Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan llegeixis una biografia, tingues present que la veritat mai és publicable."
George Bernard Shaw
ARTICLES » 19-07-2019  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
3002

Refunden Buenos Aires, que s’anomenaria així en honor de la Mare de Déu del Bon Aire

En Marc Pons ens parla de la segona fundació, el 1580, de la ciutat de Buenos Aires a l'Argentina. Aquesta denominació provindria del santuari del Bon Aire situat a prop de la ciutat sarda de Càller, fundat per mercedaris catalans després de la conquesta de l'illa el 1323.



Foto: cartoteca de Catalunya

L’11 de juny de l’any 1580, fa 439 anys, el conqueridor hispànic Juan de Garay refundava la ciutat de Buenos Aires, molt a prop del que havia estat l’assentament primigeni, creat quaranta quatre anys abans (1536) pel també conqueridor hispànic, Pedro de Mendoza, i abandonat poc després (1541) a causa dels continus atacs de la població autòctona. El primer assentament (el de Mendoza) es va construir a la part sud de la ciutat actual i a tocar del que, dos segles més tard, seria el barri català de Montserrat.

La ciutat que havia fundat Mendoza havia estat anomenada Santa Maria del Buen Ayre, i la que va refundar Garay s’anomenaria, transitòriament, Ciudad de la Trinidad fins que, poc després s’acabaria imposant el nom històric. Segons algunes fonts, la iniciativa d’anomenar la ciutat Buenos Aires (que deriva de Buen Ayre), partia del capellà de l’expedició de Mendoza, membre de la comunitat mercedària del Santuari de la Mare de Déu del Bon Aire (o de Bonària), emplaçat sobre un turó situat a la façana costanera de la ciutat de Càller (Sardenya).

El santuari del Bon Aire (o de Bonària), que donaria nom a la ciutat de Buenos Aires, havia estat fundat l’any 1218 per Pere Nolasc, superior de la comunitat mercedària de Barcelona. El seu temple és el primer i principal exemple de l’arquitectura gòtica catalana a Sardenya. Un segle i escaig més tard (1323) el desembarcament que culminaria amb la conquesta catalana de l’illa s’havia produït sota el turó del Bon Aire. Al segle XVI, quan es va produir la primera fundació de Buenos Aires, l’illa de Sardenya formava part dels estats de la corona catalanoaragonesa.

Marc Pons

Tarragona, 11 de juny del 2019

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-refunden-buenos-aires-anomenaria-aixi-honor-mare-de-deu-bon-aire_393292_102.html



Autor: Marc Pons




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35124
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Canal 9 informa dels estudis de Jordi Bilbeny i Francisco...[+]
    En Daniel S. Bello ens ofereix una crònica de la darrera conferència pronunciada per En Jordi Bilbeny a la...[+]
    Leandre Martí descobreix un missatge en clau enviat des de la Barcelona del 1910 i a l'INH ens hem quedat amb la...[+]
    En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]