Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
OPINIó » 18-08-2019  |  MEMòRIA HISTòRICA
3837

Si el periodisme no difama i no porta a cap linxament, quin sentit té escriure articles?

En Bilbeny parla del sentit de ser periodista: o per informar o per difamar.

Jordi Bilbeny

Estic una mica cansat de tota aquesta persecució en contra meva, en contra de l’INH i en contra de Catalunya. Els espanyols i els seus escolanets catalans, han aprofitat, aprofiten i aprofitaran qualsevol cosa –qualsevol– per difamar-nos i atacar-nos i mirar de fer-nos tant de mal com els sigui possible. Fa segles que ho fan. Abans cremaven els qui no pensaven com ells. Els cremaven a ells o a la seva família. Confiscaven els seus béns i s’apoderaven dels seus llibres, documents i biblioteques. Molts d’ells eren torturats perquè canviessin d’opinió. D’altres havien de fugir a l’exili i escriure i publicar des d’allà, però també, un cop morts, els tentacles de la Inquisició, sovint a través de la monarquia amiga del país on havien viscut, els permetia apoderar-se dels seus escrits, que eren impresos de nou ja en la versió oficial. Fa segles que cremen, torturen, confisquen, censuren, afusellen, bombardegen, maten.
No em ve de nou el que fan ara. Gens ni mica.

Durant anys han dit que l’Institut Nova Història era íntegrament subvencionat per la Generalitat. Ho deien a l’època d’En Pujol, d’En Mas, d’En Puigdemont i ho tornen a dir ara a l’època d’En Torra. Es veu que ens destinaven milions de milions. Després ja només van ser 6 milions, que cobrava el president de la nostra Fundació. Ara ja són 7000 mil els euros que ens arriben dels ajuntaments d’Esquerra. Tot és una pura difamació. Quan fem conferències, les fem a ajuntaments del color que sigui que ens contracta. Ens han contractat conferències els ajuntaments d’ERC, és veritat. Però també els de CiU, i algun del PSC.

Ens han contractat conferències seus d’Òmnium de diverses comarques del Principat. Ens han contractat conferències entitats de Mallorca i del País Valencià. He estat a Univeristats d’Holanda i Alemanya. I a diversos casals catalans d’Europa. I, per descomptat, m’han contractat conferències Casals de la Gent Gran, Ateneus Culturals, Agrupacions de Veïns i d’amics d’arreu. Això no és rebre diners de ningú. Això és feina. Faig una feina i la cobro. I llestos. I si, en lloc d’una conferència, fem un Simposi o una Universitat cobrem el Simposi i la Universitat. A preu de saldo tot s’ha de dirDe la mateixa manera que un mecànic o un fuster no rep diners de la gent, sinó que la gent els paga llurs serveis.

És totalment fals, tendenciós, verinós i mancat de tota ètica periodística i humana dir que rebem diners dels Ajuntaments,
en la mateixa línia que fins ara deien que rebíem diners de la Generalitat. No rebem diners de ningú, llevat dels que rebem dels adherits a la nostra Fundació.

Però, com deia, no m’estranya gens que es digui el que es diu i que es publiqui el que es publica, perquè sé perfectament, al detall i a la menuda, com informen els nacionalistes espanyols i com fan servir la informació per destruir la nostra llengua, la nostra cultura i la gent que la defensa i l’ha defensat durant segles. Abans eren milions el que rebíem, després 6 milions, ara 7000 mil euros. Espero que a la propera gran tasca de periodisme d’investigació que facin, la premsa espanyola o els seus acòlits catalans, ja puguin dir que, com a professionals que som, rebem els diners en funció de la feina que fem. Això seria el més ètic i el més professional. Això seria el més verídic. Però això no ven. Ni fa mal.

I llavors, si no fa mal, si no enverina, si no crea l’odi i la confusió, si darrera d’un article d’un peridoista espanyol no hi ha cap linxament personal o col·lectiu, si no s’arruïna la vida de ningú, llavors quin sentit té escriure a la premsa?

Jordi Bilbeny
escriptor i investigador



Autor: Jordi Bilbeny




versió per imprimir

  1. Miquel Cabrera Vicens
    17-11-2019 02:08

    CARTA DE COLOM EN CATALA!
    Bones tardes, he escoltat bastantes conferencies de Bilbeny de varis temes, repetides vegades y practicament me fulit el material que hi ha a youtube d'ell. En cap recodo cap carta en català escrita per la mà d'en colom, si recordo perfectament que hi han indicis, catalanismes i demes a les traduccions posteriors d'algunes coses seves al castella y altres indicis. Pero no recordo que s'hagi esmentat mai lexistencia tal qual d'una carta en catala. Pot ser que mequivoko. Pero si actualment no consta que hi hagi cap carta seva escrita en català siusplau visiteu aquest enllaç:
    https://www.youtube.com/watch?v=Skz0oxbkdHo
    Minut on comença a parlar de colom 23:35
    PUNT EXACTE ON PARLA DE UNA CARTA ESCRITA PER COLOM EN CATALA 25:38
    La carta aquesta si em recorda alguna de les imatges que mostra Bilbeny, segurament ell ja coneix auquesta carta. Per si de cas escric aixo a revisió per si de cas.

    Per si el link falla, El canal de youtube es diu

    XAVIER DE MAHIEU que em sembla que es fill o el net del home que surt el video que es diu Jacques de Mahieu. El video es diu COLON EL EMBUSTERO. Siusplau no us prengeu el titol del video com una trolejada, doncs Mahieu es refereix a que com es conegut America ja es coneixa abans. Com es tracta de Mahieu que va ser un home que pel poc que se d'ell es va dedica a la historia antiga americana us deixo el enllaç doncs potser en la seva investigació hi ha alguna cosa que avui en dia potser s'ha perdut o no som coneixedors.

  2. Gil de Vas
    24-08-2019 18:43

    Prim, de primer treus la "guerra del Vietnam", ara hi envoliques "guerra civil". Vols fugir d'estudi, però el tema no és aquest. Ja sabem quin és.

  3. Alvaro Prim
    24-08-2019 18:22

    Gil de Vas, ¿Nos olvidamos de la expedición real de 1837 en la primera guerra carlista o es directamente ignorancia de la historia? En las guerras civiles españoles matan a españoles. ¿nos olvidamos de los carlistas catalanes en la guerra civil, alcaldes franquistas y luego alcaldes de CDC?. ¿Nos olvidamos de Badajoz?, ¿la carretera de Malaga? ¿Los bombardeos sobre Madrid? . Los muertos seguramente eran todos catalanes..

    Por supuesto no sabes que Sevilla fue también bombardeada por Van Halen por orden de Espartero. Sevilla y luego por el propio Espartero.porque se unió al pronunciamiento militar contra Espartero, asi que si tenia fobia a Cataluña también la tenia a los sevillanos

    Antes comprueba tus mantras

  4. Gil de Vas
    22-08-2019 20:46

    Vietnam, Vietnam, Vietnam. Això em sona a bombardejos, és a dir: Espartero, Espartero, Espartero.
    I el Martin Villa encara hi hauria tornat, si hagués pogut. I d'aixó del Villa no fa pas segles, però sí que és d'abans d'ahir. És a dir: la realitat del present.

  5. Joan Català
    22-08-2019 14:07

    Perdó, em volia referir al Prim i m'he equivocat. Agrairia a l'administrador si pogués esborrar l'anterior comentari.

  6. Alvaro Prim
    21-08-2019 20:12

    Ya, ya, el viejo tópico de la Guerra de Vietnam contra los catalanaes

  7. Gil de Vas
    21-08-2019 12:12

    Segons sembla, per dir-ho d'una manera suau, els espanyols venen a Catalunya a, com diu en Bilbeny:

    "Fa segles que cremen, torturen, confisquen, censuren, afusellen, bombardegen, maten."

    que jo sàpiga, els catalans no hem anat mai a Espanya a cremar-los, torturar-los, confiscar-los, censurar-los, afusellar-los, bombardejar-los ni matar-los.

    Si no fem els que ens diuen, si no els obeïm, els espanyols venen i ens maten. Per molt difícil que fos, algú hauria d'intentar quantificar quants catalans han matat els espanyols des del 1500.

  8. Francesc J.
    18-08-2019 19:07

    Fa una colla d'anys que conec la feina de l'INH. Alguns articles em semblen una mica massa especulatius, però no deixen de ser una opinió o una línia que es pot investigar. La majoria, són com a mínim igual de seriosos que qualsevol article que els historiadors amb carnet considerarien correctes. La resta són simplement excel·lents, amb un nivell d'anàlisi i de documentació que haurien de deixar bocabadats als historiadors i periodistes que es mostren tan crítics amb aquesta entitat (és precisament per això?). Qui tingui explicacions alternatives serioses, que les aporti, però no es poden ignorar els moltíssims documents que permeten muntar sòlidament el trencaclosques de la nostra història manllevada, i que no admet comparació amb la historieta oficial que sovint és directament grotesca. Llegiu els articles o mireu les conferències (sobretot les de llarga durada) i veureu qui té criteri i mètode i qui no s'ha adonat del que tenia davant del nas. El que no li perdonen a en Jordi Bilbeny és que, un com vista la informació disponible, HA GOSAT PENSAR abans de proposar una explicació. Endavant amb la investigació puntera!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Qui era Hernán Cortés? Va ser també fill d’un home corrent? Va tenir uns estudis escassos? O, altrament, tal...[+]
En David Grau exposa els seus dubtes i reflexions sobre el nom del Mestre del Renaixement. Era realment De Vinci?...[+]
el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de...[+]
l'Estat creat pels catalans -durant els segles en què la Nació Catalana va tenir una existència plena- mai no...[+]