Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
ARTICLES » 16-07-2022  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
2440

Portolà i la Companyia Catalana inicien l'exploració de Califòrnia

La primera exploració europea de Califòrnia va ser obra d’un grup de 30 catalans dirigits per Portolà.

El 14 de juliol de l’any 1769, fa 253 anys, el capità Gaspar de Portolà (Os de Balaguer, 1716 – Lleida, 1786) i un contingent de 30 soldats i oficials de la Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya i els religiosos mallorquins Serra i Crespí sortien de San Diego (en aquell moment, virregnat de Nova Espanya, i actualment estat de Califòrnia), per explorar i localitzar els ports naturals de les futures ciutats de Los Angeles i de San Francisco, que ja havien estat descrits per alguns navegants que havien sovintejat aquella costa des del temps del corsari Francis Drake (segle XVI).

El grup de Portolà era la part de l’expedició que havia de recórrer el territori per terra (fins a uns 700 quilòmetres al nord), però va ser l'única que va tenir èxit. La part de l’expedició que havia de solcar les aigües del Pacífic i reunir-se amb Portolà sobre l’objectiu fixat, no va tenir cap èxit. El San Antonio i el San Carlos van seguir els càlculs erronis dels anteriors navegants que havien visitat aquelles costes, i no van assolir l’objectiu. I el tercer vaixell, el San José, es va perdre en algun punt del trajecte i no se’n va tornar a tenir notícies. S’estima que podria haver naufragat.

El grup dels Voluntaris Catalans estava format per gent de la superpoblada muntanya catalana del segle XVIII, que s’allistaven en aquest tipus de regiments colonials, escapant de la misèria que imperava en els seus llocs d’origen, i a la recerca d’aventures i d’un enriquiment ràpid. En el cas dels Voluntaris Catalans de Califòrnia, les fonts documentals ens revelen que van ser reclutats directament pel tinent Pere Fages (Guissona, 1734 – Mèxic, 1794), a les comarques de la Catalunya central i de les planes de Lleida.

A més, l’enginyer d’aquell cos expedicionari era el mallorquí Miquel Constansó i el metge cirurgià era el català Pere Prat. I, les fonts documentals revelen que un dels tres capitans de l’expedició naval i la seva tripulació també eren catalans: Vicenç Vila, del San Antonio, vaixell avarat a Barcelona, que havia navegat per les costes del Pacífic i que havia estat contractat per les autoritats colonials hispàniques de Mèxic per a aquella empresa. Vicenç Vila va retornar a San Diego, sense culminar l’operació, però va participar activament en la segona exploració de Califòrnia (1770).

Marc Pons

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/portola-companyia-catalana-exploracio-california-marc-pons_787053_102.html



Autor: Marc Pons/ El Nacional.cat




versió per imprimir

  1. Edmund Cooke
    28-07-2022 12:27

    Marieta, no és Insi, és Nisi....si no sabem ni llegir ni escriure és normal que no entenguis res de res....ni molt menys puguis adquirir cap coneixement llegint i estudiant pels teus propis mèrits...

    Sí, és clar, en Nisi fa ironia....ho fa per fer-te riure, que segons ens has dit millers de vegades és el motiu pel que participes a aquest xat...

    Però el que no sabeu ni tu ni en Nisi, és que Hispania, ni prové del llatí ni és com batejaren els romans a tots els territoris peninsulars....els romans van agafar aquesta denominació fent seva la que empraven el cartaginesos, que alhora la van arrabessar del fenicis....


  2. Maria Garcia
    28-07-2022 00:46

    Insi,, ironía no????

  3. nisi insipientis
    25-07-2022 21:19

    De hecho la vetona/vaccea Helmantike, luego romana Salmantica, ya era una colonia catalana, con sus cuatro barras y todo, cuando la invadió Aníbal en el 220 AC.

  4. Edmund Cooke
    18-07-2022 11:26

    En francisco elias de tejada va ser l'erudit castellà del règim franquista i una de les màximes autoritats acadèmiques. Catedràtic a Madrid i Salamanca….

    (...) "es que las libertades eran tan catalanas, tan entrañadas en el alma colectiva, tan peculiares, que solamente las gentes de Cataluña podían entenderlas y guardarlas. »

    (...) «Al menos hasta donde llegan mis noticias, la primera vez que en la península se utiliza el vocablo "nación” con valor moderno de cuerpo político separado y no de simple comunidad de ascendencia etnográfica, se hace con aplicación a Cataluña y por escritores catalanes. Con la particularidad altamente significativa de que este hallazgo de la acepción moderna de nación no es labor de cualquier pluma de escritor ajeno a la vida cotidiana ni al bullir de los sucesos, sino decir del lenguaje usual de parlamentos y palacios.»

    Francisco Elías de Tejada, Historia del pensamiento político catalán, Sevilla, 1963

  5. Edmund Cooke
  6. Edmund Cooke
    18-07-2022 00:11
  7. Edmund Cooke
    18-07-2022 00:04

    No en te ni idea aquest troll… es que no sap ni tan sols que abans, molt abans d'en bilbeny, molts d'altres erudits ja ho deien tot això d'america, colom i catalunya…. Es clar, què ha de saber, si fins i tot ignora que salamanca és un topònim català, amb escut d'armes català; que el real madrid d'en peres el van fundar dos germans catalans de barcelona; o que berrocalejo de aragona, la població d'àvila d'on suposadament era originaria santa teresa de jesús, te també un escut d'armes català….

    L'unic merit dels castellans i els academistes es haver convençut la gent que tot, tot això que es català de socarrel, en realitat és castellà….

    Suposo que es normal que despres de segles de matxacar la gent, la propia gent, i el seu pensament, les generacions actuals no puguin tenir un criteri objectiu sobre la realitat històrica…

    I no ho dic jo això….

    «Castilla labró a España a su manera, brutal y violentamente, a golpes de lanza y a cinturazos de milicia» (...) «Cataluña es la cuna de las libertades burguesas de nuestro tiempo.»
    Francisco Elías de Tejada, Las Españas. Formación histórica. Tradiciones regionales, Ambos Mundos, Madrid, 1948

  8. Frede
    17-07-2022 17:52

    No us escarrasseu amb la marieta. Es una provocadora nata que es va tornant amb els seus amics trolls per tocar el potet. No en té ni idea de res i es limita a dir bestieses. Pobreta! O pobret, perquè tota aquesta colla no dóna mai la cara. Això ja és un indicador de les seves mancances. A banda de les minses aportacions historiogràfiques. En fi. Paciència.

  9. Mir de Tost
    17-07-2022 17:36

    Maria.......No enteneu el valor dels mots: no es parla d'expedicions ocasionals, a la babalà, de simple recerca......hom parla d'expedicions amb objectius concrets, organitzades a tal efecte, sabent on es va, per a què i quins mitjans es necessiten. Les que tu parles són aventures.

  10. Maria Garcia
    17-07-2022 11:30

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
És més probable que l'orxata mexicana fos portada a Mèxic pels primers colons catalans de València que hi van...[+]
Sabies que els noms valencians de Timor, Pego i Aitana es repeteixen idèntics a Indonèsia, a l'illa de Timor?...[+]
Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del...[+]