  |  PROJECTE COLOM
3606

L’origen català de Cristòfor Colom (Un interviu a cau d’orella)

Reproducció d'un fragment de l'entrevista que En Domènec de Bellmunt va fer a l'investigador peruà Luís Ulloa el 1927. L'Ulloa, recolzant-se en cronistes de l'època, hi afirma que En Colom estigué a Barcelona, on s'entrevistà amb els Reis Catòlics el 1492.

París, abril.

[…] He trobat el senyor Ulloa assegut a la [Bibiblioteca] Nacional [de París] davant una pila de llibres antics, absort completament per la lectura i la seva tasca de recerca. M’he assegut al seu costat sense que se n’adonés, i he aprofitat el primer moment en què ha iniciat un interval de repòs per saludar-lo en veu baixa. El lector no ha d’oblidar que som a les respectables sales d’una de les millors biblioteques. Només se sent la fregadissa de papers dels fulls que giren i alguna tos inevitable que hom tracta d’apagar. Davant nostre tenim un senyor venerable que es rasca amb la mà esquerra i que amb la mà dreta pren notes damunt d’uns fulls desmesurats. Al costat tinc una noia amb ulleres, rossa, esquàlida, que llegeix un llibre alemany amb gran devoció. Inconscientment, sense distreure’s de la lectura, juga amb una boleta de paper entre els dits…

A cau d’orella, doncs, parlo amb el senyor Ulloa després d’haver-li ensenyat el comentari de la Veu. Li demano que vulgui ampliar les seves manifestacions respecte a aquest assumpte tan interessant per nosaltres.

--Que Colom no estigué mai a Barcelona? –ens diu--. Ho considero de prova impossible. Hi ha testimonis indiscutibles, amic meu. Entre molts altres, el del cronista d’Índies Oviedo i Valdés, contemporani de Colom i patge de l’infant Joan. Oviedo i Valdés era a Barcelona quan Colom tornà del seu viatge i fou rebut pels reis. “El vaig veure” –diu Oviedo i Valdés, referint-se a l’estada de Colom a la ciutat comtal. I no poria ésser altrament. El Reis Catòlics eren a Barcelona d’abans de la tornada de Colom i hi romangueren encara fins força temps després d’emprendre el seu segon viatge. Colom arribà a Barcelona per l’abril del 1492 [vol dir 1493?] i és incontestable que parlà amb els reis i que fou rebut per ells precisament “a Barcelona”. No podríem admetre que els reis anessin a fer un viatge a Sevilla per veure Colom abans que se’n tornés…

A més a més, --afegeix don Lluís Ulloa, amb una gran seguretat en citar dades i testimonis— la referència del cronista Oviedo I Valdés afirmant que “el veié personalment”, em sembla d’un pes definitiu. Ultra això, hi ha les cartes autògrafes de Colom, de les quals se’n conserven fotografies, en algunes de les quals conta haver vist ciutats “florides com Barcelona””… Si mai no hagués estat a Barcelona, no se li hauria pas ocorregut de treure-la com a model per comparar-la amb d’altres.

Ensenyo al senyor Ulloa un sens fi de cartes de lectors de La Publicitat que m’han escrit perquè el feliciti en llur nom i perquè l’animi a seguir les demostracions sobre la catalanitat de Colom. Alguns –com el distingit escriptor senyor Carreras i Valls—aborden en les seves frases uns punts que el senyor Ulloa troba interessants, sobretot en el que fa referència a la certificadíssima influència que Ramon Llull exercí en el descobriment del nou món.

--Consti, però—ens diu el savi peruà--, que no pretenc pas haver estat jo el primer que constatà aquesta relació de l’obra de Llull amb la descoberta de Colom. Ja en 1782 el Pare Pasqual, rector de la Universitat de Palma, en el seu llibre sobre l’agulla nàutica, Ramon Llull i el descobriment d’Amèrica, assenta la tesi que Cristòfor Colom es documentà, per al seu descobriment, en els papers, llibres i treballs de Ramon Llull, documents que quedaren en mans d’un tal d’un Esteve Colom, també català.

Posteriorment, Salvador Bover publicà un llibre titulat Ramon Llull i el descobriment d’Amèrica. I més recentment encara, en 1892, quan se celebrà el centenari del descobriment, donya Emilia Pardo Bazán, en una conferència que formava part del programa de festes del centenari, es referí a l’obra del savi català Ramon Llull, com a precursora del famós descobriment d’Amèrica.

Ja veieu, doncs, --ens diu el senyor Ulloa—que no sóc pas el primer a sostenir-ho. Del que accepto jo tot sol, i en tinc la responsabilitat, tota la responsabilitat, és de la meva afirmació sobre l’origen de Cristòfor Colom. N’estic tan segur, en tinc tantes proves que ho certifiquen, ho veig tan clar, que no tinc por a cap polèmica.

--Publicarà el llibre anunciat? –Preguntem.

--Està en premsa. No pot pas trigar més enllà d’una mesada a estar llest.

--Té alguna conferència en perspectiva sobre aquest assumpte?

--Sí. La setmana entrant n’he de donar una a la “Société de Geographie”. No sé si acceptaré perquè tinc molta feina.

Donem les gràcies al senyor Ulloa –sempre a cau d’orella, naturalment—i sortim de puntetes, deixant el savi peruà novament escorcollant l’esperit dels antics. El senyor de davant, gratant-se la barba i la senyoreta del costat, rossa i esquàlida, jugant amb la boleta de paper...

 

Domènec de Bellmunt
versió per imprimir

 1. Antón Martín
  16-04-2017 08:55

  Para que haya debate es preciso confrontar opiniones divergentes. Lo otro son juegos florales. Si no estás dispuesto a la controversia le auguro un recorrido muy corto a la defensa de tus hipótesis.

 2. Lluíslluís
  15-04-2017 22:12

  Hola a tothom,

  No paga la pena discutir ni debatre amb els que neguen la catalanitat de Colom, només existeixen justament per la negació que en fan del seu origen vertader.

  Si haguessin d'existir per la teoría del Colom genovés o quina sigui que tinguin, deixarien d'existir així...pffff...com un ventet lleuger

 3. Pedro Sanchez
  11-02-2017 00:16

  "Si no era català, com pot ser que tingui una estàtua a les Rambles, centre de la Catalanitat??" Claro, tienes razón. En Nueva York hay una estatua de Dante. https://en.wikipedia.org/wiki/Dante_ParkAsí que sabemos que Dante era neoyorquino. En Rio de Janeiro hay una estatua de Jesús.https://ca.wikipedia.org/wiki/Crist_Redemptor_de_Rio_de_Janeiro Así que sabemos que Jesús era carioca.Las teorías del INH lo aclaran todo. Es increíble que ningún experto os haga caso. Sois los mejores!

 4. Marc Pol Sospir
  10-02-2017 23:47

  Tots aquests que negueu l'origen català de Cristòfor Colom, heu de fer-vos-ho mirar. Hi ha testimonis irrefutables a favor d'aquesta teoria, la única plausible i coherent. Si no era català, com pot ser que tingui una estàtua a les Rambles, centre de la Catalanitat?? I es més, no crec que una ciutat com Barcelona dediqui una part tant important i turística de la ciutat a una figura no catalana...no creieu? (Fins i tot té una parada de metro per favor!).

  A més a més, si fos castellà no es diria Cristòfor Colom, sinó que es diria Cristóbal Paloma, no??? La seva catalanitat està àmpliament demostrada en diversos manuscrits del segle XIV. Però l'estat Espanyol no ens permet consultar-los, ja que ho tenen tancat sota pany i clau a l'arxiu de Salamanca, I NO ENS ELS TORNEN!!

  ||*||

 5. Pedro Sanchez
  04-02-2017 22:53

  pd: Vuestra lógica es muy curiosa. Colón no podía ser hijo de un lanero--tenía que tener una gran formación humanística y científica. Lo mismo decís de Leonardo. Pero resulta que para vosotros, tener "un poco de sentido común" es suficiente para saberlo todo.

 6. Pedro Sanchez
  04-02-2017 21:25

  Entendido, Joan. Así que tener un poco de sentido común es suficiente. Si quieres evaluar la calidad de un estudio sobre historia, arqueología, historia del arte, historia de la ciencia, heráldica, filología, lingüistica, lexicografía, bibliografía, historia del libro, etc., no hace falta ser experto, sólo hay que tener "un poco" (muy poco, por lo visto) de sentido común. Estoy impresionado, Joan. Veo que podrías ser otro Catedrático-En-Todo de la Universitat Nova Historia. Pero por qué limitarte? Por qué no empiezas a examinar--con tu imprecionante sentido común--la calidad de los estudios que tratan de la física, la química, la medicina, la ingeniería eléctrica, etc.? A veces vas al dentista? Espero que no. Seguramente puedes utilizar tu sentido común para cuidar tus dientes, e incluso para operarte el corazón si hace falta.

 7. Joan3
  04-02-2017 17:50

  Saben aquell que diu: "un plato es un plato y un vasu es un vaso", no?
  Tenir estudis no és cap garantia de que un totxo segueixi sent un totxo, com tothom amb una mica de sentit comú, encara que no tingui estudis, pot comprovar per si mateix i aquí mateix.

  Ala, a seguir rebuznando!

  ·X·

 8. Pedro Sanchez
  02-02-2017 22:56

  Debe ser muy frustrante, Joan, que los expertos, que han estudiado los mapas durante muchos anyos, no vean lo que es tan obvio a los que, como tu, no tienen estudios....

 9. Antón Martín
  02-02-2017 13:34

  Estelades per tota América? Ay, las traiciones del subconsciente...

 10. Joan3
  02-02-2017 12:36

  Us heu adonat que en aquesta web hi deu haver uns 1000 mapes antics més? o és que ens voleu confirmar que sou uns totxos?

  Per descomptat sabeu més vosaltres que un senyor que es va prendre la molèstia de dibuixar aquest mapa al segle XVI, i va pintar estelades per tota Amèrica perquè ja sabia que el 2017 n'hi hauria tantes als carrers que taparien fins i tot el sol, el mateix que passaria a EspaÑa si els rucs volessin.

  ·X·

 11. Pedro Sanchez
  01-02-2017 19:49

  Realmente hay que ser optimista (o borracho) para pensar que ese mapa significa que el Nuevo Mundo estaba bajo dominio catalán....

 12. Arturo Rodriguez
  01-02-2017 14:30

  Joan: Ese mapa ya se ha mencionado antes, y a nivel heráldico-vexilológico no tiene valor. A nivel cartográfico sí porque es de muy buena factura. ¿Puedes ir a mirar lo que dicen los Portugaliae Monumenta Cartographica, tomo IV y ver lo que se dice ahí? Supongo que es el tomo IV por la fecha del mapa, pero puede que sea otro. Yo no lo tengo en ninguna biblioteca aquí a mano. O puedes escribirle a Alfredo Pinheiro Marques, que es especialista en navegación y cartografía portuguesa.

 13. Joan3
  01-02-2017 13:26

  Ayyy, que me dezorino! :d

  Més mapes:
  http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1vmmp05200

 14. Arturo Rodriguez
  31-01-2017 22:14

  Lo que decís que son senyeras del mapa de Domingos Teixeira no son más que decoración. ¿O acaso los catalanes conquistaron Polonia, Groenlandia, Libia y Curlandia? En ese mapa hay un escudo portugués en el centro de la Península, el escudo de Francia es erróneo,el del Sacro Imperio también, y más cosas. No merece mucho caso salvo por su buena factura técnica, igual que Godinho de Eredia, João Teixeira y Pedro Teixeira.

 15. Luis SM
 16. Joan3
  29-01-2017 20:56

  En aquest web els administradors del INH podeu trobar idees per fer que aquest lloc sigui molt més amè i agradable:
  http://www.emezeta.com/articulos/10-formas-originales-de-frustrar-a-un-troll

 17. Antón Martín
  04-01-2017 17:57

  ¡No me digas! ¿Domingos Teixeira... portugués? Me dejas de pasta de boniato. Con ese nombre, yo siempre lo había tomado por finlandés. Desde luego, todo lo que nos contaban en el colegio está manipulado y falseado.

 18. Pedro Sanchez
  03-01-2017 18:47

  No pasa nada, Joan. Tus intervenciones no han valido nada. Pero estoy contento que ves todo con absoluta confianza y seguridad. eres experto en todo, seguramente.

 19. Joan3
  03-01-2017 18:31

  Us recordo que aquest mapa és de 1573 i és portuguès. Els que sí que han manipulat i segueixen manipulant la història al seu gust, des del segle XV fins ara, han estat i segueixen sent els espanyols, no els portuguesos.

  Amb aquesta dono per finalitzada la meva intervenció. No hi haurà més respostes per trolls espanyols.

  ·X·

 20. Antón Martín
  03-01-2017 16:05

  Un mapa -el de Teixeira- que además plantifica un escudo portugués en mitad de la Península, sin rastro de bi, tri, o cuatribarrada por ninguna parte, ni siquiera en la propia Cataluña. Ay, la mirada selectiva...

 21. Pedro Sanchez
  03-01-2017 15:38

  Los comentarios de Joan son un ejemplo perfecto de la hipocresía del INH. ¿Qué pasaría si encontraramos un mapa con símbolos de Castilla en todas partes? En Groenlandia, en Finlandia, en Rusia ... Todos los incondicionales del INH dirían: "Aquí tenemos más pruebas de cómo los castellanos manipulan documentos. Obviamente los censores cometieron un error, porque sabemos que Castilla nunca colonizó Groenlandia o Finlandia o Rusia."

 22. Jaume Lector
  03-01-2017 14:35

  Hi ha centenars d'anotacions, Joan. Quantes anotacions diuen "territori dels catalans"? Far sospitar, oi? Veus tot acriticament, Joan. Has d'aprendre una mica.

 23. Jaume Lector
  03-01-2017 14:31

  I saps interpretar el mapa, Joan? Groenlandia catalana? Confias tant en un sol mapa manuscrit, possiblement manipulat? Quina objectivitat! Quina metodologia!

 24. Joan3
  03-01-2017 13:53

  El Mapa Mundi de Domingos Teixeira, va ser fet per aquest cartògraf portuguès poc abans de ser súbdit de Felip II, en esdevenir aquest rei de Portugal el 1580:

  http://2.bp.blogspot.com/_yY_-BbAeBdA/TI3_8hBQ-6I/AAAAAAAAABQ/IPdWaP3cT8o/s1600/5000px_1573_Teixeira.jpg

 25. Jaume Lector
  28-12-2016 17:06

  Entenc. Els bons catalans veuen les senyeres.

 26. Joan3
  28-12-2016 16:03

  No mires el mapa correcte. Mira aquest: https://goo.gl/h97qQk

 27. Jaume Lector
  26-12-2016 22:51

  Estic mirant el mapa de Piri Reis. No hi ha cap senyera. Les mentides dels investigadors incompetents no ens ajuden.

 28. Joan3
  22-12-2016 20:36

  "Malaurat" no és cap insult, és equivalent a "desafortunat". Però en tot cas els "desafortunats" seríem nosaltres.

 29. Jose2
  22-12-2016 16:03

  "Malaurats"? Realmente es necesario insultar? Siempre os quejais como chiquitas de los "insultos" recibidos de los que no tragan vuestras ideas. Incluso hablais de "amenazas" imaginarias (realmente os creeis importantes, pero nadie os va a amenazar). La verdad es que insultar es lo que sabeis hacer. Y punto.

 30. Frede
  22-12-2016 14:52

  Ospa! Ja torna a estar aquí! Trobava a faltar les profundes aportacions a la historiografia dels malaurats "tigre", etc. No sé si són els mateixos, però benvinguts siguin senyor Jose2.

 31. Jose2
  22-12-2016 02:29

  Estoy muy impresionado por la profundidad de tus investigaciones, Chiqui. No todos saben confirmar sus resultados con viquipedia....
  Es muy curioso que haya documentos que digan "Colom". No nos aseguran los grandes sabios del INH que la censura retocaba todo? Ah...otra relliscada, seguramente....
  De todas formas, entiendo. Si ves "Diego Colom", eso significa "Jaume Colom". No puede significar "Diego Colon", porque eso no te gusta. Eres investigador profesional, no?

 32. Chiqui
  22-12-2016 00:07

  Al seu llibre "La historia general y natural de las Indias", del Capitan Valdés, a "Indias Lib.XXIX, Cap.XI", pàgina 55, trobaràs una altra possible falsificació o retoc, Jose2, diu: "En aquella saçon estaba en la córte el almirante don Diego Colom, pleyteando con el fiscal general sobre sus privilegios". Sort de tu, Jose2, ja els he trobat 2 més: Colom, amb M final i això de pleyteando.
  Diga'ls-hi als de l'"Imprenta de la Real Academia de la Historia", que el van imprimir a Madrid el 1852, 53 i 59, segur que hi treballava algun independentista català. Per què, surten sempre ColoM...

 33. Chiqui
  21-12-2016 23:34

  Si Barcelona no existeix, ni Oviedo i Valdés tampoc, o si malgrat existir tot dos, Valdés no hi era en aquella data a Barcelona, contrastat per altres fons, pot ser tens raó. Però si Valdés hi era, tal com l'entrada "Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés" de la Viquipedia també confirma, o al seus llibres "La historia general y natural de las Indias" i 'Las Quinquagenas de la nobleza de España" hi ha moltíssimes referències a altres fets que ell observa a Barcelona, i ell mateix fa referència als llibres de la Cort on poden ser contrastades les seves dades...
  Curiós seria que de totes totes, només aquesta estigués manipulada (junt amb les dades per ell referenciades).
  Tota manera, Jose2, no deixis de seguir aportant dades.

 34. Jose2
  19-12-2016 22:26

  "Hi ha testimonis indiscutibles"

  "Indiscutibles"? Los documentos no pueden ser falsos o retocados?

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d'enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
19529
Presentació de la 4a Universitat
Llogari Pujol - Sense Egipte no hi hauria hagut la Bíblia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
un treball de recerca de l'escola FREDERIC MISTRAL, fet pels alumnes Daniel de la Orden i Roger...[+]
Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s’acostumen...[+]
En Manel Capdevila ens explica que Catalunya va ser un regne i que a més, el terme que es va emprar per denominar...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]