Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 10-04-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
3121

Oriol Solé Sugranyes, encara avui

El 6 d'abril del 1976 l'Oriol Solé Sugranyes, militant anarquista català, va ser assassinat per la Guàrdia Civil. En Ricard de Vargas Golarons, company d'En Solé, ho recorda, 45 anys després, en aquest escrit.

Oriol Solé Sugranyes

El 6 d’abril de 1976, ara fa 45 anys, als 28 anys va ser assassinat per la Guàrdia Civil Oriol Solé Sugranyes, militant del MIL a Euskal Herria, molt a prop d’aconseguir la llibertat a ran de la frontera francesa, després de la fuga de Segòvia (al principi de la Transició, mig any després de la mort del dictador). L’Oriol, obrer tipògraf d’ofici, va passar bona part de la seva vida a les presons d’Espanya i França i a l exili. Va ser un lluitador incansable i entusiasta per l’emancipació de la classe obrera i de tots els oprimits. D’inequívoca catalanitat, va destacar per la seva capacitat lluitadora i per les seves qualitats humanes i solidàries.

Creiem oportú recordar el seu exemple vivencial de lluita i resistència en els moments actuals en què, com a la seva època, torna a aparèixer amb força el feixisme amb la repressió de tot tipus de llibertats i drets. I encara amb més raó, amb el neguit de l’arribada de la pandèmia, que condiciona greument les nostres vides, creant alhora més desànim confusió i incertesa en tots nosaltres. En l’actual situació d’opressió i de desesperança que patim a hores d ara, no hi ha un altre camí que plantar cara a l’enemic, com feia l’Oriol, actuant contra aquells que ens condemnen a la misèria quotidiana en tots els terrenys, per seguir avançant d’aquesta manera, en defensa de les llibertats amenaçades i en la consecució d’una societat i d’un país més lliure i igualitari.

Oriol, passats 45 anys encara t’estimem i et recordem i, amb les dificultats d’aquests temps, fem nostra la teva lluita. Per tant, són ben actuals els versos d’en Lluís Llach: “Lluita amb fe. Lluita amb fe pel company que va morir a l’albada" i "cal que neixin flors a cada instant”. I ara més que mai.

Ricard De Vargas Golarons


Mural dels veïns de Capellades en record de l'Oriol Solé Sugranyes.



Autor: Ricard De Vargas Golarons




versió per imprimir

  1. Lixi
    14-04-2021 17:08

    La vergonya caigui damunt teu, Pepsicola. Per què, en comptes d'Hola, no ens dius Adèu? Molts estem rigorosament farts d'ensopegar-nos a cada article el teu trist perfil de mercenari.

  2. Hola Pepsicola
    13-04-2021 22:24

    El que fa tenir determinada ideologia, que fa passar unn puto lladre de bancs per un heroi. E un pedòfil anarquista que és? Alliberador de nens?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35138
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Salvador Dalí va manifestar que el filòsof i estudiós de la ciència Giambattista della Porta era català....[+]
Quan “Cervantes” glossa el Tirant lo Blanc al Quixot, i ens diu que és “el millor llibre del món”, ens...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament,...[+]