Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Si la història l'escriuen els que guanyen, això vol dir que hi ha una altra història."
Litto Nebbia
ARTICLES » 21-10-2021  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
1977 lectures

La Seca. L'origen de la pesseta. Barcelona, fàbrica de monedes

Com ja saben els lectors i lectores de l'Institut Nova Història —car hi hem dedicat força articles—, la Taula de Canvi barcelonina va ser el primer banc públic d'Europa a començaments del segle XV. La paraula 'banc', 'bank', 'banco' etc. que trobem en molts idiomes, prové de la paraula catalana 'banca', mot que es refereix al banc per seure al costat de la Taula de Canvi i fer operacions monetàries. En el videu que trobareu aquí dessota, En Jordi Portabella ens explica això i d'altres coses —com la creació de la pesseta—. El videu dura només sis minuts i pertany a la col·lecció 'Històries de Can Fanga'. Va ser publicat el 5 de juny del 2014.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

En Jordi Portabella ens parla de la potent indústria de fer moneda que va tenir Barcelona durant segles. Les monedes s'encunyaven a les seques o fabriques de fer monedes. Barcelona va conservar des de molt antic i de forma estable el privilegi de crear-ne. En concret, fins a l'esfondrament de 1714. Durant l'Edat Mitjana es pot constatar que la seca de Barcelona era una indústria poderosa, amb tecnologia catalana, molt apreciada. La seca era una estructura d'estat fonamental. Havia nascut per acord entre el rei Jaume I i els principals ciutadans de Barcelona. Es va establir que el poder de fabricar moneda es faria de manera compartida entre la monarquia i la ciutat. A mesura que el poder municipals de la capital de Catalunya es va anar consolidant, l'ajuntament es convertiria en el banc emissor i controlador dels diners i en el regulador de la política monetària del país.

A l'any 1401 l'ajuntament va crear la mesa Asseguradora del Canvi i de Comuns Dipòsits de Barcelona. Va ser coneguda popularment com 'la Taula de Canvis' o simplement 'la Taula'. Es tractava d'una senzilla oficina instal·lada a cel obert o sota portals. Hi havia solament un banc on asseure-s'hi i un tauló a manera de taula d'operacions. Aquest tauló és el que s'anomenava la Banca. Damunt d'aquesta taula s'hi comptaven els diners i s'hi feien els pagaments i cobraments i tota mena d'operacions financeres. Barcelona va fundar, doncs, el primer banc públic d'Europa[...].   
Jordi Portabella
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Ramiro Romero
    22-10-2021 15:01

    Ahora la banca y las monedas,,,,, sois el centro del mundo!!!!!..... Otra copa de vino, que yo pago la cuenta!!!... Hip hip hip!!!!!

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
27732 lectures
Montse Montesinos - La creu de Sant Jordi, armes del Principat de Catalunya
Manel Capdevila - Manipulació i censura a la Wikipèdia: casos i evidències
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Els Borja i els Della Rovere eren junts a la Cort Pontifícia de Roma. Però abans que s'enfrontessin a mort...[+]
Es confirma, a nivell pràctic, la tesi que els catalans eren coneguts o confosos per...[+]
Magazín d'entreteniment i actualitat de les comarques gironines. El programa pretén acostar tots els temes que...[+]
L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció...[+]