Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No saber el que ha succeït abans de nosaltres és com ser nens per sempre"
Ciceró (106 AC-43 AC) Escriptor, orador i polític
ARTICLES » 23-09-2022  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
2785 lectures

Un exvot dedicat al descobriment d'Amèrica a Banyuls de la Marenda

En Joan Lluís Homedes, a través de la descoberta d’un exvot dedicat als mariners catalans descobridors de les Amèriques, preservat en una església de Banyuls, aporta una tradició oral, també recollida en aquesta població nordcatalana, segons la qual «En Colom era de Cotlliure».

Vista elevada de Banyuls de la Marenda

Dins de la comarca del Rosselló, l’àrea costanera de la Serra de l’Albera, situada al sud-est de la comarca, s’anomena la Marenda i és considerada una subcomarca rossellonesa.

Al bell mig de la seva costa, trobem la població de Banyuls de la Marenda, amb una forta empremta marinera, com testimonia el seu escut, amb un lema ben clar (imatge 1): “In Mare Via Tua” (el teu camí és al mar). Només 12 km separen Banyuls de Cotlliure, la població històricament més rellevant d’aquesta àrea. La importància pesquera, comercial, marítima i estratègica de Cotlliure féu que aquesta vila fos, des de principis del segle XIII, la segona població del Rosselló, per sota de Perpinyà.


Escut de la vila de Banyuls (1)

Des del segle X, Banyuls pertanyia al comte d’Empúries i Rosselló i va romandre en poder dels comtes de Rosselló fins a la segona meitat del s. XII, quan passà a mans dels comtes de Barcelona. És a l’època del senyoriu dels comtes de Rosselló que es construeix l’església de Sant Joan Evangelista de Banyuls de la Marenda, també coneguda com a església de la Rectoria, que ha estat l'església parroquial del poble fins al segle XX. És, per tant, l’església de més significació històrica de la població i molt apreciada pels banyulencs.

Va ser en aquesta església, ara fa uns anys, que una nit d’estiu vaig assistir a un concert de música clàssica. I va ser llavors quan vaig trobar-me davant un fet del tot sorprenent. A la nau principal, en un lloc preeminent, a la dreta de l’altar, era ben visible un curiós exvot de dimensions considerables (imatge 2).


Exvot de l’església de Sant Joan Evangelista, de Banyuls (2)

L’exvot en qüestió es tractava de la maqueta d’una nau, tipus caravel·la, amb una dedicatòria ben explícita: "Glòria als mariners i navegants catalans, descobridors de les Amèriques" (imatge 2bis).