Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No saber el que ha succeït abans de nosaltres és com ser nens per sempre"
Ciceró (106 AC-43 AC) Escriptor, orador i polític
ARTICLES » 10-04-2021  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
1255 lectures

Oriol Solé Sugranyes, encara avui

El 6 d'abril del 1976 l'Oriol Solé Sugranyes, militant anarquista català, va ser assassinat per la Guàrdia Civil. En Ricard de Vargas Golarons, company d'En Solé, ho recorda, 45 anys després, en aquest escrit.

Oriol Solé Sugranyes

El 6 d’abril de 1976, ara fa 45 anys, als 28 anys va ser assassinat per la Guàrdia Civil Oriol Solé Sugranyes, militant del MIL a Euskal Herria, molt a prop d’aconseguir la llibertat a ran de la frontera francesa, després de la fuga de Segòvia (al principi de la Transició, mig any després de la mort del dictador). L’Oriol, obrer tipògraf d’ofici, va passar bona part de la seva vida a les presons d’Espanya i França i a l exili. Va ser un lluitador incansable i entusiasta per l’emancipació de la classe obrera i de tots els oprimits. D’inequívoca catalanitat, va destacar per la seva capacitat lluitadora i per les seves qualitats humanes i solidàries.

Creiem oportú recordar el seu exemple vivencial de lluita i resistència en els moments actuals en què, com a la seva època, torna a aparèixer amb força el feixisme amb la repressió de tot tipus de llibertats i drets. I encara amb més raó, amb el neguit de l’arribada de la pandèmia, que condiciona greument les nostres vides, creant alhora més desànim confusió i incertesa en tots nosaltres. En l’actual situació d’opressió i de desesperança que patim a hores d ara, no hi ha un altre camí que plantar cara a l’enemic, com feia l’Oriol, actuant contra aquells que ens condemnen a la misèria quotidiana en tots els terrenys, per seguir avançant d’aquesta manera, en defensa de les llibertats amenaçades i en la consecució d’una societat i d’un país més lliure i igualitari.

Oriol, passats 45 anys encara t’estimem i et recordem i, amb les dificultats d’aquests temps, fem nostra la teva lluita. Per tant, són ben actuals els versos d’en Lluís Llach: “Lluita amb fe. Lluita amb fe pel company que va morir a l’albada" i "cal que neixin flors a cada instant”. I ara més que mai.

Ricard De Vargas Golarons


Mural dels veïns de Capellades en record de l'Oriol Solé Sugranyes.
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Lixi
    14-04-2021 17:08

    La vergonya caigui damunt teu, Pepsicola. Per què, en comptes d'Hola, no ens dius Adèu? Molts estem rigorosament farts d'ensopegar-nos a cada article el teu trist perfil de mercenari.

  2. Hola Pepsicola
    13-04-2021 22:24

    El que fa tenir determinada ideologia, que fa passar unn puto lladre de bancs per un heroi. E un pedòfil anarquista que és? Alliberador de nens?

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
27115 lectures
Joanjo Albinyana - La nissaga catalana dels TRastàmara i Ferran I de Nàquera
Ferran Mozas - En cerca de Tartessos. Si existí, on era? Una revisió de les fonts
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Catalunya és un dels països ón s’han cremat o expoliat més arxius-biblioteques, dels importants coneguts:...[+]
El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]
Amaga el Persiles d'En Servent missatges en clau? On passa l'acció? Té alguna cosa a veure amb Xixona, Catalunya...[+]