Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Si la història l'escriuen els que guanyen, això vol dir que hi ha una altra història."
Litto Nebbia
ARTICLES » 03-04-2021  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
1318 lectures

Les recerques de l’Institut Nova Història segons l'Andreu Canals

En motiu de la descoberta d'un antic exemplar d'un llibre d'En Lluís Ulloa sobre la catalanitat d'En Colom, que va pertànyer al seu avi, l’Andreu Canals, seguidor de l’Institut Nova Història des de fa 10 anys, ens explica en 10 piulades la seva experiència a l’entorn de les nostres recerques.

L'Andreu Canals

1. Ha estat una gran sorpresa trobar-me a les golfes aquest llibre del meu avi, En Pere Canals Bosch (1902-1973). És l’únic llibre conservat (deixant de banda quatre més d'àlgebra i càlcul). El meu avi, doncs, tenia més clar que jo que En Colom era català. Què ha passat entremig?

2. Als anys 30, En Luís Ulloa pronunciava conferències a la Universitat de Barcelona. Tenia el reconeixement de la burgesia, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona i les seves tesis eren reconegudes.

3. Però vam patir una guerra d'ocupació i quaranta anys de dictadura i quaranta més de "transició". I amb tot això l'Estat Espanyol ha finalment aconseguit "que se note el efecto aunque no el cuidado". Ha capgirat un altre cop la truita i En Colom torna a ser "oficialment" genovès.

4. Un cop llegit el llibre de l'Ulloa, certifiques que és irrebatible: Colom fou català i, efectivament, no pot ser de cap altra manera. Visió científica pròpia d'un gran historiador arxivista i amb formació d'enginyer de mines. Un llibre contundent.

Detall de la portada del llibre d'En Lluís Ulloa amb la signatura d'En Pere Canals.

5. Porto 10 anys llegint centenars d'articles i uns 5 llibres dels investigadors de l’Institut Nova Història. I a mi m'han ben convençut les seves tesis. Però és que el de l'Ulloa és tan clar i concís com que un més un fan dos. És matemàtic. No deixa ombra possible al dubte.

6. Per qui tingui interès a llegir-lo:


Edició actual de l'esmentat llibre d'En Lluís Ulloa.

7. Que En Colom sigui català no tindria tanta importància si no fos perquè implica que la Inquisició i les aliances d'Estat no només van amagar la catalanitat de la descoberta d'Amèrica sinó moooltes més coses: La descoberta del món sencer? El Quixot? El Segle d'or? L’Imperi britànic? En Leonardo?

8. El Renaixement? Shakespeare? Parlament anglès? Bandera EUA? Constitució dels EUA? Lleis del gran comerç? Tot el moviment de l'esquerra liberal mundial?

9. Aquests tuits no es prendran seriosament. Pel 99% de catalans encara som el país petit, anorreat, vilipendiat, de pa amb tomàquet, folclòric, de fer castells i ballar sardanes. Uns catalans que com a molt demanem la independència, amb el permís de l'amo

10. Potser, potser haurà de ser el meu nét qui arribi a viure en un país amb ple reconeixement d'haver estat la gran nació creadora de la civilització occidental. El meu nét, el rebesnét d'en Pere Canals Bosch, aquell que guardava l'espurna d'aquest  reconeixement.

Andreu Canals
@andreucanals
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Franquinspain
  07-04-2021 08:33

  Felicitats Andreu per la teva valentia. No s'estila massa dir les coses tant directes i clares.

 2. Hola Pepsicola
  05-04-2021 23:50

  Querido señor de Redacció, me parece que su criterio a la hora de moderar las discusiones está efectivamente sesgado, pues ha habido un usuario que ha proferido en múltiples ocasiones ataques personales hacia mi persona y hacia otros comentaristas y ni uno de sus mensajes ha sido moderado.

 3. Bernal Francés
  05-04-2021 14:46

  Per chi mi prendi? Il mio nome è così vero che ho persino un romance intitolato come me! Non è uno pseudonimo!

 4. Redacció
  05-04-2021 12:54

  Aneu errat. Es pot criticar una actuació concreta d'algú amb respecte. O un idea, opinió o una conclusió o asseveració. Però no la persona en la seva totalitat,cosa que entenem que heu fet. I a més a més des de l'anonimat o pseudònim..

 5. Bernal Francés
  05-04-2021 12:35

  Nem ataca a pessoa apontar o critério tendencioso quando se trata de censura, nem perceber como é chocante que uma página que denuncia a suposta censura histórica castelhana tenha tanto gosto por censurar com alegria. O preconceito no critério de censura é grande como uma casa de camponês.

 6. Redacció
  05-04-2021 12:29

  Senyor Bernal, no. No ens n'hem oblidat. Es un comentari que no ataca la persona. Compleix les normes de conducta. Que tingueu un bon dia.

 7. Bernal Francés
  05-04-2021 11:14

  Zentsorea, Tanned Balls Unibertsitateari buruzko nire iruzkina ezabatzea ahaztu zaizu.

 8. Bernal Francés
  04-04-2021 12:25

  "Els espanyols" són tots els espanyols en general, una part, una família, un cometa, un meteorit?

 9. Bernal Francés
  04-04-2021 12:23

  Alguna prova documental obtinguda amb mètode homologable a la comunitat científica internacional, o només Tanned Balls University?

 10. FERRANF
  04-04-2021 11:25

  Suposo que el mateix cas clínic que ha portat als espanyols a afirmar durant segles el mateix, amb l'agreujant que és fals.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
27055 lectures
Joanjo Albinyana - La nissaga catalana dels TRastàmara i Ferran I de Nàquera
Ferran Mozas - En cerca de Tartessos. Si existí, on era? Una revisió de les fonts
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
És universalment sabut que en Lluís Vives era un català monolingüe i que, llevat del llatí, la seva única...[+]
Si els primers navegants a creuar l’Atlàntic amb En Colom eren catalans, els seus intruments havien també de...[+]
Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza...[+]
Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure...[+]