Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
NOTICIES » 10-02-2014  |  MEMòRIA HISTòRICA
4668

S'inaugura una estela en record a Luis Ulloa

L'associació Memorial 1714 amb el suport d'Òmnium, el Centre d'Estudis Colombins, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya, l'Institut Nova Història i el Cercle Català d'Història, inauguren aquest migdia al Cementiri de les Corts de Barcelona una estela en record a Luis Ulloa Cisneros

Jordi Miravet, president del memorial 1714

en nom dels organitzadors us invita a assistir

el dia 10 de febrer de 2014 a les 12 del migdia

al Cementiri de les Corts de Barcelona

a la inauguració de l'estela en record de Luis Ulloa Cisneros.

 

“L'Insigne peruà el Doctor Luis Ulloa Cisneros va ser un profund coneixedor de la història i la geografia d'Amèrica; coneixements que va utilitzar per ajudar a fixar unes fronteres que fossin acceptades pel Perú i els seus veïns, evitant així una guerra. Pot haver-hi una funció més noble del coneixement?

Però va fer més coses. Va baixar a la palestra per a fer la seva aportació sobre l'origen de Colom. Les seves tesis sobre aquest punt es van publicar els anys vint a París, en francès.

Ulloa va viure i morir entre nosaltres i va deixar una forta empremta en els estudiosos catalans de l'època pel seu tracte personal, per la seva sòlida experiència com investigador, per la seva metodologia de treball i pel que representaven les conclusions de les seves recerques: Colom era d'origen català i havia arribat a Amèrica l'any 1472.

Va ser enterrat al Cementiri de Les Corts el dia 11 de febrer de 1936; pocs mesos després patíem una guerra de tres anys i a continuació una dictadura de quaranta. Han passat els anys i arribem tard, molt tard, però el dia 10 de febrer hi serem per a fer un acte de cortesia i de justícia”.

(Text extret i adaptat de la presentació del llibre titulat Ulloa, que ha estat editat amb motiu de la inauguració del dia 10 de febrer).

Ens rebrà a la porta del Cementiri de les Corts de Barcelona el Director General de Cementiris senyor Jordi Valmaña.

Un cop dins del recinte hi haurà unes paraules de benvinguda als assistents; a continuació, l'escriptora Maria Carme Roca, farà una semblança del Doctor Luis Ulloa Cisneros i tancarà l'acte la Cònsol General del Perú senyora Franca Lorella Deza Ferreccio.

Assistiran la senyora Franca Lorella Deza Ferreccio Cònsol General del Perú, acompanyada pel Cònsol General Adjunt. Jordi Martí i Galbis Regidor de la Presidència i Territori de l'Ajuntament de Barcelona, Vicepresident de la Casa Amèrica de Catalunya. En representació de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea hi assistirà el senyor Francesc de Paula Gambús, director general de relacions Exteriors, acompanyat del senyor Carles Llorens, director general de Cooperació al Desenvolupament.

Han donat suport a l'acte i han confirmat la seva assistència les següents entitats:

  • Òmnium Cultural i el Centre d'Estudis Colombins, representats pel president d'aquesta darrera el senyor Joaquim Arenas;
  • Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya, representada pel seu president el senyor Carles Camp;
  • Institut Nova Història, representat pel seu president el senyor Albert Codina;
  • Cercle Català d'Història, representat pel seu president Joaquim Ullan.




versió per imprimir

  1. Xavier
    18-02-2014 18:10

    Molt ben fet! S'ho mereix. Llegeixo al text que transcriviu del llibre presentat, que l'Ulloa pensava que En Colom havia arribat a Amèrica al 1472 i no al 92. És així?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35163
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Manel Capdevila ens explica que Catalunya va ser un regne i que a més, el terme que es va emprar per denominar...[+]
En Pius Canal ha localitzat una signatura d'En Cervantes, que creu adulterada, i sota la qual li sembla llegir...[+]
En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de...[+]