Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una combinació de realitat i mentides. La realitat de la història arriba a ser una mentida. La irrealitat de la faula arriba a ser la veritat. "
Jean Cocteau
ARTICLES » 06-12-2023  |  ALTRES FIGURES CATALANES
1104 lectures

Mandado completa la revisió d’'Orland furiós'

Aquest 2023 l'autor ha publicat els tres últims volums de ‘La revenja Borja’, sobre la catalanitat de l’obra.

Lluís Maria Mandado, amb els tres llibres que ha publicat recentment.

Entre el 2016 i el 2018, l’autor jonquerenc Lluís M. Mandado va publicar els dos primers volums de La revenja Borja (Orland furiós al descobert), una obra monumental que té com a propòsit argumentar la catalanitat del poema èpic Orland furiós –considerat pels acadèmics un clàssic del Cinquecento italià, escrit per Ludovico Ariosto el 1516 i publicat en la versió definitiva el 1532– a partir d’una nova traducció al català del llibre, comparada i comentada línia a línia, paraula per paraula, amb el text italià conegut fins ara com l’original. Ara, després de passar per les dificultats afegides que comporten una pandèmia i una crisi, Mandado ha publicat els tres volums restants, que amb els dos anteriors sumen unes 2.400 pàgines. Es tracta d’una autoedició que Mandado publica amb el seu propi segell editorial, Biblioteca Oculta, dins la col·lecció Post Tenebras, amb l’únic suport de la Diputació de Girona.

La tesi de Mandado és que l’autora de part de l’obra va ser la seva promotora, Lucrècia Borja, cèlebre membre de la poderosa dinastia valenciana dels Borja. En realitat, l’objectiu del poema èpic era explicar d’una manera soterrada, per protegir-se de la censura, com “en el moment màxim de Catalunya” –que segons Mandado va ser l’autèntica promotora del viatge de Colom a Amèrica des de Pals– es programa “internament i des de dalt” la decadència del país, que “pot arribar fins a la desaparició del poble i nació”, en benefici de Castella. Mandado hi veu un cert paral·lelisme amb la situació actual de Catalunya.

Mandado, autor també dels llibres El Cid de València era catalàEl Quixote va esborrar el Quixot, manté que “Orland furiós es va escriure simultàniament en català i en italià, i es va publicar a Itàlia perquè aquí hauria estat censurat”. Per Mandado no és casualitat que el 1516, l’any en què va néixer Orland Furiós, fos també el de la mort de Ferran el Catòlic, “el dolent d’aquesta història”.

El cinquè volum es clou amb un epíleg de l’historiador Fèlix Cucurull. Per adquirir els llibres, es pot contactar amb Mandado per Facebook .


Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
http://admin.elpunt.cat/cultura/article/19-cultura/2249446-mandado-completa-la-revisio-d-orland-furios.htmlAutor: Pol Bragulat
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Colin Smith
  08-12-2023 10:54

  "Orland furiós es va escriure simultàniament en català i en italià, i es va publicar a Itàlia perquè aquí hauria estat censurat"


  Els censors:

  "L'hem de censurar, perquè si no ho fem, d'aqui 500 anys un noi de La Junquera, sense cap prova, i sense convèncer a ningú, dirà que demostra la catalanitat de la descoberta."

 2. Colin Smith
  08-12-2023 10:49

  El procés editorial acadèmic requereix revisió per part de lectors experts i objectius.

  Abans de publicar un article, una revista científica envia el text a dos o tres experts per haver les seves opinions i correccions.

  Abans de publicar un llibre, una editorial acadèmica fa lo mateix.

  Amb aquest sistema s'eviten les inevitables humiliacions de l'auto-edició.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35565 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Com és que al primer llibre d'Erasme en castellà hi ha un escut amb les armes reials catalanes i...[+]
Els Borja i els Della Rovere eren junts a la Cort Pontifícia de Roma. Però abans que s'enfrontessin a mort...[+]
La història oficial ens pinta el geni més gran de tots els genis del Renaixement com un fill analfabet d'una...[+]
Patim una adulteració constant de la història, però la gent no s'informa i s'ho creu tot. Estem investigant la...[+]