Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
NOTICIES » 28-02-2012
5353 lectures

Un llibre analitza a través d'una "carta d'amor" la relació entre En Colom i la reina Isabel

L'autora explica que el seu nou treball, en el qual conflueixen crítica literària i anàlisi de textos, té l'origen en el seu llibre anterior, El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, on conclou que el navegant va ser un jueu o jueu convers que tingué com a llengua materna el català.

Segell de correus dels Estats Units d'Amèrica, representant a la reina
Isabel de Castella i Cristòfor Colom. El segell commemora el quart
centenari del descobriment d'Amèrica (1492-1892)

La professora nord-americana Estelle Irizarry analitza, en el seu nou llibre La carta d'amor de Cristòfor Colom a la Reina Isabel , la relació entre el navegant i la monarca a través de la correspondència.

El text publicat per Ediciones Puerto se centra en l'única carta que En Colom va enviar exclusivament a Isabel la Catòlica, que, segons aquesta professora emèrita de la Universitat de Georgetown, podria ser d'amor.

"És única perquè sembla que és una carta d'amor. Dic sembla, perquè en general no ha estat tinguda com a tal ", apunta l'autora en el comunicat de presentació del llibre divulgat a Puerto Rico.

Irizarry recorda que no se sap si aquesta correspondència va arribar a la seva destinatària ni tampoc se sap la seva data, i per això mateix cataloga la carta d'"òrfena".

Matisa que la lletra, a diferència de les altres que va dirigir als monarques, no tenia com a destinataris els habituals "Reis Catòlics".

La investigadora explica que el seu nou treball, en el qual conflueixen crítica literària i anàlisi de textos, té l'origen en el seu llibre anterior, El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, en el qual conclou que el navegant va ser un jueu o jueu convers que tingué com a llengua materna el català.

Irizarry apunta en aquest treball que En Colom es va criar en alguna regió de la Nació catalana, la qual cosa explica que no s'expressés correctament en castellà, que seria la seva segona llengua.

http://www.elmostrador.cl/noticias/2012/02/10/libro-analiza-a-traves-de-carta-de-amor-la-relacion-entre-colon-y-la-reina-isabel/
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Ramon
  03-04-2012 00:06

  Perdona Francesc, aquests dies he mirat molts articles de la web i pensava que el meu comentari era dintre la secció- comentaris d'un d'ells i no el trobava. Bàsicament penso que és molt important l'estudi que fa dels signes de puntuació d'aquests escrits, concretament de la vírgula, que feia la funció de coma, punt, punt i apart.... Mitjançant un estudi comparatiu de documents de l'època de França, Anglaterra...., i el més important, d'Italia, conclou que l'us de la vírgula era gairebé exclusiu dels territoris de parla catalana de la corona d'Aragó, i molt especiament de Catalunya i Eivissa, que en feien un ús extens i constant. Castella i Gènova, zero vírgules. Tots els documents més propers a l'autoria de Colom, originals, transcripcions o facsímils, estan plens d'aquests signes que a més són usats per en Colom amb una gran perseverància i domini estilístic, cosa que de passada denota un bon nivell educatiu i social del personatge. Per tot això i altres coses l'Irizarri dona per fet que en C.Colom tenia per llengua materna el català i que el castellà l'aprengué amb els anys.

 2. Francesc
  25-03-2012 01:23

  Doncs no, la veritat. És una tasca que tinc pendent. Però si et sembla i ho creus convenient, ens en podries fer cinc cèntims.

 3. El teu nom
  24-03-2012 08:03

  Francesc, no sabia res d'aquest segon llibre, però el primer, el de l'ADN, és un estudi complert dels escrits del descobridor. L'has llegit?

 4. Francesc
  13-03-2012 18:21

  Em sembla que a la senyora Estelle Irizarry li manca molta informació....

 5. agudiperhaver
  12-03-2012 20:39

  Que fort!!! en Colom es va enamorar d'una "choni" de Castella. Ja sé com devia anar la carta: Oooh Isabel, em tunejaré la caravel·la per tú...

 6. El teu nom
  04-03-2012 14:03

  Hola. Algú de l'INH ha penjat cap gravació d'una conferència que en Jordi Bilbeny va fer al Plural 21 sobre l'orígen de la bandera americana i els possibles rastres catalans que tenen els països d'Amèrica? Gràcies.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
22072 lectures

Aconseguits 5755€
de 6000€
Queden 11 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Hi va haver una Universitat a Barcelona abans del segle XV? La història oficial ho nega, però en Manel Capdevila...[+]
En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]
Salvador Dalí va manifestar que el filòsof i estudiós de la ciència Giambattista della Porta era català....[+]
Per què el canvi de Toledo per Madrid? No era una ciutat prou castellana, Toledo? No hi havia ja l'estructura del...[+]