Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Sense Història és impossible fer política."
Jules Michelet
OPINIó » 21-12-2012  |  MèTODE DE LA NOVA HISTòRIA
18915

Sobre el mètode científic i en Jordi Bilbeny

Té mètode científic en Jordi Bilbeny? Té mètode científic la història oficial? I els historiadors tradicionals? En Cesc Garrido ens dóna el seu parer sobre el mètode científic i el rigor acadèmic

Ara estava recordant la portada del llibre d'en Jordi Bilbeny que porta per títol "La descoberta catalana d'Amèrica". A la portada d'aquest llibre hi apareix un gravat d'un vaixell amb una senyera catalana. Quan ens endinsem en la lectura del llibre, en Bilbeny ens mostra com aquest gravat ha estat substituït o suplantat per un gravat semblant on han canviat la senyera catalana per una bandera castellana. Em pregunto: Quina explicació a aquest canvi de banderes poden donar els historiadors tradicionals? Penso que tenen tres opcions:

1 - És una casualitat
2 - En aquella època s'equivocaven molt
3 - Potser no es pronuncien sobre el tema

Jo penso que en termes d'anàlisi  (m'estic referint al mètode analític i al mètode científic), les casualitats i els errors no s'han de tenir en compte, per dues raons:

Primera, perquè les casualitats i els errors, si són casos aïllats,  no afecten l'anàlisi. Segona, perquè si hi ha tants errors i tantes casualitats, no són errors ni casualitats, sinó que  formen part del  sistema. És a dir: algú s'equivoca sistemàticament. Per exemple, si jo faig 30 faltes d'ortografia en un text curt, un analista novell  podria dir que 15 faltes són casualitat i les altre 15 són errors, però un analista amb experiència s'adonaria de la causa real, i diria: –"A aquest noi no l'han ensenyat a escriure en català i és per això que fa tantes faltes d'ortografia". M'equivoco sistemàticament: hi ha una raó. Sembla que els historiadors tradicionals entenen que la documentació existent sobre el tema Colom i la descoberta d'Amèrica conté errors i  casualitats que són casos aïllats i no afecten l'anàlisi. És a dir, que el redactor d'un document, bonament, es pot haver equivocat alguna vegada, perquè al segle XVI i XVII tothom s'equivocava. Jo penso que les casualitats i els errors del tema Colom formen part del sistema i hi són per alguna raó. S'equivoquen sistemàticament. Sembla que hi ha errors a dotzenes i de l'alçada d'un campanar. Poso dos exemples que  em vénen a la memòria:

Per exemple, he llegit que en alguns textos hi diu que quan En Colom arribà d'Amèrica a la península va anar caminant de Sevilla a Barcelona. Home, evidentment, ha de ser un error. Un error tan bèstia no pot ser casualitat: ha d'estar introduït per distorsionar la veritat. Un altre exemple, com pot ser que En Colom mori a Valladolid, "a casa seva", si resulta que mai no havia  tingut casa en aquella ciutat? Deu ser un error. No pot ser veritat.

No només hi ha errors en el tema d'En Colom, sinó també en el tema d'En Ferran Cortès, en el tema de Carles V, en el tema de Juan Sebastián del Cano, etc, etc, etc. Han de ser per força errors sistemàtics. Quan jo estudiava, em sembla que era a 3r de Batxillerat (tinc 50 anys), recordo clarament que a la lliçó d'En Magallanes s'hi deia que aquest nauta havia sortit de Barcelona per fer la volta al món. Si mal no recordo, el llibre es deia Empòrion i potser era de l'Editorial Vicens Vives (em puc equivocar), però recordo que en aquell llibre de text hi deia això. Se'm va quedar gravat, i vivíem en plena dictadura i censura franquista. Si anem al Google i a la Wikipèdia, que és l'enciclopèdia que fa servir la meva filla de 12 anys, no apareix per res la ciutat de Barcelona relacionada amb  Magallanes, ni amb Juan Sebastián el Cano. Jo diria que el sistema intenta desvincular Barcelona d'en Magallanes i del Cano o Canós. És a dir, l'omissió no és casualitat: està feta expressament.

I tornant al principi de l'article: Si voleu veure un exemple clar de la denúncia que fa en Bilbeny de substitució de gravats, escuts i banderes en ple segle XXI, aneu al Google, escriviu Hernan Cortés, aneu a la Wikipedia i veureu que el 2n gravat d'En Cortès és una  còpia  del gravat del 1588 que es pot veure a l'Enciclopedia Espasa, però que casualment, o per error del copista ja no hi apareix l'escut d'armes. Jo penso que era més fàcil posar una foto del gravat original que fer-ne una còpia, i, per tant, m'inclino a pensar que estem davant d'un descuit o error premeditat.

Ferran Cortès a l'enciclopèdia Espasa

Què ha passat amb el mètode analític i el mètode cientific? Els historiadors tradicionals no el poden fer servir, perquè es descobriria l'engany. A mi m'ha passat sempre que quan he sentit parlar a persones de la Real Academia de la Lengua, del Instituto Cervantes, o els historiadors tradicionals espanyols, etc., he trobat que en el seu discurs hi ha quelcom poc sòlid: hi falta oli, i ara ho entenc. Han de donar l'aparença de ser científics, però no poden ser-ho.

I ja per acabar m'agradaria comentar que en el tema del Colom genovès només hi trobo a faltar que se li aparegui la Mare de Déu o que una fada madrina li concedeixi tres desitjos:  el primer, aprendre a llegir i a escriure; el segon, aprendre a navegar i el tercer, descobrir un nou món. Pot fer riure, però aquest argument no està massa allunyat del conte de fades d'una persona que mor a casa seva a Valladolid on no ha tingut mai casa. Quan en Bilbeny aplica el mètode analític i científic a la historia  d'aquella època i comença a relacionar i a cercar coincidències, diuen que no té mètode.

Conclusió: O els doctors en història, els catedràtics i els professionals de la història en general s'atreveixen a fer una anàlisi seriosa de la seva assignatura, peti qui peti, o acabaran sent la riota del món científic.

Francesc Garrido i Costa



Autor: Francesc Garrido i Costa




versió per imprimir

  1. Manel Bonet
    24-04-2015 11:56

    En serio, tenéis.un problema grande. Como sigáis por esta linde al final va acabar resultando que Jesús era catalán y que Belén era un pequeño barrio a las afuera de Barcino. Por qué esa insistencia en manipular la historia solo por hacernos a los catalanes estar más orgulloso de.nuestra patria chica que de la grande. Seguramente mi comentario se borre por no respetar el codi de conducta pero el artículo en su base ya no lo está respetando. El articulo es erroneo en su base, y voy a argumentarlo y a aportar pruebas. Lo que algunos creéis que es la senyera estandarte que por cierto en el siglo XVI era identificativo de Aragón no de Catalunya no es tal senyera es el blason de la familia Monroy, este escudo lo componen 4 palos de gules en campo de oro, y bordura de azul con 8 cruces de Jerusalén en plata. Y no fue añadido al escudo hasta la conquista de Tenoctlitlan donde se le añadió el león alado. Finalmente el lema que no se incluye en la cédula de concesión pero que Cortés añadió a sus armas y que dice textualmente "Judicium domini aprehendit eos et fortitudo ejus corroboravit brachium meum". (El señor los juzgó en sus actos y fortaleció mi brazo.) Con la constitución del Mayorazgo de Hernán Cortés hacia 1535, éste modifica su heráldica, uniéndola con los blasones de la familia de doña Juana de Zúñiga, su segunda esposa, perteneciente a una de las más altas y limpias estirpes españolas. Quedando así compuesto por la heráldica de las familias Cortés-Zuñiga-Monroy-Altamirano-Arellano. Ahora vosotros seguid creyendo que era catalán pero si fue catalán en un supuesto imaginario, que catalán mas español.

  2. albert
    13-02-2013 03:14

    AiAiAiAiAi Pinetell, Pinetell !!!! Mira, d'entrada 1- et llegeixes l'article ancestral i celestial del seu molt honorable ex-president i ànima-màxima (la dels colon"bins" vull dir), dixit Al-bardaner: http://www.raco.cat/index.php/QuadernsVilaniu/article/view/108836/136432 tiítol de la majestuositat: “Ens convé als catalans ara i aquí que Cristòfor Colom sigui català?“ publicat als quaderns de Vilaniu. 2- a continuació et recordo que "desprestigiem..." segons dius, però a qui, als historiadors? o sigui, a mi mateix? em desprestigio jo a mi? perquè i per a què? i, "entre la població"? quina? 3- "desprestigiem la mateixa teoria"? quina, la teva? la italiana, les 16mil castellanes, la gallega, la xinesa? 4- evidentment discrepo totalment sobre si la teoria del Bilbeny, la de la """manipulació i adulteració de la història a partir de l'eliminació i/o substitució d'elements de proves per a reconstruir el relat de la història mateixa""" és "fanatisme patrioter i no teoria científica" 5- Bilbeny, com a recordatori, entra en la teoria de la manipulació a partir d'estudiar i analitzar la Bíblia i d'altres documents de base cristiana. Sobre en Colom, és tal garbuix de contradiccions i errades existents, que només aplicant un mètode científic (cert, no reconegut per la comunitat oficial-acadèmica), pot entendre's una mica. El mateix amb personatges de la Descoberta d'Amèrica, o com Marco Polo, o com els batejats autors del si-glo-de-oro 6- No sé què entens per descoberta, però, per al món occidental, oficialitzen i apliquen l'acció de descoberta sobre el nou món, com, per als habitants d'Amèrica, els hi deuria succeir al descobrir els occidentals... 7- "caràcter criminal", I'M SORRY !!! jo, des de la perspectiva dels 5 segles, no enquadro aquesta afirmació a l'entendre que, encara avui dia, tota acció humana pot contenir una acció criminal, pot provenir d'una acció criminal, pot dissimular-la etc etc etc. Tractes el tema com si algú de l'INH amparés i es felicités dela misèria humana, ja sigui del qui la pateix, com de qui la provoca. Això, Pinetell, és manipular, aquí, i a la Xina.I, disculpa si em faig el no entès, però, ¿pots dir-nos a quin lloc has llegit que anaven a donar caramels als indígenes? ¿o que anaven a matar-los? L'evolució de la societat humana pot semblar complicada, però, bàsicament, es basa en bona part en la violència, ja sigui per a subsistir, com també per a "evolucionar". Si van a descobrir noves terres (les del japó/Xina/ïndia ja eren conegudes), imagino que tothom entendrà, avui, sobre el temps passat, que anaven a sotmetre-les, i a robar-ne el que poguessin, ja fos a través de la violència, o a través d'un comerç d'enganyifa. 8- No sé si tu has pogut publicar algun estudi sobre el que dius que l'INH hauria de fer. No sé si tens algun web, o bloc. Però, estaria bé que ens ho diguessis. Penso que igual es podria complementar el que fem amb el que pretens, car a l'INH la majoria de persones que investiga, ha agafat i aplica la tesi de la manipulació de les dades que ens volen fer passar com a reals, quan només són oficials. Ara, igual és que a tu ja t'està bé l'existència dela manipulació, i preferiries que no ho toquéssim, no fos cas que avancéssim massa sobre el tema i algú s'ho acabés creient (segur que algun despistat, però...)

  3. pinetell
    12-02-2013 18:44

    Jo també he fet les meves investigacions i resulta que l´inh a part de desprestigiar als historiadors entre la població i a la pròpia hipotesi de la catalanitat de Colom,resulta que ni tan sols investiga bé.Una entitat seriosa com és el Centre d´Estudis Colombins(amb el que estic en desacord,ja que no qüestiona la noció de "descobriment",ni el caràcter criminal de l´expedició colombina tal com Barceló demostra fefaentment,ni concep la història com una activitat col.lectiva sinó que es mou per l´acció d´individus genials de les classes dominants)demostra que les teories de Bilbeny,amb el que em vaig encarar en una conferència,estan basades en el fanatisme patrioter i no en teories científiques.

  4. rocío
    11-02-2013 17:23

    Tranquilos muchachos!! ¿Manipulación de textos y documentos? ¿Historia manipulada? ¿En España??? andaaaaaaa, pero qué decíis https://www.youtube.com/watch?v=lvZnWdkjoTQ&feature=channel&list=UL .... bueno, a lo mejor un poquitín

  5. albert
    01-02-2013 00:54

    Per fí aportes algun element, aquest cap de setmana ho buscaré per a llegir-ho. Per cert, majestuós l'Izard quan en plena "aula" universitària, ens va espategar amb un "jo sóc profe universitari pel sou", era l'any 1987 (si no erro, ja saps que això de l'edat passa factura...). Bé, jo també et proposo que llegeixis :: * "En Colom a Barcelona", d'Antonio Rumeu de Armas * "La Princesa a l'exili. Felipa de Coïmbra i d'Urgell (1435-1497)", per Pep Mayolas * "Petit Manual de la Descoberta Catalana d'Amèrica", Bilbeny * "El dit d'en Colom", Jordi Bilbeny. * "Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya" Bilbeny * "Brevíssima Relació de la Destrucció de la Historia. Falsificació de la Descoberta Catalana d'Amèrica" Bilbeny * "Totes les Preguntes sobre Cristòfor Colom. David Bassa entrevista Jordi Bilbeny" i el de l'Ulloa El que he après de l'interès dels investigadors a l'INH és que el coneixment està per damunt de tot. El saber ocupa espai, però quan esmentis als "historiadors" sembla que et referixeis als "fabricants" d'història. Naltros investiguem, ni més ni menys, amb més o menys encerts. Sobre els comentaris i opinions que escrius, s'entreveu clarament ideologia, ideologia a la que segurament tots en podem ser transmisors, però que procurem evitar. Pèrquè? Doncs perquè Bilbeny i INH planteja la manipulació del relat de la història, a partir dels documents adulterats, com a motor de la ideologia en la constitució de l'estat hispànic-castellà. T'ho pots creure o no, no t'hi obliguem pas, però seria encantador i enriquidor poder discutir sobre el que mostrem damunt la taula. Fins aviat Jordi Bilbeny. "Descoberta i conquesta catalana d'Amèrica." d'Enric Guillot

  6. pinetell
    31-01-2013 19:32

    Desmuntar els desvaris i desmans historiogràfics de Bilbeny i de l´INH requereixen un esforç desproporcionat a l´interès que té la cosa.Els historiadors seguirem fent la nostra funció que és la d´analitzar els processos col.lectius i desmitificar "descobriments"(en funció de qui i per a què)i glòries pàtries i d´altres us dedicareu a fabricar mites i herois per a la glòria de la burgesia catalana,a veure conspiracions arreu,a fer anacronismes a partir d´una idea de nació essencialista i mística,a veure imperis que ningú havia vist abans.A cadascú el seu. Recomano la lectura de dos articles:"A l´entorn d´un film sobre la catalanitat de Colom.Creació,història oficial i histèria sagrada",de Miquel Izard a l´Avenç d´octubre 2003.I "Loquella barbarica (VI).Caníbals i caribs segons Colón",de Miquel Barceló,a la revista Faventia 29/1-2,2007.

  7. albert
    29-01-2013 09:45

    Pinetell, no puc continuar, superes la coherència, la síntesi entenedora, el relat del fet, i demostres una capacitat superdotada per emetre missatges sense peus, cap, i cua.... Fon Herrera!!!!! SEGUR QUE ENS CONEIXEM, ETS EL DIVERTIT DE LA COLLA, ESCRIUS PER PROVOCAR I QUE EL WEB CONTINUI INCREMENTANT INTERÈS-CONTRAVÈRSIA-LECTORS.... No cal, necessitem que algú repliqui o indiqui què és incorrecte, o què hi ha per a refer el relat que mostrem... Ganes de perdre el temps!!!!

  8. albert
    29-01-2013 09:36

    Pinetell: 5- ""ofereix una visió ponderada sobre"".... (???????) ÉS ALGUNA NOVA MANERA D'ENFOCAR ELS ESTUDIS SOBRE ELS FETS HIST`RORICS? LA PONDERACIÓ PERMET OMETRE LES PROVES? ENS SALTEM ELS FETS A PARTIR D'ARA? LA LÒGICA POT SER JA CREMADA?? ACCEPTEM QUALSEVOL TEXT I DOCUMENT MANIPULAT-ADULTERAT-CONTRADICTORI-TRADUÏT??? ACCEPTEM GAT PER LLEBRE???

  9. albert
    29-01-2013 09:31

    Pinetell: 2-QUI EXCLOU LES CLASSES POPULARS, LES LLUITES, ELS POBLES INDÍGENES, LES COMUNALS...??? Pinetell: 3- CONEIXEM AQUESTS HISTORIADORS QUE NO AVALEN LA NOSTRA TESI I ELS NOSTRES ESTUDIS. NI EN JUNQUERES, NI...NI...NI... NI RAJOY, NI AZNAR, NI LA MAJORIA. i??? PLEGUEM? SOM TONTOS? MANIPULEM???? CONEIXEM AQUESTS HISTORIADORS, ELLS FAN LA SEVA FEINA, I NALTROS LA NOSTRA. PERÒ MAI, REPETEIXO, MAI, ENS PORTARÀS UNA RÈPLICA D'AQUESTS HISTORIADORS EN LA QUE NEGUIN QUE LA PARTIDA DE NAIXEMENT DEL CERVANTES A ALCALÀ ÉS FALSA, QUE LES BANDERES CATALANES SÓN LESPRIMERES QUE ARRIBEN A AMÈRICA, QUE EL CATALÀ S'EXTÉN PER BONA PART DEL CONTINENT CATALÀ, QUE L'ESCUT D'ARMES DEL LEONARDO SÓN LES 3 BARRES VERMELLES-ESCUT REIAL, COM EL D'HERNAN CORTÉS, NO TROBAREM CAP CRÍTICA AMB BASE QUE DESMUNTI CAP PÀGINA DEL LLIBRE DE L'ENRIC GUILLOT, ETC ETC ETC

  10. albert
    29-01-2013 08:49

    Pinetell: 1-: ""en ofereix una delirant i paranoica versió de la història en què l´anàlisi de les dinàmiques històriques i de les forces socials és substituïda per una sèrie de maquinacions i conxorxes de l´enemic exteior"". IMAGINO QUE PER PARLAR AIXÍ DEUS HAVER LLEGIT, ENTÈS, I CONTRASTAT, CADASCUNA DE LES PROVES, MISSATGES I OPCIONS QUE EN BILBENY I ELS ALTRES INVESTIGADORS QUE PLANTEGEN TESIS I PROVES A PARTIR DE LA PREMISA, -I ARRIBANT A LA CONCLUSIÓ- DE LES DADES QUE ENS HAN ARRIBAT I QUE SÓNLA BASE DEL RELAT OFICIAL PER UNIFORMAR L'ESPANYA. MÉS O MENYS ACABES ACUSANT-NOS QUE INVERTIM LA HISTORIAGRAFIA ESPANYOLA MÉS TRONADA.... O SIGUI, QUE HI HA HISTORIAGRAFIA ESPANYOLA QUE DEU MANIPULAR, OI? DIRIA QUE DE TOTS ELS TREBALLS ESTUDIS CONCLUSIONS QUE ES MOSTREN AL WEB, TOTS PARTEIXEN DE BASE PER, COM A MÍNIM, DUBTAR. I ALLÒ QUE NO ES MOSTRA ÉS QUE NO TÉ INDICIS, O BÉ NO S'HI HA ENTRAT ENCARA

  11. sita
    26-01-2013 16:49

    Molt bé Pimentell m'ha agradat molt, ara ho tornaré a llegir

  12. pinetell
    26-01-2013 14:15

    el filòleg Jordi Bilbeny posat a historiador en ofereix una delirant i paranoica versió de la història en què l´anàlisi de les dinàmiques històriques i de les forces socials és substituïda per una sèrie de maquinacions i conxorxes de l´enemic exteior.Catalunya és concebuda com a "unitat de destí en l´universal" i no fa més que reproduir,invertida, la historiografia espanyola més tronada,reaccionària i identirarista.Logicament les classes populars i les seves lluites,les seves formes comunals d´autogovern així com els pobles indigenes "descoberts "per Colom resten escloses d´aquesta historiografia. Resulta que historiadors tan poc espanyolistes com Eva Serra,Núria Sales o Xavier Torres no avalen la visió de Bilbeny sobre la història de Catalunya moderna.Ivan Armenteros ha publicat un llibre recentment on ofereix una visió ponderada sobre la participació catalana en el descobriment d´Amèrica.De fet va éssser una sort que Catalunya tingués una participació limitada en ella ja que la irrupció massiva de plata americana va arrassar l´estructura productiva castellana. Els ignots motius de Colom,Colón o Columbus o com es digués per ocultar el seu orígen,i la qúestió de la seva catalanitat no són afers que m´interessin.La seva expedició va ser un acte d´expansió feudal que acabà en genocidi,al que Colom contibuí en gran mesura en caracteritzar els indis caribs com a canibals i suggerint en carta als reis de 4 de març de 1493 la possibilitat de fer esclavitzar aquella gent amb l´hàbit bestial de menjar carn humana.De totes formes m´estranya que Ferran el catòlic confiés a un antic enemic del seu pare en el bàndol parlamentari de la guerra 1462-72(defensant interessos oligàrquics per cert)el comandament de l´expedició.La tesi de la catalanitat de Colom tampoc és original ja la deia Luis Ulloa,Pere Català i el Centre d´Estudis Colombins. Eva Serra demostra la feblesa estructural de la noblesa catalana després de la Sentència de Guadalupe i la seva vinculació cap a l´aparell de l´absolutisme hispànic pel que no es descartable que nobles valencians i del Principat ocultessin els seus orígens i es castellanitzessin.El que em sembla abusiu és apropiar-se de Leonardo o d´Erasme o de tota la literatura castellana.De fet el partit Ciudadanos també té motius per a apropiar-se de Rafel de Casanova perquè en la seva arenga de l´onze de setembre 1714 esmenta la nació espanyola. Això és tot el que tenim que dir els que ens interessen les ciències socials,les classes subalternes i els indigenes que patiren les expansions feudals o del capitalisme comercial naixent i la desmitificació de la història de Catalunya i no les mitologies essencialistes.

  13. Fon Herrera
    22-01-2013 09:26

    y el escudo de Armas que aparece aquí es el escudo de armas de la armada de indias, que se modificaba en su pabellón central dependiendo de quien era el armador y a que flota pertenecía...Aragón (ARAGON...Cataluña jamás tuvo flota porque solo habia dos armadas reales hasta el siglo XVII y la cuatribarrada jamás representó a Cataluña hasta el siglo XX...la representaba en todos los escudos la cruz de San Jorge sobre rombo blanco...cuando ya fue principado...antes ni se la representaba porque solo se representaban titulos reales, no condales) o Castilla...cuestión que era absolutamente aleatoria porque se empleaban indistintamente buques de una u otra usando como pabellón de mastil en cada caso el que correspondiera y como pabellón de proa y popa el emblema de Castilla que era la titular de las expediciones. Unica excepción hecha del primer viaje de Colon que se hizo bajo pabellón de la Cruz Verde con las iniciales de ambos reyes por primera y única vez...porque ni las cortes de Aragón ni las de Castilla prestaron financiación y fue la propia Isabel la que la empeñó personalmente. No estaría de mas un poco de rigor para variar. Hasta el siglo XVIII los barcos llevaban siempre tres banderas visibles y es precisamente la bandera de Aragón la que convertida en bibarrada acaba siendo el pabellón unificado y posteriormente la bandera Española...leed un libro serio y dejad internet de una vez.

  14. Fon Herrera
    22-01-2013 09:02

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  15. Brussel-ler
    23-12-2012 13:05

    Si trobem que Cortés es fa dir Alonso, Fernando o bé en cara Hernando Cortés de Monroy, perquè no fan aparèixer les armes autèntiques dels Cortés ni les dels Monroy ? Quin era l'autèntic blaso de Cortés abans de passar per la Cort de l'Emperador Carles i casar-se amb els Altamirano Arellano, quan el seu fill preferit era fill de la Malintzin Azteca ? Eren els seus blasons no prou dignes ? Què va passar ? Per què es va casar a Espanya si segons ens han dit les cròniques, Ferran Cortès va tenir molts enemics a la Cort, essent envejat i engelosit ? Es sens dubte un altre personatge que no encaixa

  16. Guerau
    23-12-2012 02:24

    Molt Encertat, Francesc.

  17. cesc t
    22-12-2012 16:37

    L'article va ser escrit fa quatre anys. Ara en tinc 54 anys i la meva filla 16. Llavors a la wikipedia apareixia el retrat de l' Hernan Corts que veus de color verd sense l'escut d'armes. Era un escàndol. En aquest article que llegeixes, podia haver afegit com a error sistemàtic o fet a propòsit aquell relat que explica que Hernan Cortés va portar l'or americà a les Corts de Toledo quan se sap que aquell any no hi va haver Corts a Toledo però si a Montsó

  18. Lluís
    22-12-2012 12:35

    Sobre el retrat primer que apareix a la viquipèdia castellana, a http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hernan_Fernando_Cortes.jpg#filehistory comenta que el 2004 n'hi havia una versió sense l'escut. I amb la imatge blanc i negre, a la viquipèdia anglesa http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hernando_Cortes_crest_from_Charles_V.jpg#filehistory podem veure que l'escut sense la part catalana és de 2007.

  19. Lluís
    22-12-2012 12:23

    Ei Cesc, merci. Sí, és el que vaig pensar. Però vaig buscar arreu una data que pogués confirmar que l'article era més antic, i no la vaig trobar. Hagués estat bé per a situar-lo en contexte. De tota manera, de la viquipèdia es poden consultar totes les versions que hi ha hagut d'una pàgina al llarg del temps. Si poguessis donar-ne una data, en podríem treure l'article concret.

  20. cesc
    22-12-2012 11:48

    Lluís, l'article va ser escrit fa uns anys. Ara han afegit el gravat de Hernan Cortés amb l’escut d’armes amb la senyera catalana a la wikipedia. Quan vaig escriure aquest article en cap dels gravats apareixia l'escut d'armes.

  21. Francesc
    22-12-2012 08:01

    A banda de que si el mètode d’en Bilbeny és científic , o no, els seus anàlisis tenen molta més versemblança que el que proposa l’historia oficial car, no hi ha manera de lligar els fets per cap banda, convertint-se així la història en una mena de conte de fades. Potser que en Bilbeny no tingui tota la raó però, si apliquem el sentit comú ,veurem que la seva teoria ens dona una visió molt més aproximada del que realment va ocórrer. Si el mètode d’en Bilbeny no és científic, aleshores el que aplica l’ulloa tampoc ho és,perquè pràcticament és el mateix.

  22. Lluís
    21-12-2012 22:27

    Ep, perdó, però no trobo la modificació a la que et refereixes, de l'escut d'armes a la viquipèdia. Pots indicar-ho més concretament? Merci!

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Una troballa preciosa d’en Roger Mallola ens permet establir una relació entre el pintor urbinès Federico...[+]
Patim una adulteració constant de la història, però la gent no s'informa i s'ho creu tot. Estem investigant la...[+]
Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada...[+]
Contundent intervenció de la portaveu de la Chunta Aragonesista a les Corts d'Aragó contra la llei de...[+]