Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 12-02-2018  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
2276 lectures

Savassona i la mística arcaica

El passat 28 d'octubre del 2018 va tenir lloc la primera Ruta Megalítica per Savassona, guiada per l'investigador Jordi Bilbeny i l'escriptor Xevi Roviró. En Joan Cassola va participar-hi i ens en fa la crònica.

Pedra del Sacrifici

Dissabte 28 d’octubre, l'nstitut Nova Història ens va guiar per les pedres sagrades de Savassona, a l’Osona. Allà on la Plana de Vic es comença a enfilar cap les Guilleries. És el lloc on els Savassona (els antics amos de l'edifici del palau de l'Ateneu Barcelonès) hi tenien el Castell originari, que es manté, i amb un gran criteri. La zona és un lloc tel·lúric, on els prats i els boscos  amaguen les últimes estribacions dels cingles de Tavertet, que apareixen fent tallants o petits puigs, i, al lloc on anàvem, reclouen uns grans rocs dispersos al bosc. Com gegants amagats. La impressió que fan és la mateixa que van fer als humans de fa 4.500 anys en despertar-los a la transcendència del món. Per això les varen convertir en lloc de culte i d’aplecs i per això hi van fer uns gravats extraordinaris que encara perduren. En Xevi, en Jordi i l'antropòleg Eudald Carbonell, que s'havia apuntat a la visita, ens il·lustraren sobre el seu significat.

Però a mi, com a practicant de l'escalada en els millors anys de la meva vida, em va deixar impressionat que, en una de les gran pedres d'uns cinc metres d'alçada i vuit de diàmetre, aquells ancestres hi haguessin esculpit uns graons en forma d'escala. Encara es poden observar. Pugen drets fins al cim, que és d'una dificultat no apta per a tothom. Evidentment, el seu sentit no té en absolut cap utilitat pràctica. El paganisme creia en la possibilitat de la unió amb déu de molt diverses maneres, una de les quals els místics posteriors  en van dir ascesi, l'ascensió cap a l'ànima divina. I això és el que volen dir aquells graons, que formen una escala, que és com una mena de figura retòrica feta amb pedra. I és que el motiu de l’escala serà utilitzat en tota la producció pictòrica i literaria dels mil·lenis posteriors pels artistes quan voldran expressar l'espiritualitat humana.


Figura humana en una pedra del bosc de Savassona

L'activitat de l'escalada, que és més que un esport, també té aquest vessant. Les bestioles grimpen, l'home escala. La superació d'una paret impossible ens acosta al simbolisme d'un pensament que, en sentit vertical, sintetitza una concepció universal del l'univers. Quan alguna vegada he sentit que preguntaven a un alpinista què hi sentia, allà dalt, jo pensava que havia de respondre una cosa semblant. Però és més políticament correcte dir, com afirmava un gran alpinista francès, que som conqueridors de l'inútil. La deriva del pensament occidental a partir d’En Lleonard cap a una divisió flagrant de la unitat de l'ésser humà, ens ha portat a tots els atzucacs del present. L'escalada és una escapatòria. Però aquells sacerdots i sacerdotesses que veneraven els rocs de Savassona ja ho sabien, que aquests sintetitzen una concepció universal del cosmos. I el jovent que es diverteix avui dia fent-hi exercicis d'entrenament, potser també: sense ser-ne conscients.

Joan Cassola
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Joan soldevila
    15-02-2018 12:57

    Interessant per conèixer una mica millor el nostre país, especialment aquells llocs que semblen ser uns llocs místics

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
27055 lectures
Joanjo Albinyana - La nissaga catalana dels TRastàmara i Ferran I de Nàquera
Ferran Mozas - En cerca de Tartessos. Si existí, on era? Una revisió de les fonts
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Durant molt de temps s’ha cregut que Lucrècia Borja, la filla del Papa Alexandre VI, parlava tan sols en...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza...[+]
Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí...[+]