Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough

Portada


Un jove estudiant d’Història, que ha assistit a la 10a Universitat, ens fa arribar el seu parer de la seva estada entre nosaltres.


LLEGEIX-NE MÉS »
842 lectures

El diari francès Le Monde ha denunciat les fosques desaparicions de llibres a la Biblioteca Nacional espanyola, entre elles obres de Galileu.

LLEGEIX-NE MÉS »
688 lectures

El 5 de setembre del 1909, Joan Olivert Serra va fer a Paterna (l’Horta Nord) el primer vol a motor d'Europa.

LLEGEIX-NE MÉS »
282 lectures

En Daniel Ibàñez explica per què creu que Carles l va morir a Sant Jeroni de la Murtra, al programa BDN360º, de Badalona Comunicació.

LLEGEIX-NE MÉS »
997 lectures

Què pensava Machado dels catalans que lluitaven per un estatut d'autonomia a l'any 32? Què pensava dels catalans que no se sentien espanyols? Què en pensava un cop acabada la Guerra Franquista? L'historiador Agustí Soler ens ho explica, citant les mateixes paraules del poeta andalús.

LLEGEIX-NE MÉS »
1081 lectures

Publiquem un article molt interessant sobre l'onada d'immigració occitana al Principat a cavall dels segles XVI i XVII.

LLEGEIX-NE MÉS »
378 lectures


Entrevistes recents


Pere Alzina té estudis en Biologia i s’ha especialitzat en Zoologia i en Gestió Ambiental. Amb motiu d’un viatge que va fer a l’illa de Malta el març de 2010, va trobar tot de sorpreses lingüístiques que el van encuriosir. Malgrat els cinc segles d’influència catalana en aquest petit estat europeu, ningú no havia estudiat, fins llavors, el pes del català en el maltès. Arran d’això va voler investigar la influència de la nostra llengua en els noms dels ocells observats a l’illa. Parlem amb ell amb motiu de la seua conferència 'La influència del català en el maltès revelada a través dels noms dels ocells' a les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Entrevista d'En Marc Codinas el 3 d'abril del 2022 per al suplement dominical Lectura del diari 'Segre' de Lleida.

LLEGEIX-NE MÉS »
5952 lectures

En Marc Pons ha entrevistat Na Dolors Pifarré, doctora en història medieval. La doctora Pifarré ha investigat i divulgat el paper dels primers mercaders i armadors catalans de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV) a l’Atlàntic Nord.

LLEGEIX-NE MÉS »
3351 lectures


Publicacions


Aquest mes d'abril es publica el nou llibre d'En Pep Mayolas sobre la figura de Santa Teresa de Jesús.

LLEGEIX-NE MÉS »
3826 lectures

L’Institut Nova Història ha obert una campanya de micomecenatge per a editar el nou llibre d’En Jordi Bilbeny: hi tracta de les estades que l'Emperador Carles féu als estats catalans i que la censura va situar a Castella. Us oferim l’escrit de presentació del llibre. Col·labora en el seu finançament!

LLEGEIX-NE MÉS »
5082 lectures


Més articles...


“Jo no mato ningú fent humor i per això no pot ser delicte”. En Toni Albà també posa en dubte la història oficial sobre la mort (i la vida) d’en Cervantes i, de retop, la d’en Leonardo. El 21 de febrer del 2018 va ser entrevistat per l'Alba Doral al Diari d'Andorra arran de l'estrena de l'obra "Ossos".

LLEGEIX-NE MÉS »
2847 lectures

Iniciem una sèrie de comunicacions en resposta al capítol principal del llibre «Pseudohistòria contra Catalunya» (Eumo Editorial, 2020), en què es descarta el cavaller barceloní Joan Colom i Bertran com a veritable personalitat del Descobridor d’Amèrica. Escrit d'En Pep Mayolas.

LLEGEIX-NE MÉS »
5115 lectures

Article que hem extret del blog "Els Ponts de Sant Boi" d'en Sergi Turiella, en el qual l'autor fa una ressenya del darrer llibre publicat per En Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana.'

LLEGEIX-NE MÉS »
1588 lectures
ARTICLES » 26-08-2019

Ho tornarem a fer

"Puc afirmar que moltes de les recerques que es fan a l'Institut coincideixen amb recerques internacionals que aquí se silencien i que tenen el mateix nivell o, en alguns casos, són molt superiors". "Quin bé ens fa disparar contra l'INH? És incomprensible". Article de la Catedràtica de Comunicació i exrectora de la Universitat Oberta de Catalanya Imma Tubella.

LLEGEIX-NE MÉS »
4571 lectures
  AGENDA
Dijous
28
SET
7
del vespre
LES XERRADES DEL MARÍTIM: UN MAR DE BANDERES
Les xerrades del Marítim: Un Mar de Banderes, estendards i altres senyals marítims en vaixells

Dia: Dijous, 28 de setembre del 2023 Hora: 7 del vespre Lloc: Reial Club Marítim de Barcelona Adreça: Passeig d'Ítaca, 3 Ciutat: Barcelona Organitza: Reial Club Marítim de Barcelona Ponents: Jordi Avià Faure i Joan-Marc Passada

(Entrada gratuïta)
Reial Club Marítim de Barcelona

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dissabte
30
SET
9
del matí
RUTA MEGALÍTICA PER SAVASSONA AMB EN JORDI BILBENY
  Dia: Dissabte, 30 de de setembre del 2023 Hora: de 9 del matí fins a les 6 de la tarda. Lloc: Restaurant Colomer (Punt de  trobada). Ciutat: Tavèrnoles Organitza: Institut Nova Història Responsables de la ruta: Jordi Bilbeny i Xevi Roviró (escriptor i etnòleg) Restaurant Colomer, Tavèrnoles.

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dissabte
07
OCT
1
del migdia
DINAR HOMENATGE A LA PILAR MONTOLIU
Dinar d’homenatge a la Pilar Montoliu, col.laboradora de l’INH Restaurant “El Secret” de Vilassar de Mar

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Primera part: La destrucció i adulteració de les fonts...[+]
Durant un parell d'anys, En Lleonard va estar al servei d'En Cèsar Borja, en tant que enginyer militar. Gairebé...[+]
Molta gent té la sensació que els catalans no hem tingut mai un passat guerrer i que sempre hem estat una gent...[+]
Quin protagonisme van tenir en el descobriment i quin paper hi va jugar Ferran II en el seu regnat? La intenció...[+]