Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Sense Història és impossible fer política."
Jules Michelet
NOTICIES » 20-12-2010
7550 lectures

La Mona Lisa i les lletres que amaga dins els ulls

Els ulls de La Gioconda ens donen pistes o ens volen distreure del veritable camí de la veritat? Leonardo da Vinci va existir amb aquest nom o és un constructe posterior? En Jordi Bilbeny ens diu als seus estudis que el veritable Leonardo no era tant Vinci, ni tant pagés il·luminat, ni tant florentí; ni, fins i tot, tant desconegut de la Cort catalana com ens hem empassat fins ara.

És aquesta l'autèntica o una de les còpies?

El diari anglès The Guardian del 12 de desembre del 2010, acaba de donar la notícia que si es mira l'interior dels ulls de la Mona Lisa, s'hi poden veure unes lletres diminutes. Silvano Vinceti ho acaba de fer públic i assegura que dins de l'ull dret de la model s'hi detecten les inicials LV, que ell identifica sense dubitacions amb les inicials del nom del pintor: Leonardo da Vinci.
A l'ull esquerre hi ha unes altres lletres, sobre les quals En Vinceti teoritza que es podrien relacionar amb les inicials del nom real de la Mona Lisa.
El que passa és que jo no crec que En Lleonard les hi posés.
Si tothom sabia que el quadre era seu, i ell era un autor  reconegut, admirat, respectat i cobejat, per què posar les seves inicials dins la pupil·la de la model? I, per què pintar-les a fi que no puguin ser vistes a ull nu? Jo no posaria mai el meu nom en clau en un dels meus llibres, i menys diligentíssimament amagat, atès que tothom ja sap que aquell, precisament, és un dels meus llibres.
Tot fa un tuf molt estrany. I l'única manera que tinc, ara mateix, de donar-hi una certa explicació racional i coherent, és que algú altre escriuria les inicials LV a rellotge passat, perquè ningú realment llavors no sabia qui era Leonardo de Vinci. Vull dir que Leonardo da Vinci —el nen analfabet, fill d'una pagesa analfabeta, que viu com un príncep, que pensa com un príncep i crea com un príncep— és un muntatge de la censura construït per tapar el personatge real que s'hi amaga al darrera. Llavors, com que Leonardo da Vinci és un muntatge que s'ha anat creant de mica en mica als llibres i als documents, calia pintar LV dins d'un ull de la model, perquè al cap dels segles hom encara continués relacionant aquell quadre amb algú a qui estaven creant del no-res: Leonardo da Vinci. Un home que no va existir mai.

Jordi Bilbeny

 

Link de la notícia:

http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2010/dec/12/mona-lisa-eyes-model-identity
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Miqui
  01-02-2012 22:19

  The real Mona Lisa? Prado museum finds Leonardo da Vinci pupil's take http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2012/feb/01/new-mona-lisa-prado#

 2. Paolo Pellegrino
  13-02-2011 18:30

  Fins i tot la Avanguardia se'n fa ressò.... les elucubracions més desmesurades es fan cada cop més increïbles...... http://www.lavanguardia.es/cultura/20110203/54110416456/la-gioconda-no-es-el-retrato-de-una-mujer.html

 3. Paolo Pellegrino
  27-01-2011 08:07

  Hola ara el Silvano Vinceti i el seu equip parla també dels numeros 7 i2 al pont del mateix quadre.... mireu (en italià) a http://www.convab.it/index.php?option=com_content&view=article&id=14%3Ail-numero-72-comunicato-stampa&catid=3%3Acomunicati-stampa&Itemid=6 ..... A veure quan surt (al gener) la publicació oficial de tot això......

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
18395 lectures
Presentació de la universitat
El poble que Canta - Benvinguda
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La investigació d'En Jordi Bilbeny sobre En Lleonard sembla que avança amb fermesa i decisió. Ara, un pas més...[+]
En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament,...[+]
En Francesc Magrinyà recull la línia de recerca oberta per En Jordi Bilbeny sobre la identificació de...[+]
La Núria Garcia Quera ens explica la relació que tenen, segons ella, certs topònims pirinencs amb l'euskera...[+]