Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història s'assembla a un sord que contesta preguntes que ningú fa."
Lleó Tolstoi
ARTICLES » 15-09-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
2353

Machado contra la llibertat dels catalans

Què pensava Machado dels catalans que lluitaven per un estatut d'autonomia a l'any 32? Què pensava dels catalans que no se sentien espanyols? Què en pensava un cop acabada la Guerra Franquista? L'historiador Agustí Soler ens ho explica, citant les mateixes paraules del poeta andalús.

Retrat de Machado.

«Malalt, cansat, derrotat, feia la retirada al costat d'una riuada de republicans...». Així ens descriu Carme Vinyoles Casas, en un article a El Punt/Avui, els darrers dies del poeta Antonio Machado en la seva anada cap a l'exili.

Ens dol la mort del poeta en aquestes condicions, malalt, cansat, derrotat, certament, però ens dol molt més l'epopeia de milers de catalans que per la seva retirada van acabar patint, malvivint i morint molts d'ells en camps de concentració de França i d'Alemanya (no en un hotel, com Machado) o bé patint i explotats com a presoners utilitzats pel govern de Vichy o pel de Berlín (com el meu oncle-avi Joaquím, a Polònia) en treballs forçats.

Cal, però, i fóra bo que se sabés què en pensava i deia Machado sobre i contra els catalans. Només un exemple: «La cuestión catalana, sobretodo, es muy desagradable. En esto no me doy por sorprendido, porque el mismo dia que supe del golpe de mano de los catalanes lo dije: Los catalanes no nos han ayudado a traer la República, però ellos seran los que se la lleven. Y en efecto, contra esta República, donde no faltan hombres de buena fe, milita Cataluña».

Machado, fent costat a Miguel de Unamuno, es posicionà frontalment contra l’Estatut de Catalunya que s’estava discutint (i retallant) a les Corts de Madrid, l’any 1932. Un altre exemple prou clar i contundent són aquestes altres paraules: «En lo referente a Hacienda es un verdadero atraco y en lo tocante a Enseñanza es algo verdaderamente intolerable».

Seves són també aquestes paraules escrites l’any 1937, durant la Guerra Franquista: «De aquellos que dicen ser gallegos, catalanes, extremeños, castellanos, etc, antes que españoles, desconfiad siempre. Suelen ser españoles incompletos, ineficientes, de quienes nada grande puede esperarse». El nacionalisme espanyol li supurava per tots costats.

L’aixecament feixista, que era bàsicament un cop contra Catalunya, no el fa desdir del que ha anat dient i escrivint contra Catalunya. Machado és un exemple viu de com les dites esquerres espanyoles en tocant a Catalunya i les seves llibertats van colze a colze amb les dretes. En tenim exemples ben recents. Ja en terres catalanes, a finals del 1938 es manté ferm en el seu posicionament nacionalista espanyol anticatalà. Escriu a La Vanguardia, al mes de novembre, dos mesos abans de la seva marxa a l’exili: «España no es una invención de la diplomacia extranjera o la resultante de tratados de paz mas o menos incompletos. Lleva siglos de vida propia, perfectamente definida por su raza, por su lengua, por su geografia, por su historia y por su aportación a la geografia universal. No dudeis un momento que traicione a su patria quien se niegue a defenderla contra la invasión extranjera». Paraules que en aquell temps podien ser escrites per José Antonio Primo de Rivera o Ramiro de Maeztu entre molts altres o José Maria Aznar o Santiago Abascal, avui en dia.

He anat arreu d'Europa a homenatjar aquells que deixaren la vida en la defensa d'uns ideals, però mai no he cregut tenir res a homenatjar a Cotlliure. Ho sento. Si ho fan molts catalans (com també els nostres presidents) ells sabran el perquè. O potser no ho sabran?

Agustí Soler i Regàs



Autor: Agustí Soler




versió per imprimir

  1. Alvaro Prim
    22-09-2023 18:36

    Fernando. Estos son los que sacan un articulo negando las recalificaciones , las medallas, etc... del Barcelona y eso que hay articulos de periodico, documentos oficiales del Barcelona, fotos y videos

  2. Fernando III el Santo
    21-09-2023 10:40

    Frede el carlismo no lo vas a poder negar, que apoyó abiertamente el franquismo. Y el carlismo era la institución tradicional catalana por excelencia. El campo catalán como en cualquier otro lugar de España era abiertamente pro-sublevados.

  3. Frede
    20-09-2023 21:26

    Tranquils, ratolinets. Ja sabeu que, si volguessin, us podrien blocar tranquil·lament. Son tan generosos que us deixen escopir bilis en aquestes pàgines. I podeu seguir exercint de maleducats escrivint en castellà. Nosaltres, els lectors, ens ho passem d'allò més bé llegint les barrabassades que escriviu. Contràriament, al que sovint us vanteu, en realitat els que riem som nosaltres.

  4. Pedro Romero
    19-09-2023 13:56

    A los supremacistas catalanes les molesta que en ninguna región como en Cataluña hubo tanto franquista/carlista,,,,,,,,pero vamos,le damos la razón,,,,,colon, Shakespeare,calderon,Lope de Vega,Cervantes,santa teresa,San Ignacio, Elcano,Magallanes, cabeza de vaca, Pizarro, Hernán Cortés, los pinzones, Orellana, etc etc etc,,,,,eran catalanes,,,,,a veces pienso que esta página es del CNI español,,,,para ridiculizar a los independentistas catalanes,,,,,eso sí,,,,,,te hartas de reír,,,jua jua jua jua jua

  5. Alvaro Prim
    19-09-2023 12:00

    Y no nos olvidemos del equipo del regimen ,sus recalificaciones y las medallas todo en papel, registrado , con fotos y peliculas

  6. Alvaro Prim
    19-09-2023 11:59

    Y no nos olvidemos del equipo del regimen ,sus recalificaciones y las medallas todo en papel registrago , von fiyos y peliculas

  7. Fernando III el Santo
    19-09-2023 11:56

    Bueno, si el Lérida estaban encantados de recibir al generalísimo, ¡que hasta lo hicieron en catalán! ¡Inmersión linguística! Francu macu, ¡benvingut a Lleida! (60 años después) Buaaaa Franco malo me reprimió buaaaa el astataspanyol ens roba buaaaa.
    https://4.bp.blogspot.com/-rgEMjWeNwqY/URpPsdLvVlI/AAAAAAAAKvU/04axVGPdEEk/w1200-h630-p-k-no-nu/Lleida_1963_Franco_01.JPG

  8. Frede
    19-09-2023 10:52

    Vaja! Faltava el quart ratolinet i pel que es veu no ha entès res del que he escrit. Segueix molestant amb el castellà. De les mentides que aboca... No paga la pena, és com fer entendre càlcul diferencial a alumnes de Primària. Esperem que els propers temps ens puguem deslliurar d'aquesta xacra que empastifa la pàgina i el país sencer.

  9. Frede
    16-09-2023 20:44

    Vaja, vaja. Algú parlava de ratetes i, ves per on! ja n'han sortit tres. Tres animalons que no son fatxes, però intenten imposar el castellà en una pàgina web absolutament catalana tant en continguts com en la llengua. La rabia els fa escopir mentides pensant que els lectors d'aquesta web ens deixarem manipular. Aneu de trescantó, noiets! Per molt que insulteu, com de fet, ho veiem habitualment en els vostres comentaris, seguirem llegint i aprenent les veritats que ens aporten els investigadors de l'INH. Jo de vosaltres aniria a escoltar i aplaudir els Aznar, Rubiales, Abascal i companyia, que segurament us donaran més alegries que no pas estar voltant per aquí on, amb tants anys tocant la pera encara no heu aprés res.

  10. Antoni Abat
    16-09-2023 15:47

    En el relato de quienes tuvieron que exiliarse andando desde Barcelona a la frontera, gentes de toda España, todos coinciden en que los payeses catalanes rara vez socorrieron a los que huían, así que sí, este artículo es falaz y criminal se mire por dónde se mire.

    Cataluña fue una de las patas más sólidas en las que se sostuvo la dictadura franquista durante 40 años. Sostener lo contrario es un insulto a la memoria de las innúmeras víctimas del infame dictador.

  11. Pedro Romero
    16-09-2023 11:24

    Nauseabundo articulo,,,,,por cierto,hubo más catalanes franquistas que andaluces franquistas,,,,,la burguesía catalana aplaudía con las orejas al maldito franco,,,,,,no hubo en Andalucia un tercio de Montserrat,,,,,dais vergüenza ajena

  12. Fernando III el Santo
    15-09-2023 10:21

    Pobre Machado, el odio que destila este artículo es estremecedor. Me parece especialmente ruin escupir en la memoria de alguien que ya no se puede defender y más con esas palabras, muy cobarde. Este tal Agustín Soler no parece conocer el significado de honra. Primero no le faltaba ninguna razón en sus palabras, los nacionalismos excluyentes como el catalán destruyen una sociedad desde dentro, porque como bien refleja este artículo no toleran la disidencia, o estás con ellos o contra ellos, es fascismo puro.

    Machado era perfectamente consciente de la traición del genocida de Companys y su traición a la república, esa rata (metafóricamente y literalmente, no hay más que ver la cara que tenía) a la que no le tembló el dedo en mandar al paredón a cualquiera que no le gustase.

    Compararlo con Aznar ya es la guinda del pastel de este montón de mierda, sin acritud, no hay otra forma de describir este vomitivo artículo que parece escrito por el departamento de la Ley de Prensa de Franco, tan solo tienes que cambiar espanyol por catalán y voilá. La ignorancia supina que destila este texto, el estado de indigencia mental, es fiel reflejo del estado actual de la sociedad española, plagada de paletos que no saben ni entienden nada.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35178

Aconseguits 1900€
de 8000€
Queden 19 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
Com cal dir-ne, dels reis catalans? Eren catalans els nostres reis? Va ser Catalunya un regne? Un apèndix del...[+]
Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure...[+]
Els Borja i els Della Rovere eren junts a la Cort Pontifícia de Roma. Però abans que s'enfrontessin a mort...[+]