Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una combinació de realitat i mentides. La realitat de la història arriba a ser una mentida. La irrealitat de la faula arriba a ser la veritat. "
Jean Cocteau
ARTICLES » 22-02-2013  |  PROJECTE MITOLOGIA CATALANA
3390 lectures

Una carta de Thomas Mann sobre Pau Casals

Thomas Mann va adreçar l'any 1953 una carta a J. Mª Corredor en què expressava el seu fervor per la figura i el carisma de Pau Casals. Recuperem aquest document excepcional, publicat dins Converses amb Pau Casals

Thomas Mann, retrat de 1937

Senyor J. Mª Corredor
Perpinyà

Benvolgut Senyor,

La meva opinió sobre Pau Casals? No tinc una opinió, sinó una veneració profunda i una joiosa admiració davant un home en el qual la magnificència de l'art es conjumina amb el refús estricte de contemporitzar amb el mal, amb allò que és moralment miserable i que ultratja la justícia, de tal manera que aclareix i ennobleix la nostra comprensió de l'artista, el sostreu per sempre a la nostra ironia, i en la nostra època de desmoralització, és un exemple d'altiva integritat que res no pot corrompre.

No hi ha aquí cap rastre d'escapada, de neutralitat esteticista davant els problemes humans, de la propensió a prostituir-se que caracteritza tan sovint l'amable i petit cercle dels artistes, que diuen: "Jo toco per a qui em paga". Un talent fantàstic, que el món es disputa, que té assegurat arreu un èxit delirant, al qual hom ofereix una fortuna per a la seva actuació... imposa unes condicions que no tenen res a veure amb els diners ni amb l'èxit. Aquest esperit creador no va a cap país on la llibertat i el dret no són respectats. Tampoc no va a aquells països que, tot i anomenar-se ells mateixos "lliures", pacten per oportunisme amb la injustícia. Refusa el seu geni un món que, a despit d'estar profundament en deute, desitjaria poder gaudir del seu talent musical. Ja no accepta invitacions, no abandona aquell poblet, proper a la frontera franco-espanyola, que ha escollit com a refugi: Prada. Molt pocs coneixien aquest nom abans que ell l'unís al seu. Actualment tothom el coneix. S'ha convertit en símbol de l'artista que es manté incorruptible, en símbol de la incommovible unió de l'art i de la moral. 

Unió victoriosa, car les muntanyes de l'eremita són la fita de devots pelegrinatges procedents de tot el món. Sí, el món va vers aquell que se n'ha retirat, i els Festivals de Prada són obra tant de la força d'atracció d'un gran caràcter com de l'entusiasme musical, que en aquest cas no pot deixar de transformar-se en una protesta contra l'hegemonia del mal.
Quin triomf! Quina estimulant satisfacció! La fràgil humanitat sempre ha necessitat homes que salvessin el seu honor. Aquest artista n'és un, un reivindicador del gènere humà. Reconec amb alegria que la seva existència constitueix per a mi, com per a milers d'altres persones, un gran consol.

Thomas Mann

Erlenbach- Zürich, març de 1954

 

 

Biografia d'en Thomas Mann a Wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mann
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Joan Sebastià
    23-02-2013 11:14

    Em quedo amb la frase: "La fràgil humanitat sempre ha necessitat homes que salvessin el seu honor" Penso que és cert en qualsevol dels àmbits relacionats amb l'home, el de la fe, l'ètic, el moral. Jo que tinc fe, dono gràcies a Déu, perquè més vegades del que pensem, ens envia aquests salvadors del nostre honor. Certament en Pau Casals, hi tenen un excels representant

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
20329 lectures
2019 INH 11 Quim Gibert/ «Traces catalanes a Puerto Rico_ Notes d’un viatge d’estiu»
2019 INH 15 Pol Bragulat/ «La casa d’En Sirvent i el temps de la seva estada a Barcelona»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap...[+]
Ignasi Catalan començà a sospitar la procedència ibera de les barres en fixar-se que les figures geomètriques...[+]
En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]