Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard
ARTICLES » 08-09-2021  |  ALTRES FIGURES CATALANES
4554

Ponç Guerau de Cabrera, propietari de Castella

Recuperem un antic article d'En Carles Camp que està penjat al web de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya. Va dedicat al noble català Ponç Guerau de Cabrera, que es va instal·lar a la Castella i Lleó d'Alfons VII, i hi va exercir un paper primordial. Després del rei, en va ser la personalitat més poderosa.

Escut de Salamanca

Imatge de portada: corona vescomtal catalana
Dedicat als aragonesos de bé

En Ponç Guerau de Cabrera, de la nissaga catalana dels Cabrera, era fill d’En Guerau II Ponç, vescomte de Girona i d'Àger, encara que d’altres fonts el fan fill del pare d’En Guerau II: En Ponç I Guerau. Amb tot, sembla que la primera opció és la correcta.

En Ponç Guerau de Cabrera va formar part del seguici que el 1128 va acompanyar Na Berenguera, filla d’En Ramon Berenguer III, a casar-se amb l’Alfons VII, rei de Castella i Lleó.

Al seu torn En Ponç s’havia casat en primeres núpcies amb Na Sança, de filiació no del tot establerta, possiblement catalana. Però Na Sança despareix dels documents. No se sap si és perquè va morir i En Ponç Guerau va restar vidu o, cosa més versemblant, perquè la va repudiar al·legant motius de parentiu. El cas és que es va casar en segones noces amb Na María Fernández, filla d'un magnat castellà: el comte Fernando Pérez de Trava. Amb aquest casament, En Ponç Guerau de Cabrera va encetar la seva carrera militar i política a la cort castellanolleonesa.

Com dèiem, en aquells moments l'Alfons VII regnava a Castella i Lleó, un monarca que se les donava d'«emperador». I així consta en  documents de la seva cancelleria. En realitat, però, aquesta dignitat no va tenir, en el seu cas, cap contingut real, ja que el títol d'emperador l’atorgava el Papa i aquest no l’hi va concedir. A més, d’emperador només n’hi podia haver un en tota la cristiandat, de la mateixa manera que solament hi podia haver un sol pontífex. El cert és que l'Alfons VII, tot i haver-se autoatorgat aquest honor, apareix com un monarca amb no gaire poder. I és que no sabia com sortir-se’n dels nombrosos problemes militars als quals va haver de fer front. Per una banda, enfrontaments constants amb Navarra, l’Aragó i Portugal. Per l’altra, diverses revoltes internes protagonitzades pels senyors feudals, sense comptar amb les freqüents i complicades guerres contra els musulmans. Ras i curt, l’emperador es trobava totalment atrapat.

Sigui com sigui, En Ponç Guerau, castellanitzat Poncio Giraldo, va dirigir la repressió militar contra els revoltats i el seu èxit va ser total. Aquests triomfs li van donar prou prestigi per després comandar totes les accions de guerra de l'Alfons VII. Així, pels voltants del 1137, lleonesos i castellans havien intentat tres vegades sense èxit conquerir Badajoz. Però va ser En Ponç Guerau qui el 1140 ho va aconseguir. I a la primera provatura.

Dos anys abans, tanmateix, el 1138, ja havia participat en la conquesta de Coria, consolidada el 1142. I encara anteriorment, entre 1131 i 1135, havia reprimit la revolta de l'asturià Gonzalo Peláez, sense deixar de banda que el 1139, conquereix el castell d'Oreja i la seva comarca (actual província de Toledo) o que entre 1136 i 1140 participa amb èxit en diverses guerres contra Navarra, contra l’Aragó i contra els musulmans.

El mateix any 1140 derrota els portuguesos a la batalla de Valdevez. I set anys després dirigeix una reeixida expedició a Almeria i consolida la frontera sud dels regnes de l’Alfons VII ―entre els rius Tajo i Guadiana― en diferents batalles i campanyes militars.

Del que hem llegit fins ara, salta a la vista que va ser un català qui va donar als castellans uns èxits militars que per ells mateixos no aconseguien de feia molt de temps. Cal recordar que unes dècades abans l'Alfons VI només havia rebut derrotes en les seves guerres contra els musulmans.

En aquest canvi tan radical quant a l’eficàcia bèl·lica dels exèrcits castellans de l’Alfons VII, hi van segurament intervenir d’altres catalans, com és ara N’Ermengol VI d'Urgell (castellanitzat Armengol de Urgel) i l'occità Ponç de Menerba (Poncio de Minerba) ―dels quals parlarem en una altra ocasió.

Comsevulla que sigui, mercès a l’empenta d’En Ponç Guerau, l’«emperador» es va veure amb cor d'emprendre campanyes més ambicioses contra els musulmans del sud peninsular. Ja el 1147, havia conquerit Calatrava (a prop de Ciutat Real) amb l'ajuda del rei de Navarra, el comte de Barcelona, el comte de Montpeller i diversos genovesos i pisans. Amb aquesta exepdició va preparar el terreny per envair part de les terres andaluses. Per exemple, una campanya de conquesta entre 1150 i 1151 a Còrdova i Jaén i una altra entre l’any 1152-1153 a Guádix i Lorca.

En Ponç Guerau, doncs, va ajudar l'Alfons VII a triomfar militarment. Ara bé, també va destacar en nombroses negociacions diplomàtiques, la qual cosa demostra que l’«emperador» basava la seva força en les capacitats, tant militars com polítiques, del nostre home. Així, veiem que el 1140 i el 1143 participa en un seguit de negociacions amb Navarra, com és el cas del matrimoni de N'Urraca, filla natural de l'Alfons VII, amb el rei navarrès García Ramírez (García VI de Pamplona), casament que va tenir lloc el 1144 i al qual va assistir el mateix Ponç. O el 1146, any en què va negociar un acord de vassallatge pel qual Còrdova es va posar sota la influència de l'Alfons. O el 1156-1157, quan dirigeix unes negociacions amb En Ramon Berenguer IV. O encara se’l veu present entre 1153 i 1159 en diverses negociacions amb Catalunya, Navarra i Portugal.

Segons el que venim llegint, En Ponç Guerau es va convertir en l'home de la màxima confiança del rei Alfons VII, fet gens estrany ja que li treia una vegada i una altra les castanyes del foc. Per això aquest rei el va nomenar de bona hora comte: a l’any 1141. Cal tenir present que, a Castella, aquest títol no implicava necessàriament cap sobirania ni era pas hereditari. Simplement es tractava d'una concessió reial.

Però el 1142 el va nomenar majordom (maiordomus Imperatoris), un títol, aquest, que sí que va tenir efectes pràctics molt importants. En Ponç Guerau va ser l'únic baró, durant els anys en què va regnar l'Alfons VII, que va aplegar en la seva persona les dues distincions. El càrrec de majordom va fer d’aquell el màxim conseller del rei. Qui ostentava a Castella tal càrrec exercia el poder a la manera d’un primer ministre encarregat de buscar nous ingressos per al tresor real i noves i més segures fórmules d'exacció i d’ajuda al rei i a la seva cúria. Qui en gaudia, tenia sota les seves ordres el poder militar, el  polític i l’administratiu del regne. Clarament, n’era la persona més influent després del monarca i En Ponç Guerau hi va arribar en només 14 anys d'estada a Castella. Tota una proesa.

Va exercir aquesta dignitat durant 16 anys, fins a la mort de l'Alfons VII a finals del mes d'agost del 1157. Cal destacar que l’Alfons VII, en els 15 primers anys del seu regnat, havia tingut 8 majordoms, i el que més temps hi havia aguantat ho va fer durant 9 anys i encara no consecutius.

A les acaballes de la seva vida, l’Alfons VII va redactar el contracte d’herència i va dividir els seus regnes entre els seus fills Sancho i Fernando. En Sancho va rebre Castella i hi va regnar com Sancho III. En Fernando va rebre Lleó i hi va exercir el poder amb el nom Fernando II. Gairebé dos anys després del seu accés al tron, En Fernando II de Lleó també va concedir a En Ponç Guerau l’esmentat títol de majordom (maiordomus regis), dignitat que va ocupar durant tres anys i mig: des del 14 de juny del 1159 fins al març del 1162. Així doncs, entre els 38 anys que va durar el regnat d'Alfons VII i la primera part del 'regnat d'En Ferran II, En Ponç Guerau va ser majordom reial durant més de 20 anys.

Així mateix, val a dir que el monarca castellanolleonès va ser molt generós amb el nostre home. El 1156, li va donar Zamora i els seus territoris a títol de possessió: Comes Poncius de Cabreira, Princeps CEMO. I és en aquesta ciutat on és enterrat. En concret, l’any 1174. A més, aquest monarca li va atorgar, pel que fa a Zamora, el títol de Tenente, títol que el va facultar per poder disposar plenament de la seva propietat només amb el permís de monarca. També havia estat Tenente de Sanabria i dels seus territoris (1132) i de Cabrera (1138), comarca de la província de Lleó. La coincidència de denominació entre el cognom nobiliari català «Cabrera» i el topònim «Cabrera» ha donat arguments a aquells que han intentat fer castellà el baró català. I també li va lliurar Ciudad Rodrigo, a l'actual província de Salamanca, i els seus territoris (1161), dels quals n'inicia la repoblació. I així mateix Ledesma (1161) i Benevente (1159) a l'actual província de Zamora, i Morales de Rey (1147), Castro Toraf. (1140), Melgar (1146), Villalpando (1146) i Toro (1153). També Almeria (després de la seva reeixida campanya militar) i Salamanca (1145).

També li van ser atorgades tot un seguit d’altres propietats i senyorius. És a saber, Castillo de Albuher (1153), Almonesir (1152) a l'actual província de Guadalajara, Polgar (a la banda de Toledo) o Coria. I també les  esglésies de San Cristóbal de Salamanca i de San Nicolás de Ledesma. A l'actual província de Zamora va ser senyor de Moreruela (1143), Manganeses, Villares de Campos, Revellinos, San Pedro de Ceque (1156), Villaferreuña, Morales de Rey, Trefacio (1164) i Gallende. A Galícia, de Covelo i Sarria. A l'actual província de Palència, de Castrocalbón, Val de Sauce i Cordovella (actual Cordovilla la Real) i un San Pedro i Santa Eugenia que no s'han pogut identificar. I la llista potser no és completa ja que podria haver obtingut altres llocs dels quals no ens n'ha arribat documentació.

De totes aquestes localitats, destaquem la importància de ciutats com Salamanca, Zamora o Toro, les quals demostren l'enorme importància i el gran poder que va acumular Ponç Guerau a Castella i Lleó. Així, doncs, va ser, a tots els efectes pràctics, l'home més poderós dels regnes de Castella i Lleó durant aquelles dècades.

D’altra banda, no ens ha de passar per alt el fet que els castellans necessitessin catalans per comandar amb eficàcia els seus exèrcits, la qual cosa indicaria el poc nivell militar dels castellans de llavors. No es coneix, en canvi, cap castellà que, en aquells temps, vingués Catalunya a comandar cap exèrcit, I ni molt menys cap que arribés a assolir tant de pes i que acumulés tant de poder com del que va gaudir a Castella i Lleó En Ponç Guerau de Cabrera.

Finalment, hem de fer referència als dos intents que hi ha hagut per descatalanitzar-lo. Un d'ells ja l’hem explicat més amunt: el que el fa d'origen castellanolleonès i que fa procedir el seu cognom d’una de les seves possessions: Cabrera. L'altre és més seriós i es fonamenta en l'Armorial del segle XVI conservat a la Universitat de Saragossa. Segons aital armorial, el comte Ponç de Cabrera el fa fill o nét d'un don García, comte de Cabrera i de donya Elvira, germana legítima de l'Alfons VI. Aquesta informació és falsa, per bé que ha influït en obres com les dels germans García Caraffa o en la Gran Enciclopèdia Gallega. En aquestes obres s'hi afirma que En Ponç Guerau procedeix d'un descendent del rei Ramir III. En concret, d’un nét, que hauria estat vescomte de Cabrera i s’hauria casat amb una tal Legarda de Tost, uns nobles que haurien estat els pares o els avis del nostre Ponç Guerau.

Bo i així, l’Ernesto Fernández-Xesta i Vázquez, desmunta, malgrat ser ell mateix gallec, en la seva biografia sobre En Ponç Guerau, aquestes tesis i demostra, amb tot un seguit d'estudis documentals i heràldics, que era fill d'En Guerau II Ponç de Cabrera, vescomte de Girona i d’Àger.

Sigui com sigui el cert és que d'ell davallen els Ponce de León, que de vegades són anomenats Ponce de Cabrera, una familia que va aconseguir de destacar al regne de Castella.

Carles Camp
Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya
Darrera actualització; dijous, 24 de desembre del 2009

Bibliografia consultada:
Armand de Fluvià i Escorsa, Josep M. Pujol, Santiago Sobrequés i Vidal, Enciclopèdia Catalana, 7a reimpressió actualitzada, Barcelona 1994, Vol. 5, p. 463-6

Ernesto Fernández-Xesta y Vázquez, Un magnate catalan en la Corte de Alfonso VII, Prensa y Ediciones Iberoamericanas, SL. Madrid, 1991

http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00639&PatronBusquedaDescripcion=pon%E7



Autor: Carles Camp




versió per imprimir

  1. Edmund Cooke
    12-09-2021 15:20

    Pensa Ramir, pensa!!

  2. Ramiro Romero
    12-09-2021 15:02

    Cientos de miles de documentos en los archivos generales de indias, huelva, Sevilla, Granada, Salamanca, lepe, ayamonte, palos, moguer, Cádiz, Extremadura, Cuba, Chile, Perú, brasil, faro, Lisboa, silves, Tavira, lagos,,,, miles, que Dan fe de la hazaña descubridora,,,, y usted que aporta, palos,,,, pals,,,,, no os da, vergüenza???

  3. Xavi G.
    12-09-2021 14:56

    Home, menteixen posant "Palos" per crear la confusió inicial de si es una simple traducció al castellà.

  4. Ramiro Romero
    12-09-2021 14:40

    Me voy, así es imposible, discutir, adiós muy buenas,,,

  5. Xavi G.
    12-09-2021 14:30

    Ai mare, presenti el que vulgui senyor meu.

    A mi de moment em resulta més versemblant la versió del Pals empordanès.

  6. Ramiro Romero
    12-09-2021 14:23

    Y si le presentará a los descendientes de DIEGO DE LEPE,,,, SI LE MOSTRARÁ SUS PARTIDAS DE NACIMIENTO Y DEFUNCIÓN,,,, SU TUMBA EN LISBOA,,, también diría que es todo falso???,,,, es que no entiende nada???

  7. Ramiro Romero
    12-09-2021 14:14

    Portugueses??? Te repito la pregunta, si visitarás su casa, su tumba, sus descendientes, si te enseñara los legajos depositados en los archivos de la diputacion de huelva, ayuntamiento de moguer, palos de la frontera, gibraleon, o el archivo general de indias de Sevilla,,,, seguirá usted pensando que todo es Falso,,,,, y que los andaluces de la, costa atlántica no sabíamos navegar hasta que llegaron los catalanes???,,,, pero nadie niega que los catalanes fueron grandes navegantes!!! Pero nosotros, andaluces y portugueses TAMBIÉN!!!! es que usted no entiende nada???

  8. Xavi G.
    12-09-2021 14:08

    A vore, sí són escritas por Washington Irving no són las manuscritas i autèntiques de los Pinzones.

    I no es diu que siguin catalans, sinó portuguesos.

  9. Edmund Cooke
    12-09-2021 14:06

    …, nobel de literateratura!,,, ja ho tornes?….

    Molt fàcil, no volem robar, volem recuperar allò que es nostre i que vosaltres ens veu pendre….

    I si no ho entens, aplicat el teu propi refraner:

    !Quien roba a un landron, mil años de perdon!

  10. Edmund Cooke
    12-09-2021 14:01

    …. Consoleu-vos entre vosaltres com bons germans i deixeu-nos em pau d'una vegada per totes…. Monteu el vostre xat particular i mireu de subsistir amb les vostres bejenades!….

    Ostres, perdó,…no crec que sigui possible això!… sense nosaltres, vull dir els catalans, no existiria aquesta web ni aquest xat, i per tant, vosaltres no tindrieu on dir bejenades!…. Veieu com ens necessiteu per existir?….

    Ah!…. I quan dic catalans, vull dir catalans..,,
    Un català és una persona que hagi nascut allà on sigui, te respecte, defensa i estima la cultura catalana, el seu idioma, la seva idiosincràcia, la seva historia, el seus valors…, ni vosaltres, ni tots aquells individus que tot i parlar català i haver nascut i mamat Catalunya al llarg de la hostoria i fins avui dia, i fins i tot les elits politiques actuals i preterites autoanomedes independentistes són catalans!…, son panyols com vosaltres!.., son traidors i botiflers!…, el pitjor que pot haver en contra de Catalunya!.., fins i tot el criminal d'en Puigdemon va fer petons a la vostra bandera, que era la nostra i tambe ens la veu arrebassar, com la pesseta, com tot!!

  11. Ramiro Romero
    12-09-2021 14:01

    LE HAN ROBADO SU HISTORIA,,,, Y POR QUE AHORA, QUIERE ROBARME LA MIA??? SI, LA DE UNA HUMILDE Y BONITA PROVINCIA ANDALUZA,,, POR QUE???

  12. Ramiro Romero
    12-09-2021 13:59

    Si yo le presentará a los descendientes de los hermanos pinzones,,,,,, o le enseñara las notas manuscritas, las reales, las auténticas, escritas por Washington Irving acerca de ellos, le invitara a visitar su casa en moguer,,,,,,, si le enseñara su tumba, y analizaramos sus restos,,,, y viera que allí está,,,,,, seguiría pensando que todo es mentira, y que eran catalanes???

  13. Xavi G.
    12-09-2021 13:57

    Perfecte.

    Aquí del que es tracta és de veure si l'imperi castellà ens ha furtat la història catalanoaragonesa per fer el seu estat tal i com el volia.

  14. Ramiro Romero
    12-09-2021 13:53

    Mi límite es respetar la historia de mis vecinos, y no creerme superior a nadie, no pensar que soy el centro de la historia,,,,, ese es mi límite,,,,

  15. Xavi G.
    12-09-2021 13:46

    Tornar-li el Ramir!

    Ramir, tranquil, que jo moltes coses de les que dic les mig en sèrio mig en broma.

    Ja he dit que ningú és més per ser català, que a les persones siguin d'on siguin se'ls ha de valorar pel que facin.

    Els bucòlics és perquè així me'ls han pintat entre el Bernal i el Pepsi en un altre fil, que un deia que aquest bucolisme s'acabà abm Carles I i l'altre amb Felip V, 200 anys de diferència que no es posen ni d'acord.

    Tranquil Ramir, que ja sé que s'ha d'anar molt en comte en no traspassar certs límits, que les coses sabem com comencen, però ben bé no sabem en què deriven i com acaben.

    El que passa és que'ts un pesat i repetitiu, que semblés la veu de les consciències.

    No sé de què parles dels Tartessos, només t'ho sentit a tu en les teves repetitives diatribes. I si alguna vegada he llegit algo per aquí ni m'en recordo.

  16. Ramiro Romero
    12-09-2021 13:31

    Una pregunta edmun,,,, si yo le enseñara los yacimientos arqueológicos tartessicos y fenicios de huelva, Cádiz, Sevilla, o Murcia,,,, los viera usted y leyera los tratados elaborados por las cátedras universitarias de España, Portugal, Francia o Italia, que los analizan e interpretan,,,, seguiría usted pensando que tartessos es TORTOSA???, ME PUEDE RESPONDER???? Y USTED XAVIg, también me puede responder???

  17. Bernal Francés
    12-09-2021 13:28

    Ramiro, sosiego. Ten en cuenta que aquí hay que entrar a echar un rato de risa. La dura realidad es que a estos, por mucho que se exalten, no les hacen caso ni siquiera en su casa. La ciudadanía catalana, incluidos muchos independentistas recalcitrantes, es igualmente consciente del disparate continuo que representan, el cual, como tú muy bien dices, hace más mal que bien a la causa independentista. Aprovecha y disfruta, no hay más cáscaras.

  18. Ramiro Romero
    12-09-2021 13:11

    De supremacismo habla un chavalin que trata de bucólicos y pastoriles a los demás pueblos de la península, que piensa que toda la historia gira entorno a los catalanes, que piensa que sin los catalanes el resto de pueblos no hubiéramos realizado nada, que piensa que toda la historia nace y se desarrolla desde Cataluña, cuyo pensamiento es el de ser ellos, el pueblo elegido,,,, mire, le vuelvo a dar una lección GRATIS, Cataluña tiene una riquísima historia, una cultura inmensa, un idioma maravilloso, pero no sois ni mejor ni peores que un ciudadano de Albacete, de Pamplona, de Lugo o de huelva, y vuestra magnífica historia no es mejor ni peor ni más rica ni más pobre que la de por ejemplo, Castilla y León,,,,, de nada, suerte en la vida

  19. Edmund Cooke
    12-09-2021 13:09

    Molt ben dit Xavi….i a sobre aquesta gent superba i ufana, despres de robar-nos la historia, la cultura, el coneixement, la llengua, el territori, l'economia, l'art, l'arquitectura, la ciencia, els personatges universals, la literatura, els reis, els nobles.,,, fent-s'ho tot seu, ara despres de segles de genocidi, guerres i violència gratuita, es fan els ofesos per dir-los les coses com són…..i sumiqueixen com marrecs consentits!..,.però si ja tenen l'Espanya que volen tots aquests galifardeus!…. I ara què volen?.,,,. Està clar senyors!…. Voldrien fer-nos desapareixer per sempre més, però no poden, ja que tal i com ve passant des de fa més de 1500 anys, ens necessiten per existir !….. però res es per sempre …. Sempre es massa temps oi Ofelia??

  20. Xavi G.
    12-09-2021 12:57

    Aquí de moment els únics que heu apallissat com els camises pardes sou vosaltres.

  21. Xavi G.
    12-09-2021 12:55

    Prefereixo cremar en l'infern que plegar-me davant la vostra prepotència i supremacisme carpetovetònic.

  22. Ramiro Romero
    12-09-2021 12:51

    Es usted un digno representante de la extrema derecha catalana, igual de peligrosa que la extrema derecha española, y cuando digo extrema, también incluyo a la extrema izquierda

  23. Ramiro Romero
    12-09-2021 12:49

    Por la sencilla razón es que creéis y os sentís una raza/pueblo superior a todos los demás pueblos de la península,,,, sencillamente eso,,,,,, miráis por encima del hombro a andaluces, gallegos, asturianos, extremeños,,,,, os creéis el pueblo elegido, el pueblo elegido que "civilizó" al resto,,,, lo suyo se cura con el tiempo y viajando,,, suerte, chaval

  24. Xavi G.
    12-09-2021 12:45

    Bla bla bla, el primer que falta i és supremacista es l'articulista asturià.

  25. Xavi G.
    12-09-2021 12:14

    Ja m'hi val que els asturians vagin sentint-se acorralats i recelosos quan entreveuen que va ser Catalunya l'autentic Big Bang d'Espanya.

    Es nota que estàn nerviosos. "Vasallos" hahaa. Érem l'imperi Carolingi al que oferien regals a canvi d'ajuda, a menys que consideren a Àustria, que era una altra Marca carolíngia, aquesta vegada com a frontera contra els carpetos Transilvània, era també "vasalla". Li la vàrem concedir la ajuda és clar, per pena que ens donaven més que res, al mateix temps que els hi vàrem deixar la seva llengua d'arrel occitana.

  26. Xavi G.
    12-09-2021 11:55

    Serà cotilla!!

    No, la G és de Gertrudis, per això el retallo, per lo mal que m'ho van fer passar a l'escola.

    Dels Gertrudis de La Safor de tota la vida.


    No no, deixeu el calificatiu, per COTILLA!!

  27. Bernal Francés
    12-09-2021 11:46

    Edmund, les troballes no se hacen rastreando lo que otros han subido a internet, porque eso significa que son otros los responsables del hallazgo. Una troballa verdadera solo se consigue empleando mucho tiempo en archivos y en trabajo in situ. Dejad de engañar a incautos inocentes.

  28. Bernal Francés
    12-09-2021 11:42

    Sr. Administrador, le ruego ponga fin a los intolerables insultos de Edmund hacia mi persona, sin que ninguno de mis comentarios pueda ser motivo de tan injustificada inquina. De lo contrario, pensaré que todo el discurso acerca del sentido democràtic i de la justícia catalá no es sino palabrería hueca.

  29. Edmund Cooke
    12-09-2021 11:04

    Molt bona troballa Francesc!….Al segle XVI l'orografia dels mapes era del tot imprecisa….no ho havia electricitat, ni satèlits, ni gps…., les fronteres i els llindars territorials tampoc eren exactes….les distancies i mesures obviament no eren exactes i tampoc la ubicació de ciutats, pobles,…..De fet ni existia el sistema metric decimal!!…. L'unic fiable eren les banderes i escuts que assenyalaven la sobirania territorial….no cal ser cap expert per saber tot això, oi Ofelia!!…. I a sobre ens vols fer empassar que Asturies es in principat!?….pero si es un altra invenció per esborrar la nostra historia….Comprendes cenutrio!!…Es nota que no vas pendre la teva medicació marrec consentit!

  30. Bernal Francés
  31. Bernal Francés
    12-09-2021 10:09

    Por supuesto, Francesc. Pero la interpretación de la cartografía histórica, como la de cualquier otro documento, requiere de una cualificación específica. ¿Comprendes?

  32. Francesc D.
    12-09-2021 09:39

    No seré jo quí digui si és fals, o no però, el cartògraf Holandés Lucas Janszoon està reconegut per l'Institut Cartogràfic Nacional del reino de les Escanyes. https://www.ign.es/web/catalogo-cartoteca/resources/html/028277.html

  33. Bernal Francés
    12-09-2021 09:10

    Claro que sí, Francesc. Y además la perfidia castellana ha movido las cordilleras. En el mapa se ve claramente que había una que atravesaba la península de este a oeste a la altura de donde luego pusieron el río Duero (que es una falsificació), y Biscaien estaba originalmente a la altura de Segovia hasta que la cambiaron de sitio. Estos castellanos...

  34. Francesc D.
    12-09-2021 07:30

    1583 Lucas Janszoon. En el mapa d'Hispania es pot observar que Catalonia abarca tot el que és Aragó, que no apareix escrit, al igual que Castella que també està ausent. Si que està representada a l'escut del monarca. https://pin.it/bH63WcH

  35. Xavi G.
    11-09-2021 21:32

    Jo hem creuré que aquestes restes són de Cabeza de Vaca quan vegi la cornamenta.

    Mare Ramir, ho pagaràs, pagaràs aquesta ignomínia.
    Ja t'hi veig amagant-se pels racons jurant que'ts aragonès, hahaa.

  36. Edmund Cooke
    11-09-2021 19:48

    Mortadelo, molt bona idea!.... prova d'adn a les restes d'en cap de vaca tretes de Valladolid!....rigor cientific abans de res oi noi?....tros de soca pero si va morir a Sevilla en la mes triste de les indigències!.... llegeix la wikipedia espanyola i els teus estimats experts compatriotes que no fan mes que enganyar-vos segle rere segle gamarussos!..... Pobre, sol i a Sevilla!.... això diuen els teus experts apanyols!.....i d'altra banda, amb qui vols comparar l'adn suposant que trovessis les seves restes a Valladolid com dius?....per cert, la partida de naixament només diu on va neixer una persona....res mes!.... o es que a la partda de naixement del pollòs lladre frances borbo juancarlos possa Madrid?.....doncs no, possa Roma!!!....i es rei emerit d"Espanya!,....pero es que a mes, a la partida de naixement d'en cap de vaca no posa Jerez de la Frontera, possa XERES DE LA FRONTERA, tros d'analfabet que no saps ni llegir!!!!.....abonado al joventud de Badalona!.... realment penses quan escrius noi??......mira Mortadelo, millor estas calladet i no fas mes el ridicul....els teus comentaris són realment una bajanada monumental! Que no te n'adones que tu i els teus companys de la TIA feu pena!!! .....pobres desgraciats !!!!

    Ah! .... recorda la teva medicina abans d'anar a dormir, i la d'en filemon ii la de l'Ofelia....necessiteu tocar de peus a terra d'una vegada per totes!....


  37. Ramiro Romero
    11-09-2021 16:42

    Estimado Bernal, le puede usted mostrár los restos de cabeza de vaca, sacados de Valladolid, y cotejado por adn, la partida de nacimiento de jerez de la frontera, y 796 legajos/archivos /documentos de este hidalgo castellano que demuestran sus orígenes,,,,, y los ultranacionalistas catalanes dirán, que cabeza de vaca, era un abonado del joventut de badalona,,,,,, sólo nos queda la risa,

  38. Edmund Cooke
    11-09-2021 15:14

    Mortadelo, tan camaleonic com sempre,....originalitat 100%.... pero si es que no fas mes que copiar i enganxar les mateixes bejanades un cop i un altre.... què aborrit ets, troç de soca!....

    Xavi G....
    Els cap de vaca han estat totalment esborrats, però com sempre passa hi queden esquerdes, que la gent desperta com nosaltres ensuma amb relativa facilitat resseguint els treballs dels experts....Tenim....

    En Pere Cap de Vaca i Castro Pinós i En Guiomar Cap de Vaca.... són cohetanis del Descubridor, del Catolic i del seu pare el traidor Joan II....un cop esborrats, els seus descendents i parents van adoptar altres cognoms....personatges nobles catalans rellevants tots ells.... la llista és prou llarga i va des del malaguanyat Alvar Nuñez Cabeza de Vaca, passant pel Cristobal Vaca de Castro i prosseguint amb en Pedro de Castro Vaca i Quiñones....

    Mortadelo, és de franc gamarus!!!!

  39. Ramiro Romero
    11-09-2021 14:14

    Bartolome Díaz, vasco de gama, cortes, Pizarro, balboa, orellana, cabeza de vaca, Magallanes, Rodrigo de Triana, Rodrigo de jerez, Alonso Sánchez, alvares cabra, gaspar corte real, los pinzones, Lópe de Aguirre, Hernández colmenero, etc etc,,,,, pues bien, todos eran catalanes,,,,, y la reconquista,,,,, pues igual,,,,,, todos los Alfonsos, Fernandos, sancho,,,, jaimes,,,, todos los reyes castellanos, navarros, leoneses, asturianos,,,,, todos??? Catalanes,,,,, todos,,,, y el siglo de oro,??? Catalán,,,,, y el comercio, igual, y los pintores, catalanes,,,, todo, todo, todo, todo, todo, todo, todo,,,, hasta TARTESSOS,,,, catalana,,,, y los Santos, Teresa, bartolome, Ignacio, francisco,,,, catalanes,,,,,, todo, todo, todo, todo, todo, todo, todo, todo,,,, catalán,,,,, y los millones de documentos históricos depósitados en los archivos de medio mundo,,,, FALSOS,,,,, todo, todo, todo, todo, todo, todo, todo, todo, todo,,,, proviene de Cataluña, la raza, el pueblo superior, al modo alemán de los años 30 del siglo pasado,,,, HABRÁ UNA WEB EN EL SIGLO XXV QUE DIGA QUE LA LUNA FUE CONQUISTADA POR CATALANES, y algunos se lo creerán,,,,, pero lo siento, tenéis una rica historia, pero ni mejor ni peor que la del resto de "INFERIORES" pueblos ibéricos,,,,,, y sabéis lo mejor, hacéis un flaco favor a vuestra tierra, a Cataluña, desde vuestro supremacismo hacéis que os tomen a cachondeo y os desprecien,,,,, MADURAD, VIAJAD,,,, no sois el centro de la historia, NOSOTROS TAMPOCO,,,,, espero que algún día, cuando madureis,,,,,, lo entiendan,,, suerte

  40. Xavi G.
    11-09-2021 14:08

    Ho pagareu al·lots, pagareu aquesta iniquitat.

  41. Xavi G.
  42. Xavi G.
    11-09-2021 13:54
  43. Xavi G.
    11-09-2021 13:53

    Ostres, sobren els tres darrers

  44. Xavi G.
    11-09-2021 13:51

    Tampoc era aquest, però igualment serveix

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Capdebou

  45. Xavi G.
    11-09-2021 13:51

    Tampoc era aquest, però igualment serveix

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Capdebou

  46. Xavi G.
    11-09-2021 13:50

    Tampoc era aquest, però igualment serveix.

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Capdebou

  47. Xavi G.
    11-09-2021 13:50

    Tampoc era aquest, però igualment serveix.

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Capdebou

  48. Xavi G.
    11-09-2021 13:49

    No era aquest, però aquest també val.

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Capdebou

  49. Xavi G.
    11-09-2021 13:36

    Ei, Edmund, ara seriosament, Cap de Vaca no ho sé, però recordo haver trobat documentats a uns mercaders catalans que eren Cap de Bou.

  50. Xavi G.
    11-09-2021 13:25

    Somiant amb qui, amb Ofelia??

    Això va ser fins als 18 o 19. Ara és la Rosalia.

  51. Xavi G.
    11-09-2021 12:46

    "10.000 kms com barbas hasta la cintura..."

    Està parlant de Forrest Gump.

    Ho pagareu...

  52. Xavi G.
    11-09-2021 12:18

    Ho pagareu...

  53. Xavi G.
    11-09-2021 12:18

    Diu que València era el principal mercat negrer al s.XVI, hahaha

    I al XV i al XIV TAMBÉ, que pa' d'això entre altres coses va anar al Riu de l'Or Jaume Ferrer al 1340 i després va ser incorporat aquest territori a la corona ARAGONESA.

    Votu a deu!!

  54. Xavi G.
    11-09-2021 12:09

    Molt bé, Edmunt, molt ben parlat i declamat.

    DESPERTI FERRO!!

  55. Xavi G.
    11-09-2021 12:07

    "Lo ve??, SERIEDAD Y RIGOR HISTORICO"

    Senyor Ramir, descalços 10.000 km... Què havien oblidat el seu passat tribal per no poder fer-se ni un calçat amb pells d'animals??

    Senyor Ramir, això que conta aquest senyor es una sèrie de bajanades com un campanar, que ho sé jo perquè no se m'escapa ni una bajanada quan la sento per lo molt, massa diria jo, entrenat que hi estic en elles.

    De tots aquests conqueridors que nomena ni la meitat són castillans, que heu falsificat bona part de la història en contra nostra i ho pagareu, almenys moralment, ja ho crec que ho pagareu, d'això m'encarrego jo, haha, aneu a flipar.

  56. Edmund Cooke
    11-09-2021 10:33

    En Fernández-Xesta y Vázquez, expert en nobiliaria, dret premial, heráldica i genealogia, doctor en historia de l'edat mitja i en ciències i tècniques historiagràfiques, llicenciat en dret, membre de la junta directiva del comite espanyol de ciencias historiques, membre de la real academia de la historia, membre de la realmacademia de jurisprudencia i legislació, membre de la real academia de nobles i belles arts de sant lluis a zaragosa i president de la comisió asesora d'heraldica de la comunitat de madrid....

    Doncs be, aquest senyor ja tenia clar que els nobles catalans van ser els liders i grans protagonistes de la reconquesta.... te un munt de treballs sobre el tema, amb nombroses publicacions tant al segle XX com al XXI.....cap academic possa en dubte els seus estudis i les seves conclusions. Altra cosa es que des de l'academia oficial en facin publicitat, que no en fan, es clar....si en fessisn se'ls acaba el bròquil als castillapanyols....i bye bye Estat Espanya .... i això ho enten fins i tot un troglodita.....i es gratis!

    Però tremoleu, i es que això que els nobles catalans van vertebrar la península ja ho van acreditar als seus treballs altres grans experts, experts sense cap dubte ni màcula de sentiment nacional catala, ens al contrari....us en posso els exemples mes rellevants.... i és gratis per tothom....

    1592 - Pare Juan de Mariana a "historia general de españa"
    1618 - Jaime Bleda a " cronica de los moros de españa"
    1784 - Jaime Villanueva Astengo a "memorias cronologicas de los condes de urgel"
    1856 - Prosper de Bofarull i Mascaró a "coleccion de documentos ineditos del archivo general de la corona de aragon"

    Doncs bé, l'unic que fem aquells que ens interessa el conoixement i la veritat per davant de la vanitat, es aprofondir en els treballs, feines, publicacions i conclusions d'aquest experts estat-castillapanyol.

    I aquells ignorants, enganyats ii anafabets històrics, que només se,ls pot considerar experts en hipocresia, menyspreu, cinisme, supervia, maldat, mandra, enveja i mala educació, obviament son lliures de creure les barrabassades i absurditats infantiloides que vulguin....però tots hem de tenir clar, i mes despres de la seva enrocada perseverança acreditada un cop i un altre a aquests xats de INH en menystenir les feines dels seus propis experts compatriotes castillapanyols, de Saragossa i Madrid, que mai despertaran del malson que els afecta la psique, mai sortiran de la seva caverna per mes proves i inevidencies que se n,aportin....mai seran lliurepensadors... no son mes que caricatures sense ànima i personalitat propies dels hidalgos castillans que el nostre Sirvent va ridiculitzar universalment i atemporal al Quixot.....

    Quin pou de saviesa era en Sirvent, oi companys?


    Desperta ferro!


  57. Bernal Francés
    11-09-2021 10:22

    Si aplicásemos el mismo criterio sesgado, bastaría con poner aquí la interminable lista de gobernantes castellanos, incluso antes de los Trastámara, que ha tenido Cataluña para concluir que "Castilla, propietaria de Cataluña”.

  58. Ramiro Romero
  59. Ramiro Romero
    10-09-2021 21:34

    No somos ni grandes ni pequeños, Pizarro, almagro, orellana, cortés, los hermanos pinzones, Magallanes, el cano, Rodrigo de jerez, Rodrigo de Triana,,,, nacieron donde nacieron, y eso no nos hace ni mejores ni peores que ustedes, catalanes,,,,,, ahora sí, ni somos bucólicos ni pastoriles, somos pueblos con una historia, tan rica como la vuestra,,,,, y no tratamos a los demás como pueblos inferiores,,,, la lección que le acabo de dar, es gratis,,,, de nada

  60. Xavi G.
    10-09-2021 20:19

    No poden ser bucòlics, ells només poden ser grans conqueridors, hahahhhaa

  61. Xavi G.
    10-09-2021 20:17

    Hahhahaa, Ramir, què jefe??

    Acomplexat, que ets un acomplexat, hahaa.

  62. Xavi G.
    10-09-2021 20:15

    Sí, ja ha passat altres vegades, no passa res. A tu també t'ha passat de segur alguna vegada amb les teves bajanades.

    Que quedés només el primer estaria millor, o en tot cas deixar-los semi-tapats encara millor per poder seguir el fil si algú ho vol veure.

  63. Ramiro Romero
    10-09-2021 20:02

    Menos los catalanes, el resto de pueblos ibéricos, somos bucólicos pastoriles,,,,,,, ejemplo de ideología supremacista y racista, típico de los años 30 del siglo XX, ahora me lo borrais,,,,,, que no tenéis vergüenza

  64. Ramiro Romero
    10-09-2021 19:50

    Que bueno, el instituto que acusa a todos,,,,, de censura,,,, eliminando todo comentario que le sea hostil,,,,, dais risa

  65. Xavi G.
    10-09-2021 19:01

    Acomplexat, haha

  66. Xavi G.
    10-09-2021 18:50

    Tot s'ha de dir, i amb aquesta utilització dels cascs van inventar el FOAM, tot un encert que s'ha de reconèixer.

    Però tot això amics meus no servia de res en terreny pla davant la cavalleria mahometana.

    El Sit és un mite o el fill d'algun Armengol, una de dos.

  67. Xavi G.
    10-09-2021 18:41

    Tampoc eren bucòlic-pastorils??

    Ostres tu, és que no en encerto ni una ni per casualitat.

    I hale hale, Ramir, que teniu un complex d'inferioritat que ni se vos pot dir bucòlics. Veges tu que te de mal ser bucòlic que aquests s'ho prenen tot a mal traient unes conclusions que ni pel cap se m'han passat.

    Acomplexats!!!

    Ja ho sé jo que també eren tribals, ho he dit en un altre fil, i ben tribals que eren que consta que els víkings passaven de llarg. Eren tant tribals que mentre els víkings portaven banyes al casc, però el casc era metàlic al que afegien les banyes, els tribals bucòlics cantàbrics portaven tot el cap del bou crani inclòs, al que treien tots els sessos i resta de vísceres. Alguns no, sobretot en temps de batalla quan es posaven a la riba del cantàbric per ser vists pels víkings, i deixaven sessos i vísceres per que els regallés per la cara alhora que treien profusament la llengua per llepar-se la substancia albi-sanguinolenta.

    Clar, davant d'això el víkings passaven de llarg dient-se entre ells per no semblar covards: "total, per unes campanes"...

    Au, a pastar fang.

  68. Xavi G.
    10-09-2021 11:59

    És del tot normal que foren els catalans qui posaren a l'abast de castillans, llionesos i asturians la meseta nord en mans musulmanes.

    Hem de tenir en compte que aquests pobles eren societats bucòlic-pastorils amb una organització massa dispersa i feble per enfrontar-se als musulmans amb èxit, llevat de les seves atalaies muntanyenques on la cavalleria musulmana no era efectiva, i arrossegar la artilleria costera amunt per aquelles escarpades contrades tampoc devia ser gens fàcil (que dels primers que ho van aconseguir amb provada eficàcia varen ser els alemanys de la Wehrmacht a les Ardenes ja al s.XX) per, a més, el botí que podien obtenir, que no era massa llevat del control del territori i que, en tot cas, podien obtenir a altres llocs del Califlat aquests articles dels que eren rics els bucòlics com ara fusta, mel, tonyines, balenes, etc...
    Potser als musulmans els podria haver fet goig un producte dels asturians-lleonesos i castillans del que disposaven en abundància com eren les campanes (veure exemples adjunts), però com que entre els musulmans s'estila allò de posar a dalt del campanar a un tio pegant veuades com si estigués loco, doncs no els hi feien falta de campanes.

    Així i tot no dubteu que sense la decisiva intervenció catalana avui la catedral de Santiago seria mesquita. Perquè en quant les ratzies musulmanes hagueren estat desocupades d'altres llocs haurien arrasat a aquelles societats bucòliques muntanyenques, i va ser la ja assentada societat feudal catalana qui la va traslladar a aquelles contrades per poder enfrontar-se amb eficàcia a l'imperi Omeya amb uns semblants exèrcits profesionals i disciplinats que les bucòliques societats cantàbriques a dures penes podien organitzar i mantenir.

    Sí, desgraciadament el món és com és i feia falta d'una societat feudal per defendre's dels enemics. I sí, van ser els catalans qui la exportaren a les muntanyes cantàbriques de Castella, Astúries i Galícia-Lleó modernitzant les seves societats i, el més important, permetent-los existir i inclús expandir-se arrabassant territori als musulmans.

    I així era ens ho paguen, desagraïts!!

    https://www.youtube.com/watch?v=_1ZjyWrkNIE
    https://www.youtube.com/watch?v=XbQWBep-fI0
    https://www.youtube.com/watch?v=9zxnMVzQMqg
    https://www.youtube.com/watch?v=PetczGv7vsA

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35133
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Empordà Televisió recull la notícia de la presentació del llibre "El Quixote va esborrar el Quixot", de Lluís...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]
L'historiador Jordi Bilbeny reivindica la catalanitat del descobridor d'Amèrica amb una ruta per...[+]
el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de...[+]