Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és sempre una fantasia sense base científica, i quan es pretén aixecar un embull invulnerable i col·locar-hi a sobre una conseqüència, es corre el perill que una dada canviï i s'ensorri tota la carcassa històrica."
Pío Baroja (1872-1956)

El dia 3 d'abril és l'efemèride de la mort (1441) de la Reina titular de Navarra.

Retrat de Blanca de Navarra (Wikimedia Commons).

El 3 d'abril de l’any 1441, fa 580 anys, moria a Segovia (Corona castellanolleonesa), Blanca d’Évreuxreina titular de Navarra. Blanca havia nascut a Pamplona l’any 1385 i, a la mort del seu pare Carles III d’Èvreux (1424), havia heretat la corona navarresa. Amb anterioritat havia estat casada (1402-1409) amb l’infant Martí, més conegut com Martí el Jove, hereu al tron de la Corona catalanoaragonesa i darrer hereu de la nissaga comtal catalana Bel·lònida. Durant el matrimoni Blanca i Martí havien engendrat una criatura, Martí, cridat a ser comte-rei catalanoaragonès i rei navarrès, que moriria prematurament (1407) i no sobreviuria ni al seu pare (mort el 1409), ni al seu avi Martí I, comte-rei de la Corona catalano-aragonesa (mort el 1410).

La mort de Martí el Jove (1409) va convertir Blanca en una de les reines més disputades d’Europa. Les cancelleries de París, de Barcelona, i de Toledo; van esmerçar grans esforços per a aconseguir el matrimoni de Blanca amb un infant de les seves respectives cases reials; amb el propòsit d’annexar el regne navarrès als seus dominis. Finalment, el 1420, i després d’unes intenses negociacions que havien de garantir la independència del regne navarrès, Blanca va accedir a casar-se amb Joan de Trastàmara, segon fill del difunt comte-rei Ferran (primer Trastàmara al tron de Barcelona), germà petit d’Alfons, en aquell moment comte-rei de la corona catalanoaragonesa.

Podeu llegir l'article original al següent enllaç: https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-mor-blanca-de-navarra_597497_102.htmlAutor: Marc Pons
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35724 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Ignasi Catalan començà a sospitar la procedència ibera de les barres en fixar-se que les figures geomètriques...[+]
  Recollim en aquesta ocasió un interessant treball sobre Cervantes, que fou presentat als III Jocs Florals de la...[+]
  La pregària hebrea del segle XV Ein K'Eloheinu té grans similituds musicals amb l'himne nacional...[+]
  A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la...[+]