Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Si no som capaços de qüestionar aquells que ens diuen que tal cosa és veritat, estem a mercè de qualsevol xerraire, polític o religiós"
Carl Sagan

Portada


L’Albert Fortuny, enginyer industrial i exprofessor de la Universitat Politècnica de Catalunya, ens fa arribar el seu parer sobre el documental “Colón ADN”, emès per TV1 el proppassat dissabte 12 d’octubre.


LLEGEIX-NE MÉS »
1450 lectures

ARTICLES » 17-10-2024

No. En Colom no era jueu

Arran del documental "Colón ADN. Su verdadero origen", emès per TV1 el proppassat dissabte, 12 d'octubre, N'Ariel Serra ens n'exposa el seu parer, tot negant el pretès judaisme de l'Almirall.

LLEGEIX-NE MÉS »
1595 lectures

ARTICLES » 16-10-2024

Fer Història amb Abel Cutillas

En Biel Ferrer ens fa un resum de la vida i la tasca intel·lectual d’Abel Cutillas, i de la conferència inaugural de l’onzena Universitat Nova Història, d’aquest agost passat, a Montblanc.

LLEGEIX-NE MÉS »
270 lectures

Com a apassionat a la història que és, el professor de llengua i literatura catalana i membre de l’Institut d’Estudis Gironins Josep Brugada va creure necessari “fer justícia” a una de les figures més grans de la nostra història, Alfons el Magnànim.

LLEGEIX-NE MÉS »
667 lectures

Cent anys de la seva mort. Va ser nomenat tres cops procurador general de la Santa Custòdia entre el 1890 i el 1902. Entre altres moltes coses fou un dels confessors de la reina Maria Cristina d’Habsburg.

LLEGEIX-NE MÉS »
374 lectures

L’arribada de la cort espanyola a la Barcelona de 1564 ens aboca a un fet insòlit: els catalans de l'època vivien orfes de memòria històrica, i els distingits cortesans del seguici reial ficaren tant el dit a la nafra que van provocar una reacció patriòtica de les Corts catalanes. En Pep Mayolas reflexiona sobre l’estranya inexistència de referents històrics catalans a mitjan segle XVI.

LLEGEIX-NE MÉS »
1118 lectures


Entrevistes recents


Pere Alzina té estudis en Biologia i s’ha especialitzat en Zoologia i en Gestió Ambiental. Amb motiu d’un viatge que va fer a l’illa de Malta el març de 2010, va trobar tot de sorpreses lingüístiques que el van encuriosir. Malgrat els cinc segles d’influència catalana en aquest petit estat europeu, ningú no havia estudiat, fins llavors, el pes del català en el maltès. Arran d’això va voler investigar la influència de la nostra llengua en els noms dels ocells observats a l’illa. Parlem amb ell amb motiu de la seua conferència 'La influència del català en el maltès revelada a través dels noms dels ocells' a les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Entrevista d'En Marc Codinas el 3 d'abril del 2022 per al suplement dominical Lectura del diari 'Segre' de Lleida.

LLEGEIX-NE MÉS »
8596 lectures

En Marc Pons ha entrevistat Na Dolors Pifarré, doctora en història medieval. La doctora Pifarré ha investigat i divulgat el paper dels primers mercaders i armadors catalans de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV) a l’Atlàntic Nord.

LLEGEIX-NE MÉS »
5872 lectures


Publicacions


Una invitació a redescobrir la figura de Sant Francesc. Un llibre revelador sobre la relació de Sant Francesc amb el catarisme, Provença, Catalunya i la llengua catalana

LLEGEIX-NE MÉS »
1360 lectures

Aquest mes d'abril es publica el nou llibre d'En Pep Mayolas sobre la figura de Santa Teresa de Jesús.

LLEGEIX-NE MÉS »
7106 lectures


Més articles...


L’Institut Nova Història reprodueix un antic article, de l’any 1974, de l’Antoni Carner i Borràs que parla d’un escrivà de manaments d’Igualada, que va viure i morir a l’illa L’Espanyola: En Joan de Serrallonga. Estava a les ordres del rei Ferran el Catòlic, i no d’Isabel, i va fer una deixa a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, que havia fet aixecar la família Colom.

LLEGEIX-NE MÉS »
2964 lectures

Com és que a Amèrica hi ha tants santuaris de Montserrat si diuen que els catalans no hi vam anar mai?

LLEGEIX-NE MÉS »
8672 lectures

El 13 de setembre del 1460 hauria nascut En Bartomeu Colom, germà d'En Cristòfor Colom. En Bartomeu també va voler travessar l'Atlàntic i es va posar en contacte amb la monarquia anglesa i francesa. Com un un teixidor genovès plebeu va poder aconseguir l'extraordinari nivell de coneixements que una gesta així demanava? Es versemblant que a finals del segle XV un plebeu es relacionés amb els estaments més alts d'una societat? Article d'En Marc Pons.

LLEGEIX-NE MÉS »
2997 lectures

Article de l'Ignasi Dies Moratilla a 'Petjada catalana' del 3 d'agost del 2020. El mataroní Francesc Marín Grassi va viure a Hawaii des del 1793 fins al 1837. Home polifacètic, va exercir-hi diversos càrrecs i va arribar a ser-ne governador per mandat del rei Kamehameha I, que havia unificat l'arxipèlag.

LLEGEIX-NE MÉS »
2918 lectures
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va ser àcrata En Salvat-Papasseit? Va ser autonomista o federalista? Va tenir alguna mena d’ideologia...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]
Una llegenda ens explica que el rei Jaume I va donar unes terres a Sant Francesc a Barcelona, perquè hi...[+]